Geocaching: Modern schatzoeken

 

Laatst zag ik op internet een hele bijzondere activiteit voorbijkomen: geocaching. Geocaching is eigenlijk een moderne vorm van schatzoeken. Mensen hebben op bijzondere plaatsen, meestal in de natuur, een cache (schat) verstopt. Met behulp van coördinaten die je kunt downloaden van de website ga je op zoek naar die verstopte cache ergens in jouw omgeving. Klinkt leuk!

Om naar een schat te kunnen zoeken heb je een gps-systeem of een smartphone met gps-functie nodig. Op je smartphone kun je zelfs een speciale app downloaden waarop je de kaarten kunt zien met alle caches in de omgeving. De schatten zijn door het hele land heen verstopt. Waar je ook woont, zowel in Nederland als in België, er is er altijd wel één bij jou in de buurt te vinden.

geocaching
bron foto

De eerste stap in de schatzoektocht is het aanmaken van een gratis account op de website geocaching.nl. Als je een account hebt dan kun je zoeken naar een cache bij jou in de buurt. Je kan dit doen door een postcode, woonplaats of land in te vullen, maar je kan ook gewoon zelf zoeken op de kaart die je te zien krijgt. Er zijn verschillende caches waarnaar je op zoek kunt gaan. Zo is er de Traditonal geocache, dit is de simpelste en hiermee kun je dus ook het beste beginnen. Je krijgt hierbij de coördinaten van je cache en je kan meteen beginnen. Als je wat meer ervaring hebt dan kan je er ook voor kiezen om een Multi geocache te doen. Bij deze geocache word je langs verschillende coördinaten geleid waarbij je informatie moet verzamelen die noodzakelijk is bij het vinden van de uiteindelijke cache. Ook kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Mystery geocache/Puzzle cache. Hierbij moet je thuis eerst een puzzel of raadsel oplossen om achter de coördinaten te komen. Er zijn nog een hoop andere soorten geocaches welke je op de website terug kunt vinden.

Wanneer je een leuke cache hebt gevonden dan download je de coördinaten hiervan en de aanwijzingen die daarbij horen. Nu kan de zoektocht beginnen! Met behulp van je GPS-systeem ga je op pad om de cache te zoeken. Het is het leukste om een cache te zoeken die ergens in de natuur verborgen ligt, op het strand of in de bossen bijvoorbeeld, maar je kan ook prima op zoek gaan naar een cache die in de stad verborgen ligt. Je volgt nu heel simpel de richting die je via je GPS doorkrijgt en bij de wat moeilijkere geocaches ga je aan de slag met de raadsels of puzzels die je tegenkomt.

Wat zit er nou eigenlijk in zo'n cache? In ieder geval is er altijd een logboek in te vinden waarin jij je naam en de datum achter kunt laten. Ook kan je hierop zien wie de cache al eerder gevonden heeft. Soms zitten er ook goodies in de cache, dat zijn kleine voorwerpen die je kunt ruilen tegen een door jou meegebrachte goodie. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je de goodie er zelf uithaalt en er niks voor in de plaats legt voor de volgende vinder. Verder zijn er soms ook voorwerpen in verstopt die geregistreerd worden. Dit kan een Travel Bug of een Geocion zijn. Het is de bedoeling dat de Bug of Coin van schat naar schat wordt verplaatst en op die manier verschillende plekken van het land of zelfs van de wereld ziet. Omdat deze voorwerpen op de website geregistreerd zijn kan je later ook terugzien welke weg deze voorwerpen al hebben afgelegd.

Als je je cache hebt gevonden, je naam in het logboek hebt geschreven en de eventuele goodies hebt geruild dan zit de zoektocht erop! Het is de bedoeling dat je je gevonden cache bij thuiskomst nog even registreert op de website. Op die manier kunnen anderen jouw bevindingen zien wanneer zij naar dezelfde cache willen zoeken. Ook wordt op jouw persoonlijke profiel bijgehouden welke cahces jij allemaal al hebt gevonden.

