Gedachten om los te laten

 

We hebben allemaal weleens een negatieve stemmetje in ons hoofd dat ons vertelt dat we iets niet kunnen. Dat stemmetje zegt mij bijvoorbeeld vaak dat ik niet goed genoeg ben en dat ik beter mijn best moet doen. We zijn bijna allemaal het meest kritisch naar onszelf, ondanks dat we weten dat dit niet helpend is. Toch zijn veel gedachten die we over onszelf en ons leven hebben heel automatisch. We denken er niet bij, ze zijn er gewoon. Door een aantal van die gedachten los te laten en/of ze te vervangen door wat meer helpende gedachten, kun je echter een stuk relaxter door het leven gaan. In deze blog heb ik een aantal veelvoorkomende gedachten op een rijtje gezet.

''Ik ben alleen''

Veel mensen zijn jaren op zoek naar een ideale partner om hun leven mee te delen. Ze hopen liefde te vinden die hun gelukkig maakt zodat ze niet alleen hoeven te zijn. Het probleem zit ‘m echter niet in het alleen zijn, het probleem is alleen zijn met jezelf. De oplossing is dan ook niet het vinden van een partner, maar het leren leven en blij zijn met jezelf en je eigen gezelschap. Als je dan eenmaal de liefde vindt, dan zal dit enkel een waardevolle aanvulling op je leven zijn in plaats van een invulling van je leven. Op die manier kun je er meer van genieten, je bent er immers niet afhankelijk van.

Oefenen met alleen zijn kan heel ongemakkelijk voelen in het begin. Je kunt dan niet meer om jezelf en je gedachten heen en dat kan behoorlijk confronterend zijn. Door hier bewust mee te oefenen, kun je echt leren te genieten van je eigen gezelschap en besef je je waarom anderen jouw aanwezigheid kunnen waarderen wat bijdraagt aan het verminderen van eventuele onzekerheid.

Helpende gedachte: ''Ik vind mijn eigen gezelschap leuk genoeg. Ik oefen in het alleen zijn''

''Ik krijg nooit wat ik wil''

Nee, niemand krijgt ooit precies wat hij of zij wil. Het komt niet zomaar op magische wijze op je pad. Als je iets wil, zul je het moeten halen. Je zult heel veel werk moeten verzetten en de deur uit moeten. Je bent geen slachtoffer van het leven. Ga voor wat je wil.

Helpende gedachte: ''Ik doe wat ik moet doen om te krijgen wat ik wil. Ik wacht niet tot ik de kans krijg, ik creëer die kans zelf''

''Ik haat mijn lichaam / Mijn lichaam is niet goed genoeg''

Je kunt je afvragen voor wie of wat je lichaam niet goed genoeg is. Wat heeft je lichaam je ooit aan gedaan dat jij het zo verafschuwt? Je lichaam is degene die je hart en hersenen met zich meedraagt en die altijd maar doorgaat, hoe slecht je er ook voor zorgt. Het feit dat je lichaam er is en werkt is al behoorlijk bijzonder en alleen daarom zul je het al moeten respecteren en waarderen. Je lichaam kun je nu eenmaal niet ruilen voor een ander, dus stop met wensen dat het verandert of ontkennen dat het is zoals het is. Natuurlijk kun je bepaalde dingen verbeteren als je die graag anderen zou willen zien. Zorg goed voor je lichaam, behandel het alsof het je kind is. Geef het voldoende te eten, was het en verzorg het. Geef het voldoende rust en tijd om te ontspannen zodat het weer kan opladen om jou te kunnen laten doen wat je wil doen. Hier zul je het me moeten doen en dan kun je er maar beter goed voor zorgen. Niemand anders gaat het voor je doen.

Helpende gedachte: ''Mijn lichaam is een geschenk, geen recht. Ik waardeer het zoals het is''

''Ik vind mijn baan niet leuk''

Vroeger werkte veel mensen in familiebedrijven en werd er een bepaalde naam hoog gehouden. De maatschappij veel individualistischer en werkt ieder voor zich om carrière te maken en geld te verdienen. Hierdoor doen veel mensen dingen die ze eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden, maar die wel veilig zijn omdat ze perspectief bieden. Als dat je eigenlijk niet gelukkig maakt, kun je je afvragen welke talenten je eigenlijk bezit waarmee je anderen zou kunnen helpen op een manier dat je er zelf voldoening uit zou kunnen halen. Wat kun je doen om iets terug te geven? Denk minder over geld en uren en meer over wat je echt zou willen en welke mogelijkheden hierin zijn. Wie weet zijn er meer opties dan je in eerste instantie dacht.

Helpende gedachte: ''Ik ga me richten op wat ik geef en minder op wat ik krijg''

''Niemand houdt van mij / Ik ben het niet waard om van te houden''

Veel van de overtuigingen die we over onszelf hebben, hangen samen met wat anderen van ons denken. We doen iedere dag allerlei aannames over wat anderen van ons vinden en gebruiken dat om onszelf te definieren. Na een vervelende break-up kun je bijvoorbeeld denken dat je ex-vriend niet van je hield en dat niemand van je houdt. Dit is ontzettend zonde want wie wij zijn zou van onszelf af moeten hangen en niet van anderen. Je bent immers zelf degene met wie je de meeste tijd doorbrengt. Jij kent jezelf het beste en hebt jezelf op alle hoogte- en dieptepunten gezien. Als je over dat alles na gaat denken, realiseer je je misschien pas hoeveel je al hebt meegemaakt met jezelf. Dat verdient veel liefde en respect.

