Elf redenen om te blijven vechten tegen jouw eetstoornis

 

Iedereen kent die momenten waarschijnlijk wel; Momenten waarop je het vechten tegen jouw eetstoornis zat bent en echt niet meer weet waarom je nog door zou vechten, waarom je ookalweer zo'n heftige strijd aan het leveren bent. Mocht je zo'n moment hebben, hieronder:

11 redenen om te blijven vechten tegen jouw eetstoornis:

1. Een eetstoornis is een dief.

Jouw leven voordat je een eetstoornis had zag er schrikbarend anders uit dan het leven dat je nu hebt. Je bent beroofd van jouw glimlach, van jouw gezondheid, gezonde lichaam, vruchtbaarheid en glansende bos haar. Je bent beroofd van je sociale contacten, van jouw zin om dingen te doen met vriendinnen. Je bent beroofd van jouw verlangen het huis uit te gaan en leuke dingen te gaan doen. Je bent beroofd van jouw fysieke kracht en tomeloze energie. Je bent beroofd van jouw concentratie. Jouw eetstoornis is nu nog bijna alles wat je hebt, hij heeft de meerheid van jouw leven opgegeten, beroofd.

meisje
bron foto

2. Een eetstoornis is een vernietiger.
Nee, het overkomt niet alleen anderen. Het kan jou net zo goed overkomen. Kijk naar de feiten, de cijfers. Jij hoort daar echt bij! Je bent niet anders dan andere eetgestoorden. Eetstoornissen hebben het hoogste sterftecijfer van alle psychische ziekten. Een flink percentage overlijd, een flink percentage komt nooit van de eetstoornis af en is haar hele leven bezig met kilo's, kcal, afvallen en zogenaamde controle en leeft ongelukkig. Denk niet dat jou dit niet zal overkomen, want dat dachten al die vrouwen ook. Weiger om bij dat percentage te zitten en vecht! 

3. Ik wil een toekomst.
De eetstoornis hoort bij je verleden, maar wil je werkelijk dat de eetstoornis nog een plek inneemt in jouw toekomst? Je bent nog jong, jouw toekomst is nog volledig open en er zijn nog zat kansen en mogelijkheden, ook voor jou! Jouw toekomst begint NU. Stop met uitstellen, morgen is zo voorbij.

4. Het leven is te waardevol en bijzonder
Als je om je heen kijkt kan je prachtige natuur zien, de zon, vogels die vliegen en zingen, bloemen die bloeien, miertjes die rondwandelen, bladeren die uit hun knop ontpoppen. Het leven, de wereld is bijzonder en waardevol.

De natuur is mooi en een wonder. Jij hebt de kans gekregen om misschien 60, misschien 80, maar misschien ook maar 40 jaar rond te lopen door deze natuur, op deze wereld. Om de schoonheid ervan te proeven. En net als de natuur, ben jijzelf ook een wonder dat mooi is en bijzonder. Probeer de waarde van het leven weer te gaan zien en de waarde van jouzelf.

5. Ik heb dromen
Toen je nog kind was had je vast wel dromen... of misschien nog wel een paar jaar geleden. Misschien droomde je er wel van ooit je eigen bedrijfje te starten of dierenarts te worden of psycholoog of redactrice.

Misschien droomde je wel van een prachtige trouwdag, van kinderen, van een huisje samen met een leuke vriend.... Je hebt vast wel een lijstje in je hoofd van dingen je ooit nog wel zou willen doen. Maar bij het laten uitkomen van jouw dromen, helpt een eetstoornis niet. Sterker nog, die kan ervoor zorgen dat het laten uitkomen van jouw dromen mislukt.... Steek je energie in plaats van in het tellen van kcal en grammen vet, in het verwezenlijken van jouw dromen.  

