Griepepidemie en een eetstoornis

 

Al negen weken heerst er in Nederland een griepepidemie. Misschien merk jij het ook wel bij de mensen om je heen of bij jezelf? Griep hebben op zichzelf is heel vervelend, maar met een eetstoornis ook nog eens heel ingewikkeld. Twijfels over wat je nou wel of juist niet moet eten. Schuldgevoelens, omdat het niet gaat zoals je wilt. Spanning, omdat je op bed moet blijven liggen en bang zijn dat alles verkeerd gaat, omdat je niet naar school of werk kan.

Zelf heb ik nog geen last gehad van de griep in de afgelopen negen weken. Ik heb me een weekje niet zo lekker gevoeld, maar echt gevloerd was ik niet. Ik merk het echter wel bij de mensen om me heen. Appjes van vriendinnen die ziek op bed liggen en wat afleiding zoeken en een aantal afspraken die helaas niet door konden gaan. De griep hebben is ontzettend vervelend. Je voelt je beroerd. Dat heeft een grote invloed op je dag en dat wil wel eens botsen met je eetstoornis.

Afvallen door griep

Het is logisch dat wanneer je ziek bent je wat minder trek hebt dan normaal. Echter is dit behoorlijk lastig wanneer je een eetstoornis hebt en misschien zelfs nog moet aankomen. Zelf heb ik wel eens misbruik gemaakt van het feit dat ik me niet zo lekker voelde. Misschien had ik wel meer kunnen eten, maar het was voor mijn eetstoornis ook wel een mooi excuus om een beetje af te vallen. Het feit dat ik wat was afgevallen kon mij stiekem toch een heel goed gevoel geven.

Hoe verleidelijk het ook is om dit te doen, het is beter om er niet aan toe te geven. Uiteindelijk heb je er namelijk helemaal niks aan. Het maakt je eetstoornis alleen maar sterker en als je nog moet aankomen moet je dat gewicht weer opnieuw bij, terwijl je dat net had overwonnen. Zelf hoefde ik in dit geval niet aan te komen. Het afgevallen gewicht was volgens het BMI gewoon gezond, maar voor mij persoonlijk toch te laag. Ik probeerde het wanneer ik beter was met alle macht vast te houden, maar het gewicht was er altijd binnen no time weer aan.

Dit, omdat het afgevallen gewicht ook veel vocht en maag- en darminhoud was, maar ook omdat ik m'n gewone voedingspatroon weer oppakte en mijn lichaam weer de balans vond naar een gezond gewicht. Niet een griep-gewicht. Aan de andere kant lokte het lagere gewicht, de enorme spanning rondom het behouden daarvan en het restrictieve eten bij mij eetbuien uit. Ik had er echt helemaal niks aan en had me waarschijnlijk beter gevoelt als ik beter had gegeten. Niet alleen rondom mijn eetstoornis die intussen flink protesteerde tegen mijn weer normale gewicht, maar ook rondom het ziek zijn.

Wel of niet eten?

Je lichaam heeft, zeker wanneer je ziek bent, gezonde voeding hard nodig. Zelfs al lig je de hele dag op bed, je lichaam is keihard aan het werk om die griep de baas te zijn en om beter te worden. Het is niet zo dat je helemaal geen energie verbruikt als je geen rondjes aan het rennen bent. Sterker nog, het grootste gedeelte van je energiebehoefte gaat naar het onderhouden van je interne lichaam. Spieren, organen en je immuumsysteem.

Door mijn eetstoornis zag ik voedsel niet meer als voedsel, maar als cijfertjes. Naast dat ik voeding lekker of niet lekker kon vinden, was voedsel was niet meer dan het aantal calorieën. Echter bevat voeding ook allemaal belangrijke voedingsstoffen die je ook nodig hebt. Zeker wanneer je daarvoor al rommelde met je eten, of je nou wel of geen ondergewicht hebt, kan het zijn dat je lichaam al voedingsstoffen tekort kwam. Dit kan invloed hebben op je immuunsysteem. Het is dus altijd belangrijk om goed te eten, maar al helemaal wanneer je ziek bent.

Aan de andere kant kan het natuurlijk wel zo zijn dat je minder trek hebt, omdat je ziek bent. Misschien lukt het zelfs wel helemaal niet om iets binnen te houden. Dat is ontzettend vervelend, maar wees er niet te streng in voor jezelf. Je kunt er even niks aan doen. Het is goed dat je probeert te eten wat lukt, maar wat niet gaat, dat gaat niet. Je bent immers ziek en meer dan je best kan je niet doen. Het is ook niet goed om het te forceren en er alleen maar zieker van te worden. Probeer in dat geval te kijken naar wat wel lukt en wat lichtere voeding binnen te krijgen zoals: beschuit, soep, rijst of banaan.

Schuldig omdat ik overgeef

Wat het overgeven als je ziek bent betreft vond ik dat ook wel een heel lastig puntje. Ik kon me daar namelijk ontzettend schuldig over voelen. Met mezelf en mijn therapeuten had ik juist afgesproken om minder over te geven. Dit was iets dat ik deed om mijn eetbuien of zelfs gewoon eten te compenseren, maar ik wilde van die eetstoornis af. Als ik dan moest overgeven omdat ik me niet lekker voelde, voelde ik me daar ontzettend rot over. Herkenbaar? Het is echt niet nodig. Natuurlijk is het niet fijn om over te geven, maar dit is niet met eetgestoorde gedachten als drijfveer. Je bent ziek en daar kan je niks aan doen. Wees niet boos op jezelf.

Eetbuien als je ziek bent

Doordat ik, wanneer ik ziek was, een hele dag thuis zat, viel mijn ritme en structuur volledig weg. Dit is iets dat ik ook lastig vond tijdens weekenden of vakanties. Zonder structuur en met eetbuivoedsel binnen handbereik, want het ontzettend lastig om niet toe te geven aan de eetbuidrang. Hoewel je aan de ene kant zou denken dat je niet zo veel trek hebt als je ziek bent, kon die eetbuidrang nog veel sterker zijn dan het wel of geen trek hebben. Het ging immers niet slechts over trek hebben in iets. Soms genoot ik van m'n eetbuien, maar vaak ook helemaal niet. Bevroren brood en kale pasta konden al volstaan.

Ik schaamde er me nogal voor dat ik een eetbui kon hebben terwijl ik niet eens trek had. Dat is toch ontzettend raar? Wie doet dat nou? Dan moet je wel echt een vreetzak zijn! Ik walgde van mezelf, maar een eetstoornis gaat niet over wel of geen vreetzak zijn. Ik kon mezelf er echt om haten, maar de zelfhaat maakte het alleen maar vervelender en moeilijker. Het gaat uiteindelijk helemaal niet over eten en dat blijkt hier maar weer uit. Degene die eetbuien heeft, als hij wel of niet ziek is, is geen vreetzak, maar heeft een eetstoornis. Dat is heel wat anders.

Als je nog thuis woont, is het misschien mogelijk dat één van de ouders samen met jou thuis blijft, zodat je er niet helemaal alleen voor staat. Dat is helemaal niet raar om te vragen als je ziek bent. Zeker niet als je ook een eetstoornis hebt. Als dat niet kan kan er misschien even een vriend of vriendin langskomen of kan je bedenken wat je anders als afleiding zou kunnen doen. Misschien is het fijn om in een dagboek alles van je af te schrijven of kan je even met iemand bellen zodat je daarna lekker kan slapen en uitzieken.

Spanning rondom bewegingsdrang

De hele dag in bed liggen en thuis zijn voelde lui en verkeerd. Een dagje zou misschien wel kunnen, maar als het langer duurde werd ik toch onrustig. "Word ik nu niet helemaal slap en dik?" Wanneer je veel last hebt van bewegingsdrang kan het een hele uitdaging zijn om ziek te zijn. Vervelend, want je kan je energie wel beter besteden, maar het is haast onmogelijk om er niet over te piekeren.

In dat geval kan het wederom helpen om van je af te schrijven of er met iemand over te praten, maar ook is het goed om te bedenken dat iedereen die ziek is even niet kan sporten of bewegen en dat niemand dan ineens dik wordt. Je lichaam heeft die rust nu hard nodig en over je grenzen heen gaan gaat er alleen maar voor zorgen dat herstellen langer gaat duren. Ook als je net ziek bent geweest is het niet verstandig om meteen weer de sportschool in te duiken. Doe nog even rustig aan zodat je lichaam echt de kans heeft om weer beter te worden, anders kan je nog een hele tijd blijven kwakkelen.

Niet naar school of werk gaan

Moet ik nu niet nuttig bezig zijn? Vinden anderen dit niet vervelend? Ga ik nu niet onwijs achter lopen? Je ergens ziek moeten melden is niet leuk, maar het hoort nu eenmaal bij het leven. Het kan iedereen overkomen en het overkomt ook iedereen wel eens. Ziek is ziek en wat niet gaat dat gaat niet.

