Help, ik ben gezakt voor mijn examen

 

Daar was het dan eindelijk, 17 mei 2010, de dag dat ik zou horen dat ik geslaagd was en het vliegticket kon gaan boeken voor mijn tussenjaar in Amerika. Alles was al gepland. Ik had er super veel zin in! Maar toen hoorde ik dat al mijn plannen moesten wachten, want ja, ik was gezakt.

Je hebt er waarschijnlijk al weleens, of meerdere keren, over nagedacht. Misschien lig je er rond deze tijd zelfs wel af en toe van wakker. Wat nou als ik gezakt ben voor mijn eindexamens en ik alles nog een keer moet doen? Al die stress nog een keer? In een nieuwe klas, waar ik niemand ken? Wat dan?

loesje examens

Natuurlijk is het niet leuk om mee te maken dat al je vrienden en vriendinnen wél zijn geslaagd en jij nog een jaartje opnieuw moet doen. Bij mij voelde het als falen. Ik begon meteen aan mezelf te twijfelen. Ben ik dan echt zo dom? Hoe kan ik elk jaar wel over zijn gegaan en dan dat eindexamen niet halen? Ik had de kracht uit m'n tenen gehaald om nog tot de laatste dag door te leren en op mijn best te presteren tijdens het examen. Het aller pijnlijkste vond ik nog wel dat iedereen om mij heen feest vierde en ik het gevoel had dat de wereld even onder mijn voeten wegzakte.

Tijdens een van mijn huilbuien die avond zei een goede vriendin van me dit: ‘Weet je hoe veel mensen bijvoorbeeld een jaar extra over hun studie of opleiding doen doordat ze alleen maar achterover zitten en niets doen? Jij hebt er nu tenminste voor gewerkt. En je leert nu hoe je weer moet opstaan nadat je bent gevallen. Al die anderen moeten dit op een ander moment in hun leven nog gaan leren. Eigenlijk kan je dit dus zien als een voorsprong op de rest, hoe raar dit ook klinkt.'

En dit was waar, want als ik er nu, vier jaar later, op terugkijk ben ik blij dat ik toen was gezakt. Ik ben er zo veel sterker van geworden! Ik heb geleerd om na een tegenslag de moed weer bij elkaar te rapen en door te gaan. Ook heb ik nieuwe vriendinnen gemaakt in mijn nieuwe klas. Natuurlijk heb ik in het jaar daarna af en toe aardig gebaald van het feit dat ik niet lekker aan het genieten was van mijn tussenjaar, maar dat is daarna helemaal goed gekomen. Al mijn plannen zijn een jaar verschoven, dus door het zakken voor mijn examens heb ik niets gemist.

Ben ik nu dom? Nee. Ik haal tot nu toe super goede cijfers bij mijn studie, misschien wel doordat ik een jaartje ouder ben. Hoe kon ik elk jaar wel over zijn gegaan en toch zijn gezakt? Ik denk dat het mijn toen moment gewoon niet was. Ik zat met mijn hoofd ergens anders, en dat is niet erg.

okay

Tips:
♥ Schrijf je opties op
Schrijf vóórdat je het telefoontje krijg voor jezelf op wat je opties zijn als je zou zakken. Blijf je nog een jaartje op school, ga je naar een school waar je alleen de vakken over gaat doen die je niet hebt gehaald, ga je naar een ander niveau wisselen etc.

♥ Vloek, schreeuw, huil het er even uit
Niemand zal tegen je zeggen dat het leuk is om te horen dat je het niet hebt gehaald. Dat is gewoon echt een rotmoment. Even vloeken en schreeuwen mag dus best.

♥ Haal diep adem
Het is belangrijk om uiteindelijk weer een beetje rustig te worden om te kunnen bedenken wat de volgende stap wordt. Gebruik hierbij het lijstje wat je van te voren hebt gemaakt. Heb je dit niet gemaakt? Bedenk dat op een rustig moment met een van je ouders of vriendinnen wat je opties zijn. Door te weten dat er genoeg opties voor je open liggen, lijkt het alweer wat minder erg. Je school wil vaak een paar dagen later met je praten over je plannen, het is fijn om er dan al over nagedacht te hebben.

♥ Bedenk dat het niet het einde van de wereld is
Natuurlijk is het super naar. Maar vergaat de wereld nu? Nee, natuurlijk niet. Uiteindelijk zal je net als ik, stiekem wel blij zijn dat het zo is gegaan.

weheartit

♥ Bedenk dat je niet de enige bent
Elk jaar zakken er zon 188.000 leerlingen in Nederland voor hun eindexamen. Je bent dus zeker niet de enige! Misschien ken je iemand in je omgeving die ook gezakt is. Het hielp mij veel om hier met elkaar over te praten, zo heb je niet meer het gevoel dat je de enige bent.

♥ Volgend jaar gaat het allemaal zó veel makkelijker
Je kan er bijna zeker vanuit gaan dat je volgend jaar de beste cijfers gaat halen die je ooit hebt gehaald. Je hebt alle stof al een keer gehad en je weet wat je te wachten staat!

Voor iedereen die rond deze tijd wel geslaagd is: Hartelijk Gefeliciteerd!

Foto1: Loesje
Foto 2 en 3: Weheartit 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Emma - Donderdag 12 juni 2014 10:12
Wat balen zeg! Wat een fijne tips staan er in, maar ik ben wel geslaagd gister. Een van mijn vriendinnen is als enigste gezakt... Dat vind ik zo naar voor haar.
Esther - Donderdag 12 juni 2014 10:19
Ik krijg over een paar uur de uitslag.. denk dat ik een herkansing moet maken..
Wil zo graag slagen!!! ik heb er ook veel wakker van gelegen en ik wil ook volgend jaar een tussenjaar doen.. zou zo balen zijn als ik dat moet verschuiven en eerst nieuwe mensen moet leren kennen in het nieuwe jaar.
Maiskolf - Donderdag 12 juni 2014 10:31
"Al die anderen moeten dit op een ander moment in hun leven nog gaan leren. Eigenlijk kan je dit dus zien als een voorsprong op de rest."
Wauw, dat is echt een hele mooie uitspraak zeg! Wat een goede manier om over zoiets na te denken! :)
Eva - Donderdag 12 juni 2014 10:51
Nog 1 uurtje in spanning!
xhannaaa369 - Donderdag 12 juni 2014 11:05
Godszijdank ben ik wel geslaagd :D
Eigenlijk nooit getwijfeld eraan maar alsnog door een moeilijke tijd gegaan waarbij ik mezelf zo uitputte door mijn eetstoornis dat ik nergens meer tot toe in staat was.
Alsnog geslaagd.
En nu gewoon nog twee jaar door op mijn school op een hoger niveau :)

Ik hoop dat iedereen die nu nog in spanning zit, snel worden verlost door een positief telefoontje!
Dwarrel - Donderdag 12 juni 2014 11:09
Vanaf drie uur zal ik hoogstwaarschijnlijk panisch achter de telefoon zitten, wachtend op het telefoontje dat ik niet wil krijgen. Ergens ga ik er vanuit dat ik wel geslaagd ben, maar de kans om te zakken is altijd aanwezig.

