Haal het uit jezelf

 

bevestiging vragen, eetstoornis, zelfbeeldWat is het toch heerlijk om bevestiging te krijgen. "Je doet het goed", "Wat doe je dat toch knap", "Goh, wat ben jij slim", "Jij hebt echt een goede smaak", "Ik vind je prachtig". We willen allemaal wel eens of regelmatig horen dat we goed bezig zijn: dat we worden gewaardeerd. Daar is niks mis mee. We mogen elkaar best een beetje bevestigen af en toe. Maar soms moet je het ook gewoon uit jezelf kunnen halen.

Alsmaar een ander nodig hebben voor bevestiging is niet gezond. Dan maak je jezelf te afhankelijk van de mening van een ander. Je eigen kwaliteiten kennen en waarderen is belangrijk, zodat je niet voortdurend afhankelijk bent van anderen voor je eigenwaarde. Geef jezelf 'credits' voor wie je bent en wat je doet.

Jij bezit de mogelijkheid en de kracht om jezelf te bevestigingen. Jij bepaalt wat je waard bent. En wel zo:


sterDoe het voor jezelf.
Als kind doen we dingen vaak voor een beloning. We zijn lief, zodat mama tevreden is of zodat we een ijsje krijgen. We zijn braaf, zodat de juf ons een comliment of een sticker geeft. Kinderen hebben die beloning en bevestiging nodig, zodat ze eigenwaarde kunnen ontwikkelen en grenzen leren aanvoelen. Als je ouder bent, moet je het uit jezelf halen. Bedenk waarom jij de dingen doet, die je doet. Als je doet wat je wilt, als je je hart volgt en verantwoordelijkheid neemt voor je leven, is het gemakkelijker om hier ook de eer voor op te strijken.

sterBeloon jezelf. Misschien krijg je geen beloning of sticker meer van je moeder of je juf, maar dat betekent niet dat je jezelf niet kunt belonen. Zoek een beloning die bij jou past. Als er een 'nare smaak' hangt aan belonen met eten, alcohol of shoppen, kies dan iets anders. Onderzoek wat voor jou echt als beloning geldt: iets waar jij blij van wordt.

sterVraag om een beloning. Onderdeel van 'het uit jezelf halen', is dat je ook zo nu en dan durft om te vragen om bevestiging. Je hoeft het natuurlijk niet áltijd zelf te doen. Stel je hebt mensen te eten en je hebt een hele maaltijd in elkaar geflanst. Iedereen is zo druk met gezellig kletsen en eten, dat ze vergeten jou een compliment te maken over het menu. Zeg dan gewoon, luchtig, misschien met een grap, dat je even wilt horen hoe lekker het is.

bevestiging vragen, eetstoornis, zelfbeeldsterGeef anderen bevestiging. Wat je geeft, krijg je driedubbel terug. Als je andere mensen complimenten maakt en positief benadert, zullen ze sneller geneigd zijn op eenzelfde, positieve manier op jou te reageren. Onthoud: Give, and you shall receive. en: Treat others the way you want to be treated. Houd geen score bij, vertrouw erop dat je krijgt wat je verdient.

ster‘Vanzelfsprekend' is een compliment. Het is verleidelijk (en logisch) om boos of teleurgesteld te zijn als mensen jouw inzet en kwaliteiten als vanzelfsprekend ervaren. De ander lijkt je nauwelijks te waarderen, omdat er niks wordt gezegd over je prestaties. Maar niets is minder waar: hoe betrouwbaarder jij bent - hoe consistenter jij bent in het leveren van goede prestaties - hoe eerder mensen deze prestaties als vanzelfsprekend ervaren. Eigenlijk een compliment dus. Nu aan jou om het ook zo te ervaren en om aan te geven dat je af en toe een schouderklopje wilt voor je betrouwbaarheid en prestaties!

Vind jij het lastig om bevestiging uit jezelf te halen?

Bron: https://happiness-project.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lia - Zondag 23 september 2012 13:37
Wat een super goed stuk, heel fijn om te lezen. Ik vind het wel lastig om die bevestiging uit mezelf te halen, zeker als ik weet dat anderen het er soms niet mee eens zijn (je hart volgen). Maar het is wel heel belangrijk om idd niet telkens afhankelijk te zijn van de mening van anderen.
patty - Zondag 23 september 2012 14:03
Leuk stuk om te lezen!
Ja, ik vond het heel lastig maar langzaam aan begin ik het te leren.
M - Zondag 23 september 2012 14:07
Ik haal het niet uit mezelf. Ik haal het uit God - de diepste zelfbevestiging die ik kan krijgen! :)
Roos - Zondag 23 september 2012 16:16
Wat een enorm goed stukje dit ..

Ik vind het enorm moeilijk , om bevestiging uit mezelf te halen..

Ik probeer het echt wel , maar het lukt me niet echt..

Maar het is inderdaad wel belangrijk dat je niet afhankelijk moet zijn van de mening van anderen..

Tis moeilijk om soms dingen te gaan geloven..
Isabella. - Zondag 23 september 2012 17:31
Heel lastig om het uit mezelf te halen..
Amy - Zondag 23 september 2012 18:02
Mooi geschreven, goede inhoud en leest lekker!

- Zondag 23 september 2012 18:21
Het is echt een goed stuk. Ik vind het ook zo moeilijk.. Jezelf waarderen om wie je bent is voor mij de lastigste opgaven ongeveer die er is.. Toch lukt het stukje bij beetje steeds beter, hier kan ik ook weer veel uit halen.
Lien__** - Zondag 23 september 2012 20:44
Mezelf waarderen om wie ik ben, vind ik moeilijk.
Ik heb snel de neiging om die persoon te zijn die anderen willen.
Ik weet dat dat alles behalve gezond is, maar steeds meer en meer lukt het me om af en toe te zeggen: 'foert, ik wil dat niet, nu ben ik wie ik wil zijn.' Al is dat wel best moeilijk.
Rivers - Woensdag 26 september 2012 09:26
Super goed stukje,
dit heeft er ook weer mee te maken dat je naar jezelf moet luisteren en dan vanuit daar de dingen kunt doen die je echt wilt.
Dan kun je jezelf ook meer waarderen, en jezelf een schouderklopje geven..