Geen vertrouwen hebben in jezelf

 

Je bent zelf degene waarmee je oud moet worden, maar toch is het in sommige periodes in het leven lastig om op jezelf te vertrouwen en van jezelf te houden. Misschien heb je dingen meegemaakt in je leven, fouten gemaakt of heeft iemand je pijn gedaan waardoor je het moeilijk vindt om op jezelf te bouwen. Je hebt niet het idee dat wat jij denkt, vindt of voelt heel belangrijk is en durft niet op je eigen mening te vertrouwen. Hoe ga je daarmee om en hoe kun je daar aan werken?

Net zoals de meeste mensen heb ik ook lastige situaties meegemaakt, zijn mij dingen aangedaan en heb ik fouten gemaakt. Ik heb meerdere redenen gehad om niet op mezelf te vertrouwen en te twijfelen aan mijn eigen standpunt. Zelfs ook al ben ik iemand die eigenlijk best wel goed weet wat ze wil. In bepaalde periodes in mijn leven wist ik het even niet meer en durfde ik niet op mezelf te vertrouwen. En daar word je ontzettend gespannen en onzeker van, kan ik je vertellen.

Het vertrouwen in jezelf verliezen kan veel verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je te horen gekregen dat je een bepaalde stoornis hebt of vind je het hebben van een eetstoornis een reden om aan jezelf te twijfelen. Je bent tenslotte ‘ziek' en hebt problemen. Ik vond dat zelf een tijd lang genoeg reden om anderen voor me te laten beslissen, liet me beïnvloeden door andermans mening en volgde niet altijd mijn eigen gevoel. Ik had tenslotte een eetstoornis en was niet zo sterk. Althans, dat vond ik op dat moment.

Het kan ook zijn dat je juist aan jezelf bent gaan twijfelen doordat je niet goed bent behandeld door een ander. Dat klinkt aan de ene kant onlogisch; je zou toch juist aan die ander moeten twijfelen? Maar toch kan het zijn dat je jezelf niet meer zo goed durft te geloven, omdat je in de leugens of misleidingen van een ander bent getrapt. Je bent er gewoon ingestonken. Je voelt je dom, vindt dat je het had moeten zien en verwijt het jezelf, terwijl je eigenlijk gewoon voor de gek gehouden bent door een ander.

Een negatief zelfbeeld kan ook zorgen voor weinig vertrouwen in jezelf. Je bent misschien bang dat je iets fout gaat doen, een verkeerde opmerking maakt of hebt geen vertrouwen in je eigen kunnen. Waar een negatief zelfbeeld uit voort komt is voor iedereen anders, maar dat een eetstoornis er vaak mee gepaard gaat is algemeen bekend. Geen vertrouwen hebben in jezelf bevordert ook het herstel van een eetstoornis niet en daarom is het dus zo belangrijk om hier aan te werken. Maar hoe dan?

trust

Maak iets
Door zelf dingen te gaan maken, repareren en ondernemen ga je ervaren dat je weldegelijk dingen goed kunt doen. Begin daarbij niet meteen met het organiseren van een enorm feest, een viergangendiner of het aanleggen van de waterleidingen in je keuken. Begin klein en doe dingen die jij kunt. Daarna kun je dingen gaan doen die je nog niet eerder hebt gedaan en zo zul je zien dat je de lijst van dingen die jij kunt, steeds meer uitbreidt. Dingen doen, zelfs een eigen moestuintje onderhouden, vergroot je zelfvertrouwen.

Doe dingen alleen
Zonder gezelschap of leider iets ondernemen is juist heel spannend als je niet zo erg op jezelf vertrouwt, echter kan het enorm helpen om het vertrouwen in jezelf terug te winnen. Het gezellig hebben met jezelf en geloven dat je iets kunt, is een heel proces, maar je kunt er mee beginnen door in je uppie dingen te gaan ondernemen en te ontdekken waar jij allemaal in je eentje van kunt genieten. Je bent je eigen gezelschap op die momenten en het is belangrijk om het leuk te leren hebben met jezelf.

Je bent je eigen vriendin
Als je alleen bent en zelf verantwoordelijkheid draagt, gaat er wel eens iets fout. Je bent een mens en die maken nu eenmaal soms fouten. Als je besluit weer te vertrouwen op jezelf, betekent dat namelijk niet dat alles meteen goed gaat en je alles ook goed moet doen. Ook jij moet dingen leren en bij leren hoort het maken van fouten. Word vooral niet boos op jezelf als je een keer de weg kwijt raakt, een verkeerde bus neemt, het eten verpest hebt of iets bij de verkeerde was hebt gedaan. Lach er om en neem het jezelf, net zoals je bij een vriendin zou doen, niet kwalijk.

self doubt

Op jezelf aangewezen zijn
Misschien ben je al op een leeftijd dat je op jezelf kunt gaan wonen, doe dit dan. Op eigen benen staan is een proces waarin je enorm veel gaat leren, maar waaruit je ook heel veel zelfvertrouwen kunt halen. Ik woon intussen al een tijdje op mezelf, samen met mijn kat en merk dat ik best wel trots ben op het feit dat ik het iedere maand weer allemaal kan betalen, mijn huisje schoon en netjes kan houden en mijn eigen verantwoordelijkheden draag.

