Gewicht verliezen na kerst

 

De feestdagen worden vaak uitgebreid gevierd en de eetmomenten als het kerstdiner en het ontbijt spelen over het algemeen een belangrijke rol. Voor sommigen is het een feestelijke periode, maar voor mensen met een eetstoornis kan dit heel stressvol zijn waarbij het eten en aankomen vaak voor veel strijd zorgt. Na de feestdagen keert voor velen de rust terug, alleen is het vanuit de eetstoornis vaak lastig om weer rust te vinden zonder dat er een strijd aangegaan wordt met het gewicht.

Echter zijn er nog zoveel meer dingen die je kwijt kunt raken na de feestdagen dan het gewicht wat er tijdens de feestdagen aan zou zijn gekomen. Vaak zorgt de strijd op zich er al voor dat je niet of nauwelijks kan genieten van de gezelligheid. Het gaat alleen niet om het eten, maar om het samenzijn. Hier zijn tien alternatieven om de strijd aan te gaan na de feestdagen waarbij je je niet focust op je gewicht, maar juist op negatieve gevoelens en destructief gedrag. 

plaatje
bron

♦ Afzondering
Met de feestdagen zoeken velen de gezelligheid op maar jij hebt misschien meer de behoefte om jezelf daarvan af te sluiten. Je voelt je namelijk helemaal niet goed en hebt geen zin in de drukte en 'gezelligheid'. Want dat laatste zal het voor je gevoel misschien wel toch niet worden. Jammer genoeg ontneem je jezelf daarmee ook van de mogelijkheid om te genieten van de gezelligheid en warmte die de feestdagen ook met zich mee kunnen brengen. Waarom zou het niet ook voor jou gezellig en fijn kunnen zijn als je daar eenmaal bent? Het is vaak een drempel waar je je overheen moet zetten, maar probeer de negatieve houding even opzij te leggen en geef jezelf een kans om te mogen genieten van de gezelligheid. Misschien is het dit jaar al gelukt, maar misschien ook niet helemaal. Geef jezelf een kans om dit in het vervolg anders te doen.

♦ Controle
Het leven is vaak een enorme zoektocht. Soms kom je op een punt te staan waarbij je even niet weet welke kant je het beste op kunt gaan. Het hoeft echter niet erg te zijn om daar even bij stil te staan. In het leven heb je namelijk niet overal direct een antwoord op, dat hoort eenmaal bij jouw zoektocht. De drang om continue controle en zekerheid te hebben op alles wat er kan gebeuren, zorgt er vaak juist voor dat je minder kan genieten van alle andere dingen om je heen die wel goed zouden gaan. Voelt het alsof je even vastzit? Neem een stap terug en laat die controle los. Geniet ondertussen van het punt waar je staat en van de stappen die je al wel hebt weten te zetten. De volgende stap komt vanzelf.

♦ Angst
Naast controle is angst ook iets wat een persoon erg kan belemmeren. Angst voor het onbekende en angst voor wat gaat komen. Angst voor je ergste nachtmerrie. Alleen waarom zou je uitgaan van de slechtse scenario? Moet het namelijk altijd zo lopen? Probeer de angst eens los te laten en geniet eerst van hetgeen waar je nu mee bezig bent of wat je gaat doen. Onzekerheid kan spannend zijn maar je hoeft er niet bang voor te zijn. Iets onbekends hoeft namelijk niet uit te lopen in het slechtste. Geniet van het moment en laat het op je afkomen.

♦ Tellen, tellen en tellen
Bij het eten staat ook vaak het tellen van de calorieën centraal. Hoeveel mag ik hiervan pakken zodat het niet teveel wordt? Hoeveel meer calorieën zitten hier in? Hoewel de strijd vaak erg herkenbaar is bij het aangaan van iets nieuws, is het eigenlijk ook best zonde om je zo bezig te houden met het tellen en dus eigenlijk de eetstoornis zelf. Het bezorgt vaak zoveel onrust en stress, waardoor je niet meer goed kan genieten van de gezelligheid en ontspannen sfeer die Kerst juist met zich mee kan brengen. Dus laat het tellen eens los en maak het gezellig met de mensen om je heen. Daarnaast levert het ook niet zoveel op. Het kan wat rust geven op het moment zelf maar uiteindelijk zorgt het alleen maar voor onrust en zorgen. Heel veel mensen functioneren normaal, eten op gevoel en blijven gewoon stabiel in gewicht zonder dat ze zich er druk om maken. Probeer die calorieën wat meer los te laten en te vertrouwen op jezelf en je lichaam in de hoop dat dit verandert en dat je volgend jaar misschien aan het kerstdiner zit zonder dat je calorieën telt.

feestdagen
bron

♦ Onzekerheid
Ik kan het niet... Ik ben niet sterk genoeg... Ik durf het niet... Dit zijn allemaal hele begrijpelijke en herkenbare gedachtes. Het kan namelijk heel spannend zijn om iets aan te gaan wat je al die tijd zoveel geborgenheid en veiligheid heeft gegeven. Jammer genoeg staat daar tegenover dat het ten koste gaat van jezelf. Hoe spannend het ook is; je kan het wel! Je bent wel sterk genoeg. Laat die onzekerheid achter en zoek kracht in jezelf. Je zult zien dat je veel meer kan dan je dacht. Je bent velen malen sterker dan je denkt en als je doorzet, kan jij ook die dikke muur om je heen afbreken.