6. Ik wil betere relaties hebben.
Net als veel andere mensen met een eetstoornis, is jouw vermogen om duurzame relaties aan te gaan nauwelijks meer aanwezig. Je hebt niet veel vrienden en/ of bent vrienden verloren. Je spreekt de vrienden die je vroeger had nog maar nauwelijks. Jullie zijn uit elkaar gegroeid om meerdere redenen, maar één grote reden daarvan is zeker jouw eetstoornis. Je duwt mensen weg. Je weet niet hoe, maar het gebeurt altijd. Als mensen te dichtbij komen, zet je direct je pantser op. Je bent ondoorgrondelijk. Je wilt weer vrienden, nieuwe mensen leren kennen en jezelf kunnen zijn en laten zien. Go for it!

7. Ik ben het depressief zijn zat
Depressie is niets nieuws voor jou. Je hebt er misschien al jaren ervaring mee. Kan je jezelf de tijd nog wel heugen dat je niet depressief of down was? Jaren waarin je onbezorgd en vrolijk was en zonder vervelend onderbuik gevoel kon lachen. Ieder mens verdient het om gelukkig te zijn, jij ook. Maar om van die depressie af te komen, zal je van je eetstoornis af moeten komen, aangezien beiden elkaar in de hand werken. Misschien dénk je dat jouw eetstoornis, de zogenaamde controle, jouw een gevoel van geluk ok kracht geeft, maar dat is enkel het korte termijn effect, op langere termijn zorgt het altijd voor negativiteit.

8. Ik ben er klaar voor om de zogenaamde controle los te laten
Controle is een ingewikkeld iets voor mensen met een eetstoornis. Beetje bij beetje ben je misschien steeds meer een "control freak" geworden. Als je vroeger nog nonchalant en relaxed was, ben je dat nu vele malen minder. Nu wil je alles onder controle hebben. Elk ding, iedere gebeurtenis, ieder uitje, iedere afspraak. Je bent een perfectionist en hierdoor ook vaak nerveus/ gespannen. Je kan in bijna geen enkele situatie de controle loslaten (zelfs niet in jouw seksleven...) en je micromanaged alles. Het drijft jouw omgeving tot waanzin. Misschien mogen mensen thuis niet eens meer koken zonder dat jij alles controleert. God, wat zou het opluchten, wat zou het een ontspannen gevoel geven als je af en toe die controle eens kan loslaten. Als je de dingen durft te laten gaan zoals ze gaan, als iemand anders even de controle van je over kan nemen. Je kan weer dingen doen zonder alles van te voren te plannen, je kan weer heerlijk voor je laten koken, je kan weer genieten van dingen zonder te stressen. En...je wordt een aangenamer en makkelijker mens....

9. Ik heb mensen die van me houden.
Misschien komt het niet altijd even goed over, misschien is er regelmatig een discussie of conflict of vind je dat er te veel op je gelet wordt, je hebt mensen die van je houden, om je geven, je graag gelukkig en gezond zien. Waarschijnlijk sowieso jouw ouders, broertje of zusje... en misschien heb je wel een vriendje of vriendin die veel van je houdt. Als jij later een dochter hebt, wat zou jij wensen voor jouw dochter? Wat wens jij de mensen waarvan jij houdt toe?

Ookal voelt het soms niet zo, je hebt wel degelijk mensen die om jou geven en die ook afhankelijk van jou zijn, die op jou rekenen en die jou nodig hebben.

En ookal weet je dat je niet enkel kan genezen van je eetstoornis voor anderen, je weet ook dat het de verhouding en band met de mensen die van jou houden sterk kan verbeteren als je wel van je eetstoornis af komt. Je moet gezond zijn voor jezelf, maar je wilt ook gezond zijn voor degenen die jou liefhebben. Je wilt je ouders niet nog 10 jaar in angst zien met de gedachte dat het niet goed met je komt, je wilt oud worden met je vriend/ vriendin. Ookal is een eetstoornis een zeer "persoonlijke ziekte", het heeft een enorm effect op alle mensen om je heen. Je kan niets veranderen aan het verdriet wat je hen hebt gedaan in het verleden, maar je kan je kan dit wel beperken voor de toekomst....

