Fris en fruitig op school

 

LunchJe hebt bergen huiswerk, elke dag lessen of stage en daarnaast ook nog andere verplichtingen. Doodmoe ga je 's avonds slapen om de volgende dag met een vermoeid hoofd weer vroeg naar school te gaan. Eenmaal in de klas heb je moeite niet in slaap te vallen en je aandacht erbij te houden... Herken je dit? Lees dit blog dan verder voor een aantal tips om fris en fruitig te blijven op school.

1. Maak je eigen lunch
De schoolkantine biedt vaak een hoop lekkers maar weinig waarvan je werkelijk langdurig energie krijgt. Op veel scholen zijn enkel kroketten, tosti's en candybars verkrijgbaar. Lekker voor af en toe, maar wil je genoeg energie hebben gedurende je hele dag, graaf dan je oude broodtrommel op en maak voortaan je eigen lunch. Tip: Maak je lunch de avond van te voren klaar en zet het in de koelkast, zodat je ook wanneer je haast hebt een gezonde lunch mee kan nemen!

ontbijt2. Eet ontbijt!
Veel jongeren skippen het ontbijt. De één vanwege gebrek aan trek en de ander vanwege gebrek aan tijd. En misschien sla jij je ontbijt wel over vanwege je eetstoornis. Hoe dan ook is het niet goed voor je lichaam. Het overslaan van ontbijt is slecht voor je spijsvertering, want opstarten kost onwijs veel energie en tegen lunchtijd rammelt je maag zo hard dat je lichaam schreeuwt om calorierijk voedsel (zoals zoetigheid of snacks). Als je in je ochtend geen honger hebt of geen tijd om er even voor te gaan zitten, probeer dan fruit en yoghurt, smoothies of een bakje cruesli/muesli. Zorg in ieder geval dat jij je lichaam wat power geeft om de dag te beginnen. Je kan je ontbijt ook mee naar je kamer nemen zodat je tussen het aankleden en je tas in pakken door toch nog wat binnen krijgt! Het beste is het natuurlijk om er wel even voor te gaan zitten en even goed wakker te worden. Een goed begin is het halve werk. Lees HIER waarom een ontbijt nog meer erg belangrijk is. 

3. Manage je tijd!
School neemt veel van je tijd in, en dat zal meer worden hoe langer je door studeert. Daarom is het van groot belang dat jij je tijd inpland en niet avond na avond tot laat bezig bent om je huiswerk voor morgen af te krijgen. Dat zorgt ook voor onnodige stress. Maak een overzichtelijk schema voor jezelf waarin je rekening houdt met huiswerk en met ontspanning! 

beweging

4. Ga een sport doen
Het doen van een sport helpt niet alleen je conditie en energie op pijl te houden, maar je leert ook nog om samen te werken. Leuke bijkomstigheid toch? Probeer softball, volleyball of atletiek. Vaak kun je deze sporten ook doen via school en hoef je niet perse bij een club te gaan als je dat een te grote stap vindt. Sport niet teveel en niet te weinig. Luister daarbij goed naar je lichaam. 

5. Sport samen met een vriend of vriendin 
Door samen te bewegen of te sporten hou je elkaar gemotiveerd. Je heb je work-out en qualitytime samen, omdat je tijdens het sporten lekker kunt kletsen! Bovendien helpt het om binnen de grenzen te blijven en niet door te slaan. Het is dus niet alleen gezellig, maar ook stukje zelfbescherming!

water6. Drink voldoende
Neem een flesje water mee en vul die regelmatig bij. Gehydrateerd blijven is essentieel om je energielevel op pijl te houden, hoofdpijn te voorkomen, je nieren gezond te houden en bovendien is het belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen als je actief bent. Of dit nou tijdens de lessen is of je werk. Tegenwoordig wordt het op de meeste middelbare scholen ook al toegestaan om een flesje water op tafel te hebben. Zorg dat je die voorgeschreven 1,5 liter elke dag binnen krijgt! Dit zijn ongeveer 10 kopjes of glazen drinken.

7. Tijd voor jezelf
Om een drukke schoolweek vol te houden is het belangrijk dat je niet alleen goed voor je lichaam zorgt, maar ook goed voor je hoofd zorgt. Daarmee bedoel ik geen dagcrème en make-up, maar tijd voor jezelf. Besteed aandacht aan jezelf, je gevoel en wat je denkt. Schijf eens lekker van je af, praat over wat je bezig houdt en deel de dingen die je moeilijk vindt. Daardoor zorg je voor rust in je hoofd en kosten de dingen waarover je piekert minder energie.

8. Nachtrust
Slaap voldoende. Ga dus niet urenlang door met je huiswerk, maar sta een paar uurtjes eerder op. Zorg voor een goed ritme en ga rond ongeveer dezelfde tijdstippen idere avond naar bed. Je lichaam heeft minimaal 7-8 uur slaap per nacht nodig. Heb je moeite met slapen, train jezelf dan om op gezette tijden je bed in te kruipen. Je kunt de eerst paar keer dan echt nog niet meteen slapen, maar je lichaam rust al wel uit. Op een gegeven moment zul je ongeveer rond dat tijdstip in slaap gaan vallen. 

9. Pauze
Neem in je pauze ook echt pauze. Een blokje om, een frisse neus en een goede lunch zijn daarbij essentieel. Ga ook even naar een rustige plek in de school of naar het toilet en haal eens diep adem. Even tot rust komen en stilstaan bij jezelf, kan er voor zorgen dat je beter luistert naar wat je voelt. Let goed op je grenzen en geef aan wanneer je gespannen bent, gestresst bent of een extra taak in een groepsopdracht teveel voor je is. Je kunt hierover ook heel vaak een leerkracht aanschieten.

Bron: allwomenstalk.com
Foto 1
 ; 
Foto 2 ; Foto 3

Hoe is jouw dag vandaag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

d. - Woensdag 25 september 2013 12:53
Ik voel me fris en fruitig als ik koffie op heb s'ochtends. Of als het buiten kouder is!
Jamie - Woensdag 25 september 2013 12:55
'S morgens douchen zorgt er altijd wel voor dat ik me goed voel en echt wakker ben. Dit is iets wat ik altijd doe in de ochtend, ook als ik eigenlijk te laat op sta. Even een momentje voor mezelf.
k - Woensdag 25 september 2013 17:19
ontbijt in de koelkast zetten is niet erg slim, dan droogt het nog sneller uit (;
in een lege pan of in de diepvries is een beter optie!
MIO - Donderdag 26 september 2013 01:23
7-8 uur slaap.
Ik haal de helft mede door mijn studieritme.
Ik moet pokkevroeg opstaan.
meadow - Donderdag 26 september 2013 11:03
ontbijt maken man en kind
kind naar school brengen
werken (830 tot 1730)
kind op halen van de opvang
koken, vaatwasser inruimen,
Kind naar bed
wassen, strijken
Nihil tijd voor bijtanken what so ever.'

wat dat betreft is naar school gaan walhalla!