♦ Negatieve mensen
Ondanks dat de feestdagen vooral het samenzijn benadrukt, kan het ook een goed moment zijn om stil te staan bij de mensen om je heen. Vooral bij de mensen die een minder fijne invloed op je hebben. Het gaat namelijk niet alleen om het samen zijn maar voornamelijk om het genieten van het samen kunnen zijn. Kan je dat misschien bij bepaalde mensen niet meer om wat voor een reden dan ook? Misschien is dit wel het moment om eens voor jezelf op te komen en een grens te trekken. Waarom zou je namelijk het nieuwe jaar ingaan met mensen om je heen die jou op een negatieve manier beïnvloeden? Gun jezelf een nieuwe start met het beste startpunt die je kan hebben.

♦ Social media
Niet alleen is het goed om in jouw directe omgeving eens na te gaan wie positieve of negatieve invloeden heeft op je, maar kan een dergelijke 'schoonmaakbeurt' ook erg wenselijk zijn op social media zoals Facebook. Per dag komen zoveel berichtjes langs en die zijn niet allemaal even positief. Waarom zou je jezelf daarmee confronteren terwijl je jezelf daar ook tegen kan beschermen? Update jouw interesses op social media zodat je niet in contact hoeft te komen met dingen die je niet wil zien. Als je iemand niet meteen wilt 'ontvrienden' kan je er ook voor kiezen dat zijn/haar berichten verborgen worden zodat je geen berichten te zien krijgt van diegene. Bescherm jezelf van negativiteit en probeer je eens te focussen op de echte fijne mensen om je heen. Met de mensen waarvan je wel op de hoogte wilt zijn van wat speelt in hun leven, kan je ook contact houden buiten social media toch?

♦ Oud zelfbeeld
Het aangaan van een eetstoornis kan gepaard gaan met lichamelijke veranderingen. Dit maakt de strijd tegen een eetstoornis er vaak niet makkelijker op. Wanneer een kledingstuk niet meer past, kan het enorm confronterend zijn. De één moet aankomen, terwijl de ander moet afvallen. Ondanks dat ieder zijn eigen strijd voert, is het voor niemand makkelijk. Met de feestdagen kunnen de lichamelijke veranderingen nog eens benadrukt worden doordat je familie tegen kan komen die je al een tijd niet meer hebt gezien, doordat ze de veranderingen soms wat duidelijker zien. Terwijl je juist trots mag zijn op de stappen die je hebt gezet. Probeer dus los te laten hoe een ander je ziet en wees trots op wie je nu kan zijn. Straal van binnen uit en dan laat jouw vertrouwen schitteren.

nieuwjaar
bron

♦ Verkeerde prioriteiten
De mens is vaak geneigd om anderen te helpen. De mens kan nou eenmaal niet zonder elkaar en dan zou het juist zo mooi zijn als je elkaar kan helpen wanneer het nodig is. Alleen blijft het wel belangrijk om daarin een gezonde balans te vinden waarbij je een ander kan helpen zonder jezelf weg te cijferen. Het belang van een ander is immers nooit belangrijker dan jijzelf. Probeer jezelf eens voorop te stellen zodat jij ook de steun en hulp mag ontvangen die je nodig hebt. Uiteindelijk heeft iedereen daar baat bij, omdat je anderen beter kunt helpen en steunen als jij goed in je vel zit. 

♦ Oude dromen
Afgelopen jaar is misschien niet gegaan zoals je had gehoopt. Misschien had je nu verder willen zijn in de behandeling die je volgt of heb je het afgelopen jaar school of werk moeten aanpassen aan wat je op dit moment kan. Het loslaten van iets wat je had gehoopt voor jezelf is niet makkelijk. Het gaat vaak gepaard met verdriet, frustraties en wellicht zelfs boosheid. Dat mag er allemaal zijn! Je voelt je nou eenmaal zo. Alleen gaat het je ook niet helpen om je vast te houden aan iets wat is veranderd. Gun jezelf de tijd om het te leren accepteren en de emoties een plek te geven. Daarna is het wel belangrijk om oude dromen los te laten en jezelf te herpakken in jouw nieuwe situatie. Het is eenmaal zoals het is en voor nu is het belangrijker om je te gaan focussen op de toekomst. Het ligt nog geheel voor je open zolang je niet opgeeft.

De feestdagen brengen wellicht wat stress met zich mee, maar het hoeft niet altijd zo lastig te zijn als je van te voren zou denken. Verlies jezelf niet in het negatieve waardoor je niet kan genieten van de fijne dingen die er ook kunnen zijn. Probeer juist niet te schieten in destructief gedrag deze dagen, jij hebt ook recht op een Fijne Kerst en de meeste mensen eten dan wat meer of andere dingen dan zij gewend zijn. Het hoort erbij en daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Focus je juist op de dingen die je wil loslaten in het nieuwe jaar in plaats van dat je je focust op het verliezen van gewicht. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

eke - Dinsdag 27 december 2016 10:11
Vlien - Dinsdag 27 december 2016 12:34
Mooie eyeopener. Zet me weer even anders aan het denken.
Anti - Dinsdag 27 december 2016 14:10
Ja. Deze kerst ging eigenlijk al een heel stuk beter voor mij. Ik besef me dat het echt in stapjes gaat. Tegenwoordig heb ik niet zo heel veel last meer van de calorieën, mits ik zelf op mag scheppen en bijvoorbeeld zelf een stuk taart mag afsnijden bij het toetje. In de toekomst hoop ik ook dat te kunnen loslaten, maar daar ben ik nog niet helemaal aan toe...