10. Je wilt niet de komende 10 jaar afhankelijk blijven
Ondanks dat je denkt door middel van jouw eetstoornis, je leven onder controle te hebben, niets is minder waar. Hoe zelfstandig je ook wilt zijn, mét een eetstoornis ben je meestal op den duur afhankelijk van hulpverlening, van instanties die betaald krijgen om voor jou te zorgen. Dit kan moelijk zijn in het begin, maar kan op den duur ook gaan wennen. Er wordt voor je gezorgd, je hebt geen verantwoordelijkheid, je bent immers ziek, je hoeft het échte leven niet aan te gaan. Jij hoeft je alleen maar zorgen te maken om die miezerige kcal en kilo's. Dat is jouw leven.

En je kan je zorgen maken om je volgende afspraak in het ziekenhuis, bij de psycholoog of voor een sonde. Hoe je het ook went of keert je bent totaal afhankelijk van mensen die geld krijgen om jouw verantwoordelijkheid over te nemen. Natuurlijk kan dit voor een tijdje nodig zijn, maar als je afhankelijk raakt aan de afhankelijkheid, dan heb je geen écht leven meer. Jij wilt toch zelfstandig zijn, een eigen leven leiden en een toekomst hebben? Vooruit dan, waag die stappen!

11. Ik ben niet meer bijzonder
Je bent niet meer bijzonder als je niet meer heel dun bent of als je geen eetstoornis meer hebt, denk jij misschien. Maar het is juist andersom. Jij bent nu één van de vele meisjes met een eetstoornis. Jouw gedrag is hetzelfde als dat van duizenden andere meisjes met een eetstoornis. Jouw karakter en persoonlijkheid en echt figuur worden overschaduwd door jouw problemen. Er is weinig bijzonder of uniek meer aan jou of jouw leven. Wil je écht bijzonder zijn, speciaal zijn voor mensen, gezien worden om wie je bent (en niet om je problemen of je magere lichaam) durf dan te zijn wie jij bent, laat zien wie jij bent, dan zal je uniek zijn, dat maakt je bijzonder.

Nog 80 redenen nodig? klik HIER

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Robbin - Vrijdag 4 maart 2011 14:19
Wauw, ik moet een opdracht inleveren over de voor&nadelen van een es, en dit artikel ga ik er zeker bij gebruiken!
xxx
2bHappy - Vrijdag 4 maart 2011 14:29
Waauw, heel mooi! Vooral punt 11 had ik nog nét even nodig in mijn motivatie om te blijven vechten! Dankje!
Harley - Vrijdag 4 maart 2011 14:37
Mooi lijstje.... t'is waar wat er allemaal staat...
Maar toch heb ik het idee, dat als dit lijstje moet concurreren met de 1000 geboden/motivatie/quote's die op PA-site's staan dan 11 redenen om wel te vechten een beetje weinig is...

Desalniettemin... kan ik beter deze uit m'n hoofd leren en oneindigvaak voor mezelf herhalen... misschien dat die PAquotes dan een keer naar de achtergrond verdwijnen.
Byelies - Vrijdag 4 maart 2011 14:43
Ik vind het een mooi idee, dit bericht. Het kan mensen net dat beetje extra motivatie geven om nog even door te zetten. Ik ergerde me alleen aan de slordige spelfouten die af en toe voorbij kwamen. Maar geen mens is perfect.
Scarlet - Vrijdag 4 maart 2011 14:44
Beste Harley, het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van redenen.

Maar als bovenstaande niet voldoende motivatie voor je is, hier staan nog 80 redenen: https://www.proud2bme.nl/index.php?section=14&action=feed&item=36&article=3279

Groetjes,
Scarlet
BeautyLover92 - Vrijdag 4 maart 2011 14:48
Wauw! zo kloppend allemaal, bijna al die dingen zijn ook mijn motivatie voor wat ik uiteindelijk wil bereiken en waar ik het allemaal voor moet doen.
vraagje...zou ik dit mogen kopiëren en op mijn weblog mogen plaatsen?
peaches - Vrijdag 4 maart 2011 15:00
Slik.. Wauw!
Heel fijn om te lezen :)
Opslaan in een wordbestandje en heeel vaak overlezen dit!
sophia-lauren - Vrijdag 4 maart 2011 15:01
Bijzonder ontzettend onwijs onmeunig welgemeend dank je wel Scarlet! Oprecht bedankt, en jij bedankt voor je unieke Scarlet zijn, dat is wat je zo mooi bijzonder maakt, door jezelf te zijn, dit te delen , je kwetsbaarheid zelf ookte tonen, en je helpende motiverende hand die je mede door deze belangrijke stukken ook te plaatsen, mij helpt en motiveert! Thanks! :) YOU must BE absolutely defintitifely PROUD!
Tetsu-Chan - Vrijdag 4 maart 2011 15:50
Alle redenen om te vechten prachtig samengevat, Scarlet. Het is gewoon waar... al deze dingen zijn gewoon niet mogelijk met eetstoornis.

Er moet altijd wel een reden zijn om te vechten, en als die er niet tussen zit dan kan iemand het nog niet zien, of wil het niet zien.

Maar iedereen die nog heel diep zit... echt het is waar! Ik begin er langzaam uit te komen.. ik ben er nog niet maar langzaam ga ik weer genieten van dingen in het leven... het vechten is zwaar... maar wat is dan zwaarder.... over tien jaar alle bovenstaande dingen NIET hebben en je rot voelen... of knokken en een beter leven... knokken is het echt waard.

En ja het doet pijn... vechten tegen een ES doet heel veel pijn... maar als je het niet doet zal het nog veeel meer pijn opleveren.
Stella - Vrijdag 4 maart 2011 16:25
Mooi & motiverend stuk!
Suzan - Vrijdag 4 maart 2011 18:23
Vooral nummer 7 spreekt me aan!
Maar eigenlijk slaan alle redenen op alles! Je hebt het zo goed verwoord! het is zo waar!

ik wil alle goede dingen die je hier hebt opgenoemd zo graag weer terug hebben, weer dat genieten kunnen van alles en niet overal zo gestressed om zijn!
ik zal ervoor vechten! (:
Mandy - Vrijdag 4 maart 2011 19:05
*huilt*
Dit is het. Hiermee wordt elk argument om aan mijn eetstoornis toe te geven onderuit gehaald. Dit ga ik uitprinten en ophangen. En elke keer als ik weer op wil geven, lees ik dit door.
M. - Vrijdag 4 maart 2011 19:06
Wat zegt het over mij dat ik bij heel veel punten een "Maar" heb?

Ik begin gedesillusioneerd te raken. Nee, ik geef het niet op, maar zo als het hier staat is het voor mij allang niet meer.
JustMeXx - Vrijdag 4 maart 2011 19:43
Waw dit stuk is gewoonweg super! Ik kende al deze redenen wel maar ze zater ergens ver weg in m'n hoofd en nu ik ze zo kan lezen dringt het toch wel wat beter door. Thanks!
Imke - Vrijdag 4 maart 2011 20:01
Bedankt, punt 11 had ik net even nodig!
Inez - Zaterdag 5 maart 2011 12:32
Heel goed dat ik en goede motivatie!
Maar ik denk dat dit wel meer voor menden is die nog vrij an het begin staan.
Want ik ga bijna naar huis uit de kliniek, en veel dingen zijn al niet echt meer van toepassing.
Maar het is nu wel heel moeilijk en dit kan vast helen!
Ik ga stukken gebruiken voor mijn terugval prevente plan.
Bedankt Scarlet, echt heel goed dat je deze blogs schrijft!
Harley - Zaterdag 5 maart 2011 14:18
Bedankt scarlet!
Elk beetje extra motivatie kan ik nu wel gebruiken :)
:D
Dankjewel!
Lexii - Zaterdag 5 maart 2011 19:56
Jee, herkenbaar! Gister met mn moeder gepraat, en daar kwamen een aantal van deze punten, in andere bewoordingen maar met dezelfde essentie, naar boven, vanuit mezelf. Nu even op Proud kijken, en ik zie dit staan! Leuk, ook om het weer terug in gedachten te krijgen maar in andere bewoordingen.
Roosje - Zaterdag 5 maart 2011 21:12
pfff mooi verwoord hoor!
En ik kan het super hard gebruiken nu..
printen en boven mijn bed hangen? ghehe.
thanks! x
emma - Zaterdag 5 maart 2011 23:18
bijzonder dat ik het nu net lees, nu ik weer de moed alsware had opgegeven...
Ilse - Zondag 6 maart 2011 16:41
Ik heb afgelopen week aan mijn mentor verteld van mijn eetstoornis. Alleen daarna heb ik er spijt van gehad alleen door dit te lezen weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt.
Sanne - Maandag 4 april 2011 12:02
Ik vind het mooie motivatie, maar eigenlijk heb ik er nog 1 meer nodig, ik ben in deeltijdbehandeling in GGZ oost-brabant, veghel en net las ik bij de ervaringen vooral negatieve dingen. Ik zelf weet niet zo goed wat ik er van moet denken, maar ik denk wel dat het grotendeels is wat je er zelf van maakt je moet je wel openstellen voor de therapieen en zelf beter willen worden en daar voor vechten. Zijn er misschien mensen die wel een positvieve ervaring over het GGZ veghel kunnen geven?
Anke - Woensdag 27 april 2011 19:36
Je hebt er veel wilskracht voor nodig, maar hebt hieraan ook veel goede moed!
Franzien - Woensdag 22 juni 2011 22:30
Jeetje, wat een mooie en herkenbare site heb je gemaakt.
Eindelijk de herkenning, als is het nog doodeng toe te geven dat ik toch anorexia heb en de strijd in mijn eentje aan het verliezen ben.
Over 4 weken start mijn behandeling dan, en ik ben erg moe van het vechten.. Dat is voor een doorzetter die ik ooit was niet te bevatten.. Deze 11 redenen om door te vechten zal ik de aankomende weken nog vaak lezen om toch de kracht te vinden om van deze rot ziekte met zijn rot stem te gaan winnen!
Lien__** - Vrijdag 7 oktober 2011 20:46
Dit is écht wat ik nodig had om te blijven vechten!
--> Opslaan, afdrukken en 1000... keer lezen!
Elke puntje klopt zo hard!

Leven zonder eetstoornis is zoveel fijner!

Linnny - Zaterdag 29 oktober 2011 18:51
Ik vecht ook voor mijn droom te verwezenlijken: ik wil namelijk al sinds mijn 6de choreografe worden.
En die droom leek ik niet meer te kunnen verwezenlijken door mijn eetstoornis, dus nu ben ik daarvoor aan het vechten. Het helpt echt als het even niet meer gaat!
Scarlett - Donderdag 10 mei 2012 21:33
Ik wil ook herstellen... Maar pas nadat ik mijn streefgewicht heb bereikt!
Kiira - Zaterdag 12 mei 2012 15:47
Wauw, dit geeft mijn motivatie wel echt een boost. Ookal heb ik zelf geen ES dit helpt mij echt om een stuk optimistiser te blijven
Ydance - Vrijdag 15 februari 2013 21:59
ik vind dit allemaal heel handig, zeker nu ik gewoon gestopt ben met pro-ana sites.
In het begin is het echt moeilijk, nu nog. Ik ben trouwens nog maar gestopt van Vorige week woensdag, maar dan nog. Nu als ik zin heb om op Pro-ana sotes te gaan,kom ik naar proud2Bme en dat helpt echt! thanks!
PizzaCanzone - Donderdag 20 juni 2013 19:12
Shock - die controle, daar is mijn seksleven aan kapotgegaan met mijn huidige vriend. Ik heb nooit bedacht dat dat ook maar iets met mijn ES te maken had kunnen hebben.
koortje - Woensdag 31 december 2014 10:05
bedankt voor de motivaties. ik heb het uitgeprint en hang het op! wie weet helpt het.
avis amator - Donderdag 6 augustus 2015 08:24
wow wat een motivatie. vooral nummer 11. ik was al besloten om tegen die eetgestoorde dingen te vechten, nu nog meer. thnx scarlet..
Daphne - Vrijdag 15 april 2016 14:38
Dit had ik echt even nodig...
Anouska - Woensdag 22 november 2017 20:48
Had ik echt nodig