Ik moet nuttig bezig zijn

 

Nog een paar dagen en dan is weer zover: weekend. Het moment waar iedereen naar uitkijkt, omdat je dan waarschijnlijk lekker vrij bent en een hoop leuke dingen kan doen. Ik heb er ook vaak zin in, maar soms ook niet. De weekenden waarin ik niks gepland heb, kunnen mij echt een naar gevoel geven. Het zijn trouwens niet alleen zulke weekenden, maar sowieso de dagen waarop ik niks gepland heb en dus nog niet weet wat ik ga doen. Ik heb dan het gevoel dat ik te weinig doe, saai ben en niet nuttig bezig ben met mijn leven.

Ik heb een heel duidelijk beeld voor me van wat ik als nuttig zie. Zo vind ik werken nuttig, omdat ik dat leuk vind, er veel voldoening uit haal en waarmee ik natuurlijk ook geld verdien. Ook ziet mijn omgeving werken als nuttig. Verder vind ik mijn sociale contacten erg belangrijk. Ik vind het daarom nuttig om sociale dingen te ondernemen, zoals afspreken, uiteten te gaan en festivals bezoeken. Ook mijn omgeving ziet dat als nuttig, omdat op die manier onze band versterkt wordt en zij het ook leuk vinden om mij regelmatig te zien. Dat is belangrijk voor onze vriendschap. Daarnaast zie ik sporten als iets nuttig, omdat ik het belangrijk vind dat ik een gezond lichaam heb. Alle vormen van beweging zijn daarom voor mij ook nuttig.

Ik moet nuttig bezig zijn

Op de dagen dat ik niet hoef te werken en geen afspraken heb staan, ben ik op mezelf aangewezen. Ik moet dan iets voor mezelf en met mezelf gaan doen. Dat is nou net iets waar ik heel moeilijk mee om kan gaan. Ik word dan ontzettend rusteloos. Rustig een avond op de bank een filmpje kijken vind ik lastig. Ik check dan 10x per minuut mijn social media accounts om daar vervolgens heel ongelukkig van te worden. Iedereen lijkt daar heel succesvol bezig te zijn met het leven. De één laat zien hoe hard diegene aan het studeren is, de ander laat zien hoe gezellig het etentje met een vriendin wel niet is en de ander toont haar strakke lichaam in de sportschool. En ik? Ik lig languit op de bank, ben niet bezig met studie of werk, heb geen mensen om me heen en ben al helemaal niet sportief bezig. Ik baal dan vooral heel hard van mezelf en voel me alles behalve vrolijk.

Om mezelf toch nuttig te voelen, ga ik dan maar weer dingen bedenken die ik kan gaan doen. Vaak resulteert dat zich in een soort opruimwoede waarin ik mijn hele huis ineens schoon moet maken. Dit voelt dan voor even goed en nuttig, maar als ik daar klaar mee ben voel ik de onrust weer. Wat kan ik nu gaan doen om mezelf nuttig te maken?

Ik vind het eigenlijk heel erg vermoeiend van mezelf dat alles nuttig moet zijn. Als ik kijk naar andere mensen en zie dat zij ook wel eens gewoon een avondje met hun telefoon en een zak chips op de bank liggen, geef ik ze groot gelijk. Ik zie dat dan zeker als nuttig. Super fijn om eens een avondje zo niks te doen. Dat zou iedereen moeten doen en dat is zeker niet zonde van de tijd. Maar als ik een avondje zo op de bank lig, dan is het ineens wel zonde van mijn tijd.