Ik wil het niet over laten komen als ‘appeltje eitje', want ik ben de eerste maanden ook echt wel heel erg angstig geweest. Ik vond het vreselijk eng om helemaal zelf alles te moeten doen, hulp te moeten vragen als ik het niet redde en alleen te zijn met mezelf. Hier is best wat tijd overheen gegaan voor ik het net zo leuk kon hebben in mijn eentje en mezelf durfde te vertrouwen zoals nu het geval is. Geef jezelf dus tijd om dat vertrouwen terug te winnen.

Zeg het tegen jezelf
Praat jezelf niet constant de put in. Negatief zijn over je eigen kunnen, helpt je niet om het vertrouwen in jezelf terug te krijgen. Laat anderen zeggen wat ze willen, maar probeer zelf positief te zijn over wat jij kunt, voelt en je eigen mening. Zelfs ook al vinden anderen het raar, gek, stom of idioot hoe jij leeft. Als jij je er goed bij voelt, is het belangrijk dat je er voor gaat en met beide benen achter jezelf durft te staan. Heb schijt aan wat anderen denken, het gaat om jou.

faith zelfvertrouwen

Volg je gevoel
Stilstaan bij je gevoel is altijd belangrijk, maar zeker wanneer je jezelf aan het ontwikkelen bent en het vertrouwen in jezelf terug wilt krijgen. Zelfvertrouwen heeft heel veel met luisteren naar je gevoel te maken. Als jij iets doet omdat een ander het wil of omdat het hoort, maar je er niet goed bij voelt, moet je het niet doen. Luister naar je eigen voorgevoel, je intuïtie en ga daarop af. Je zult zien dat je dan niet altijd doet wat anderen willen dat je doet, maar dat je wel veel gelukkiger kunt zijn. Jouw eigen gevoel is belangrijk om je goed te voelen.

Durf jij te vertrouwen op jezelf?

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Quirine - Zondag 7 september 2014 19:02
Ik durf totaal niet op mezelf te vertrouwen....
Deborahhhxx - Zondag 7 september 2014 19:27
Nee.
pea - Zondag 7 september 2014 19:41
Ja ik kan het wel maar soms ook niet komt ook volgens mij ben klein en mager
heb ik een gevoel dat ik niet volwassen ben voel me vaak een laat ik het zo zeggen
een kind terwijl ik getrouwd ben
A - Zondag 7 september 2014 19:53
Wat als je zelfs faalt in en moestuintje onderhouden?^^ hahaha, nee grappie, goede blog!
INeedSomething - Zondag 7 september 2014 19:55
Weer een perfect blog op een perfecte timing!
wl - Zondag 7 september 2014 22:37
bedankt Nouska voor de fijne blog
anouk - Maandag 8 september 2014 07:36
bedankt, perfecte timing
Xxxxx - Maandag 8 september 2014 08:07
Hele fijne, waardevolle blog.
Thanks
RubyRed - Maandag 8 september 2014 09:04
Bedankt, ben hier heel erg mee bezig!
Kate - Dinsdag 9 september 2014 00:01
De tip, ben je oud genoeg om op jezelf te wonen, doe dat dan. Vind ik een beetje een rare tip, ben begin 20 en zou graag op mezelf wonen. Alleen heb ik geen heb ik daar echt het geld niet voor, tenzij ik fulltime ga werken. Dat is alleen niet mogelijk met mijn studie :(
xGirl - Zaterdag 27 juni 2015 19:40
Deze blog is zeker helpend, duidelijk en fijn. Dankjewel! :)
maike - Donderdag 1 september 2016 07:26
ik lees dit net pas maar ik vind het lastig en ik durf niet zomaar op iemand op school af te stappen en dan iets te zeggen. ik heb wel vriendinnen, maar ik heb niet het gevoel dat ik die echt kan vertrouwen en dat is door vriendinnen van vorig jaar gebeurd ik weet niet wat ik eraan moet doen...
zelfs mijn ouders weten hier niks van...
Cindy - Zaterdag 8 mei 2021 09:44
Ik ga iets repareren
Ik mag er zijn

Wanneer goede vrienden .zit wat met familie en vrienden die ook ten einde raad zijn met me zenne .

Werkgericht tips hoe kies je dit ?
Men kop gaat hak tak en ook heb nog alle mogelijkheden

Sterke vrouw naar bang iemand
Thuis nu ook ben tuin bezig en plots keuken dan weer elders .niets gedaan
.heb je tips hier


Kiezen ...meer hiervan graag

Annie - Zondag 22 augustus 2021 23:57
Ik ben al heel jong het huis uitgezet
Krijg altijd de schuld en een opmerking dat
Ik toen ik uit huis gezet werd dat ik onhandelbaar was werd er gezegd das niet waar
Ik ben het allemaal zo zat loop bij de spsygoloog
Ben aan het eind van mijn Latijn ik ben de leugen zat van mijn familie ik heb een vloer waar ik bijna doorheen ga en ze laten je keer op keer vallen ik ga nu een bedrijf bekend voor een offerte hopelijk kan ik dan nu wel mijn ding doen
En niet meer mijn familie te hoeven vragen want je bent lucht voor hen en de maat is nu vol