Twee jaar geleden deed ik Havo examen, toen voelde de druk veel hoger terwijl deze er achteraf totaal niet was.
x - Donderdag 12 juni 2014 13:04
Wat goed dat je er zo positief mee omgaat! Respect
Eindexamenkandidaat - Donderdag 12 juni 2014 13:42
Er kunnen toch niet jaarlijks 188.000 zakken voor de eindexamens, als er dit jaar alleen al 198.000 examens hebben gemaakt...? :/
Nerveus - Donderdag 12 juni 2014 14:27
Ik ben geslaagd!
Maar wel een erg goede blog! Denk dat mensen die gezakt zijn er wel iets aan hebben.
Moo, - Donderdag 12 juni 2014 14:48
Ik was ook niet meteen geslaagd maar de herexamens wel gehaald :) Voelt eerst wel kut als al je vrienden wel zijn geslaagd maarja, ik had zowiezo niet verwacht dat ik de herkansingen wel ging halen ;) (maar wel leuk dat alle leraren opeens superlief deden hahaha, ik vond mijn wiskunde-leraar altijd vre-se-lijk en pas nadat dat gebeurde realiseerde ik me echt dat leraren ook maar gewoon hun baan doen en niet altijd de strenge leraren zijn die voor de klas staan :P)
flower - Donderdag 12 juni 2014 17:52
goeie blog... ik blijf zitten dit jaar en dat geeft ongeveer hetzelfde gevoel..
Eva - Donderdag 12 juni 2014 18:47
gezakt! wat baal ik zeg.... nu maar vasthouden aan dit artikel
suprise - Donderdag 12 juni 2014 19:11
gezakt.. gelukkig herkansing:)
j - Donderdag 12 juni 2014 20:24
Gelukkig geslaagd! Zo blij en trots dat het gelukt is ondanks m'n eetstoornis. Ben daarmee ook op de goede weg dus mijn tussenjaar gaat me veel goeds brengen! Meiden die gezakt zijn; wat ongelooflijk jammer, maar dit artikel is denk ik wel waardevol en heel erg waar. X
Esther - Vrijdag 13 juni 2014 00:27
Geslaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagd!!
anoniem - Vrijdag 13 juni 2014 01:15
Gezakt... Echt balen, maar volgend jaar maar een paar vakken doen... En dan hopelijk alles afronden...
someone - Zondag 15 juni 2014 17:49
ik zit nu in de 3e hopelijk slaag ik volgend jaar !!!!!!
Jason - Woensdag 10 september 2014 18:31
Ik werd dit jaar ook gezakt, en heb ervan kapot gelegen maar het leven gaat door. Je moet positief blijven en proberen om volgend jaar met goeie cijfers te slagen!
Je wordt er ook sterker van, jou andere klasgenoten moeten het nog meemaken terwijl jij het al meegemaakt hebt!

Ik word 18 in de 4e dus maak je geen zorgen! ;)
Dylan - Woensdag 10 september 2014 18:35
Ja je hebt wel gelijk (hierboven) je moet er niet kapot van zijn en gewoon proberen om volgend jaar te slagen! Natuurlijk wel rot dat je vrienden zijn geslaagd maar ooit zal het hun gebeuren wanneer jij het al heb meegemaakt!

Thanks voor de motivatie! ;)
Omar - Dinsdag 24 mei 2016 11:36
ik heb net mijn examen gedaan maar ik twijfel aan of ik wel ga halen,ik krijg over twee weken het antwoord of ik wel geslaagd ben of niet hoop het maar:) ik hoop dat ik ga halen:p)
Omar - Dinsdag 24 mei 2016 11:38
Ik was ook niet meteen geslaagd maar de herexamens wel gehaald :) Voelt eerst wel kut als al je vrienden wel zijn geslaagd maarja, ik had zowiezo niet verwacht dat ik de herkansingen wel ging halen ;) (maar wel leuk dat alle leraren opeens superlief deden hahaha, ik vond mijn wiskunde-leraar altijd vre-se-lijk en pas nadat dat gebeurde realiseerde ik me echt dat leraren ook maar gewoon hun baan doen en niet altijd de strenge leraren zijn die voor de klas staan :P)

goed verhaal:)
.x - Dinsdag 24 mei 2016 23:39
Ik ga waarschijnlijk zakken, en ik moet er nog twee :(
Het meisje - Zondag 4 juni 2017 22:59
Bij mij zijn er periodes van ups en downs.. Mijn klas was echt vrezelijk. Docenten waren ook niet bepaald de beste. Mijn cijfers zijn goed. sta een 7.4 gemiddeld met al me cijfer. De unit begeleider heeft me vertelt dat de kans dat ik zak heel klein is. Maarja zou maar net dat ene kansje zijn. Ik zie er misschien wel blij uit maar van binnen ben ik fucked up. Heb er geen goed gevoel over. alles wat ik in al die jaren heb geleerd kreeg ik niet eens op het examen. šŸ˜‘ Het zou wat zijn.. als ik nu niet slaag ben ik 19 en zit ik nog op de middelbare school. laten we hopen dat ik geslaagd of de herkansing opsemimst ga halen.....
ahmed - Zaterdag 24 juni 2017 14:24
o