Handige tips tegen je winterdip

 

''Morgen moet ik om half 8 uit bed en ik zie er nu al tegenop. Het is dan nog donker, de verwarming staat nog uit en als ik op mijn fiets stap, is het nog niet eens licht. Die donkere dagen doen me geen goed. M'n wake-up light maakt me wakker met een licht alsof de zon gaat schijnen, maar als ik dan naar buiten kijk is het nog stikdonker. Ik wil niet naar buiten, ik wil niet naar school. En ik wil eigenlijk niet eens uit bed. 

Als ik me er eenmaal toe zet en toch m'n bed uit strompel, kan ik één pantoffel niet vinden. Op een blote voet en een pantoffel loop in naar de thermostaat en draai deze op 22 graden. Hopelijk stookt hij de boel een beetje snel warm. Nu nog ontbijten. En gatver, wat heb ik daar géén zin in, ook al stik ik juist van de enorme honger! Maar, kom op, we gaan er voor. Ik kan zelfs amper kiezen wat ik neem, omdat ik mij zo lusteloos en somber voel.

Eenmaal ontbeten, gedoucht en aangekleed zit ik weer op de bank. Niks komt uit mijn handen. Ik moet nog stofzuigen, boodschappen doen en een wasje draaien. Maar ik kan mij nergens toe zetten. Het enige wat ik voel is mijn hoofd dat wil liggen. Ik wil terug naar bed en heerlijk warm onder de dekens de dag voorbij laten gaan...''

Herken jij dit? Deze sombere dagen? En heb je er meer last van dan in de zomer? Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat je last hebt van een winterdipje. Misschien herken je de lichamelijke dingen zoals de lusteloosheid, verminderde of versterkte eetlust of dat je niet vooruit te branden bent. 

Lastig hoor, zo'n winterdip. Maar wat kun je er aan doen? Een groot aantal tips staan hier beschreven ''Psychologie van... winterdepressie'' Misschien kun je zelf ook nog wel een aantal goede tips bedenken en lukt het je zelfs al om deze een beetje uit te voeren. Mijn persoonlijke tips zijn de volgende:

lijstje

1. Afspraken met jezelf
In de winter kan ik mij er soms moeilijk toe zetten mijzelf nog wel goed te verzorgen. Zo besteed ik veel minder aandacht aan mijn lichaam. Bijvoorbeeld aan mijn nagels, huid of haar. In de zomer heb ik meer aandacht voor mijzelf en doe ik nog wel eens een maskertje of een manicure bij mijzelf. Een paar keer per week mijn huid insmeren helpt me ook om me goed te voelen. Een lijstje als deze hiernaast helpt mij om me lekkerder in mijn vel te voelen. Zorg dus dat je jezelf genoeg aandacht blijft geven, dat verdien je ook in de winter. 

2.Contact
Misschien heb je wat minder zin om de deur uit te gaan en niet altijd de energie of zin om gezellig te doen met vrienden. Maar je zult merken dat wanneer je praat over de winter en jouw dipje, veel mensen het herkennen en je er echt niet de enige in bent. De één heeft er alleen wat meer last van dan de ander. Als ik er eenmaal toch even tussenuit ben of met vrienden ergens wat ga drinken, merk ik dat het eigenlijk toch wel heel fijn is. Alleen even over de drempel komen kost soms wat moeite. Maar blijf in contact! 

3. Ontspannen
Of het nu Yoga, Mindfulness, de sauna of een zonnebankje is; het geeft me altijd weer een fijn gevoel. Even stilstaan bij mijzelf. De warmte in de sauna en het licht bij de zonnebank geven altijd een lekker gevoel aan je huid, iets wat je wel mist tijdens de wintermaanden.

licht

4. Wake-up light
Dit blijft mijn favoriete manier van wakker worden. Doordat het licht een half uurtje voor het wekken langzaam feller wordt, ontwaak ik veel geleidelijker uit mijn slaap. Dit geeft mij een veel minder abrupte schok bij het wakker worden. Natuurlijk druk ik nog wel eens op Snooze, maar dat is ook wel eens lekker.

5. Witte gordijnen
Ik heb express witte gordijnen die het daglicht een beetje doorlaten. Zo blijft m'n biologische klok gelijk lopen met de natuur en dat schijnt gezond te zijn voor je lichaam en je gemoedstoestand.
 
6. De deur uit
Iedere dag eventjes naar buiten gaan, om welke reden dan ook, helpt mij enorm. Soms wil ik het liefst de hele dag binnen zitten in de winter, en het weer haalt me nou ook niet bepaald over om naar buiten te gaan. Op mijn lijstje (zie tip 1) spreek ik met mijzelf af dat ik minimaal één keer per dag even naar buiten moet gaan. Al is het maar om een brief te posten of kattenvoer te kopen. Het geeft me toch altijd een voldaan gevoel als ik wat nuttige dingen heb gedaan.
 

7. Vitamine D
Uit veel onderzoek blijkt dat Vitamine een positief effect heeft op je gemoedstoestand in de winter. In de zomer maken we in tien minuten in de zomerzon ruim 2000 European Units aan. Deze kun je van september tot april extra via voeding innemen. Bijvoorbeeld door het eten van wat extra vis, zoals zalm, haring, makreel en sardines. Deze vis bevat bepaalde visolie die Vitamine D bevatten.

vis

Wil je wat extra ondersteuning naast deze gezonde voeding. Dan is het gebruik van een voedigssupplement aan te raden. Ook hiervoor geldt dat je voeldoende en regelmatig moet eten om de vitamines in je op te kunnen nemen. Het gaat hier dan specifiek om vitamine D3. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij G&W (Gezondheidswinkel) op natuurlijke basis. 

8. Acceptatie
Dit is denk ik een heel belangrijk punt. Ik weet van mijzelf dat ik mij minder fit en energiek voel ik de winter. Dit is nou eenmaal zo. Ik probeer daar niet te veel van te gaan zitten balen, maar er aan te doen wat ik kan en verder vrede te hebben met deze biologische reactie van mijn lichaam. Acceptatie is beter dan je blijven verzetten. 

Dus, wees een beetje lief voor jezelf. Voor je het weet is het weer zomer, ook al lijkt het nog zo ver weg! 

 

Heb jij nog tips om je winterdip tegen te gaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Caro - Maandag 13 februari 2012 13:20
Een weekje op vakantie naar de zon, sinds ik dat doe zijn de maanden januari en februari veel beter te doen!
tazz - Maandag 13 februari 2012 13:21
@caro jaaaaa daar ga ik voor ;0
M. - Maandag 13 februari 2012 14:43
Ben zonet ook even naar buiten geweest en doet me goed! Alleen ik moet altijd een soort van doel hebben overal voor.

Denk dat vrolijke en zonnige muziek ook wonderen doen.
En mooie bloemen in huis hebben!
Genoeg lichtinval hebben
En af en toe vrienden/familie bellen!
Rain* - Maandag 13 februari 2012 16:40
Haha die tweede foto, dat papiertje komt uit de flow agenda :p
Oke stomme opmerking.

Maarja, van mij mag de zomer wel weer komen!
Ina - Dinsdag 14 februari 2012 20:11
Ik sta elke dag om 6 uur op, het is ijskoud dan. :(
Willeke - Dinsdag 11 december 2012 12:06
Lichttherapie of een lichtlamp aanschaffen, dit heeft me duidelijk geholpen.
olijfje - Maandag 27 januari 2020 17:51
D-cure oliesupplement helpt me vaak de winter door.