Help, ik heb iets stoms gedaan!

 

schuldHelp, ik hebt iets stoms gedaan en ik voel me nu vreselijk schuldig! Er zijn ontelbaar veel redenen waarom jij je schuldig kan voelen, maar veel minder manieren hoe je ermee om kan gaan. Je kunt je schuldig voelen over een ruzie, omdat je iemand hebt gekwetst, omdat er iemand op je werk is ontslagen, omdat je te veel hebt gegeten of omdat een belangrijk persoon in je leven is overleden. Schuld kan om veel verschillende redenen voorkomen. De volgende tips zouden je moeten helpen ongeacht de reden dat jij je schuldig voelt.

1. Waarom ben je schuldig?
Soms is schuld goed omdat het je helpt om te groeien als mens. Het is erg belangrijk om te begrijpen waarom jij je schuldig voelt voordat je er iets aan kunt doen. Als je niet weet waarom jij je schuldig voelt zal je ook niet weten wat de juiste stappen zijn om te ondernemen.

1B. Reality Check!
Is het wel terecht dat je je schuldig voelt? Of heb je een erg negatief zelfbeeld of is het de eetstoornis die zegt dat jij je schuldig moet voelen? Zet eea voor jezelf op een rijtje en ga na of je gevoelens terecht zijn. Zo niet: vergeef jezelf dan - het is niet nodig om naar de volgende tips te gaan

2. Neem verantwoordelijkheid!
Een van de redenen waarom schuld goed kan zijn is omdat het je verantwoordelijk maakt. Je moet erkennen wat je gedaan hebt. Een schuldgevoel is een boodschap van je geweten dat je iets hebt gedaan wat niet ‘oke' is. Misschien is het iets kleins zoals een jurk kopen waarvan je weet dat je vriendin hem graag wilde hebben. Misschien was het erger en ben je achter een jongen aan gegaan waar je vriendin een oogje op had. In beiden gevallen moet jij jezelf verantwoordelijk houden voor wat er is gebeurd. Geef toe dat je fout zat en maak geen excuses voor jezelf.

3. Wat zijn je opties?
Als je eenmaal hebt toegegeven dat je fout zat, wat doe je dan? Het ligt er aan waar jij je schuldig over voelt. Als iemand is overleden en je hebt last van ‘survivor guilt' dan is je excuses aanbieden geen optie, los van het feit dat je in werkelijkheid nergens schuldig aan bent. In dat geval is het praten met een vriend, familielid of professional een goede keuze. Als je iets hebt gedaan waar je wel je excuses voor kunt aanbieden...

forgive4. Goed maken!
Als je aan jezelf kunt toegeven dat je fout zat, dan kun je dat ook aan degene die jij onrecht hebt aangedaan. Je excuses aanbieden en toegeven dat je fout zat kan een heleboel goed maken en helpt bij het succesvol omgaan met je schuldgevoelens. Onthoud wel dat iemand niet kan dwingen om je excuses te aanvaarden. Als dat het geval is zijn er andere stappen die je moet ondernemen

5. Praat erover!
Als een excuus niet genoeg blijkt te zijn probeer dan met diegene in gesprek te gaan. Laat de ander uitleggen waarom hij of zij zo gekwetst is. Laat hem of haar dit doen zonder te onderbreken of te verdedigen wat je gedaan hebt. Luister goed naar de ander en denk na over wat je gedaan hebt en je eigen gevoelens. Vervolgens kun jij je zegje doen. Praten is ook belangrijk als we het hebben over ‘survivor guilt'. Praten met anderen die hetzelfde schuldgevoel hebben als jij, terwijl je eigenlijk geen schuld hebt, is erg belangrijk in het omgaan met je gevoelens

swot

6. Waar komt het vandaan?
Denk eens terug aan alle keren dat jij je schuldig hebt gevoeld. Zit er een vast element in, zoals bijvoorbeeld roddelen of liegen? Of misschien voel jij je vaak onzeker en reageer je dit af op anderen? Het is belangrijk om te achterhalen waar het nou eigenlijk op misloopt en of dit een terugkerend element is. Bewustwording is belangrijk omdat het je kan helpen het in de toekomst anders te doen.

7. Leer van je fouten!
Zoals eerder gezegd is bewustwording belangrijk. Als je in ziet waar het fout is gelopen dan kan je voorkomen dat het nogmaals gebeurd. Als blijkt dat je vaak dezelfde fout maakt, dan moet je gaan nadenken over de reden en/of je kan er hulp bij zoeken om eraan te werken. Je zal er gelukkiger van worden als je leert van je fouten en je een stop kunt zetten op het herhalen van hetzelfde gedrag.

Een schuldgevoel kan aan je knagen, waardoor jij je verdrietig en depressief kan gaan voelen. Wees eerlijk tegen jezelf over je schuldgevoel en onderneem stappen om je fouten recht te zetten ook al is de situatie soms niet meer terug te draaien. 

bron: allwomenstalk.com

Foto 1 ; Foto 2 ; Foto 3

Hoe ga jij om met schuldgevoelens?

