Realistische Disney Prinsessen

 

Loryn Brantz van Buzzfeed heeft van zes bekende vrouwelijke Disney persoonlijkheden een realistische versie gemaakt. Ariel, Pocahontas, Jasmine, Belle, Doornroosje en Elsa uit Frozen hebben van Loryn allemaal een realistische taille gekregen om te laten zien hoe de dames eruit zouden zien met normale lichamelijke verhoudingen. Uiteindelijk kijken vooral kinderen naar deze films, dus zouden de karakters er ook zoals echte mensen uit moeten zien, volgens Loryn.

"Als vrouw die enorm houdt van Disney en zelf een negatief lichaamsbeeld heeft gehad, is dit iets wat ik altijd al eens wilde doen, vooral na het zien van de film Frozen", vertelt Brantz aan de Huffington Post. "Hoe mooi ik de film ook vindt, ik schrok van het feit dat de lichamen van deze karakters al niet meer zijn veranderd sinds de jaren '60. De animatie-industrie is voornamelijk een mannenwereld en dat verklaart misschien wel dat de vrouwelijke proporties zo overdreven zijn. De nekjes van de vrouwen zijn vaak nog dikker dan hun taille."

de kleine zeemeermin

Afgelopen jaar kwam ook kunstenares Meridith Viguet in het nieuws met dit onderwerp. Zij maakte een tutorial die heette ‘How to draw a Disney-friendly version of a princess'. Disney's geanimeerde figuren hebben bijna altijd erg lange benen, dunne nekjes, smalle schouders en meestal een B- of C-cup. Voornamelijk de taille valt op. Die is ontzettend smal. En je moet ook niet op zoek gaan naar heupen bij de Disney prinsessen, want deze hebben ze vrijwel niet.

"Als kind realiseren we onszelf misschien niet dat deze karakters effect hebben op ons beeld van het vrouwelijk lichaam, maar dat hebben ze zeker wel", zegt Brantz. "Filmmakers die de mogelijkheid hebben om iets te veranderen op dit gebieden zouden volgens Brandtz verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij kunnen iets doen aan de manier waarop vrouwen worden gezien en hoe zij naar zichzelf kijken. "Het kostte mij enkel een paar kleine lijntjes om de taille van de prinsessen minder extreem dun te maken en ze zien er nog steeds hartstikke mooi uit!"

disney

Elsa

disney

Doornroosje

disney

Pocahontas

disney

Belle

jasmine

Jasmine

Bron foto's

Wat vind je van deze realistische prinsessen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura - Vrijdag 31 oktober 2014 19:20
Ik vind dit zwaar overdreven..
Ineens moet alles groter of breder, omdat het anders reacties uit zou lokken? Toen ik klein was, dacht ik niet na bij Disney prinsessen met een dunne taille, en nu ik ouder ben kan het me ook vrij weinig schelen.. het is animatie..
Maanmeisje - Vrijdag 31 oktober 2014 19:25
Op zich is het wel een goed idee, maar ik heb daar eigenlijk ook nooit op gelet bij Disney figuren o.i.d. Het zijn geen echte mensen, dus ik vergelijk mijzelf er niet mee, al zou ik wel graag een Disney figuur willen zijn en al die avonturen mee willen maken :-).
Pinda. - Vrijdag 31 oktober 2014 19:50
Ik heb er inderdaad als klein kind nooit op gelet. Toch vind ik het fijner om die realistische prinsessen te zien, nu. Niet omdat de 'gewone prinsessen' triggeren oid, helemaal niet. Maar ik denk dat kinderen ziek dunne prinsesjes onbewust wél mee krijgen. En waarom dan wel kritiek hebben op een dunne paspop en niet op een te dun voorbeeld voor kinderen?
Het is een klein verschil en geen grote moeite, niemand heeft er last van als disneyfiguren in de toekomst naar 'realistisch' worden veranderd. Dus ik zie er echt geen nadelen in.
r - Vrijdag 31 oktober 2014 19:50
Ik vind t maar "raar"
F - Vrijdag 31 oktober 2014 19:51
ik vind het wel een beetje overdreven hoor.
het zijn maar tekenfilm figuren....
Laura - Vrijdag 31 oktober 2014 20:03
Ik vind het geen pan.
m. - Vrijdag 31 oktober 2014 20:04
Eerst dacht ik "wat boeit het? het is maar een tekenfilm?!" maar nu bedenk ik me wel, dat bij de tekenfilms die ik heb gezien, de hoofdpersoon meestal een mooi, dun, lieve, stoere meid is, en als er dan eens een dikker tekenfilm figuur is is het meestal een heks, of een onaardig, lelijk iemand. (Nu is dit wat ík heb gezien, en ik keek helemaal niet veel tekenfilms eerder dus het is vast niet altijd zo) maar dát vind ik wel heel slecht.
QenH - Vrijdag 31 oktober 2014 20:04
Ik vind het wel gaaf, ik ben sowieso wel van het realistisch houden.. Daarnaast doet een normale geproportioneerd lijf niets af aan de leuke personages. De lijfjes worden ook niet fors getekend, maar gewoon normaal slank. Zelfde als dat barbie ook absurd gebouwd is (ken trouwens ook)..

