Eetstoornis: ik durf niet!

 

"Ik heb met Kerst niet mee gedaan met gourmetten, want dat durfde ik niet. Ik heb maar een halve oliebol op, meer durfde ik niet te eten. Ik zou vandaag eigenlijk mijn hele lijst moeten eten, maar ik kan het niet. Ja, ik weet dat ik het mijn ouders gisteren eerlijk zou vertellen, maar ik durfde niet. Ja, ik zou eigenlijk hulp moeten zoeken, maar dat vind ik eng. Ik durf daarnaast ook niet te stoppen met overgeven, want dan ben ik bang dat ik aankom in gewicht."

angst eetstoornis

Allemaal heel begrijpelijk hoor, maar met alleen maar roepen dat je het niet kan, eng vindt en niet durft, kom je natuurlijk niet verder. Sterker nog, je blijft zitten waar je zit of je gaat nog verder achteruit. Natuurlijk kan verandering heel eng zijn. De zogenaamde controle loslaten is niet eenvoudig. Je weet nu wat je hebt, maar wat krijg je ervoor terug?

Stel dat je de uitdaging aangaat en bijvoorbeeld aankomt in gewicht of gezond en weer normaal eet, gaat het dan beter met je? Of gaat het dan even slecht en voel je je dan zelfs nog rotter omdat je jezelf dik vindt geworden of omdat je niet meer kan vluchten in het rommelen met eten? Als je mensen vertelt over je eetstoornis, nemen ze dan niet jouw geheim van je af, jouw vluchtroute, jouw "veilige" leventje? En als je hulp zoekt, wat dan? Heb je dan nog wel zorg en aandacht van de mensen om je heen nodig als je professionele hulp hebt? En moet je dan veranderen?

En als je hulp hebt, betekent dit dan dat je over een tijdje weer moet gaan leven zoals ieder ander?

Je hebt het gevoel dat je dat helemaal niet kan. Je ziet als een berg op tegen de toekomst en hebt geen idee waar te beginnen. Nu hoef je het nog niet, want je hebt een eetstoornis en hebt dus een reden waarom je het leven nog niets helemaal aan kan. Maar straks, als je geen eetstoornis meer hebt, wat dan? Moet je dan alles alleen aankunnen?

Allemaal vragen waarop je het antwoord nog niet weet. En je zal het antwoord ook niet écht te weten komen, zolang je de vragen zelf niet beantwoordt door de uitdaging aan te gaan.

En eigenlijk... wat heb je te verliezen? Heb je nu zo'n tof leven? Zit je nu zo goed in je vel? Ben je nu zo gelukkig? Ik denk dat het antwoord op deze vragen NEE is. Dus wat let je om wat anders uit te proberen? Misschien word je leven wel beter...

Het is erg makkelijk om het aangaan van jouw angsten maar uit te blijven stellen door te zeggen dat iets te eng is of door te zeggen dat je het nog niet kan. Natuurlijk moet je niet te snel alles proberen op te lossen, maar let er daarentegen op dat het ook niet te traag gaat doordat je maar blijft uitstellen. Zeggen dat je iets niet kan of dat je iets te eng vindt zijn namelijk ook makkelijke excuses die op het forum soms te pas en te onpas worden gebruikt. Je doet hier niemand mee kwaad, alleen jezelf. Want door het aangaan van je angsten uit te stellen, stel je indirect het aangaan van een leuk leven ook uit.

Het is nu heel makkelijk om te zeggen "Maar wie zegt dat ik een leuk leven krijg, dat heb ik al jaren niet?!". Tsja, op die manier kan je blijven zitten waar je zit, hoef je niets te doen. Maar op die manier zal je er ook nooit achter komen dat er wel degelijk ook een leuk leven voor jou weggelegd is.

keuze

Ga die angsten aan. Zeg: "Ik vind het doodeng, maar DOE het wel" heeft ook te maken met verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, voor je eigen leven. Het is jouw leven, jouw toekomst. Als jij een beter leven wilt, als jij wilt veranderen, als jij van die eetstoornis af wilt, dan heb je voor een deel zelf de sleutel in handen.

Stop met uitstellen, stop met enkel zeggen dat iets eng is. Benoem je angst en ga de uitdaging aan.

doen

Vanavond (02-01) is er tussen 20:00 - 21:00 uur een themachat over durven & doen

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Paula. - Maandag 2 januari 2012 16:38
Wauw! Heel mooi stuk! Echt goed geschreven.
Marah - Maandag 2 januari 2012 16:47
Heel motiverend dit! Ik vind het inderdaad nog lastig om mijn eetstoornis echt los te laten en de controle af te geven, maar je krijgt er zoveel voor terug uiteindelijk!
Mijntje1987 - Maandag 2 januari 2012 17:47
Ik sluit me helemaal aan bij dit stuk! En ik kan zeggen dat het inderdaad heel moeilijk en eng is om bepaalde uitdagingen aan te gaan, maar je krijgt er zoveel voor terug. Het belangrijkste is wel dat je dan enorm trots op jezelf kan zijn dat je weer een uitdaging aan bent gegaan.
Die twee zinnen geven mij ook altijd veel steun als ik iets moeilijks ga doen.
... - Maandag 2 januari 2012 18:13
Misschien is dit op mij wel van toepassing op het loslaten van het verstikkende perfectionisme. Ik neem hem mee!
Mylittlestar - Maandag 2 januari 2012 18:37
Waaw heel mooi! Ik ga erbij zijn vanavond! Probeer ik iig!
tazz - Maandag 2 januari 2012 18:49
dankje scarlet!
had ik nodig,
W - Maandag 2 januari 2012 19:55
Mooi stuk, komt op een goed moment! Bedankt.
M. - Maandag 2 januari 2012 20:33
Wauw heel mooi geschreven! Dit is inderdaad echt waar denk ik iedereen wel tegenaan loopt. (ik in elk geval wel!) Heel herkenbaar dus, super verwoord en een goed motivatie voor me!!
Juul - Maandag 2 januari 2012 23:46
Wat een goed geschreven en motiverend stuk!
t... - Dinsdag 3 januari 2012 11:48
confronterend... heb toevallig net met mijn psych het daar gister over gehad. en ik zei echt precies wat hier beschreven staat "ik durf niet, dat kan ik niet". en ze zei ook dat ik zelf de verantwoordelijkheid moet gaan nemen...
maar vind dat echt zo moeilijk:( laat mijn ouders maar lekker voor mij bepalen dat ik moet eten, zelf kan ik dat echt nog niet (doe ik het weer:S).
anoniem. - Dinsdag 10 januari 2012 15:06
ongeveer 2 weken geleden heeft mijn vriend ontdekt dat ik deed overgeven daarnaast had ik ondergewicht. Ik lijd nu denk ik 2,5 onder de ziekte. Samen met met mijn vriend heb ik besloten dat het zo niet langer kan en heb het die avond aan mijn ouders verteld. Ze reageerden gelukkig heel rustig en met hen heb ik nu afgesproken dat ik totaal 5 kg moet bijkomen, ik moet dan ook elke week met hen op de weegschaal gaan staan. Zelf ga ik er niet meer dan 1x per dag op en ik eet normaal en beweeg genoeg. Hierdoor voel ik me lekker in mijn vel. In het begin ben ik snel 2 kg aangekomen maar op t moment kom ik eigenlijk helemaal niet bij wat wel moet maar dit wil ik op mijn eigen manier doen. Ik merk zelf dat ik nu ook veel meer kracht heb en mezelf terug begin te vinden en lekker in mijn vel zit. Dit raad ik iedereen dan ook aan om er met anderen over te praten en zelf een manier te vinden om jezelf terug te vinden.
loeki - Zondag 19 februari 2012 11:20
ik ben net begonnen met afvallen. Maar nu word het erger, ik spuug het allemaal uit wat ik naar binnen krijg. ik ben hier net 1 dag mee begonnen en ben 0.8kg kwijt geraakt. daar ben ik wel blij mee maar ik durf geen hulp te vragen. ik durf niet te stoppen want waarschijnlijk word ik weer dik! wie kan me helpen...
Lana - Woensdag 16 mei 2012 18:38
Heel herkenbaar!
hopexfaithxlove - Woensdag 3 oktober 2012 19:41
Wooow dit is heeeel herkenbaar!
goede blog zeg! geeft me weer even wat moed, op het goede moment .. !