Eenzaam en een eetstoornis

 

eenzaam zijnWanneer je een eetstoornis hebt dan kan je je ontzettend eenzaam voelen. Soms kan je het idee hebben dat niemand uit je omgeving je begrijpt. Doordat de eetstoornis zo veel energie van je vergt, en al je aandacht daar naar uitgaat, kan het zijn dat je in een sociaal isolement terecht komt.

Ook al heb je nog zo veel mensen om je heen, nog steeds kan het voelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Normaal gesproken zijn mensen geneigd hun gevoelens met elkaar te delen wanneer ze daar behoefte aan hebben, maar als je eenzaam bent dan heb je soms helemaal geen plek waar je met je gevoel heen kan gaan...

Uit onderzoek (motivaction, 2011) is gebleken dat de groep mensen die zich eenzaam voelt alleen maar groter is geworden het afgelopen jaar. Zo voelde in 2001 nog ‘maar' vijf procent van de Nederlandse bevolking zich eenzaam, nu is dat maarliefst vijftien procent! Dat zijn drie op de twintig mensen. Grote kans dus dat jij in je omgeving ook mensen kent die zich enorm eenzaam voelen.

 Je zou denken dat het vooral de oudere mensen zijn in Nederland die zich eenzaam voelen, maar dat is niet zo. Natuurlijk zijn er ook genoeg oude mensen die zich eenzaam voelen, maar het grootste gedeelte van de groep mensen die zich eenzaam voelt bestaat uit jongeren tussen de achttien en tweeëntwintig jaar.

Wat je regelmatig ziet bij mensen met een eetstoornis is dat ze verlegen zijn, zich onzeker voelen over zichzelf of zichzelf niet de moeite waard vinden. Daarbij kan het ook zo zijn dat mensen met een eetstoornis de neiging krijgen zich terug te trekken in hun eigen wereld en zich af te zonderen van hun omgeving. Dit zijn allemaal dingen die een grote invloed op jouw sociale contacten kunnen hebben!

eenzaam zijn en een eetstoornisDie eenzaamheid kan op zijn beurt natuurlijk ook weer invloed hebben op jouw eetstoornis. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld heel veel eten als ze zich eenzaam voelen en kunnen daardoor eetbuien krijgen. Anderen storten zich juist helemaal op het 'niet-eten' om zo de eenzame gevoelens te onderdrukken. Gevoelens en eten kunnen elkaar dus erg beïnvloeden.

Maar wat moet je nu doen wanneer je je eenzaam voelt? Wat kan je tegen die eenzaamheid doen?

Begin eens te kijken naar de oorzaak. Hoe komt het dat je je zo eenzaam voelt? Is het alleen een gevoel, of ben je ook écht alleen? En komt het dan doordat je andere mensen niet durft aan te spreken, wil je het niet, of kan je het niet..?
Als je de oorzaak van je gevoel weet dan kun je ook gaan kijken naar wat je er aan kan doen. Spreek bijvoorbeeld eens een keer een onbekend persoon aan, of bel een keer (spontaan) een vriendin op!

Vind je het heel moeilijk om contact te maken? Misschien is een sociale vaardigheidstraining dan wel iets voor jou... In deze training krijg je manieren aangeleerd waarop je met andere mensen om kan gaan. Zo kan je er leren wat assertiever te worden, je leert hoe je contacten kan leggen met anderen, hoe je voor jezelf op kan komen en hoe je ‘nee' kan zeggen. Ook leer je bij zo'n training met kritiek van anderen omgaan en leer je kritiek naar anderen toe te uiten.

Maar er zijn nog een aantal dingen die jij zelf makkelijk kan ondernemen om ervoor te zorgen dat je je misschien net wat minder eenzaam zal voelen.

Zo kan je eens op zoek gaan naar een leuke hobby. Ga op een sport, word lid van een vereniging, of ga eens een leuke cursus volgen... Zorg er in ieder geval voor dat je de deur uit komt! Soms kan het een gewoonte geworden zijn, maar in je eentje binnen zitten zal je echt niet helpen om van dat eenzame gevoel af te komen.

Ook kan je eens gaan kijken of je ergens vrijwilligerswerk kan gaan doen. Vrijwilligerswerk is in veel gevallen ontzettend dankbaar werk. Naast dat je een dagbesteding hebt en sociale contacten op kan doen is het vaak ook nog eens erg goed voor jouw eigenwaarde. Je krijgt het gevoel dat je iets goeds doet voor een ander, waardoor je je vaak ook over jezelf een stuk beter zal gaan voelen..

Voel jij je vaak eenzaam?

Foto1: Irargerich
Foto2: earlwilkerson photography

 

Gerelateerde blogposts

21
SEP
Eenzaamheid
9

Reacties

B. - Donderdag 7 juni 2012 16:17
wauw, ik wil wel proberen even naar de themachat te gaan.
heel herkenbaar dit..
Iris - Donderdag 7 juni 2012 16:23
Heel herkenbaar, voel me altijd zo eenzaam..
Twinkel - Donderdag 7 juni 2012 16:46
Heel erg herkenbaar,, soms eenzaam dat ik er niet bij stil wil staan en het even niet meer in de gaten heb...Maar das voor even,,
Astrid - Donderdag 7 juni 2012 17:01
Ook voor mij is dit heel herkenbaar! Het heeft mij echt geholpen om me te verzetten en niet alleen binnen te blijven zitten. Ik had eerst echt geen zin om dingen te ondernemen, maar nu ik de stap gezet heb voel ik me een stuk beter! (:
meisje14 - Donderdag 7 juni 2012 17:32
Heel herkenbaar, maar ik voel het niet alleen zo, het is ook zo.
Anoniem - Donderdag 7 juni 2012 19:01
Ik voel me heel vaak eenzaam, ook al zijn er nog mensen om me heen.
p - Donderdag 7 juni 2012 20:24
Ik voelde me al jaren voor mijn eetstoornis eenzaam, doordat ik een muur om me heen had gebouwd. Nu ik meer heb geleerd om te praten over wat we dwars zit en bezig houdt, voel ik me al wat minder eenzaam, maar helaas voel ik me nog steeds vaak eenzaam.
Lien__** - Donderdag 7 juni 2012 23:09
Ik voel me ook al jaren eenzaam. Echter is het enkel een gevoel. Want ik heb nog wel échte vrienden waar ik bij terecht kan. Ik heb me jaren lang geisoleerd, nooit met dierbare gepraat over mijn gevoelens. Maar sinds een half jaar geleden, ben ik terug meer gaan doen met vrienden, heb wat meer gepraat over mijn gevoelens. En merk dat wanneer ik zo'n dagje bij een vriendin ben geweest of buiten huis, ik veel minder gefocust ben op eten en niet eten. Echt fijn!!

Dus heel goed dit artikel! De tips zijn zo goed, ze helpen echt!
Anne - Vrijdag 8 juni 2012 05:32
Ik voel me ook vaak heel eenzaam.
Toch ben ik niet verlegen of stil..
Ik schreeuw juist altijd het hardst, lach het meest en heb de grootste mond..
Maar ergens voelt dat ook veilig..
E - Vrijdag 8 juni 2012 09:23
Ik val in de grootste groep categorie
Nouky - Vrijdag 8 juni 2012 11:21
Helaas, heel erg herkenbaar..