Ik weet nog goed dat ik op mijn vorige werk op de eerste werkdag een blaasontsteking had. Echt niet leuk om dan af te bellen, maar wel nodig, ook als je griep hebt. Het is super rot als dat net in je eerste werkweek is, tijdens een tentamen of die ene belangrijke afspraak, maar het is overmacht en het kan iedereen gebeuren. Misschien dat als je jezelf even pusht het best zou kunnen, maar is het goed voor je? Gun jezelf de tijd om beter te worden en ga niet je grenzen over. Op dat moment voelt het even heel rot, maar uiteindelijk komt dat allemaal weer goed en is het veel nuttiger om nu goed voor jezelf te zorgen.

Meer praktische tips voor wanneer je griep hebt lees je in deze blog. Voor iedereen die ziek is: Beterschap. Voor iedereen, ziek of niet ziek: Zorg goed voor jezelf.

Heb jij griep (gehad)?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

valerie - Dinsdag 19 februari 2019 14:29
Ik durf mijn multivitamine niet meer te nemen uit angst dat ik dan de griep ontloop maar het heeft nog niet gewerkt nu wil ik ze eigenlijk weer gaan nemen maar daar word de eetstoornis boos van.
Evi - Dinsdag 19 februari 2019 14:52
Ik zit nu op een punt dat ik juist wel ziek wil zijn. Heb zelf niks gemerkt van de griep, heb een goede weerstand en leef gezond. Echter zou ik het ergens ook wel prettig vinden om een paar dagen niks hoeven, geen studie, geen werk, geen verplichtingen, niet naar buiten, niet nadenken en een lege maag. Ik weet dat dit niet goed is, maar toch gaat dit door mijn hoofd. Ben ik de enige die zo denkt of hebben meer mensen hier last van?
- - Dinsdag 19 februari 2019 18:02
Nee hoor, herkenbaar. Maar ik denk dat het wel goed is om voor jezelf te bekijken hoe je dat wat je zoekt in het ziek zijn (rust, even niks moeten oid) voor jezelf kunt creeeren zonder dat je daarvoor ziek hoeft te worden, want uiteindelijk wordt je weer beter en dan is de stress niet weg. Voor mij betekend dit verlangen naar ziek zijn dat ik mezelf overvraag. Misschien lukt het je iets minder van jezelf te verwachten, je grenzen aan te geven en/of met je baas/studiebegeleider/ etc in gesprek te gaan en te kijken hoe je de druk net even iets lager kunt maken. Dat is niet zwak, iedereen heeft ruimte nodig voor zichzelf. De ene periode wat meer dan de andere :)
F - Woensdag 20 februari 2019 07:58
Misschien is het wel goed om je te realiseren dat dat nu heel fijn lijkt, maar dat als je daadwerkelijk in die situatie zit je waarschijnlijk helemaal niet van de "rust" kan genieten. Dat heb ik zelf altijd heel sterk, het lijkt me zo heerlijk om even niets te hoeven, maar als je ziek in bed ligt en de wereld om je heen draait door geeft dat vaak juist heel veel onrust. Daarnaast voel je je gewoon te belabberd om echt tot rust te komen.

Als het je lukt om ontspanning in te plannen zonder dat je daarvoor ziek hoeft te zijn kan je er veel meer van genieten en laad je ook daadwerkelijk even op. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar misschien iets om aan te werken!
. - Dinsdag 19 februari 2019 15:53
Al was ik nog zo ziek ik bleef bewegen niets wat mij tegen kon houden... verschrikkelijke tijd was dat...
E - Dinsdag 19 februari 2019 16:07
@Evi je zou jezelf ook een dagje of dagje rust kunnen gunnen. Gewoon lief zijn voor jezelf.Daar hoef je helemaal niet ziek voor te zijn.
- - Woensdag 20 februari 2019 00:16
Ik ben nooit ziek, echt bizar!
Roos - Vrijdag 22 februari 2019 14:53
Ja , hier nog eentje. Hoe laag het gewicht ook was. Ik ben nooit ziek geweest. Nog nooit griep gehad zelfs. Hoogstens geen energie hebben ,maar ziek nee. Mijn lichaam heeft weerstand van hier tot tokio , wat ik het ook aandeed.