Gezond vergelijken doe je ook niet met jezelf

 

Ik heb me er ook wel eens schuldig aan gemaakt. De uitspraak: vergelijk jezelf niet met anderen, vergelijk jezelf met jezelf. Maar als je daar heel eerlijk over nadenkt, is dat ook niet altijd zo fair. Ik moet denken aan mijn stappenteller die - in mijn hoofd op onaardige toon - zegt: je hebt deze week minder stappen gezet dan vorige week! Ai, oké, ben ik nu een mindere versie van mezelf? Moet ik nu als een gek rondjes door de kamer gaan lopen? Nee, dat klinkt ook niet gezond. Dus jezelf altijd met jezelf vergelijken, is zo simpel nog niet! Dit - en meer over 'gezond' vergelijken - in deze blog.

Vergelijk jezelf niet met jezelf

Vergelijk jezelf niet met anderen, vergelijk jezelf met jezelf. Je zal vast een blog terug kunnen vinden waarin ik deze uitspraak maak. Het ligt misschien een beetje aan hoe je het interpreteert, maar het kan ook een valkuil zijn. Je kan jezelf namelijk niet altijd met jezelf vergelijken, want ook jouw behoeftes zijn niet elke dag hetzelfde. Ook op de langere termijn, verander jij en verandert jouw leven continu. Zo heb ik mijn lichaam en gewicht nog lang vergeleken met dat van mijn zestienjarige zelf, terwijl ik intussen al een stuk ouder en volwassener was. Dat is geen eerlijke vergelijking. Misschien heb ik gisteren een heel stuk gewandeld, maar dat betekent niet dat ik dat vandaag ook moet doen of kunnen. En was het vorige week een goede tijd, ging het voor de wind, bleven de eetbuien die ik toen had uit. Was ik dan zwak en mislukt als de drang later, tijdens een moeilijkere week, weer op kwam zetten?


bron foto

Het is niet zwart wit

Waar het voor de één logisch is om niet zo zwart wit te denken, was het voor mij helemaal niet zo vanzelfsprekend. Maar als het toen zo ging, waarom kan ik dat nu dan niet meer? Vooral waar ik ontevreden over was, kon ik me helemaal blind op staren. Maar de één plus één van gisteren kon misschien nog twee zijn, vandaag is het een drie. Dat slaat nergens op, omdat het ook niet rijmt met wie wij zijn en hoe wij leven. We zijn geen machines. Geen berekenbare optelsom. We zijn dynamisch en we veranderen continu.

Dat betekent niet dat het verleden niet uitmaakt of dat je daar geen lessen uit kan halen. Al je ervaringen neem je mee en maken jou tot wie je nu bent. Maar het is niet enkel vergelijken met vroeger, maar ook aanvoelen hoe je er nú voor staat. Geen lichaam meer van iemand van zestien meer, maar een volwassen vrouw geworden. En in plaats van vergelijken echt leren luisteren en zijn in het moment. Gisteren veel gedaan, vandaag wat minder energie, dus daarnaar luisteren. Mindfulness. En uiteraard ook een beetje aan de toekomst denken. Want al leef je vandaag, de toekomst komt er ook aan en heb je tot op zekere hoogte een invloed op. Het is een combinatie. Het is niet zwart wit. 

Inspireren, niet vergelijken

Of dit nou over het opdoen van je eigen ervaringen gaat of over hoe je jezelf ziet ten opzichten van anderen: vergelijken is niet altijd zinvol, maar inspireren kan natuurlijk wel. Laat je inspireren door wat je als kind leuk vond om te doen, als je nu even vast zit in het leven. Laat je inspireren door wat je in een ander zo waardeert, zonder de ander te hoeven worden of jezelf als minder te hoeven zien. Naast elkaar, neemt niemand de glans van elkaar wel, maar kunnen we samen twee keer zo hard shinen!

Er is geen standaard!

In herstel zal je misschien ook wel je eigen voorbeelden hebben. Gezonde voorbeelden. Mensen die er op een inspirerende manier mee bezig zijn of die hun eetstoornis al hebben overwonnen. Maar ook hiervoor geldt: inspireren, niet vergelijken. Waak voor de valkuil om een standaard te maken van een in jouw ogen perfect herstel of perfect hersteld lichaam. Eetstoornisherstel is een hobbelig pad met ups en downs. Geen uitergestippelde route die je zo even bewandeld. Die route is dus ook niet voor iedereen hetzelfde. We bewandelen allemaal ons eigen pad. En daarin is geen goed of fout, enkel wat goed of fout voor jou is. Dat is soms nog best even zoeken, maar dat is oké. Er is geen standaard voor eetstoornisherstel. Lees daarover meer in de blog 'Perfect herstel van een eetstoornis'. 

Maar ook hoe een hersteld lichaam er dan uit zou moeten zien, vond ik lastig. Ben je dan precies in het midden van een gezond BMI? Word je dan 'precies goed' en wat is dat dan? Wat is een gezond lichaam, een hersteld lichaam? Ik moet denken aan de blog 'Sterk is het nieuwe slank', waar misschien geen mager ideaalbeeld, maar alsnog een ideaalbeeld wordt geschetst. Is dat dan wel gezond? Een gezond lichaam, een herteld lichaam; ook daar is geen standaard voor. Elk lichaam is anders en dat is goed. Laat je inspireren door anderen, maar weet: je hoeft niemand anders te zijn, behalve jezelf.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts