Eten in Disney-wereld

 

"Voor jou is het hele leven een Disneyfilm"hoor ik vaak. Dat is ook een beetje zo. Ik ben opgegroeid met Disneyfilms, ken alle liedjes nog steeds uit mijn hoofd en als ik twee dieren zie, hebben die in mijn hoofd meteen gesprekjes met elkaar. Voor mij is het nog altijd een hele fijne toevoeging in mijn leven. Misschien juist omdat het zo'n grote rol heeft gespeeld en dat nog steeds doet, kan ik er nu ook anders naar kijken. Ik leg ineens verbanden tussen de sprookjes van vroeger en het echte leven. Welke rol speelt eten daar eigenlijk in?

Bij die sprookjes van vroeger speelde eten eigenlijk altijd een bijzondere rol. Iets wat ik toen volkomen normaal vond, maar wat mij later pas opviel. Sprookjes zijn natuurlijk niet de realiteit, maar vaak hebben de verhalen wel raakvlakken met het echte leven. Er zit een kern van waarheid in, een bepaalde les die je eruit kunt leren. 


Fotografie: Unsplash

Eten staat centraal

Een giftige appel (Sneeuwwitje). Een romantisch bord spaghetti met gehaktballetjes (Lady en de Vagebond). Magische koekjes (Alice in Wonderland). Veel scenes in Disneyfilms hebben voor mijn gevoel met eten te maken. Vroeger stond ik daar gelukkig niet bij stil, maar later begon me dit wel op te vallen. Terwijl het helemaal niet zo gek is dat de grootste gebeurtenissen ook met eten te maken kunnen hebben. Eten hoort bij het leven. Het is iets dat je altijd moet doen en wat altijd doorgaat, ook voor prinsen, prinsessen en dieren. Als deze sprookjes soms kleine levenslessen kunnen bevatten, zou het eigenlijk gek zijn als eten daar niets mee te maken had. Het is waar we ons mee voeden en we (net zoals prinsessen) soms goede en soms minder goede keuzes in maken. 

Eten is een feest

Kom erbij, kom erbij, zet je zorgen maar opzij...! Veruit mijn lievelingsscène uit Belle en het Beest. In mijn ogen kwam de blijdschap van het hele leven samen aan die tafel. Eten is een feest, eten kan zorgeloos zijn. Vaak heb ik dit refrein tijdens mijn herstel in de keuken herhaald. Het mag een feest zijn, het mag onbezorgd zijn. Het servies praat en houdt je zelfs gezelschap. De borden dansen, de kaarsen zingen. Soms kan de angstige werkelijkheid best een beetje Disney gebruiken. 

De romantische liefdesscène uit de Disneyfilm Lady en de Vagebond speelt zich af boven een bord spaghetti. Of denk aan de liefde die Winnie de Poeh voelt voor zijn honing en zijn bolle buik. Het was dat  gevoel waar ik naartoe wilde. Naar liefde voor eten en liefde voor mijn lijf. Daarin kunnen sommige Disneyfiguren een heel fijn voorbeeld zijn.  

Gevaarlijk eten

Het eten in de Disneyfilms zorgt vaak echter ook voor problemen. Grote problemen zelfs. Een appel is voor sneeuwwitje niet eens meer onschuldig, maar een bijna-dood ervaring. Alice groeit bij één hap van een koekje meteen vijf koppen groter, maar krimpt vervolgens ook weer van een slokje wonderdrank. En de gebroeders Grimm maakten het helemaal bont met Hans en Grietje die gelokt werden met koekjes en suiker, om daarna vetgemest te worden. Eten had soms iets heel gevaarlijks en onvoorspelbaars. Vooral dat laatste sprookje, hoewel niet van Disney, maakte heel veel indruk. Eten was soms iets kwaadaardigs en ik herinner me het angstige gevoel dat ik daarvan kreeg. Hans die gevangen zat en het eten kreeg waar hij eerst zo'n zin in had, maar daar allang niet meer gelukkig van werd. Het werd een straf, het werd gevaarlijk en de heks had het slechtste met hem voor. 