Of het veel effect heeft op kinderen weet ik niet. Ik was nooit echt bezig met de lijfjes van de tekenfilmpjes, toen ik er meer mee bezig raakte (pubertijd) keek ik meer gewone films en daar zie je toch vooral de afgetrainde stoere mannen..

Maar aan het einde blijft een tekenfilm toch echt een tekenfilm. En laten we eerlijk wezen, het zijn maar tekenfilms :)
anoniem - Vrijdag 31 oktober 2014 20:23
Ik ben het helemaal mee eens met m.
Of je het nou wilt of niet al die dingen die je ziet als klein kind onthoud je. En dat heeft zeker invloed op je mening. Want de 'slechte mensen' zijn bijna altijd dik en lelijk en de 'goede mensen''zijn bijna altijd mooi, knap, lief (dus een voorbeeld voor jou).
En als je dus minder mooi bent dan denk je meteen aan die 'slechte persoon' en dat zorgt dat je dan alleen maar een slechter zelfbeeld hebt.
Ik kan het niet echt uitleggen maar ik hoop dat jullie het snappen. :)
- - Vrijdag 31 oktober 2014 20:26
he bah
mamvan3 - Vrijdag 31 oktober 2014 20:32
ik vind het hetzelfde gezeur als dat zwarte piet niet meer zwart mag zijn. We moeten niet overal iets achter gaan zoeken. De ene kant wil kcal op verpakkingen, de andere kant juist niet omdat het eetstoornissen uitlokt.
Zo kun je alles wel een oorzaak van negatief zelfbeeld of eetstoornis noemen.
De wereld heeft nou eenmaal mooie en minder mooie (tjsa, wat is mooi) mensen. maar pfffff om dit nou ook al aan te passen. waar stoppen we dan.

Als ik die dikkere prinsessen zie is dat niet het plaatje wat ik er bij vind horen maar ik ben met de dunne opgegroeid. Als ik op tv naar echte (kroon) prinsessen kijk (of onze koninging) dan is het ook vaak geen maat 40. Zullen wie die ook maar niet meer laten zien op tv.
niet dat dat er wat mee te maken heeft, maar laat die meisjes gewoon mooie prinsessen zien en maak je niet druk om alles.
Klein Veertje - Vrijdag 31 oktober 2014 20:39
Het viel me op dat Merida van Brave wel best realistisch is. Dat vond ik best leuk om te zien, maar verder maakt(e) het me nooit echt uit hoe de overige Disney figuren erbij liepen.
Lotje - Vrijdag 31 oktober 2014 21:01
Eerlijk gezegd vind ik de 'realistische' prinsessen een stuk mooier!
De 'gewone' zijn bijna eng om naar te kijken (als je op de tailles gaat letten tenminste).
Whatever^^ - Vrijdag 31 oktober 2014 21:37
Ergens vind ik het wel jammer dat de Disney-prinsesjes zo onrealistisch mager zijn. Vroeger was ik echt into de Disney en het klinkt misschien idioot, maar ik weet nog dat ik als kind vaak tegen mezelf zei: 'ik moet zo dun zijn als Ariel'. Dus op sommige kinderen heeft het wel invloed.
Whatever^^ - Vrijdag 31 oktober 2014 21:38
Maar daarom moeten ze dat nu ook weer niet veranderen hè ;)
Neki - Vrijdag 31 oktober 2014 21:48
Heb er nooit zo op gelet, maar ik vind de realistische mooier. Vooral bij jasmine.
_Luckamy_ - Vrijdag 31 oktober 2014 22:06
Ik vind het realistische veel mooier, maar als kind lette ik er eigenlijk niet zo op. Ik had ook meer dat ik net zo mooi wou kunnen zingen als hun dan dat ik net zo mooi en dun wilde zijn.
LittleJ - Vrijdag 31 oktober 2014 22:16
Jeetje, moet tegenwoordig álles aangepast te worden om iedereen maar een goed gevoel te geven? Komop mensen, het zijn DISNEY films. Fatnasie. Verzonnen. NIET ECHT dus. Je gaat jezelf toch ook niet vergelijken met een stipfiguurtje dat toevallig een dunne taille heeft?
De Disney wereld is nou eenmaal mooi, fatasievol en "magisch", maar wel niet realistisch. Dat weet en begrijpt iedereen. En dan toch zijn er weer mensen die zich - ondanks dat ze inzien dat het allemaal gewoon verzonnen is - tóch met die irreële wereld en haar personages gaan vergelijken. Dat gaat me toch echt te ver.

rio - Vrijdag 31 oktober 2014 22:23
Ik vind de realistische versie lelijker
Maar als ik kijk naar hoe ze eerst waren
Dat dat er eingelijk ook niet uit.

Het idee achter alles snap ik wel .

Ik vind dat we een tussen weg moeten vinden
Dus verschillenden soorten prinsesjes de prinsesjes hoe we ze nu kennen ,zij met een slank postuur en ook forse prinsesjes!
Anne - Vrijdag 31 oktober 2014 22:26
De verschillen vallen me eigenlijk niet echt op als ik er niet op zou letten.
Ik vind beiden even mooi.
Inger - Zaterdag 1 november 2014 00:41
Het maakt me niet heel veel uit, maar merk dat ik bij sommige de 'gezondere' prinsessen mooier vind.

Belangrijker vind ik dat er afwisseling komt. Volgens mij is zijn Shreck en Fiona de enige sprookjes figuren die en dik en lelijk zijn.
Maar waarom niet af en toe een wat te zware prinses? Deze kunnen ook mooi zijn!

Kinderen zijn hard en ik hoor ze echt weleens zeggen 'jij kunt helemaal geen prinses zijn want jij bent dik.'
Ik bedoel maar....
Maiskolf - Zaterdag 1 november 2014 01:26
Het is me serieus nog nooit opgevallen dat hun tailles zo dun zijn tot ik het nu naast elkaar zie. Dus tjsa,,, voor mij geen issue. Soms moet je dingen maar gewoon zo laten als het is, zonder het te gaan vergelijken. Ik denk zelf dat je over sommige dingen gewoon even niet moet nadenken.
Iris - Zaterdag 1 november 2014 08:38
Het is me eigenlijk nooit opgevallen. Nu sta ik er eigenlijk nog niet bij stil als ik met mijn zusje een Disneyfilm kijk. Ik denk ook niet dat kleine kinderen dit echt opvalt. Hoewel de prinsessen, vind ik, op beide foto's even mooi zijn.
Klopt niet helemaal - Zaterdag 1 november 2014 09:20
Het is mij ook nooit opgevallen dat die tailles zó dun waren! Ariël vind ik echt ziekelijk, en de rest eigenlijk ook. Het mag zeker wat breder maar het verschil moet niet te groot worden omdat er anders mensen gaan tegensputteren.
Lotje - Zaterdag 1 november 2014 09:39
zucht...
aaje - Zaterdag 1 november 2014 09:42
Je kunt je ook overal druk om maken!
deees - Zaterdag 1 november 2014 10:34
who cares. kinderen kijken daar niet naar.
L - Zaterdag 1 november 2014 11:03
Het is me wel degelijk opgevallen als kind. Ik was nooit zo perfect als dat soort 'figuren' (ook al is het een tekenfilm) en streefde naar dat perfecte plaatje qua lijf/karakter enz. Niet alleen hoe dat in dit soort dingen naar voren wordt gebracht, maar ook in het algemeen. Dus ja, maak er een mooie balans van en laat eens wat meer diversiteit zien!
Lisa - Zaterdag 1 november 2014 11:05