Helpende gedachte: ''Ik moet eerst leren om van mezelf te houden, daarna komt de rest''

''Ik heb niet genoeg geld''

Geld is nu eenmaal heel belangrijk. Geldproblemen zorgen voor veel stress en kunnen binnen relaties voor ruzies en angsten zorgen. De oplossing is niet altijd meer geld, maar wel slimmer met geld omgaan. Het kan verleidelijk zijn om je bankrekening maar gewoon te vermijden maar dit kan uiteindelijk tot problemen leiden. Het is dan ook handiger om het juist wel onder ogen te komen en te beginnen met het bijhouden van een kasboek zodat je op basis daarvan per categorie kunt vaststellen hoeveel geld je nodig hebt en waar je mogelijk op kunt besparen. Probeer je minder te richten op de hoeveelheid en meer op hoe je om kunt gaan met wat je hebt.

Helpende gedachte: ''Ik heb zelf de controle over mijn manier van leven''

''Het leven is niet eerlijk''

Misschien is dit wel waar maar dat betekent niet dat we het hier dan maar bij moeten laten zitten. Ik betrap mezelf er ook geregeld op dat ik denk dat het leven niet eerlijk is. Ik vraag me af waarom het zo is dat de een veel meer te verduren krijgt dan de ander en waarom het een ander voor de wind lijkt te gaan. Daar krijg je geen antwoord op, het leven is zoals het is en daarom kun je maar beter kijken naar hoe je zelf wat meer gunstige omstandigheden kunt creëren. Verantwoordelijkheid nemen voor je situatie op verschillende gebieden in het leven geven je het gevoel dat jij de kracht hebt over wat er in je leven gebeurt. Je hebt de kracht om gezonder te zien, om een andere baan te vinden of om een boek te schrijven. Je zult alleen moeten ervaren dat sommige dingen een behoorlijke uitdaging zijn en niet vanzelf gaan, terwijl dit bij een ander misschien wel zo lijkt.

Helpende gedachte: ''Ik heb de kracht om mijn leven te veranderen op een manier zoals ik dat graag wil''

''Ik weet niet wat ik wil''

Veel mensen zijn altijd op zoek naar een passie, maar dit hoeft niet altijd een doel te zijn. De weg erna toe, je ontwikkelen tot iets en ergens mee bezig zijn, is in veel gevallen al genoeg. Op deze weg leer je al van alles en kun je je ontwikkelen. Dat je daardoor uiteindelijk bij een bepaalde passie uitkomt is heel fijn, maar hoeft geen vereiste te zijn. Richt je op het proces en niet zozeer op het einddoel.

Helpende gedachte: ''Ik volg mijn nieuwsgierigheid om te zien wat er op mijn pad komt''

Foto's

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nynesxx - Zondag 17 juli 2016 13:54
mooie blog!
Nijntje475 - Zondag 17 juli 2016 14:24
goede blog weer. Thanks.
G. - Zondag 17 juli 2016 15:32
Hele goede blog - wat fijn deze te lezen. Misschien print ik hem wel uit >> voor de momenten waarop je het extra hard nodig hebt (om gedachten om te buigen).

De geest super sterk, heeft veel invloed op hoe we ons voelen :) let's use it wisely!
M. - Zondag 17 juli 2016 20:56
Wat een fijne en goede blog! Precies wat ik nu nodig heb. Heel erg bedankt lieve Sandra!
fmloverx - Zondag 17 juli 2016 21:33
Mooie blog
marleen - Maandag 18 juli 2016 17:18
Hm. Mooi, maar toch. Jullie gaan wel extreem uit van de 'maakbaarheid' van het leven he. Soms zit je nu eenmaal met beperkingen, van welke aard dan ook, die je moet accepteren. Soms is het gewoon harde realiteit dat je job tegenvalt, dat je niet alles kan krijgen wat je wil, dat je niet gezond bent, dat je niet genoeg geld hebt enzovoort. Soms IS het leven gewoon niet eerlijk.
Veel zinvoller vind ik het dan om op zoek te gaan naar manieren waarop je ondanks dat toch nog gelukkig kan zijn met datgene wat je wel hebt; In plaats van jezelf voor te houden dat je maar nog meer moet proberen om toch te bereiken wat je wil. Soms is het zinvoller om jezelf andere, kleinere, doelen te stellen dan om per se te willen vasthouden aan het beeld dat jij in je hoofd hebt van wanneer het 'genoeg' is. Leren tevreden zijn is een heel belangrijke levensles...
bellefleur - Dinsdag 19 juli 2016 01:39
@marleen. Helemaal mee eens.
soms moet je op de vraag hoe het gaat 'gewoon' antwoorden " goed genoeg".
niets is perfect ook jijzelf niet. En dat is goed genoeg zolang je ermee kunt
Leven