Het dieet van je leven

 

Als je niet oplet of niet op tijd ingrijpt, zou je er zo elke dag van je leven mee bezig kunnen zijn: eten, niet eten, diëten. Een oordeel hebben over alles waar je jezelf mee voedt. Er zijn zoveel meningen, zoveel onderzoeken en daarbovenop zoveel gedachtes van jezelf waar je in eerste instantie al je handen vol aan had. Je kunt er je hele leven mee bezig zijn. Maar dat hoeft gelukkig niet. Je hoeft niet het dieet van je leven uit te schrijven, telkens het wiel opnieuw uit te vinden en je er elke dag druk om te maken. Het dieet van je leven bepaal jezelf.

Het woordje dieet is een afgeleide van het Griekse woord Diatia. Vrij vertaald betekent dat leefregel. Regels om naar te leven. Regels om naar te eten, waar we ons behoorlijk druk over kunnen maken. Een regel betekent voor mij automatisch dat er dingen wél mogen, maar ook dat er dingen fout kunnen zijn. Keuzes die niet volgens de regels zijn, zijn minder goede keuzes. Anders had het wel in het dieet gestaan, toch?

Maar voor hoe lang dan? Is dat voor een bepaalde periode, of voor je hele leven? Wat ik eigenlijk altijd om me heen zag, is dat een dieet een soort houvast werd voor mensen om tijdelijk structuur en hopelijk meer gezondheid mee te creëren. Maar waarom zou iets waar je achter zou moeten staan, waar je je lichaam in meeneemt, maar tijdelijk zijn? Geeft dat tijdelijke - wat een dieet vaak is - niet al aan dat het niet iets is voor de lange termijn? Als je er écht zo gelukkig van zou worden en het alle gezondheid van de wereld mee zou brengen, had je dat toch allang gedaan? En zou het dan niet iets zijn wat je gewoon elke dag zou willen, in plaats van moeten? Want iets dat je elke dag moet, zou ik inderdaad ook geen lange periode volhouden.

Wat ook meteen in mij opkomt is dat diëten vaak gaat over iets heel goed doen, over iets het liefst perfect doen. Iets perfect opvolgen, om zo een perfect resultaat te bereiken. In een mensenleven is dat denk ik helemaal niet haalbaar en bovendien helemaal niet nodig. Iets wat altijd perfect moet en waar niets aan mag schorten, is geen leven lang vol te houden. Het kan je bovendien juist wijzen op tekortkomingen. Tekortkomingen die niet erg hoeven te zijn of daarvoor helemaal niet bestonden. Een mens, een heel leven, is nu eenmaal niet perfect. Dus het ‘perfecte dieet’ zou daar eigenlijk perfect op aan moeten sluiten. Zo imperfect mogelijk eigenlijk, anders doe je jezelf eigenlijk tekort.

Het dieet van mijn leven, de leefregels van mijn leven, moeten naar mijn mening dus hele fijne regels zijn. Regels waar ik mij elke dag opnieuw in kan vinden. Wat dus eigenlijk geen echte regels zijn. Die ik mag verbreken en dat het dan nog steeds goed is. Wat wil ik eigenlijk dat daar in zit? Waar moet dat dieet van mijn leven uit bestaan? Zodat ik eigenlijk alleen nog maar te wegen ben in geluk en dat mijn leven alleen nog maar te meten is in tevredenheid. 

Ik ben er natuurlijk nog niet uit. Dat dieet van mijn leven is een eindeloos project dat ik mijn hele leven mag bijschaven. Iets wat ik op elk moment mag bijstellen naar mijn behoeften en verlangens. Dat gaat over veel meer dan eten; dat gaat over het voeden van mijn leven. Gek genoeg merk ik, hoe verder ik daarmee kom, hoe makkelijker het is om het eten daarbij aan te sluiten. En zoals met elk dieet, gaat het ook bij mij de ene dag beter dan de andere dag. Maar dat is niet erg en het voelt niet alsof ik faal. Het is iets dat ik wil, niet iets dat ik moet. Dat kan het leerproces zoveel leuker en makkelijker maken.

Ik begin de dag met een kopje tijd. Tijd die ik goed kan gebruiken om te kijken wat ik wil met deze dag. Hoe voel ik me en waar heb ik behoefte aan? Als ik dat weet, kan ik beginnen aan een handjevol zelfzorg. Alles doen, of laten, waar ik mij die ochtend mooier en blijer door voel. 