Ik dacht in eerste instantie: daar letten kinderen toch helemaal niet op? Maar na wat meer na te denken kwam ik erachter dat ik daar wel op lette! Natuurlijk niet als 4 jarig guppie, maar wel toen ik ouder werd. Ik heb me als kind altijd dik gevoeld (iets wat ik nooit ben geweest) en vond de disneyfiguren juist zo mooi en sierlijk! Dus onbewust heb ik dit toch wel meegekregen..
Het lijkt mij dus goed om dit juist wel te veranderen! Al denkt grotendeels van de kinderen er niet over na, er zijn er sowieso wel een aantal die het zal helpen!
Lotte - Zaterdag 1 november 2014 11:12
Toegegeven, die linker plaatjes zijn vaak wel heel erg dun, vooral bij de taille.
Maar zo dik en vierkant als de rechter plaatjes zijn de meeste normale vrouwen ook weer niet, toch?
anoniem - Zaterdag 1 november 2014 11:48
Ik vind dit heel goed. Door disney krijgen kinderen al te zien wat voor uiterlijk mooi en ideaal is.Ze zijn al een voorbeeld wat een mooie prinses is. Ik was ook niet bezig met hun taille, maar ik wilde wel altijd een prinses zijn, en dan doe je toch na hoe ze eruit zien.
jo3101 - Zaterdag 1 november 2014 12:51
Ik vind het wel n beetje overdreven gemaakt. Het verschil is echt veel groter. Ook denk je als kind niet wat heeft die prinses een dunne taille je denkt eerder wat is die prinses mooi.
Sarah - Zaterdag 1 november 2014 14:47
Ik vind het jammer dat er word getracht om het figuur van de disneyprinsessen te veranderen. Ik bedoel het zijn animatiefiguren die in eerste instantie al niet bedoelt zijn om een realistisch beeld te geven. Het zijn sprookjesfiguren die kinderen laten dromen maar ook een stuk moraal meegeven. Dat is de bedoeling en niet om kinderen een eetstoornis aan te praten. Roodkapje leert ons dat je niet zomaar met vreemden mag meegaan, het verhaal van Aladin leert kinderen dat het belangrijk is om verder te kijken naar het uiterlijk van mensen (de arme jongen aladin blijkt veel meer in zijn mars te hebben dan dat mensen dachten) en dat je de ware liefde kunt vinden,...(en zo kan ik over ieder verhaal iets zeggen) Maar het punt is, waarom moet het uiterlijk plots verandert worden omdat je er als maatschappij niet mee om kunt gaan? Dat is toch belachelijk want het hooft van die disney prinsessen is ook niet realistisch, moet je dat ook gaan veranderen. Want alhoewel de taille nu is dikker gemaakt blijft de heup taille verhouding niet in orde, is de nek nog even smal en is er waarschijnlijk ook niets aan de voeten gedaan. Om nog maar over het hoofd te zwijgen. Ik vind het werk in 1 woord een grote fail en verre van het realistische wat die persoon acht te doen.
Fleurtje - Zaterdag 1 november 2014 15:41
als kind is het me nooit opgevallen, maar de onrealistische lichamen dragen denk ik wel bij aan de beeldvorming van wat je normaal vind.

