Eetbuien zijn zwak

 

Afvallen is sterk. Controle houden over alles wat je eet is een teken van wilskracht en doorzettingsvermogen. Die controle kwijt zijn is een teken van zwakte. Eetbuien zijn dus zwak. Eetbuien zijn een gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen. Misschien zit er achter al die verschillende eetgestoorde gedragingen dezelfde reden, maar toch zal het ongecontroleerde eten waarschijnlijk het zwakste voelen. Het gaat al niet goed en zelfs hierin heb je gefaald. Dat is hoe eetbuien kunnen voelen, maar het is niet terecht. 

Maar je kunt het toch ook gewoon niet doen als je er zo veel last van hebt? Waarom kun je niet gewoon stoppen? Deze vraag heeft je misschien wel het hardst geraakt van allemaal. Het is heel erg begrijpelijk dat iemand dit vraagt, die niets van deze problematiek afweet en het zich ook niet in kan beelden, maar dat maakt het niet minder pijnlijk. Afvallen en streng op je lijn kunnen letten is iets wat door de jaren heen als iets goeds wordt gezien. Wanneer je afvalt is dat knap en kun je vaak rekenen op veel complimentjes en respect van anderen, want daar is discipline voor nodig. Wanneer je aankomt krijg je meestal hele andere opmerkingen en vragen op je af. Dan zul je het zelf wel hebben laten verslonzen. 

Het is een leugen dat restricties opvolgen en weinig eten krachtig is. Het is een leugen die je eetstoornis jou elke dag toefluistert bij alles wat je eet. Het is niet waar dat je pas sterk bent als je weinig kunt eten. Je bent geen beter persoon als je die vorm van controle weet te behouden. Het is een schijncontrole die jou het gevoel van goed of fout wil laten inzien. Terwijl er helemaal geen sprake is van goed of fout, er is namelijk nooit sprake van controle

Of ik mij nu heel streng aan mijn dieet hield en afviel of dat ik elke dag eetbuien had en aankwam, het was precies hetzelfde. In geen van beide gevallen had ik de controle en tijdens geen enkele periode was ik zwak of sterk. In beide gevallen had ik namelijk exact dezelfde behoefte naar nog meer controle en nog meer wilskracht. In beide gevallen was ik verslaafd geraakt aan het verstoorde eetpatroon en het gaf mij een vreemde vorm van houvast. Eén ding is zeker; nooit had ik de controle en nooit was de eetstoornis tevreden. 

Misschien heb jij last van eetbuien en voel je je daardoor zwak en mislukt. Misschien voel je je walgelijk, elke keer als het weer mis is gegaan. Hoewel je al zo veel te verduren hebt, voelt het ook nog eens alsof je een mislukte eetstoornis hebt. Zelfs een eetstoornis kun je niet goed hebben, niet écht. Niemand ziet het aan je, dus ook hierin heb je gefaald. Hoe sterk je dit gevoel misschien ook hebt, dit is niet terecht. Het is een gevecht dat jij aan zal moeten gaan en door deze misvatting zet je jezelf onnodig op een achterstand. Het is geen wedstrijd en daar zou het ook niet over moeten gaan. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en een eetstoornis komt in verschillende vormen en maten. Het is jouw gevecht tegen een eetstoornis, daar is niets zwaks aan. 

Eetbuien zijn niet zwak. Jouw eetbuien zijn geen teken van zwakte, maar zijn jouw manier om ergens mee om te gaan. Er zijn heel veel manieren om ergens mee om te gaan, om ergens doorheen te komen of zelfs te kunnen overleven. Eetbuien zijn jouw manier. Misschien voelt het alsof jouw eetstoornis iets zegt over jouw persoonlijkheid, dat zelfs de vorm van jouw eetstoornis weerspiegelt hoe sterk of gedisciplineerd jij bent. Maar jouw wilskracht heeft niets te maken met jouw eetstoornis, in welke vorm het ook aanwezig is. Een eetstoornis is een psychische stoornis, een psychische stoornis waar jij niets aan kan doen. Dat heeft niets te maken met jouw karakter

Je bent er nog steeds, je staat nog steeds en elke dag probeer jij jezelf weer bij elkaar te rapen. Elke dag ga jij dat gevecht aan. Jij moet, net als ieder ander, dingen overwinnen om hier sterker uit te komen. Dat is waar jouw wilskracht en doorzettingsvermogen liggen. Iedereen vecht hetzelfde gevecht. Iedere weg naar herstel is anders en tegelijkertijd verschillen de diverse eetstoornissen in de kern niet zo veel van elkaar. Jouw eetstoornis, jouw eetbuien zeggen niets over de kracht van jouw persoonlijkheid. Jouw herstel zegt dat wel. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