’s Middags is het tijd voor een stapel boterhammen of een stapel pannenkoeken, volgepropt met trots. Trots op de dingen die achter mij liggen, maar ook met nieuwe energie om alle toekomstige uitdagingen aan te gaan. Met dezelfde portie trots, hoewel ik daar de ene dag ruimer mee beleg dan de andere dag.

Elke dag heb ik een grote slok vergevingsgezindheid nodig, om mild naar mezelf te kunnen blijven. Niemand is perfect, dus ook ik hoef dat niet te zijn. Vandaag hoeft het wederom niet perfect en dat is misschien wel de belangrijkste dorst om te lessen.

Tussendoor gezonde porties verdriet. Soms een handjevol, soms hele borden. Wanneer dat nodig is, of wanneer er geen ontkomen meer aan is. Verdriet, of eigenlijk elke emotie, voelt soms als een dorst of honger die zich aan je opdringt. Waar ik op elk moment van de dag, zo vaak als nodig is, naar mag luisteren en handelen.

Af en toe een scheetje angst, een boertje onzekerheid en een denkfoutje hier en daar. Want ook dat mag, ook dat hoort erbij. Dat hoeft niet weg, ook niet in een hersteld leven. Soms valt een maaltijd verkeerd of kan het ongelofelijk borrelen in je lichaam; ook dat mag er allemaal zijn. Tegelijkertijd mag ik al die ongemakken met een korreltje zout nemen, omdat ik me er niet door hoef te laten leiden. Ik mag er natuurlijk ook wat extra chocopasta op smeren, omdat je jezelf altijd mag trakteren. Omdat een leven vol imperfecties, ongemakkelijkheden en onzekerheden ook een feestje mag zijn. Niet alleen als een dieet je dat voorschrijft, maar omdat je dat elke dag verdient. 

Wat mag er niet ontbreken in jouw dieet van je leven?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

S* - Zaterdag 7 december 2019 18:39
Een flinke mok zelfcompassie met een grote toef humor en een koekje van eigen deeg.
Rico - Zaterdag 7 december 2019 19:40
Wat een zweverig kont verhaal zeg! Pfffff.
Volgens mij ben jij ook zo’n typje die haar hele Facebook & Instagram vol heeft staan met van die kijk-mij-nou-die-zelfverzekerde-vrouw-zijn-Quotes.
Mijn advies... schouders eronder en minder zeveren.👊
D - Zondag 8 december 2019 08:59
Jeetje zeg, wat onaardig. Niemand houdt jou toch tegen om volgens jouw credo te leven? Ik zou zeggen: doe dat ook vooral en trek je niet zoveel aan van een ander als dat wat een ander doet je niet aan staat
Astrid - Zondag 8 december 2019 09:53
Jeetje waar is het stukje respect voor elkaar gebleven? Ik begrijp echt niet waar het goed voor is om iemand zo naar beneden te trappen...
Aimee - Zondag 8 december 2019 18:34
Wat een hatelijkke reactie. Als ze quotes onder haar foto doet is dat een eigen keuze. En als ze dat niet doet heb je dus al een negatief vooroordeel over iemand gegeven die je eigenlijk niet kent. Beetje belachelijk vind je niet?
Rico - Zaterdag 7 december 2019 19:44
En trouwens: afvallen is een kwestie van 80% voeding en 20% hard trainen.

Begin sowieso eens alle suikers en al die wijntjes achterwege te laten. Moet je dan eens opletten wat er met je lichaam gebeurt.

Check de volgende docu’s:
The Game Changer
That Sugar Film
Forks over Knives
Lost girl - Zondag 8 december 2019 00:36
Ik vind dit best een nare reactie en niet passen op een forum voor mensen met een eetstoornis. Misschien dat je meer aansluiting voelt bij een forum waar mensen gericht zijn op afvallen en dieetadviezen en minder op omgaan met het leven met een psychische stoornis. Mocht je vinden dat je reactie hier wel thuis hoort dan vraag ik me af wat je hiermee wil bereiken.
Groeten
Milou - Zondag 8 december 2019 00:42
Ben ik ook mee eens, schrik er erg van!
A - Zondag 8 december 2019 04:26
Ik geloof ook dat je nietl begrijpt waar het hier om gaat.😉
Wij streven hier helemaal niet naar die dingen waar jij mee bezig bent.Wij hebben andere doelen in en voor ons leven.
Daar ging het nou net om 😉