De realistische versie vind ik veel mooier!
Sara - Zaterdag 1 november 2014 17:19
Wat een onzin weer. Tegenwoordig mag ook niets meer en worden kinderen beschouwt als suikerpoppen die niets aankunnen. Terwijl wij ondertussen op het journaal steeds meer ellende te zien krijgen. Je kan naar mijn mening ook doorschieten in dit soort acties.
Julia - Zondag 2 november 2014 12:46
Het was mij tot ik dit las eigenlijk nooit opgevallen hoe dun ze zijn. Ik denk dat het eigenlijk ook niet goed is om ze allemaal een bredere taille te geven. Het zou naar mijn mening veel beter zijn als we ze allemaal een ander lichaam zouden geven, dik, dun, klein, lang etc. iedereen is anders en dat is goed. Dat lijkt me een betere boodschap dan dat dun zijn slecht is. Ik wordt onderhand wel een beetje gek van het idee dat alleen als je breed bent met curves je ''echt vrouw bent''
Julia - Zondag 2 november 2014 12:47
Het was mij tot ik dit las eigenlijk nooit opgevallen hoe dun ze zijn. Ik denk dat het eigenlijk ook niet goed is om ze allemaal een bredere taille te geven. Het zou naar mijn mening veel beter zijn als we ze allemaal een ander lichaam zouden geven, dik, dun, klein, lang etc. iedereen is anders en dat is goed. Dat lijkt me een betere boodschap dan dat dun zijn slecht is. Ik wordt onderhand wel een beetje gek van het idee dat alleen als je breed bent met curves je ''echt vrouw bent''
BS - Zondag 2 november 2014 13:23
Ik vind dit een beetje overdreven. Het is gewoon een manier/stijl van tekenen
Jelle - Zondag 2 november 2014 14:18
Wat een onzin! Alsof kinderen daarop letten.
Ramona - Vrijdag 27 december 2019 09:47
Ja kinderen letten daarop en meten zich eraan. Ik was ook zo een kind. En nee ik heb gelukkig geen stoornis ontwikkeld maar ik vond wel dat ik er net zo dun moest uit zien en was daarom ook niet blij met mijn lichaam
spongebob - Zondag 2 november 2014 18:45
Ik vind het ook zo naar dat spongebob vierkant is. Lang gedacht dit het schoonheidsideaal was waar ik aan moest voldoen....
s. - Zondag 2 november 2014 22:20
Op het eerste gezicht lijkt het onzin om dit te veranderen, net als de realistische barbie. Maar toen ik aan een meisje van 5 vroeg welke barbie ze mooier vond maakte het haar eerst niet uit. Nadat er nadrukkelijk werd gezegd dat het niet uitmaakte welke ze mooier vond (haar moeder had nadrukkelijk gezegd dat de realistische veel mooier was, maar het meisje zelf wist niet over welke dat ging) wees ze toch de normale, dunne barbie aan. Hoewel ze zelf geen barbies heeft omdat haar moeder ze juist onrealistisch vindt, vond het 5 jarige meisje al wel de dunnere barbie mooier. Ik kan met zekerheid zeggen dat ze dat niet van haar ouders heeft, het moet dus ergens vandaag komen.
Na de mening van dit meisje te horen ben ik er toch van overtuigd dat realistische poppen en animaties toch een verschil uitmaken.
Anoniem - Zondag 2 november 2014 23:31
Haha SpongeBob geniale reactie, heerlijk.
Ik wordt zo langzamerhand een beetje moe van deze discussies, wat een gezeur allemaal, het lijkt wel de zwartepieten discussie. Verander dan meteen alles. Ben je in 1x klaar. Als kind vergeleek ik mij echt niet aan disneyfiguren of Barbie, het is getekend kom op zeg. Hoeveel getekende series films ect. Zijn niet realistisch? Dat is toch ook het idee van tekenfilm.
spongebob - Maandag 3 november 2014 21:01
haha @ Anoniem.
Dat is precies wat ik er ook mee bedoel. Geen kind die geobsedeerd naar de lichamen gaat kijken van tekenfiguren. Wat een onzin dit.
Elke - Vrijdag 7 november 2014 12:57
Ik begrijp goed dat ze bij Disney de tailles mooi dun tekenen. Ik vind een dunne taille ook erg belangrijk. Ik meet de omvang van mijn taille daarom minimaal wekelijks om te controleren of deze niet dikker wordt. Ik doe dit trouwens ook bij mijn heupomvang en de omvang van mijn bovenbenen. Ik noteer dit in tabellen, zodat ik precies kan zien wanneer ik maatregelen moet nemen en hoeveel effect de maatregelen daarna hebben op de omvang. Ik vind het meten van mijn omvang in centimeters belangrijker dan mijn gewicht in kilo's, omdat de omvang taille-heupen-bovenbenen meer zegt over de vorm van je figuur. En ik kan jeans blijven kopen in het maatje dat ik wil hebben. Ik zou het echt heel erg vinden als ik mijn jeans in een maat groter zou moeten gaan kopen.
Frysk platform GGz cliënten - Zondag 9 november 2014 16:41
Sorry hoor. Dit is te gek voor woorden! Het zijn kinderfilms. Wat denkt u dat een kind denkt tijdens het bekijken van de Film? Zo, nu even de taille van de prinses bekijken? De kinderen zitten helemaal in het verhaal van de film.Zij zijn daar helemaal niet mee bezig. Lijkt een beetje op de zwarte pieten discussie. Dit kinderfeest staat ook al op de tocht. Traditie! Moeten nu de Disney films ook te discussie worden gesteld vanwege de taille van een prinses? Bezopen gewoon!
arnod - Woensdag 1 juli 2015 08:57
omg echt slim gezien ze zijn echt super dun
Ramona - Vrijdag 27 december 2019 09:42
Veel beter zo. Enige is Ariel niet goed gelukt. Die heeft niet alleen een bredere taille maar ook opeens een dikke kont en staart gekregen. En ja kinderen denken wel ik wil ook zo dun zijn als jasmine, ariel of belle.
Ik wilde dat zelf ook als kind. Niet dat ik mezelf ging verhongeren ervoor maar ik werd wel minder blij met mijn eigen lichaam door het zien van die dunne tailles.