Geocaching

bron foto

In Nederland zijn er ruim 28.000 actieve geocaches, wereldwijd zijn dit er zelfs meer dan 2.400.000! Omdat de caches over de hele wereld worden verstopt zou je ook in het buitenland eens een zoektocht kunnen gaan doen. Als je op reis of op vakantie bent dan lijkt mij dit een hele leuke manier om de omgeving eens op een andere manier te verkennen.

Lijkt jou het leuk om op deze manier te gaan schatzoeken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicole - Vrijdag 1 augustus 2014 10:25
Dit ga ik onthouden voor wanneer ik jarig ben. Dat is weer eens iets anders dan een film kijken of bowlen of iets dergelijks!
Kiek - Vrijdag 1 augustus 2014 10:37
wij doen het altijd op vakantie, maar ik vind het nie meer zo leuk.
we zijn namelijk al heel vaak verkeerd gelopen, maarja dat hoort er ook een klein beetje bij :P
als je een cache vind is het wel leuk!
CrazyMissTeddyBear - Vrijdag 1 augustus 2014 10:52
Ja dat doe ik ook heel vaak samen met m'n vader super leuk!
Silvia - Vrijdag 1 augustus 2014 10:56
Wat een leuk idee! Ik wil dit wel een keer doen!
M. - Vrijdag 1 augustus 2014 11:29
Dit is echt superleuk. Je komt op plekken waar je anders niet zo komen.
M. - Vrijdag 1 augustus 2014 11:29
Dit is echt superleuk. Je komt op plekken waar je anders niet zo komen.
maartje - Vrijdag 1 augustus 2014 11:35
Wij cachen als gezin regelmatig, zo kom je op leuke plekjes waar je anders niet komt. Wij hebben een travelbug die we proud2Bme hebben genoemd. Dit is een dogtag met sleutelhanger van P2BM die van cache naar cache moet reizen. Hiermee wil ik aandacht vragen voor jullie geweldige website. Voor mensen die bekend zijn met geocachen. Het nr van de travelbug is TB626P4
Janniekex - Vrijdag 1 augustus 2014 13:38
Ja totdat wen jongen van je school eraan overleid doordat hijse wegpveoest steken in het donker
Metafoor - Vrijdag 1 augustus 2014 16:20
Grappig dat dit nu opeens een hype is. Ik deed dit al jaren geleden met mijn ouders op vakantie. Toen vond iedereen ons raar. "Schatzoeken??" Alsof we gek waren.
En nu doet iedereen het.
Elise - Vrijdag 1 augustus 2014 17:13
Ik doe het sinds kort ook, super leuk tijdens een rondje fietsen. Je komt op de gekste plekken!
Dancing - Vrijdag 1 augustus 2014 20:11
Mn vader vind het helemaal geweldig! Hij heeft er zelf ook 1 gemaakt met verschillende waypoints
Stella - Vrijdag 1 augustus 2014 21:13
Jaaaa, geocaching! Deed ik vorig jaar veel. Moet ik weer eens vaker gaan doen.

Tip: als je van geocaching houdt, vind je de (gratis!) app Ingress ook wel leuk denk ik. Heel verslavend. Ook een soort schatzoeken in je eigen omgeving (je moet 'portals' vinden). Maar dan met twee teams (The Resistance en The Enlightenment) die tegen elkaar strijden. Wel jammer dat ik sinds ik daarmee bezig ben vrij snel aan mijn datalimiet zit.
Anne - Vrijdag 1 augustus 2014 23:24
deed ik jaren geleden altijd met papa en zijn gps-apparaat. vet leuk :) en veel leuker dan met een app, dan wordt alles je voorgekauwd.
Crannberries - Zaterdag 9 augustus 2014 18:08
Ik doe het ook veel met mijn moeder en broertje! die 2 zijn echt heeeeeeeeel actief haha
Klein Veertje - Donderdag 14 augustus 2014 22:13
Dat heb ik ook een paar keer gedaan. Heel leuk!
Een keer in de Veluwe en een keer bij een waterval in de Dordogne, Frankrijk. Allebei best bijzonder.