Haar lukt herstellen wel

 

Een nieuwe week breekt aan en we nemen, zoals elke maandag, met de groep het weekend door. Wat heeft iedereen gedaan en hoe heeft iedereen gegeten. Ik kijk hier al de hele ochtend tegenop, want ik moet weer uitleggen dat ik drie eetbuien heb gehad en alles eruit heb gegooid. Ik heb het gevoel alsof ik vreselijk heb gefaald. Als ik mijn groepsgenootje hoor vertellen dat haar weekend eetbui-vrij is geweest, voel ik mij ontzettend jaloers. Hoe krijgt zij het voor elkaar om een heel weekend lang zo sterk te zijn? Waarom lukt het haar wel? En belangrijk nog; waarom lukt het mij niet?

Groepstherapie heeft altijd twee kanten en het is heel erg persoonlijk of het voor jou werkt. Natuurlijk krijg je te maken met andere mensen en andere verhalen en dat kan heel erg triggerend zijn en juist averechts werken. Aan de andere kant kan dat vergelijken ook helpen om iets meer te relativeren en ik vond het heel helpend om elke dag in contact te zijn met meisjes die precies wisten wat ik doormaakte. We konden ons ook op een positieve manier aan elkaar optrekken. Hoe lief we waren voor elkaar, kregen we direct teruggekoppeld en bij mij kwam dat in zo’n kring toch veel meer binnen. Ook hielp dat contact met anderen om niet te veel in mijn eigen eetstoornis bubbel te blijven. Na mijn herstel was het ook weer de bedoeling om veel met anderen te zijn en moest ik ook met eventuele triggers kunnen omgaan.

In het begin was het ontzettend eng en onwennig, om ineens in een groep te zijn en hier ook nog eens te praten over problemen waar ik eerder nooit open over durfde te zijn. Misschien ben ik wel de dikste? Ben ik straks de enige die zich wel echt aanstelt en geen echte eetstoornis heeft? Het is ongelofelijk onbelangrijk en zonde van mijn energie geweest, maar tegelijkertijd was dat het enige waar mijn eetstoornis toen op focuste. Ik wist nog niet wat ik hieraan kon hebben en zag alleen maar concurrentie.

Iedereen heeft altijd zijn eigen herstelproces, daar zijn nou eenmaal geen regels of handboeken voor. Dat het proces bij iedereen verschilt wordt extra duidelijk tijdens groepstherapie. Je wordt elke dag direct geconfronteerd met elkaars uitdagingen en overwinningen. Hoe oneerlijk het ook is, je vergelijkt bijna altijd je eigen proces met die van een ander. Ik deed dat in ieder geval wel en het kon mij soms best jaloers en onzeker maken. Ik was erg gedreven bezig geweest met mijn eetstoornis zo goed mogelijk doen en met diezelfde gedrevenheid had ik mijn herstel aangegrepen. Het moest goed en het moest perfect. Hierin wilde ik stiekem ook graag beter zijn dan de rest. Het is geen mooie eigenschap, maar wel een hardnekkige.

Het kan ongelofelijk frusterend zijn om te horen welke stappen iemand zet, als het bij jou nog helemaal niet zo goed gaat. Mijn eerste reactie was meestal om meteen naar mijn eigen tekortkomingen te kijken. Ik had gefaald, want mij was het niet gelukt. Terwijl ik eigenlijk helemaal niet gefaald had. Ik zat nog midden in een proces van kleine stapjes waarbij er helemaal geen sprake was van falen, maar waarbij ik nog altijd hard aan mijn herstel aan het werken was. Elke dag was winst. Zij had het gewoon goed gedaan, maar dat deed niets af aan mijn proces.

In plaats van het mijzelf aanrekenen kon ik het dus ook als een soort toekomstperspectief zien. Zij zat hier ook, dus eigenlijk verschilde wij niet zo veel van elkaar. We kwamen in ieder geval vanaf hetzelfde eetstoornis-punt. Als zij daar kon komen, met dezelfde therapie als ik, was die kans bij mij misschien wel net zo groot. Het is heel verleidelijk en zelfs vertrouwd om jezelf naar beneden te praten in zo’n situatie. Om te denken dat het anderen wel lukt en jou nooit. Maar die kans is eigenlijk veel kleiner. Het enige wat je voelt is het gebrek aan vertrouwen dat je hebt in jezelf en dan kan alles daarin een bevestiging zijn.

Iedereen bewandelt zijn of haar eigen weg. In het leven, maar ook tijdens herstel. De stappen die een ander zet, zeggen niets over de weg waar jij op zit. Het maakt jouw stappen niet minder en de stappen van de ander niet beter. De weg is sowieso goed, want het is de goede weg voor jou. Je doet jezelf tekort als je je laat afleiden door de prestaties van anderen. Begrijpelijk dat het iets met je doet, maar het sluit niet uit dat jij dezelfde stappen kunt zetten. Jij behaalt net zulke goede overwinningen en wanneer je je laat afleiding door anderen, vergeet je die misschien. 

 Hoe ga jij om met groepstherapie?

Fotografie: oleksandr

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ashley - Zaterdag 28 juli 2018 15:54
herkenbaar dat de stappen van anderen frustrerend zijn, dat heb ik momenteel heel erg iedereen in mijn groep is verder dan dat ik ben. En ik lijk wel bijna stil te staan en ik wil heel graag maar omdat ik stil sta en de rest door gaat word de frustratie als maar groter. herkenbaar is ook het delen hoe het gegaan is kom ik weer aan met mijn gefaalde doelen of het is niet goed gegaan. Soms kan het wel helpend zijn wat inzichten betreft hoor en ik weet dat een groep mij ook goed kan doen maar daar ben ik nog niet bij dat stukje, en ik vraag me geregeld af of herstellen mij wel gaat lukken en of ik het wel echt kan.
Justhannah - Zaterdag 28 juli 2018 16:04
Oh wat vreselijk is dat!
Bij mij wa iedereen zo ongeveer naar de tweede fase of zou bijna gaan. Zelfs zij die na mij waren gekomen in de groep. En ik moest maar in de eerste fase blijven. En steeds als iemand naar de tweede ging applaus en gejuich... Dat was zo erg! Het voelde als een groot faalproject waar ik in bezig was. En vechten dat ik deed! Maar het mocht niet baten. Uiteindelijk werd ik zelfs uit de groep gezet omdat ik niet langer in fase 1 mocht blijven. Dat was alleen nog maar een bevestiging. Ik had/heb de diagnose NAO, dus het voelt al als falen in het hebben van een eetstoornis, maar nu was ik ook nog eens falende in het herstel...
ashley - Zaterdag 28 juli 2018 16:08
zo herkenbaar wat je schrijft over het voelen van falen in het hebben van een eetstoornis en herstel. (ik heb ook NAO) dus herken wat je schrijft.
S* - Zaterdag 28 juli 2018 20:53
Inhoudelijk sluit ik me aan bij wat je schrijft. Ieder heeft zijn eigen tempo, eigen uitdagingen en stappen.
Grammaticaal (en dat valt me in meerdere blogs van verschillend redactieleden) schort er her en der echt wel wat aan.
-Zo reken je jezelf iets aan. Je rekent jezelf niet af.
-Iedereen bewandelT
-Jij behaalT
Ik vind het lastig er wat van te zeggen, daarentegen vind ik grammaticaal correcte artikelen wel van belang wanneer ze afkomstig van de redactie zijn.
Maya - Zaterdag 28 juli 2018 21:23
Valt mij ook vaak op.. Knap dat je het aangeeft!
Verder wel een goede blog weer!
xx
Daphne - TeamProud2Bme - Maandag 30 juli 2018 09:25
Hi S,

Dank voor je reactie.
Ik heb het aangepast, bedankt voor je oplettendheid!

Liefs,
Daphne
heather - Maandag 30 juli 2018 14:58
ik ben nu 40 en heb al 23 jaar een eetstoornis. Vanaf 10 augustus ga ik in behandeling bij de afdeling Langdurige Eetstoornissen van de Ursula.
Bij eerder opnames op Rintveld in Zeist, op unit 3 (ook voor Langdurige eetstoornissen)in 2009 en 2010, was ik heel ambivalent over mijn herstel: ik wist dat het moest, maar tegelijkertijd stond ik nog niet sterk genoeg tegenover de eetstoornis, waardoor ik na de opnames in rap tempo weer terugviel op de veiligheid die ik uit de eetstoornis haalde.
Nu heb ik een toekomstperspectief: ik wil vanaf oktober weer kunnen pianospelen, oppassen op mijn nieuw oppasdres in Leiden, waar ik dan 3 oppaskindjes heb (een baby, een jongen van 5 jaar en een jongen van 8 jaar). En die anorexia, daar ben ik zó klaar mee na 23 jaar!