Geen eetstoornis, wel problemen

 

Misschien bezoek je deze website wel met het idee dat je misschien een eetstoornis hebt, maar misschien ook wel niet. Proud2Bme is dan ook een website voor iedereen die te maken heeft met problemen met zelfbeeld of eten. Wat je problemen ook zijn, je hoeft daarvoor echt niet meteen een eetstoornis te hebben.

Het kan heel moeilijk zijn als je weinig zelfvertrouwen hebt en een negatief zelfbeeld. Misschien ben je regelmatig heel somber, lukt het niet op school, word je gepest, heb je verdriet of maak je je zorgen om iemand. Jezelf niet lekker in je vel voelen is rot. Wees er eerlijk over tegen iemand en hou je gevoel niet alleen maar voor jezelf. Je mag hulp en steun vragen, ook als jouw probleem geen naam heeft zoals 'eetstoornis', 'depressie' of '...-stoornis'. 

hoi

''Ik heb mij jarenlang erg ontevreden gevoeld over mijn lijf. Ik vond mezelf te lang, te dik en helemaal niet mooi. Anderen konden aardige dingen tegen me zeggen, maar het kwam op de een of andere manier nooit binnen. Ook had ik weinig zelfvertrouwen en ging het niet goed op school. Ik ben toen met mijn lerares gaan praten en zij stuurde mij door naar de vertrouwenspersoon.

Samen met haar heb ik aan mijn zelfvertrouwen kunnen werken en hebben we het mijn ouders verteld. Om een beetje sterker in mijn schoenen te leren staan, heb ik een paar maanden lang een workshop gevolgd waarin we onderwerpen zoals faalangst, zelfbeeld en zelfvertrouwen bespraken. Ik heb daar veel van geleerd.''

Als je niet lekker in je vel zit, kan het fijn zijn om positieve dingen te lezen en leuke dingen te doen. Juist als je een beetje bang bent om nieuwe dingen uit te proberen, is het goed dat toch soms te doen. Zoek een leuke hobby of doe een gezellige sport. Dat is in het begin misschien heel eng, maar op den duur krijg je er steeds meer zekerheid en daarmee ook plezier in. 

Het kan ook fijn zijn om positieve blogs te lezen. Bijvoorbeeld blogs over manieren waarop je je gedachten positiever kunt maken of tips om je gevoel te uiten of minder negatief in het leven te staan. Misschien heb je ook wat aan het blog waarin het gaat over reminders om lief te zijn voor jezelf. Dat soort dingen kunnen je helpen weer wat moed te krijgen en jezelf wat aardiger te gaan vinden.

Misschien vind je het fijn om te lezen wat gezond en normaal is om te eten en te wegen. Je kunt hier meer lezen over een gezond leven en eetpatroon. Probeer gezond te eten en goed te zorgen voor je lichaam. Daar ga je je al een stuk fijner door voelen. Lukt dat je niet goed, vraag daar dan hulp bij of praat er over met je huisarts en je ouders.

happy

Ben je somber of voel je je down, dan is het misschien prettig om niet alleen iedere dag iets positiefs op te schrijven, maar ook vrolijke dingen te blijven doen. Je hebt misschien juist heel veel zin in negatieve en depressieve liedjes, maar het is juist ook goed om te lachen of bemoedigende muziek te luisteren.

Praat in ieder geval over hoe jij je voelt. Je hoeft niet te doen alsof alles wel goed gaat. En je hoeft er ook niet in je eentje mee rond te blijven lopen. Misschien voel je je tijdelijk niet zo goed, maar het kan ook langere tijd duren of erger worden. Door er met iemand over te praten voel je je misschien wel opgelucht en kun je manieren verzinnen om er voor te zorgen dat je je weer beter voelt. 

Loop je vast of heb je het gevoel hulp nodig te hebben, dan kun je gerust gaan praten met de vertrouwenspersoon of je mentor op school. Die kan samen met jou kijken wat jou kan helpen je weer beter te voelen. Heb je veel last of langer last van je problemen dan is het misschien fijn om te gaan praten met een psycholoog. Deze kan samen met jou ervoor zorgen dat je weer wat positiever leert denken. Na een tijdje voel je je dan waarschijnlijk een stuk beter over jezelf. Je kunt dit via je ouders of huisarts regelen.

Wacht niet tot je problemen erger worden. Watvoor problemen je ook hebt, je hoeft niet te wachten tot je in een vakje van een bepaalde diagnose past. Voel je je een beetje of heel erg slecht, je mag er altijd over praten. 

Vaak last hebben van rotgevoelens, stress, onzekerheid of jezelf niet mooi vinden is ontzettend naar. Misschien dat je je daardoor soms terugtrekt, moeite hebt met vriendschappen of het op school niet zo goed gaat. Je mag daar over praten. Neem jezelf serieus, ook als je geen eetstoornis hebt, mag je hulp vragen voor de dingen waar jij mee zit. Hier, maar ook thuis, op school, bij een leraar of je vriendinnen. Wat het ook is waar je mee zit. Ook jij kunt leren weer lekker in je vel te zitten.

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura - Vrijdag 29 november 2013 19:54
Mooi geschreven, en heel herkenbaar!
x - Vrijdag 29 november 2013 20:19
Heel mooi geschreven. Jouw blogs komen altijd op het goede moment, Nouska!
beauty_love - Vrijdag 29 november 2013 20:24
goede, helpende blog. dankjewel!
eliseeexx - Vrijdag 29 november 2013 23:40
fijne blog,
Ik begon 2 jaar terug met een bezoekje door CosmoGirl en zag dat ik de symptomen had van een eetstoornis, heb er zoooo veel aan gehad en nu eetstoornis vrij. Toch zit ik hier van andere problemen en het vooral soms even van me af te schrijven of het negatief of positief is. Ik heb zo'n idee als deze site er niet was liep ik nu met nog veel meer problemen
Sharon - Zaterdag 30 november 2013 09:01
Mooie blog. Herkenbaar.
Mar - Zaterdag 30 november 2013 11:31
Fijne blog!
Geeft me een heel 'welkom' gevoel :)
Sophie - Zaterdag 30 november 2013 19:47
Goede blog!
Ik vraag me ook wel eens af of ik nog wel op deze site hoor, maar deze blog maakt duidelijk dat welkom ben! Ik heb/had anorexia, maar ik heb nu een gezond gewicht, maar de eetstoornis is in mijn hoofd nog steeds heel erg aanwezig. Ik krijg ook niet de kans van mijn ouders om te rommelen met eten. Dus eigenlijk vraag ik me wel af of ik nu anorexia, NAO of een eetprobleem heb of helemaal niks.
Romy - Zondag 1 december 2013 19:13
Super!!!
Prue - Zondag 1 december 2013 20:13
Sophie, maakt dat iets uit? Wat het etiket is?
bibi - Dinsdag 23 juni 2015 22:28
Ik heb net een paar dagen geleden met mn mentor tegen mn ouders verteld over mn eetproblemen, deze blog heeft me heel erg geholpen met dat je ook hulp mag vragen als er geen 'etiket' aan hangt. Super fijne blog. Ik hoop dat ik er iets aan heb want ga nu een hele zware tijd te gemoed
Anoniem - Vrijdag 18 november 2016 12:02
Helaas erg erkenbaar.Ik bij het moeilijk om mijn gevoelens te uiten. Ik praat er met niemand over . Ik hoop dat ik m'n angsten kan overwinnen en m'n gevoelens uiten tegenover andere mensen . Trouwens erg mooi geschreven šŸ˜Š