Feestdagen zijn meer dan eten

 

Als je problemen hebt met eten, dan kan het zijn dat je de feestdagen ziet als een groot vreetfestijn. Dat is begrijpelijk, veel feestdagen gaan voor een deel ook wel om lekker eten en met een eetstoornis is dat gewoon niet heel leuk. De feestdagen zijn dan ineens niet meer iets om naar uit te kijken maar juist iets om tegenop te zien en vooral van te hopen dat het snel weer voorbij is. De realiteit is echter dat je niet echt om de feestdagen heen kunt. Overal gaat het immers over Kerst en Oud&Nieuw.

Toen ik nog slecht in mijn vel zat probeerde ik weleens heel hard te doen alsof het gewone dagen waren en ik er niks om gaf, maar in de praktijk werkte dat nu eenmaal niet en voelde ik me daardoor juist extra alleen hierdoor. Ik merkte dat het mij meer hielp om te kijken naar de dingen die ik wel leuk vond aan de feestdagen en wat mij een positief gevoel gaf. Op die manier waren de feestdagen niet enkel negatief maar waren er ook voor mij dingen om naar uit te kijken.


Bron

Je kamer versieren
Als je nog thuis woont of misschien een studentenkamer hebt, dan kun je je kamer gezellig aankleden en in kerstsferen brengen. Een eigen kamer waar je ook slaapt is vaak net iets te klein om ook een hele kerstboom neer te zetten, maar je kunt het wat leuker maken door een klein kunstboompje op een bureau te zetten en een slinger van lampjes op te hangen. Ik had vroeger ook van die lampjes die ik met heel veel plakband door mijn kamer overal aan vast maakte, en dat vond ik er altijd erg gezellig uitzien. Ook kun je wat andere versiersels ophangen die volop te verkrijgen zijn in de winkel of een slinger maken waar je je kerstkaarten aan ophangt.

Op die manier haal je de kerstsfeer een beetje in huis. Dit kan misschien zinloos of overdreven voelen, maar ik weet van mezelf dat het ook fijn kan zijn om hier bewust mee bezig te zijn. Toen ik op mezelf woonde vond ik het onzin om geld uit te geven aan deze ''rommel'' en leerde ik pas in therapie dat dit ook een onderdeel was van zelfzorg. Dit was het huis waarin ik leefde en me prettig moest voelen en daar hoorde ook het gezellig maken bij. Dit kun je al doen door kleine aanpassingen.

Sneeuw
Ik heb geen idee wanneer we voor het laatst een witte kerst hebben gehad en hoewel sneeuw ook veel praktische problemen geeft, is het toch ook wel heel gezellig. Als je zelf lekker warm binnen zit en kijkt naar hoe het buiten langzaam wit wordt, dan heeft dat toch wel iets magisch. Ook als een van de eersten naar buiten gaan om te kunnen wandelen door het verse sneeuw en vervolgens je schoenen horen ''kraken'' is een heerlijk gevoel.

Kerstliedjes
You hate them or you love them. Over vijftig jaar luisteren we allemaal waarschijnlijk nog steeds naar Last Christmas en All I Want For Christmas en hoe irritant het ook is, we blijven het toch allemaal mee zingen. Vervelend of niet, het heeft ook wel iets, toch? Het zijn liedjes die iedereen kent en dat maakt het grappig, ook al hoeven de liedjes voor mij niet per se al in oktober gedraaid te worden, ergens rond deze periode is vroeg genoeg.

Kerststemming
Iedereen komt in deze periode in een soort kerststemming. Ik heb vaak het idee dat deze periode bijna leuker is dan de Kerst zelf, maar het heeft wel iets. Mensen lijken wat blijer omdat ze allemaal uitkijken naar iets en het is een fijne tijd. Misschien gaat het niet eens specifiek over Kerst maar meer over een gevoel van saamhorigheid dat je in deze periode net wat extra merkt.


Bron

Kerstboom optuigen
Dit kan leuk zijn maar ook zorgen voor stress. In het studentenhuis waar ik heb gewoond hadden wij ook een kerstboom en daar waren nog weleens discussies over hoe deze opgetuigd moest worden. Ik wilde bijvoorbeeld geen gekke vogels in de bomen terwijl mijn huisgenoten dat wel wilden. Eén huisgenoot ging de vogels er dan stiekem alsnog in hangen als ik even weg was en ik deed er heel lang over om de lampjes de perfecte plek te hangen. Achteraf gezien was het gezellig om hier met elkaar mee bezig te zijn. Ook staat een boom leuk in huis.

Cadeautjes kopen
Veel mensen geven elkaar rond de feestdagen cadeautjes. Persoonlijk vind ik het erg leuk om cadeautjes voor anderen te kopen omdat je iemand echt blij kan maken met iets. Ik geef mijn zus bijvoorbeeld heel vaak een bepaalde douchegel van Lush en ik weet dat ze hier heel erg blij mee is en ik vind het erg leuk om dit aan haar te geven. Vaak krijg ik zelf ook wel wat cadeautjes en dit vind ik ook superleuk, je voelt je dan toch een beetje jarig en het is leuk als iemand de moeite neemt om voor jou een cadeautje te kopen.

♥ Meer dan eten
Ik wil je met deze blog vooral meegeven dat de feestdagen over meer gaan dan alleen eten. Natuurlijk zijn de feestdagen voor een groot deel een commercieel gebeuren en kun je het allemaal zo groot maken als je zelf wilt, maar er zijn ook best leuke dingen en het hoeft niet allemaal stom en negatief te zijn. Je mag best toegeven dat je verlangt naar wat warmte en gezelligheid met andere mensen, ook al doe je nog zo hard je best om dat niet te willen.

Als je niet lekker in je vel zit dan is dit een moeilijke periode en al het eten dat voorbij komt maakt het extra lastig, dat begrijp ik heel goed en weet ik ook uit ervaring. Probeer je echter ook te richten op de andere, meer fijne dingen die er ook zeker zijn. Realiseer je bovendien dat de daadwerkelijke feestdagen maar een paar dagen zijn en probeer het daarom niet groter te maken dan het is. Je overleeft het wel, het komt echt goed. Ik hoop dat je er toch van kunt genieten, al is het maar een heel klein beetje. Dat is je gegund.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

*** - Donderdag 3 december 2015 19:43
Dit brengt even heel wat herinneringen naar boven van vorige jaren ... Dubbel zo lastig als je zowel opkijkt tegen het eten vanuit een eetstoornis als tegen heel het sociale gebeuren vanuit een depressie. Gelukkig kan ik dit jaar wel weer met veel plezier uitkijken naar de feestdagen :-)
xx - Donderdag 3 december 2015 20:23
Echt bedankt voor dit mooie artikel :)
Jansje - Donderdag 3 december 2015 23:23
Ik probeer altijd het beste er van te maken. Voor mij werkt het goed om ook voldoende tijd alleen te pakken, door bijvoorbeeld een heerlijke wandeling te maken of een eindje te gaan fietsen. Dan heb ik daarnaast nog energie/tijd om samen met mijn familie door te brengen. Wat ik graag doe is dan een spelletje of naar muziek luisteren of gewoon gezellig kletsen.... En ik houd er ook erg van om naar de kerk te gaan en na te denken over waar kerst eigenlijk over gaat en te bidden om vrede. Juist voor hen die nu op de vlucht zijn... Dat helpt mij om te relativeren.
Het eten vind ik wel lastig. Dat is een punt.
Sabine - Zaterdag 5 december 2015 10:33
Heel erg bedankt, dit had ik even nodig!