Eetstoornis en kanker 3

 

De arts die mij de diagnose kwam vertellen, raadde me aan eerst rustig te gaan zitten. We bevonden ons in een witte steriele kamer. De arts was niet jong meer en ik zag aan zijn houding dat hij nerveus was. Er was ook een verpleegster bij. Dat klopte niet. Ik voelde onheil en greep angstvallig de onderkant van mijn stoel vast. Hij schraapte zijn keel en begon: ‘U heeft borstkanker en wij gaan proberen tijdens de operatie alle verkeerde plekken weg te halen. Helaas kunnen wij uw borst niet sparen. En uw tijd van overleven zal niet zo lang zijn.’

Het is vreemd, maar plotseling kwam er iets in mij naar boven van balorigheid. Ik zei: ‘Hoelang ik leef bepaal ik zelf.’ De arts keek mij niet-begrijpend aan en vroeg of zijn boodschap wel goed bij mij was overgekomen. Het was het lange proces van mijn eetstoornis waar ik doorheen was gegaan dat mij hielp zo adequaat te reageren. Daarmee was het gesprek afgelopen.


Bron foto

Elisabeth Riphagen is moeder, schrijfster en sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Ze schrijft over haar ervaringen met een langdurige en verborgen eetstoornis en met ongeneeslijk ziek zijn. Over de lessen die ze heeft geleerd en wat ze jou daarvan wil meegeven. Regelmatig verschijnen er blogs van haar op Proud2Bme. Wil je meer van haar lezen? Dat kan via de tag 'Elisabeth blogt'. Haar voorstelblog, in de vorm van een interview, vind je hier. Dit is deel 3 van haar vierdelige reeks over het gevecht tegen kanker alsmede een eetstoornis. Lees hier deel 1 en 2.

Na de operatie kreeg ik een diagnose van zes maanden mee. Inmiddels leef ik al acht jaar. Artsen, oncologen, niemand begrijpt dat ik nog leef. Toch ben ik ongeneeslijk ziek. Vanwege de pijn loop ik met een kastje op mijn rug dat de morfine regelt. Twee keer in de week komt een zuster de lijn met morfine wisselen. Normaal kan dit niet buiten het ziekenhuis om. Zowel artsen, zusters als andere mensen stellen mij veel vragen. Is er een verband tussen een eetstoornis en kanker? Zijn er overeenkomsten tussen eetstoornis en kanker? Zijn er ook verschillen? Wat heb jij van je eetstoornis geleerd dat je kunt gebruiken bij de kanker? 

Aan de ene kant zijn er overeenkomsten tussen anorexia en kanker, aan de andere kant zijn er ook grote verschillen. Bij beide staat het leven op zijn kop en komen er heftige gevoelens los. Een groot verschil is dat ik bij de eetstoornis nooit de zorg heb gehad dat ik dood zou gaan. Bij de uitgezaaide kanker loerde en loert de dood door de kieren van mijn bestaan. Soms waait er een kille koude wind door mij heen. Een ander groot verschil is dat bij kanker de emotionele betrokkenheid van de mensen om je heen groter is dan bij een eetstoornis. Bij een eetstoornis duwde ik bewust of onbewust mensen van me af. Ik droeg immers een geheim in me mee en voelde me erg alleen. Bij kanker komen de meeste mensen juist naar me toe. Ze vinden het erg en willen wel een poosje met me optrekken.

Toch blijf ik zeggen dat de eetstoornis mij geleerd heeft positief in het leven te staan. In plaats van mij te isoleren (niet eten of overeten) leerde ik te communiceren. Mijn leermeester met wie ik alles deelde, stelde vragen die ertoe deden. Hij vroeg mij onder andere wat de betekenis van mijn leven was. Ik wist het niet. Door diep te graven kwam ik tot prachtige antwoorden. Hierdoor kreeg ik een ander zelfbeeld. Ik leerde anders naar mezelf te kijken. Met meer respect. Liefdevoller, in plaats van met die eeuwig afstraffende blik. Toen ik kanker kreeg, dreigde even de oude valkuil voor mij op te doemen.

