Gedachten tegen onzekerheid

 

We zijn lang niet altijd blij met onszelf en veel vrouwen zijn heel onzeker. We vinden onszelf niet leuk genoeg, niet goed genoeg, niet knap genoeg, niet slim genoeg en we zijn ook nog eens bang voor wat de ander wel niet zou vinden. Onzekerheid is iets wat vreselijk hardnekkig is en waardoor we onszelf verdrietig en kwetsbaar kunnen voelen. Daarnaast kom je door onzekerheid vaak ook in een bepaalde vicieuze cirkel te zitten. Uit onzekerheid ga je van alles denken en dingen op een negatieve manier op jezelf betrekken waardoor de onzekerheid gevoed wordt en toeneemt.

meisje
Bron

We maken het onszelf hier echt niet makkelijker mee maar het is best lastig om hier van af te komen. Eerder schreven wij blogs over onzekerheid en zelfverzekerder worden. Dit heeft tijd nodig en veel oefening. In deze blog wil ik een aantal dingen beschrijven waar jij aan kunt denken als je onzeker bent. Ik ben ook weleens onzeker, en veel van de onderstaande punten en gedachtes helpen mij dan wel met relativeren en zetten mij dan weer even met beide benen op de grond. Ik hoop dat het je inspiratie kan geven. Dat het je kan helpen en dat je misschien ook zelf meer van dit soort gedachtes en woorden kunt bedenken die jou kunnen helpen op die vreselijke onzekere momenten.

♦ Je bent niet je gedachten
Wij zijn al snel geneigd om onze gedachten voor waarheid aan te zien. Dit is lang niet altijd het gevoel. Onze gedachten worden beïnvloed door ons referentiekader, door wat wij hebben gemaakt, door ons zelfbeeld en nog veel meer. Dit betekent helemaal niet dat dit ook echt zo is en daarnaast kunnen wij onszelf helemaal gek maken met de gedachten die door ons hoofd gaan. Je bent niet jouw gedachten, je hebt ze. Het is daarom niet de bedoeling om hieraan je identiteit te ontlenen.

♦ Iedereen is wel ergens bang voor of onzeker over
Ook de mensen van wie je het niet verwacht zijn weleens bang of onzeker. Het is iets menselijks en iedereen heeft dit. De ene is misschien onzeker over zijn/haar uiterlijk en de ander weer over of hij/zij zijn/haar werk wel goed genoeg doet... of allebei! En zo kun je bang en onzeker zijn op heel veel gebieden. Misschien lijkt het alsof iemand het helemaal gemaakt heeft, zo druk met vanalles en zo succesvol. Maar misschien is diegene wel constant bezig met de angst voor het onbekende, de angst voor wat hij/zij is zonder zijn/haar werk... etc.

♦ Jezelf haten maakt je niet beter
Ik denk dat nog nooit iemand verder is gekomen door zichzelf te haten. Het is niet bevorderend voor hoe je je voelt en hoe je over jezelf denkt en het levert niks op. Zelfverzekerdheid begint bij het accepteren van hoe je bent. En vanuit dat punt kun je uiteindelijk ook beter bepalen wat je graag nog zou willen veranderen aan jezelf en hoe je bijvoorbeeld nog beter kan worden in je werk. Acceptatie gaat je verder brengen, zelfhaat werkt alleen maar de verkeerde kant op. Natuurlijk is het niet zo makkelijk en is het ook niet slechts een knop die je omzet.. dit heeft tijd nodig en heel veel oefening.

♦ Die ander vergelijkt zichzelf ook
Wanneer je onzeker bent, is de kans groot dat je je ook vergelijkt met andere mensen. En dan waarschijnlijk net de mensen die jij knapper vindt, studiegenootjes die hogere cijfers halen, die meer vrienden hebben, etc. Dit helpt niet! Je wordt er alleen maar onzekerder van en je schat jezelf dan veel te laag in. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Dit is voor diegene niet anders. De mensen waar jij je mee vergelijkt vergelijken zichzelf ook met anderen. Daar verschillen jullie waarschijnlijk niet veel in. Vergelijken is echter het meest nuttig als je jezelf vergelijkt met jezelf: waar je stond, waar je nu bent en waar je heen wilt.

meisje
Bron

♦ Waar ben jij beter in?
Buiten het feit dat we ons moeten vergelijken met onszelf en daarvan moeten leren, is het nou eenmaal zo dat wij mensen ons vergelijken met anderen. Niet alleen vrouwen doen dat hoor, mannen doen dat ook vaak genoeg. Denk alleen al aan de concurrentiestrijd als het gaat om sporten. Het is alleen vaak het geval dat we ons vooral bezig houden met het vergelijken met mensen die het beter hebben en beter doen dan wij. Dit maakt ons onzeker. Terwijl dat niet echt een realistisch beeld weergeeft. Er zijn genoeg dingen waar jij beter in bent dan iemand anders en het is dan belangrijk om dat ook te zien. Dat maakt het realistischer maar je zal je ook beter voelen over jezelf.

