Eigenwaarde: je bent het waard!

 

Hallo lieve lezer, het is een tijdje stil geweest van mijn zijde. Het leven, mijn studie en alles gaat door. En zoals ik al schreef in een van mijn vorige blogs: soms is het nodig om even wat grenzen te stellen en sommige dingen niet te doen. Wil dat zeggen dat ik weg ben? Nee. Maar ik weet dat ik mezelf ook niet moet dwingen om tijd te maken voor blogs als ik er niet echt de tijd, ruimte en energie voor heb. Vroeger had ik dit echt nooit gedaan. Maar nu ben ik blij dat ik dit kan schrijven en me er ook niet schuldig over voel.

De afgelopen paar jaar heb ik vooral gewerkt aan mijn eigenwaarde en zelfbeeld. Ik weet hoe het is om in de spiegel te kijken en een totaal ander persoon te zien dan je bent. Misschien zie je een heel dun of dik mens, misschien niet. Misschien zie je een verdrietig hoopje ellende, misschien niet. Misschien zie je een perfect persoon met een masker, misschien niet. Het maakt niet uit. Ik wil je met deze blog één ding meegeven: je bent goed zoals je bent. Je bent uniek. Mensen zullen je echt wel accepteren zoals je bent. Ja, er zullen altijd mensen zijn die je meer mogen dan anderen, maar zo is het leven. Niet iedereen kan je beste vriend(in) zijn, en dat hoeft ook niet.


Meer blogs van Jenny vind je onder de hashtag Jenny blogt.

Wees jezelf. Je bent goed genoeg.

In deze blog wil ik het vooral hebben over liefde voor jezelf voelen. Vroeger, als klein meisje, werd mij al door mijn ouders verteld dat ik niet goed genoeg was. Ik kon zoveel stofzuigen, opruimen en hoge cijfers halen als ik wilde, maar nee, ik was nooit goed genoeg. Dat heeft mijn moeder letterlijk in mijn gezicht gezegd. Ze zei (ik kan me dit helaas nog zo goed herinneren): "Jenny, je kan alles doen voor me, maar het zal nooit goed genoeg zijn." Oef, dat raakt je als klein meisje diep. Maar ja, toch bleef ik doorgaan: altijd proberen mijn ouders te pleasen en het perfecte meisje te zijn. Terwijl mijn broertje bijvoorbeeld nooit iets deed en dat maakte mijn ouders niets uit. Dit gevoel van nooit goed genoeg zijn, zit tot op de dag van vandaag nog in mijn hart gegraveerd. Maar ben ik werkelijk nooit goed genoeg?

Twee jaar terug ben ik begonnen aan mijn all-inherstel, ik ben toen in die periode ook begonnen met mediteren. Mediteren heeft me echt geholpen om ook dit te doorbreken. Het komt erop neer dat ik elke ochtend een meditatie van tien minuten doe met verschillende onderwerpen en vooral gericht op liefde voor jezelf vinden. Het herhalen van dat ik het wél waard ben, dat ik wél een lief persoon ben, dat ik wél goed genoeg ben, heeft ervoor gezorgd dat er iets in me veranderd is. Ik kan nu tegen mezelf zeggen dat het oké is om me soms wat minder te voelen (iedereen heeft dat), maar dat mijn waarde niet fhankelijk is van cijfers, vriendjes, ouders of wat voor andere maatstaven je ook hebt.

Je bent meer dan een getal op de weegschaal. Meer dan het aantal vriendjes/vriendinnetjes dat je hebt gehad of juist niet hebt gehad. Meer dan je cijferlijst en zo veel meer. Liefde opbrengen voor jezelf is één van de meest waardevolle dingen die je voor jezelf kan doen. Het komt niet alleen neer op tegen jezelf zeggen dat je het waard bent, maar ook het doen. Gun jezelf eens een leuke outfit, een dagje weg of misschien een vakantie. Eet de dingen waar jíj je goed bij voelt, beweeg wanneer je zin hebt en verzorg jezelf zoals je je beste vriend(in) zou verzorgen. 

Er is er maar één van jou, je bent goed zoals je bent. Echt waar.

Eigenliefde is: 

♥ In de spiegel kijken en blij zijn met jezelf
♥ Jezelf goed vinden, ondanks je imperfecties
♥ Jezelf durven zijn
♥ Het leven leiden dat jij wilt leiden (ongeacht de mening van anderen)

Het is echt niet makkelijk, ik heb hier ook twee jaar (nou ja, ik ben er nog niet helemaal) minstens over gedaan, dag in dag uit. Maar het is het echt de volle honderd procent waard. Hierbij wat zinnetjes die je tegen jezelf kan zeggen: 
 
♥ Alles komt goed
♥ Stapje voor stapje, dag voor dag
♥ Ik kies voor mezelf
♥ Ik kies ervoor om me goed te voelen
♥ Ik ben een goed persoon
♥ Ik verdien liefde, gezondheid en innerlijke rust
♥ Er zullen goede dingen op mijn pad komen
♥ Sommige dingen kan ik niet veranderen en dat is oké
♥ Ik ben goed genoeg
♥ Ik kan dit
♥ Ik mag gelukkig te zijn
♥ Niemand is perfect
♥ We zijn allemaal voortdurend in ontwikkeling
♥ Ik ben uniek

Het maakt niet uit waar je nu bent, of je nog aan het begin van je reis naar zelfliefde staat of al helemaal van jezelf houdt. Zolang je maar begint, en blijft doorgaan.  
 
Je bent het waard. Ik geloof in je. 

Love, 
Jen 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

June - Maandag 4 juli 2022 13:34
Jen 🙏🏻🤍Dankjewel! Mooi mens. 🌟
Muizenmeisje16 - Maandag 4 juli 2022 13:36
Wat moooi!❤😊🎵
britneyangel - Maandag 4 juli 2022 18:54
dat zijn helpende gedachtes! ik heb er een screen van gemaakt. bedankt!
Vera - Maandag 4 juli 2022 21:41
Hoi fijne post dit. Heb je tips om dit soort meditaties te kunnen beluisteren? Thanks!
Meh - Woensdag 6 juli 2022 13:54
Wat vind jij van mensen die zichzelf hersteld noemen maar geen gezond gewicht hebben? En dan daarbij heel erg de focus op gezond eten??