Het churros-incident

 

Mijn bonusdochter Lisa is een vrolijke brugpieper van 12 jaar die doordeweeks bij ons woont. Sinds kort krijgt ze praktijkles in koken op school en heeft ze ontdekt dat dit haar goed ligt. Als ouders zijnde natuurlijk erg mooi om te zien dat je kinderen zich ontwikkelen. Lisa probeert graag nieuwe recepten uit. Zo heeft ze van de week helemaal zelf churros gemaakt; een gefrituurde deegsnack die je vaak op de kermis tegenkomt.

Shirley blogt sinds 2022 voor Proud2Bme over haar ervaring met BED - binge eating disorder, in het Nederlands ook wel de eetbuistoornis genoemd. Wil je meer lezen van Shirley? Dat kan via de tag 'Shirley blogt'. Haar voorstelblog vind je hier.

Trots komt ze de keuken uit met een grote schaal vol gefrituurd deeg met een laag suiker en vraagt wie er wil proeven. Mijn schoonvader roept enthousiast dat hij wel een lekker schaaltje wil en roept erachteraan: "Shirley wil ook proeven!" Ik vind het echt heel vervelend dat hij dit voor mij invult, maar laat niks merken.


Bron foto

Ik wil natuurlijk wel proeven, maar mijn eetstoornisstemmetje zegt dat ik het niet moet doen. Gefrituurd eten; dat is een fear food. Ik krijg een weeïg gevoel in m'n buik als ik denk aan een hap churros waar het frituurvet van afdruipt.

Ik word weer uit m'n gedachten getrokken als ik mijn schoonvader weer hoor roepen: "Neem ook een schaaltje voor Shirley mee hè, die wil ook proeven!"

Ik voel mijn wangen gloeien en iets van boosheid en verdriet borrelt op in mijn buik. Ik baal dat m'n man niet thuis is, een van de weinigen die van de eetstoornis weet en zijn vader zou kunnen afremmen hierin.

Ik probeer zo rustig mogelijk te blijven en bedank weer vriendelijk. Ik zeg dat ik niet tegen frituurvet kan, dat ik dan veel last van mijn buik krijg.

Lisa reageert, zoals altijd, heel begripvol. Ze weet dat ik ook nooit mee-eet met friet van de cafetaria om diezelfde reden. Maar eigenlijk is die reden niks anders dan een leugen. Ik lieg constant tegen de mensen waar ik van hou.

In de avond, als ik alleen thuis ben en de kinderen op bed liggen, heb ik een eetbui. Ik voelde de drang al opkomen sinds het moment dat ik moest liegen. Ik eet en eet en eet tot de drang weer stil is. Ik ben ontzettend boos op mezelf. Ik baal van mezelf.

De volgende ochtend word ik verdrietig wakker. De tranen stromen over mijn wangen, ik kan ze niet meer stoppen. Mijn man - ook wel mijn steunpilaar - vraagt wat er is. Ik vertel hem over het churros-incident. Dat ik zelf helemaal niet wil liegen. Dat ik niet wil dat de kinderen door mij een ongezonde relatie met voeding krijgen. En dat ik het vervelend vond dat zijn vader zo bleef aandringen, terwijl hij dit natuurlijk niet deed om me te pesten. Ik ben eigenlijk vooral boos op mezelf.

Ik laat de tranen gaan en spreek alles uit wat er in mijn hoofd omgaat. Mijn man reageert begripvol, aait m'n arm en zegt dat het verstandig is om dit morgen tijdens therapie te bespreken. Door de emoties toe te laten en uit te spreken, voel ik me ook weer een stuk beter.

Het Churros incident zie ik dan ook als een leermoment, geen moment waar ik mezelf - verder dan die ene eetbui- voor ga straffen.

En als je me zou vragen waar ik mezelf over 5 jaar zie?
Struinend over een kermis, met een lekker zakje churros.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bo - Zondag 27 maart 2022 13:05
Wat een prachtige en eerlijke blog heb je geschreven. Zo mooi om te lezen hoe je man je steunt en je eerlijk naar hem kunt zijn.
A. - Zondag 27 maart 2022 14:01
Ten eerste :wat fijn dat er elke week een blog van jou verschijnt!
Wat is het herkenbaar, de smoesjes die de eetstoornis verzint om zijn zin te krijgen.( Dit is wel voor elke es waar,denk ik.) Het maakt dat je je alleen voelt , dat je voelt dat je er niet bij hoort, je alleen staat . Het houdt je vast in het es wereldje om je weer pijn te kunnen doen.En als je dan gehoorzaamt en doet wat de es stem je vertelt, is het later ook weer niet goed dan straft het je ook OMDAT je gehoorzaamde!
We verdienen geen straf, maar liefde om te kunnen veranderen. Liefde van onszelf voor onszelf.


Ik hoop dat je binnenkort mee kunt genieten met de familie en van Lisas talent kunt meeprofiteren!


N - Zondag 27 maart 2022 15:35
Ik vind het inderdaad ook een hele mooie, eerlijke blog. Wat herkenbaar ook, dat zo'n 'eetverbod' wat je voor jezelf stelt dan juist een eetbui triggert.

En sowieso fijn dat de laatste jaren op Proud steeds meer aandacht voor BED is.
S. - Dinsdag 29 maart 2022 05:30
Dat is DE oorzaak van eetbuien. Restricties, ook als ze alleen maar in je "hoofd" zitten in de vorm van verboden, wetten en regels enz.
Zolang je jezelf dingen verbiedt of blijft luisteren naar de regels en wetten kom je hier niet van af. šŸ˜¢Alle emotionele redenen etc ten spijte, zolang je jezelf restricties oplegt heb je, of krijg je vroeger of later eetbuien.Of blijf je in je eetstoornis zitten, welke dan ook.
Helaas, t is niet anders.
britneyangel - Zondag 27 maart 2022 17:15
wat vervelend voor je!
Laurence - Zaterdag 22 april 2023 08:37
Hai Shirley,

Ik was benieuwd of je inmiddels helemaal BED-vrij bent. Dat gun ik je van harte omdat ik alles wat je schrijft heel herkenbaar vind vanuit mijn verleden, en inmiddels weet dat het anders kan.

Super dapper in ieder geval dat je deze blogs schreef en je zo kwetsbaar opstelde.

Liefs, Laurence