♦ Je hebt tot nu toe je leven overleefd
Ik heb heel wat momenten gehad in mijn leven waarop ik dacht: 'ik kan dit niet aan' of 'ik ga daar nooit overheen komen'. Achteraf sta ik vol bewondering te kijken dat het toch is gelukt. Ik heb tot nu toe alles in mijn leven overleefd, hoe zwaar ook! En dat geldt niet alleen voor mij maar ook voor jou! En van dat alles wordt je alleen maar sterker.

♦ Kijk naar hoe ver je al bent gekomen
Het leven is één grote levensweg en elke dag kom je weer iets verder, sta je even stil of doe je een stapje terug... maar je bent constant in ontwikkeling. Er ligt nog een heel leven voor je en je weet niet hoe dit eruit ziet De kunst is om te kijken naar en de focus te leggen op alles wat je al bereikt hebt. Haal hier je kracht uit en gebruik dat om je weg verder te bewandelen. Kijken naar wat je allemaal nog moet doorstaan kan zorgen voor stress en het kan soms heel uitzichtloos lijken (terwijl je niet weet of dit ook terecht is...)...

♦ Hoe ben je er mee om gegaan?
Je hebt al zoveel onzekere momenten doorstaan. Het is goed om daar ook eens bij stil te staan en te kijken hoe je hier mee om bent gegaan. Dit kan jou wellicht helpen om zekerder te worden over jezelf. Wat deed je op dat moment en hoe ben jij je in het verleden zekerder gaan voelen? Kijk daar eens naar in plaats van de dingen waar je onzeker van wordt.

♦ Anderen zijn minder met je bezig dan jij denkt
Mensen die heel onzeker zijn kunnen bij alles wat gebeurt denken dat het over hen gaat. Je ziet een groepje mensen lachen en je trekt direct de conclusie dat ze jou uitlachen. Waarschijnlijk weet je ergens wel dat dit misschien wel niet zo is maar ondertussen ben je jezelf al aan het overtuigen van jouw gelijk. Het is goed je te beseffen dat mensen zoveel meer bezig zijn met zichzelf dan met jou. Dat is wat jij ook doet, toch?

♦ Er is meer goed aan je dan fout
We kunnen soms zo focussen op wat allemaal niet goed aan ons is, wat we niet kunnen of wat we fout doen, dat we soms vergeten dat we ook een goede en leuke kant hebben. Het is belangrijk om dit ook voor ogen te houden. Het is goed om kritisch op jezelf te zijn maar je kunt ook overdrijven. Sowieso zijn er veel meer dingen goed en leuk aan jou dan fout. En sowieso... wat is er 'fout'? Iedereen heeft minder leuke kanten of dingen waar hij/zij aan moet werken, maar dit staat niet gelijk aan alle positieve dingen aan jou!

meisje
Bron

♦ Je kunt niet altijd iets veranderen, maar wel de manier waarop je hier mee omgaat
Het kan ontzettend frustrerend zijn als je dingen niet zomaar kunt veranderen, maar je kunt in ieder geval wel wat doen aan de manier waarop je er mee omgaat. Dit kan voor een verandering zorgen waardoor datgene wat je in eerste instantie wilde veranderen ineens minder belangrijk is of dat je het anders kunt bekijken.

♦ Er zijn meer oplossingen dan je denkt
Soms weet je even echt niet meer hoe je met iets om moet gaan en lijkt er geen licht aan het einde van de tunnel te zijn. Probeer je vast te houden aan het gegeven dat er vaak meer oplossingen zijn dan je denkt... en misschien zie je die vandaag niet, maar morgen wel. En het kan ook zomaar zo zijn dat je er nu nog niet aan toe bent maar op een gegeven moment wel, of dat iemand anders met de oplossing aankomt in plaats van jij zelf.

Wat helpt jou om wat zekerder te worden van jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Natasja - Dinsdag 6 september 2016 22:29
Nuttige blog, dankjewel! Ik begin steeds meer te merken hoe belangrijk het is dat je die gedachten aanpakt en relativeert, omdat dat gedragsverandering zo erg ondersteunt. Wanneer je negatief blijft denken en nooit je eigen gedachten relativeert of tegenspreekt zal je niet veel verder komen in herstel en ontwikkeling. Goede tips die je geeft Laura!
G. - Woensdag 7 september 2016 00:06
Hele fijne blog.

Duurt lang om minder onzekere gevoelens te ervaren en meer " jehee - ik ben best een leuk persoon" te voelen.

Wat mij helpt: dat iemand (coach / psych etc) waar ik bewondering voor heb / waar ik iets van aanneem - dat diegene mij blijft challengen op wat ik denk/voel. En daarbij ook aangeven hoe hij/zij over zichzelf denkt zich erbij voelt (waarbij dat wel gemeend moet zijn :)

Dus herhaling helpt.
En focus / zelfreflectie
makelifefun - Donderdag 8 september 2016 23:40
Gerry - Zaterdag 25 juli 2020 19:47
Ik ben heel onzeker van mijzelf
Ik vind mijzelf niet leuk
Kijk niet graag in de spiegel
Heel raar, terwijl mensen mij mooi vinden
Maar ik vind dat niet, vind mij zelf lelijk
Ze kunnen dat honderden keren zeggen
Ik kan het maar niet geloven