 

Gerelateerde blogposts

28
NOV
Haarfeitjes
10

Reacties

Isabella. - Zaterdag 27 oktober 2012 14:02
Haha dat plaatje, KERNKWADRANTEN.
Word er mee doodgegooid op mijn opleiding :p

xx
@isabella - Zaterdag 27 oktober 2012 16:00
welke opleiding doe je? :) ik ook namelijk haha!
Anoniempje - Zaterdag 27 oktober 2012 17:39
Ik biecht het op, want anders dan blijf ik me schuldig voelen.
Anoniem - Donderdag 25 april 2013 20:05
Heb met wat vrienden een eenden-nestje gevonden met wat eieren. We gingen de een opfokken en opeens gooit een baksteen. alle eieren kapot en eend leeft nog. (is inmiddels dood denk ik D:)Ik slaap niet meer! Wil er met niemand over praten (dan krijg ik levenslang huisarrest) maar als ik er niet vanaf kom denk ik dat ik gek wordt. Help!
Foto - Dinsdag 14 mei 2013 19:37
Ik heb foto's van een dik meisje uit m'n klas bewerkt, school weet het al enzo
Krijg ook straf met nog wat mensen. Maar dat meisje doet zich heel
Onzeker en zielig voor ( natuurlijk vind ik het erg wat ik heb gedaan hoor!!) maar wat moet ik nou doen? Dat meisje liegt gewoon en maakt veel mensen verdrietig.. Help?
sharona - Zondag 26 mei 2013 22:08
Ik heb ieds stoms gedaan
Pieter - Vrijdag 7 maart 2014 11:43
Ik heb iets heel stom en dom gedaan, ik heb een meisje waar ik erg veel van hou gekwetst en dat is al vaker gebeurt ik wil dit egt niet maar soms gebeurt het gewoon en dan haat ik mezelf maar dit keer is het anders dit keer is het iets waar ik niet over wil praten alsjebielft help me.
christa - Zondag 15 juni 2014 21:38
Ik heb mijn Vader uitgescholden voor kanker imbeciel, terwijl mijn moeder daaraan overleden is en ikdurf mijn excuses niet san Te bieden..
kim - Zondag 22 juni 2014 21:10
Donderdag 19 juni zat ik achter de tablet van mijn vader en ik wou het toetsenbord opladen en toen is die kapot gegaan door mij vandaag 22 juni is hij er achter gekomen en ik durf het niet te vertellen want hij was kwaad geworden en als ik het vertel dan krijg ik echt heel lang huisarest
Wat moet ik doen????!!!!!!!!!!
Sara - Woensdag 24 september 2014 22:48
Vandaag heb ik prongelijk iemand gekwetst.. Ik heb mijn excuses aangeboden en gezegd dat ik fout zat en dat het me ook echt spijt.. Ze aanvaarde de excuses maar als nog heb ik een schuldgevoel .. Wat kan ik hier tegen doen ook al is ze niet meer boos op me ?
Laura - Dinsdag 18 november 2014 17:39
Ik heb een toets gemaakt, en ondertussen op internet antwoorden zitten zoeken. Ik ben niet zo'n persoon maar toch is het gebeurd. Ik voel me hierdoor niet echt schuldig maar mijn leraar zei tegen anderen: Als je zoiets doet kan ik dat zien en dan krijg je een 1! Ik heb dat nooit gehoord, wat nu??
ano - Woensdag 10 december 2014 19:18
ik heb een spiekbriefje gebruikt. kreeg met nog wat anderen een 1 voor het vak dat ik tekort sta, aii! Gevolg: boze boze ouders.. Ik vind het erg omdat ik een 1 heb en omdat die leraar mijn rekenmachine nog heeft met daarin het briefje! No idea wat hij er meegaat doen maar ik verwacht: mentor ---> teamleider. OMG Grr, maar eigen schuld dikke bult. Heb er wel van geleerd in ieder geval..
Verdriet - Dinsdag 6 januari 2015 19:10
Ik heb heel wat stoms gedaan bij een vriend van mij, alleen het is niet zomaar een vriend maar een vriend waar ik van hou. Alleen ik ben stom geweest. Ik heb van de week iets doms zegt maar dat was niet voor hem bedoelt, maar voor een ander. Ik heb per ongeluk gestuurd van:"sorry dat ik soms vervelend bent". Maar dat zin had niet naar hem moet verzonden worden maar naar iemand anders waar ik ruzie mee had. Ik hem uit gelegd dat echt niet voor hem was bedoelt want ik geef echt om hem! En dat meen ik echt! Alleen hij laat niet echt meer van hem horen. Wat moet ik doen?
Ik heb hem paar dagen met rust gelaten en af en toe wat gestuurd om hen duidelijk te maken dat echt niet voor hem was bedoeld alleen wilt niks zeggen meer. Ik wil hem echt niet kwijt hebben. Ik heb er zo veel spijt van dat er nu wel tranen in me ogen zitten van verdriet wat ik heb gedaan en dat ik me echt schuldig voel. Hij betekent echt veel voor mij! En ik wil ook graag duidelijkheid van hem krijgen van hoe hij er over voelt. Wat moet ik nu doen?
someone - Zaterdag 16 mei 2015 15:54
ik skipte gym vorige week em zei dat ik naar de ortho moest. Nu moet ik deze week er echt naar toe. Mn ouders zien dat sowieso Ik ga t denk ik maar opbiechten
Ze hebben namelijk de afspraak expres tijdens dat uur gedaan omdat ze weten dat ik t zo haat. Ik krijg t niet over mn hart om ze nog verder voor te liegen Bovendien ben ik bang dat school iets gaat merken! Het liefst zou ik t terug draaien en nooit hebbrn gedaan. Maar t ging in een opwelling en een mens maakr wel eens fouten
nonono! - Vrijdag 8 januari 2016 16:17
ik ban zo stom geweest. iedereen op school praat erover. wat nu ik voel me zo stom...
Anoniem - Vrijdag 1 april 2016 22:14
Ik was dus aan het praten met een paar proana meisjes, ben zelf niet proana ofc. Maar dus ik was aan t praten en toen gaf ik heel perongeluk een soort triggerende opmerking. En nu denk ik heel erg dat ik ze de verkeerde kant op heb gestuurd, dat ze weer ana willen worden. Ik heb een heel lang bericht geschreven over hoe zij het waard zijn om te recoveren en hoe ze voor een leven moeten kiezen. Dat is nu een week geleden en ik voel me nogsteeds super schuldig maar ik kan er met niemand over praten want niemand weet dat ik ooit ana was en nu weet ik niet wat ik moet doen.
Anoniem - Donderdag 21 april 2016 16:27
Ik heb een meisje gekwetst met iets wat ik niet gemeen bedoelde... Ik heb mij excuses meerdere keren aangeboden maar ze bleef maar boos doen enzo.. Iedereen roddelt nu over mij en doet gemeen tegen me.. Wat moet ik doen?
Schuldig - Maandag 30 mei 2016 20:17
Ik heb me bemoeit met mn beste vriendin haar liefdes leven.. maar ik vertrouwde die gast gwn niet! Ik voel me schuldig
Eikel - Vrijdag 1 juli 2016 09:44
Ik heb mijn lieve vrouw bedrogen terwijl ik mijn padje even kwijt was. Zo stom!
zij is diep gekwetst maar vergeeft mij.......en houdt nog steeds van mij. Ongelovelijk maar godzijdank.