Terwijl ik dit zo schrijf, besef ik me dat ik het dus nog steeds lastig vind om iets te doen voor mezelf en in het hier en nu te leven. Ik ben veel bezig met de toekomst. Tijdens mijn eetstoornis had ik hier ook al heel erg last van, maar toch is het nu anders. Tijdens mijn eetstoornis had ik heel erg het idee dat ik aan de verwachtingen van anderen en dus ook die van  mezelf moest voldoen. Ik had het gevoel dat ik altijd achter de feiten aan liep. Dat kwam ook doordat ik toen niet goed wist wie ik was en wat ik leuk vond. Tijdens mijn eetstoornis zag ik heel veel obstakels en redenen waarom ik dingen juist niet zou kunnen. Ik weet nu veel beter wat ik allemaal leuk vind en ik zie overal kansen en mogelijkheden. Het voelt daarom verkeerd als ik even niks daarmee doe en niet 'nuttig' bezig ben. Ik kan het gevoel hebben dat ik faal in het leven als ik even besluit om niks te doen. 

zachte heelmeesters maken stinkende wonden

Door zoveel te moeten van jezelf en altijd maar bezig te zijn met de toekomst, voelt het al gauw als falen als je er even niet mee bezig bent. Als je even kiest voor rust. Ik denk dat dit deels ook komt door alle social media. Op social media lijkt iedereen altijd druk druk druk. Ik vind het altijd lijken alsof iedereen altijd bezig is en altijd iets interessants aan het doen is. Niemand lijkt ook wel eens een aantal dagen of avonden alleen te zitten en even helemaal niks te doen. 

Ik weet dus eigenlijk heel goed dat het ook goed voor je is om even niks te doen en even je rust te nemen. Iets voor jezelf doen is óók nuttig. Juist nuttig eigenlijk, want je moet je hele leven nog met jezelf verder. Waarom zou je niet doen wat op dat moment voor jou even het beste is? Dus even niet het beste voor je toekomst, voor je vrienden en vriendinnen, maar alleen voor jezelf? Is dat eigenlijk niet het meest nuttige wat je kan doen? 