Overeenkomsten tussen eetstoornis en kanker zijn er genoeg. Bij beide voelde ik een diepe leegte en ik stond bij beide voor de vraag hoe ik die leegte moest opvullen. Omdat ik een grote angst voor de leegte heb, liep ik het gevaar deze te vullen met niet-eten of overeten. De leegte leerde ik te vullen met liefde. Hoe? Door mezelf niet te zien als een geïsoleerde vrouw, maar als deel van een groot geheel. Ik legde verbinding met vrienden en vriendinnen, communiceerde, waardoor het gevoel van eenzaamheid werd opgelost. De eetstoornis had mij geleerd te zeggen dat ik mooi was. Bij de kanker werd dat besef nog sterker. Ik wist dicht bij mezelf te blijven en te zeggen dat ik de moeite waard was. De goede spiritualiteit leert mij staande te blijven in deze ongeneeslijke ziekte. In de volgende blogs zal ik het geheim van deze heling verder uit de doeken doen.

Drie keer heb ik geschreven over kanker en eetstoornis. Ik weet niet of het boeit of dat het onder jullie leeft. Ik hoor het graag. Er valt nog zoveel over dit onderwerp te schrijven. Ik doe het graag. Als het boeit, wil ik graag het geheim prijs geven van de spanning tussen eetstoornis en kanker.

Elisabeth


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bettina - Zondag 25 september 2022 13:40
Lieve Elisabeth,

Ik zou graag jouw volhardende verhaal horen!

Liefs Bettina
X
Elisabeth Riphagen - Vrijdag 30 september 2022 11:00
Lieve Bettina, door de blogs zal je steeds meer ontdekken wat het is om door dingen heen te gaan en uiteindelijk als overwinnaar eruit te komen.
Jij bent zelf ook in een proces bezig. Mooi om te zien Liefs Elisabeth
Nicole1970 - Donderdag 29 september 2022 15:34
Mooie blog Elisabeth,

En jeetje wat een verhaal, Ik lees je blogs echt graag.

En het boek, dat lukt me moeilijk om het weg te leggen, ben blij dat ik het gekocht heb.

Liefs Nicole
Elisabeth Riphagen - Vrijdag 30 september 2022 11:03
Hallo lieve Nicole, bedankt voor je goede woorden. Het is ook apart dat we elkaar zijn tegengekomen. Het was een bijzondere dag afgelopen zondag bij proud. Fijn jou te kennen. Ik schrijf graag blogs. Liefs Elisabeth
britneyangel - Donderdag 29 september 2022 20:06
ik vind het intressant om te lezen maar het zijn geen fijne dingen voor jou. het is vooral moeilijk om ermee om te gaan en positief te blijven lijkt mij tenminste, ik zou dat niet kunnen.
Elisabeth Riphagen - Vrijdag 30 september 2022 11:07
Hallo Brit, ik denk dat als jij er voor zou staan, jij het ook kan. Ik word ook erg ondersteund door mijn omgeving en de Proud groep helpt mij ook. Ik heb gelukkig de gave om positief te blijven. Bedankt dat je reageert. Jij veel goeds toegewenst voor de komende week. Liefs Elisabeth
Hanneke - Donderdag 29 september 2022 21:40
Lieve Elisabeth ik zou graag je verhaal horen jij kan het allemaal zo goed verwoorden , dankjewel dat je het wil delen, liefs Hanneke
Elisabeth Riphagen - Vrijdag 30 september 2022 11:09
Lieve Hanneke, dank dat je reageert en ook graag mijn verhaal wil horen. Ik hoop dat je er veel aan hebt. Liefs voor jou. Elisabeth
Anne - Vrijdag 30 september 2022 04:15
Ik vind bet zo mooi om.te lezen wat je hierover schrijft.
Het is goed om te weten dat de es lessen je in het verdere leven tot grote dienst zijn en dat je ze ondanks alles kan
n gebruiken om te overleven.
Geloof is ook onmisbaar in het leven!

Ik lees graag verderElisabeth Riphagen - Vrijdag 30 september 2022 11:12
Goedemorgen Anne, dank voor je woorden en je reactie. Ja, de eetstoornislessen hebben mij enorm geholpen. Ook het geloof geeft mij veel. Ik zal proberen verder te schrijven en als je thema's hebt waarvan je wilt dat ik erover schrijf, hoor ik het graag. Liefs Elisabeth