Aimee - Zondag 8 december 2019 18:42
Dat afvallen een kwestie is van voeding en bewegen weet iedereen. Maar dit is geen forum voor fitspiration. Dit is een forum waar mensen met eetstoornissen zitten waaronder anorexia, en die daardoor heel slecht over hun voeding gaan denken terwijl ze al te weinig eten/ bewegen/wegen . Dit is voorbeeld een want er zitten hier ook mensen met andere eetstoornissen. Ik denk niet dat deze website wat voor jouw is. Misschien kun je beter op zoiets zitten als Mens Health. Of een forum dat zich bezig is met de voedingstrends waar jij van houdt . Maar ik zou hier geen tips geven om af te vallen. Dat kun je daar beter doen als dat meer bij jouw past.
elieuntje - Zaterdag 7 december 2019 23:33
Hoi Daphne,

Wat een mooie en inspirerende blog. Gelullig ben ik al een hele tijd geleden gestopt met diëten. Hoewel de eetstoornis nogsteeds hoogtij viert en allerlei regeltjes aan me op probeert te dringen, besef ik mij ook steeds vaker dat dit, wat jij nu hier zo mooi beschrijft, het dieet is dat ik zou willen voor mijn leven.
Heel mooi geschreven! Diepzinnig en heel mooi relativerend.. heel waardevol! Dankjewel! Be proud at yourself! Je bent een geweldige vrouw!

Xx elieuntje
elieuntje - Zaterdag 7 december 2019 23:35
Oh haha ships, ik zie nu een hele rare typfout. Ik bedoelde natuurlijk "gelukkig" i.p.v. "gelullig".
Haha, whoops.... ook dat hoort erbij, ongemakkelijke foutjes xD
Daphne - Proud2Bme - Dinsdag 10 december 2019 14:25
Hi Elieuntje,

Haha, geeft niets, dat hoort er inderdaad helemaal bij! Dankjewel voor je lieve en mooie reactie. Knap dat je hier zo actief mee bezig bent. Dit is ook het dieet dat je verdient, ga ervoor!

Liefs.
Lisasjourney - Zondag 8 december 2019 01:03
Heel mooi omschreven Daphne! Een dieet vol liefde!
Irene - Zondag 8 december 2019 01:26
Degene die dit verhaal durft af te doen als een zweverig kont verhaal moet wellicht zelf zijn hoofd uit zijn kont halen. Je veroordeelt iemand die het lef heeft gehad om voor het leven te kiezen en haar verhaal te delen. Prachtig verwoord Daphne
Ria - Zondag 8 december 2019 07:22
Daphne,
Prachtig! Een mooi recept!
Groet ria
Saskia - Zondag 8 december 2019 07:35
Precies dit probeer ik nu te doen. Wanneer dat nodig is (behoeftes, verlangens) een beetje aanpassen. Was vroeger echt ondenkbaar geweest..
Daphne - Proud2Bme - Dinsdag 10 december 2019 14:27
Hi Saskia,

Dank voor je reactie! Moedig dat je hiermee aan de slag bent en dus ook al grote stappen hebt gezet. Echt belangrijk om af en toe terug te kijken, naar waar je vandaan komt. Vaak kun je meer dan je denkt. Heel veel sterkte verder, hou dit vast!

Liefs.
Lot - Zondag 8 december 2019 08:30
Ik ben door dat ik precies dat heb Gedaan wat Daphne beschrijft 20 kilo afgevallen in 1 jaar en het is o zo makkelijk als je er eenmaal in gelooft dat het zo werkt.. Gewoon normaal doen en lief voor jezelf zijn!! Daaronder hoort ook een beetje sporten en wat minder suiker koolhydraten.. Maar ook gewoon lekker mijn glaasje wijn en stukje taart.
Veel succes allemaal.
Annemieke Vrielink - Zondag 8 december 2019 16:23
Jahoor🥂lucht en licht in je leven, kun je veel beter om jezelf en een ander geven.
Natuurlijk alleen weggelegd voor mens die weet te voelen omdat het mag❤
Liefde, vrede, vriendelijkheid, elke dag opnieuw dat is het mooie geschenk, zweven is heeeeeerlijk.
F. - Maandag 9 december 2019 11:38
Liefde in mijn hart dat mag niet ontbreken.
En evenwicht zowel in lichaam als in geest.
Eerlijkheid, humor, plezier, compassie,
En geloof.

Een gevarieerd dieet is zo belangrijk.