Fotografie: Antara

Heb jij ook het idee dat je altijd nuttig bezig moet zijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vlien - Woensdag 22 februari 2017 19:14
Ik ken het gevoel van altijd nuttig bezig moeten zijn, maar ik leer steeds meer genieten van een moment voor mezelf. Ik heb alleen wel net eerst mijn woonkamer en keuken weer opgeruimd, want dan pas kan ik rustig gaan zitten.
Irene - Woensdag 22 februari 2017 19:40
Oh echt zó herkenbaar. Liefst heb ik mijn dag vol met nuttige dingen, waarbij daarbij actief bezig zijn met mijn lijf de voorkeur heeft, gezien mijn bewegingsdrang. Zelfs afspreken met vriendinnen om bij te kletsen voelt slecht, omdat ik dan de hele tijd zit. Dingen die ik zittend doe, of waarbij ik mijn lichaam niet gebruik voelen als lui en ongezond. Ik ben nu hard bezig te vechten tegen deze continue drang om iets nuttigs te moeten doen. Het is voor mijn herstel belangrijk dat ik toegeef aan rust, dat ik balans krijg in inspanning en ontspanning en dat het weer oke gaat voelen om dingen zittend te doen. En dat ik ga voelen dat goed voor mezelf zorgen ook heel nuttig is en dat ik dit niet eerst hoef te verdienen door nuttig te zijn.
Jansje - Woensdag 22 februari 2017 19:55
Zo herkenbaar. En @Irene, je haalt echt de woorden uit m'n mond...;-)
trybehappy - Woensdag 22 februari 2017 20:19
Erg herkenbaar!!! En doordat je je niet nuttig voelt ga je je er beroerder door voelen wat zich weer uit naar je familie toe:-(
Ingrid - Woensdag 22 februari 2017 20:38
Super herkenbaar hoor, blij met deze blog!!!
Lost girl - Woensdag 22 februari 2017 21:20
Jeetje Danique, wat lijkt me dat lastig om je steeds zo nuttig te moeten voelen. Weet je waar die angst vandaan komt om niet in het hier en nu te mogen leven? Denk dat het belangrijk is om eerst hier achter te komen en dan ermee te gaan oefenen. Ik herken wel dat mijn lege gevoel erger wordt als ik niet aan het werk ben of alleen ben maar ik moet nou eenmaal veel slapen, chillen, en niks doen wil ik überhaupt naar mijn werk kunnen. Dus denk dat ik er aan gewend ben om "niet nuttig" bezig te zijn.
Ik hoop voor jou en anderen dat je er op een gegeven moment vrede mee gaat hebben dat niet alles nuttig hoeft te zijn zoals de buitenwereld het beoordeeld. Want het is zo zonde om daar je energie in te steken. Fijne avond:)
M. - Donderdag 23 februari 2017 10:43
Als ik me goed voel heb ik die onrust ook steeds. Maar op depressieve dagen zoals vandaag kan ik alleen maar in bed liggen. Want uit bed gaan betekent inderdaad nuttig bezig moeten zijn. Ik ben geestelijk zo moe.
Jeske - Donderdag 23 februari 2017 11:15
Wow, voor mij ook erg herkenbaar.
Dit is precies mijn grootste probleem op 't moment en erg lastig om mee om te gaan.
Kwestie van oefenen en doen en ervaren dat je na een moment "nutteloos" eigenlijk weer extra nuttig kunt zijn, omdat je dan weer wat energie hebt gekregen. Dus even niksen of minder doen in het leven is in principe ook nuttig. Helaas makkelijker gezegd dan gedaan.
Grace - Donderdag 23 februari 2017 13:14
Zoo herkenbaar!! Ik kan soms ook uren nadenken over wat precies nuttig is en me dan weer nutteloos voelen omdatvik niets gedaan heb...
Kim - Donderdag 23 februari 2017 21:49
Heel herkenbaar! Mooie omdenk-kwestie. Gelukkig is bij mij de situatie aan het veranderen, net zoals Jeske zegt: niets doen is ook nuttig, want juist daarna kun je weer nuttig zijn. Wat mij helpt is om iets te zoeken waar ik voldoening uit haal. Dan voel ik mij automatisch nuttig. En ja, dit kan ook het lezen van een boek of tijdschrift zijn. Wellicht eerst een boek waar je wat van kunt leren en zo kun je steeds een stapje verder gaan naar een stripboek á la Donald Duck, hihi. Succes! Het doet mij heel erg goed om lekker nutteloos te zijn :). Kijk naar al die mensen op het strand of voor de televisie ;).
xox - Donderdag 23 februari 2017 21:59
Dit is zoooo eng herkenbaar! Ik kan ook niet ´niks´ doen! Een avondje rustig op de bank met een filmpje, wordt ik zo onrustig van! Ga dan ook altijd maar poetsen als afleiding! Hoop toch dat ik het mezelf ooit ga gunnen om ook eens lekker niks te doen en daar dan oprecht van te kunnen genieten!
Veer91 - Donderdag 23 februari 2017 22:57
Wauw, dit is zo ontzettend herkenbaar voor mij. Het is gewoon een beetje eng haha
Zelf heb ik dit in hele erge mate gehad, nu is dit wat minder geworden. Zelf ben ik geen type dat graag stil zit, ik wil juist heel graag bezig zijn, maar ik heb de afgelopen jaren wel geleerd om tijd voor mezelf te maken. Dit was echt killing, want ik wist niet wat ik met mezelf aan moest. Door het toch te blijven proberen en te doen ben ik wat milder naar mezelf geworden en kan ik dan ook steeds vaker genieten van even helemaal niets moeten van mezelf. X
Noom - Zondag 14 juli 2019 19:14
Heel herkenbaar!
ceke - Donderdag 28 november 2019 20:37
he bedankt voor je openheid ,ik ben na totale levensverandering ,voor men zoon geleefd ,deeltijds werk gedaan en werken als hij er niet was en dan weekend als hij er niet was zuipen ,ben ik van iemand heel actief naar iemand actief /niet actief gegaan, ik ben dus nu al heel intensief bezig geweest , ik liep van hot naar daar ak ben ik noraal heel optimistisch persoon ,als het voor mezelf is weet ik het even niet ,ik kan geen keuze meer maken over hoe nu verder ,ik zit in de herhalingsles ,ik wil men leven invullen en waar begin je daarmee ??? ik moet en nu krijg ik niets meer gedaan na lang intensief bezig zijn , ik ben het noorden en zuiden even kwijt