Hoe ga je hier mee om als woorden van onverteerbaar spijt niet toereikend zijn....
Vreselijk!
ezek - Maandag 19 september 2016 16:47
ik heb een login gemaakt op een datingsite, maanden geleden, was het zelfs vergeten, en nu is het uitgekomen. mijn meisje, die ik heel graag zie is erg gekwetst
kayleigh - Maandag 4 september 2017 16:11
ik heb tegen een jongen gelogen die ik leuk vind en hij vond mij ook leuk....maar we hebben toen 3 dagen niet gepraat en vandaag (4-09-2017) belde hij dat hij wilde afspreken om het goed te maken....maar ik weet niet waar ik moet beginnen of hoe ik het moet aanpakken....en ik wil ook heel graag dat het nog wat wordt tussen ons..........kan iemand mij misschien hiermee helpen...? want ik heb echt een schuld gevoel....ik wou nooit tegen hem liegen
Anoniem - Maandag 8 april 2019 07:31
Ik had veel te veel gezopen en was daardoor op mijn hoofd gevallen, ik werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en ik ben ook nog eens minderjarig. Iedereen weet het en ik weet echt niet wat ik nu moet doen
anoniem - Woensdag 5 juni 2019 22:49
Op een feestje heb ik teveel gedronken en heb toen een geheim verspreid van een vriendin. Vervolgens heb ik het haar wel verteld, maar dmv een leugen; ik heb gezegd dat een andere vriendin van mij het heeft verspreid. Die andere vriendin weet van niets omdat die ene vriendin van wie het geheim was heeft beloofd haar mond te houden. Daarnaast heeft die vriendin wie ik schuldig heb gemaakt daarvoor al een naaistreek met mij uitgehaald door een week na het uit was met mn vriend een relatie met hem te beginnen. Ondanks dat ze dit heeft gedaan voel ik me alsnog schuldig tegenover haar. iemand tips?
anoniem - Zaterdag 16 mei 2020 10:46
ik heb de een lamp kapot gemaakt daarmee kortsluiting veroorzaakt en mijn vader is hem aan het repareren (mijn moeder gaat me vermoorden) en ik kan geeneens helpen dat is super stom.... wat moet ik doen???!!!!