Een jaar later voel ik...

 

Juni. Voor mij is dit een maand die dubbele gevoelens met zich meebrengt. Het is het begin van de zomer, het einde van het schooljaar en ik ben dan jarig. Allemaal dingen die ik leuk en fijn vind. Op hetzelfde moment is het ook de maand waarin ik jaren geleden opgenomen werd in de eetstoorniskliniek, de maand waarin ik voor het eerst gedumpt werd, waarin mijn halfbroer een zelfmoordpoging deed toen hij psychotisch was geworden door drugs en de maand waarin mijn vader overleed.

Met name de laatste gebeurstenis heeft nu nog veel impact op mij. Logisch, denk ik. Vorig jaar merkte ik dat toen de maand juni naderde, ik een stuk meer gespannen was dan normaal. Ik kon dingen minder goed hebben, moest veel huilen en was snel geïrriteerd. Het voelde gek, want op hetzelfde moment was ik ook blij met het lekkere weer en blij dat ik bijna zomervakantie had. Mijn emoties wisselden enorm en eerst kon ik het niet goed plaatsen. Ik was wel veel met mijn vader bezig, maar de link had ik niet direct gelegd. Tot het moment dat ik in therapie de vraag kreeg hoe het met mij ging en ik vertelde hoe ik mij voelde. Mijn therapeute had het sneller door dan ik. Juni is voor mij een beladen maand en dat heeft effect op hoe ik mij voel. Fysiek en mentaal.

Een datum of een periode van het jaar kan veel herinneringen oproepen, net zoals andere dingen dat kunnen. Bijvoorbeeld een bepaalde geur, een boek of een bepaalde activiteit. Als een gebeurtenis veel impact op je heeft gehad dan is het niet gek dat je aspecten uit de omgeving van dat moment of dingen die kenmerkend zijn voor die periode, aan de gebeurtenis koppelt. Zo zijn voor mij de eerste echt warme dagen van het jaar en mijn verjaardag dingen die mij herinneren aan de gebeurtenissen die ik eerder beschreef. 

Sta erbij stil

Het is niet gek dat een bepaald moment in het jaar je herinnert aan een specifieke gebeurtenis. Het kan zelfs een mooi moment zijn om daar even extra aandacht aan te schenken. Heftige gebeurtenissen hebben invloed op hoe jij je voelt en ze vormen jou als persoon. Daar mag je even bij stilstaan. Zelf praat ik bijvoorbeeld in en rondom juni veel over mijn vader en de andere dingen die gebeurd zijn. Eigenlijk doe ik dat niet eens bewust, maar ik vind het fijn. Doordat ik er in mijn hoofd mee bezig ben, heb ik de behoefte om er over te praten. 

Als het kan, bereid je voor

Soms weet je nog niet of een moment in het jaar of een datum iets met jou gaat doen en overvalt het je. Net zoals het mij vorig jaar en eigenlijk ook de jaren daarvoor overviel. Dat kan en het is niet erg. Wanneer je wel weet wat een bepaald moment in het jaar met jou doet, kan het fijn zijn je daarop voor te bereiden. Nu ik weet dat de maand juni invloed heeft op hoe ik mij voel, kan ik mijn leven daar alvast op inplannen. Ik kan alvast bedenken wat ik wel en juist niet ga doen en weet in ieder geval wat er kan gebeuren. Ik weet dat ik misschien wat prikkelbaarder ben dan normaal en kan alvast voldoende rust inplannen en momenten met mijn familie inplannen.

Steun

Zoek mensen op met wie je kunt praten over wat er het jaar (of de jaren) daarvoor gebeurd is, waardoor je in die periode even niet lekker in je vel zit. Soms is het een gebeurtenis waar meer mensen bij waren, zoals een overlijden. Er is een grote kans dat zij er op een vergelijkbare manier mee bezig zijn als jij en het kan fijn zijn om dat te delen. Ik ga bijvoorbeeld op de dag van zijn overlijden bij mijn moeder eten. Het is dan niet per se heel zwaar of heel verdrietig, maar het is wel fijn om samen te zijn. Ook zorg ik ervoor dat ik samen ben met mijn vriendin, omdat ik liever niet alleen ben. 

Blijf je dagelijkse dingen doen

Een heftige gebeurtenis kan heftige gevoelens met zich meebrengen. Het schopt alles even in de war. Alles is anders dan normaal en je moet er vaak ook nog van bijkomen. Natuurlijk mag je emotioneel zijn en mag een herinnering aan een heftige gebeurtenis veel met jou doen. Dat is niet gek en het is goed om dat ook te erkennen. Wanneer een moment of periode in het jaar veel impact op jou heeft, kan het fijn zijn om in ieder geval te proberen de dagelijkse gang van zaken gaande te houden. Een beetje sturctuur en vastigheid kunnen je helpen om op je benen te blijven staan. Er is in je hoofd en gevoel al zo veel anders en emotioneler dan normaal, dus een beetje structuur zoals je gewend bent kan zorgen voor balans.

Reflecteren

Doordat je herinnerd wordt aan een bepaald moment in het verleden, sta je even stil. Je staat even stil bij het moment. De tijd die is verstreken. Wat er gebeurd is in de tussentijd en hoe je je nu voelt. Je kunt dit ook bewust inzetten. Je kunt voor jezelf bedenken wat je in de tussentijd geleerd hebt en hoe jij als persoon bent gegroeid. Het hoeft niet te lang en ook niet te zwaar, maar het is een mooi moment om even te reflecteren. 

De mooie momenten

Ons brein is zo geprogrammeerd dat we nare dingen beter onthouden dan fijne dingen. We staan eerder stil bij vervelende gebeurtenissen en deze hebben vaak een groter langdurig effect op hoe wij ons voelen dan positieve gebeurtenissen. Het feit dat ik mij zo rot kan voelen in de maand juni door wat er vroeger is gebeurd, heeft mij doen realiseren dat ik ook wel wat vaker stil mag staan bij de positieve gebeurtenissen van het jaar daarvoor. Hier moet ik mijzelf iets meer toe zetten, maar het kan heel fijn zijn om af en toe door foto's heet de scrollen en bijvoorbeeld te bedenken wat een fijne vakantie ik vorig jaar rond deze tijd had. Dat het negatieve soms meer aanwezig is, betekent niet dat de positieve dingen vergeten mogen worden. 

Welke moment in het jaar heeft invloed op hoe jij je voelt? 

 

Gerelateerde blogposts

14
FEB
Mooie vlinder
16

Reacties

Saskia - Vrijdag 5 april 2019 22:04
Er zijn zoveel bijzondere, mooie en verdrietige, momenten in een jaar. Ik denk dat het goed is om soms even stil te staan en terug te denken aan die momenten. Bewust en onbewust ben ik hier vaak toch mee bezig in m’n hoofd.
I. - Vrijdag 5 april 2019 22:36
Hele mooie blog Hannah en zoveel (h)erkenning!