D - Donderdag 5 juli 2018 19:11
Het is ook niet het probleem dat mensen met eetbuien het evt. als zwak zien, maar de 'buitenwereld' en jij dat voelt. Beter is het misschien dit blog daarom gericht te schrijven naar de buitenwereld, want anders zijn mensen met eetbuien geneigd, niet als wel te lezen en sowieso ergert men zich dood om weer een bevestiging te lezen in wat je allang weet maar steeds niet voelt.
- - Vrijdag 6 juli 2018 10:07
Ik bedoel het echt niet stom, maar zou het kunnen zijn dat je dit invult voor de buitenwereld. Je eigen idee op je omgeving projecteert? Ik ben zon buitenstaander, heb geen eetstoornis en heb zelf absoluut geen oordeel over hoe een eetstoornis zich uit. Ik zie het als symptoom van een psychiatrische aandoening, niet meer en niet minder en dat geld voor de meeste mensen uit mijn omgeving als een onderwerp als boulimia wordt aangesneden. Ik wil daarmee niet zeggen dat het voor ‘buitenstaanders’ altijd te begrijpen is, voelt zoals jij het voelt, en daarom lijkt me een blog hierover helemaal niet zon gek idee. Ik heb echter een beetje het idee dat je een negatievere kijk hebt op de wereld om je heen dan wat de realiteit is. Mensen zijn, hoe stom dat ook klinkt maar ergens ook fijn, vooral bezig met zichzelf! Ik hoop dat je mijn goede bedoeling begrijpt
D - Vrijdag 6 juli 2018 13:17
Het onderwerp gaat over eetbuien, niet specifiek boulimia. Anorexia en boulimia staan inmiddels bekend als ps. 'aandoeningen', maar eetbuien (nog) niet zo lang. Ik heb zoveel negatieve ervaringen van de 'buitenwereld' persoonlijk gehad omtrent eetbuien, inclusief vele 'hulpverleners' dat een blog of een vlog aan hen gericht, hoe dat weet ik niet, zeer zinvol zou zijn. Inderdaad, de buitenwereld is vooral bezig met zichzelf, dat moet ook wel in dit 'systeem', anders overleef je het niet en oordelen JUIST daardoor in een vluchtige gedachte of blik. Ze hebben geen tijd om er werkelijk bij stil te staan, of het kan ze niet werkelijk boeien en mensen die een eetprobleem hebben en eerlijk willen zijn, voelen dat en daarmee de vernedering, het jezelf blootgeven, voor wie of wat eigenlijk (nog). Bedankt voor je goede bedoelingen, er zijn ook heus mensen die iig. begrijpen dat het een echt (ernstig) probleem is, thx.
Sterregoesforit - Donderdag 5 juli 2018 19:32
Fijne blog, thanks Daphne! :)
Beemo - Donderdag 5 juli 2018 20:56
Wauw dit had ik precies even nodig om te lezen, dankjewel!
Justme - Donderdag 5 juli 2018 21:19
Dit is echt heel helpend en ook precies wat ik nodig had om te lezen... thanks!
roos - Donderdag 5 juli 2018 21:39
mooi weer ♥
precies wat ik nu nodig had
britneyangel - Vrijdag 6 juli 2018 08:41
mooi
T2change - Vrijdag 6 juli 2018 14:26
Oh ja precies zo! Thanx!
Lost girl - Zondag 8 juli 2018 09:40
Precies zoals ik me voel. Zwak, geen doorzettingsvermogen, een aansteller en lui. Het zijn oordelen over mezelf maar ook uitspraken die ik van de "buitenwereld" hoor. Ik weet waarom ik ze heb, wat voor mij de noodzaak is om eetbuien te hebben, maar toch voel ik me de loser onder de eetstoornissen.
Anne - Maandag 9 juli 2018 06:32
Het lijkt mij fantastisch om zonder restricties te kunnen eten.
Restricties hebben ook alles of HEEL VEEL te maken met de eetbuien.
Iedereen die een tijdlang op een streng dieet is krijgt eetbuien,of ook al zit het maar in je achterhoofd dat het niet ok is om te eten,dat al lokt eetbuien uit.
Het is eigenlijk ook niet abnormaal uit biologisch oogpunt !Wat abnormaal is is om niet naar je lichaam te luisteren maar naar allerlei "deskundigen " die "weten" hoe ,wat en hoeveel je moet /mag eten en drinken.