Telkens worden de personages voor keuzes gesteld en elke keuze heeft gevolgen. Iets wat natuurlijk in het echte leven niet anders is. Ook op het gebied van eten worden we voor keuzes gesteld. Waar ga je in mee? Welke rol speelt je gevoel hierin? 

Het komt goed

In alle Disneyfilms komt het ook weer goed. Alle Disneyfiguren zijn in levensgevaar geweest, gevangen genomen of op de vlucht geweest, maar uiteindelijk kwam het altijd goed. Misschien is dat niet echt realistisch, we leven (helaas) niet in een Disneyfilm. Maar het gaf mij het gevoel dat je na elke keuze ook weer een nieuwe kant op kunt gaan. Na een giftige appel of betoverd koekje kun je jezelf weer herpakken. Het hoeft niet het einde te zijn en er komen altijd weer wonderbaarlijke kansen op je pad. Elke prinses en elke prins heeft soms hulp nodig, dat maakt ze niet minder mooi en niet minder heldhaftig. 

Alice: 'Where should I go?'
Cheshire Cat: 'That depends on where you want to end up.'

 Wat betekent Disney voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Maandag 20 januari 2020 16:04
Ik leef voor Disney. Mijn kamer is een klein Disneymuseum. Ik voel me in die wereld thuis en veilig. Tegelijkertijd staat het voor mij ook symbool voor het niet volwassen willen worden. Bij Disney en de connectie met eten heb ik nog nooit stil gestaan. Bijzonder hoe een eetstoornis je zelfs in een Disneyfilm daarop kan laten focussen. Sommige mensen in mijn omgeving vinden me kinderachtig en afwijkend maar volgens mij zijn ze soms ook wel wat jaloers op mijn enthousiasme als ik een nieuw poppetje op de rommelmarkt vind hihi.
Ano - Maandag 20 januari 2020 20:31
Ik vind proud echt een geweldige site, maar dit artiekel?
Waarschijnlijk mis ik het punt, maar dit komt heel eetgestoord en heel erg ver gezocht over bij mij.
w - Maandag 20 januari 2020 21:40
'Vroeger stond ik daar gelukkig niet bij stil, maar later begon me dit wel op te vallen. Terwijl het helemaal niet zo gek is dat de grootste gebeurtenissen ook met eten te maken kunnen hebben. Eten hoort bij het leven.'

Idd. zo heerlijk dat er (ook) gegeten werd, als kind bij diverse programma's of series en je er verder geen abnormale associaties bij kreeg, gelukkig. En een beetje fantasie moet of mag of maakt het leven zoveel maakbaarder ook. Ik ga ook steeds meer in fantasie leven, maar meer dat ik terugga naar kind en toen oma er nog was en bij ons inwoonde. Zij is mijn prinses en spreekt mij toe, of ik laat haar heel vaak toespreken. Zij is voor mij het sprookje geworden in mijn leven, omdat het toen nog zo klopte mijn leven en eten er idd. gewoon bij hoorde en met feestjes ook echt een feest was en daarna gewoon weer verder (eten).
w - Maandag 20 januari 2020 21:48
Verder heb ik niet heel veel Disney gekeken, vind het wel heel mooi en knap gemaakt. Ik wil niet negatief doen, maar dan lees je de sceptici, dat het zo commercieel is, ons weghoudt van de waarheid en nu kijk ik anders naar 'alles' wat ons 'dient' te vermaken, omdat mensen met geld en macht daar vooral belang bij hebben. Maar wil niemand weghouden van sprookjes of .. believing in, jouw ervaring ermee is wat telt. Zelfde als dat artiesten je met muziek ed. je helpen of leven vrolijker maken.
Maya - Maandag 20 januari 2020 22:51
Ik heb nog nooit Disney gezien.. is dat raar?