Een eetbui voelt als...

 

Ineens ben ik over dat punt heen. Ineens is de stress niet meer te houden. Ik kan alleen maar denken aan wat ik allemaal wil eten. Het voelt echt alsof dit mij gaat helpen, alsof dat mijn problemen en mijn gevoelens van dat moment gaat oplossen of verlichten. De hele dag voel ik mij somber en het nare gevoel over mijzelf houdt mij in alles tegen. Ik wil mij het liefst dagenlang verstoppen. In mijn huisje, onder de dekens. Vanaf het moment dat ik besluit dat ik een eetbui ga hebben, lijkt mijn hele lichaam een knop te hebben omgezet. Het gevoel dat je hebt als je in de achtbaan zit, vlak voor het moment dat je op het hoogste punt bent. De spanning heeft zich opgebouwd en het is nu wachten op de rit naar beneden. Je tilt jezelf over dat punt heen en de vrije val naar ontlading is ingezet. 

Vanaf dit moment heb ik ook haast, ongelofelijke haast. Ik voel hoe alles in mijn lichaam toe heeft gewerkt naar dit moment. Dit moment, vanaf waar alles zich in een roes af zal spelen. Er is geen moment dat ik mij zo rustig en zo gestresst tegelijkertijd voel. Mijn hele dag staat in het teken van deze eetbui, terwijl de chaos nu pas echt begint. De druk lijkt ervan af en alle scherpe randjes zijn weg, maar ik lijk eerder verdoofd. Als verdoofd eet ik, nee, prop ik alles naar binnen. Twee boodschappentassen vol, waarvan ik één onderweg van de voordeur naar de bank heb laten vallen. De ander laat ik tegelijk met mijzelf naast de bank ploffen. Meestal zet ik iets op, een praat-programma of een talentenshow. Zo iets wat altijd op de achtergrond op kan staan. Je kan het volgen, maar het hoeft niet. 

Ik begin aan de eerste boodschappentas en maak alle verpakkingen tegelijk open. Ik kan niet eerst iets opeten. Ik wil van alles een hapje, tegelijk. Zoet, zout, hartig, elke combinatie lijkt perfect en is precies waar ik naar op zoek ben. Langzaam verspreid de inhoud van de tas zich over de bank, de vloer en valt er zelfs soms wat terug in de tas zelf. Morgen opruimen. In plaats van dat ik voldaan en kalm word, word ik rusteloos, wild en bodemloos. Ik sla om mij heen en dring mij op aan alles wat ik in mijn mond kan stoppen Het besef van tijd en ruimte raak ik langzaam kwijt. Niet lang nadat ik thuis ben gekomen plakken mijn handen, heb ik gemorst op de bank en zit ik in mijn eigen kruimels. Dorst! Mijn mond is droog en ik ben misselijk. Drie volle glazen water gooi ik achterover en ik richt mij op de volgende tas. Ik ben misselijk, moe en zou moeten stoppen. Maar ik wil niet stoppen. Ik wil nog alles wat in de tweede tas zit en ik kruip ernaar toe. Een heel nieuw hoofdstuk lijkt daarmee geopend. 

Daar zit ik. Vies van eten, vies van mijzelf. Mijn hele huis heeft meegegeten en alles maakt mij misselijk. Ik dweil over de grond, want er moet nog één ding gebeuren voordat ik neer mag storten en in slaap mag vallen. Het moet eruit. Alles. Pas dan is de cirkel weer rond en alleen daarom mocht ik in eerste instantie deze eetbui hebben. Als ik boven de wc hang lijkt het soms net alsof ik even uit mijzelf treed. Mijn lichaam doet dit zelf en hoeft alleen maar hiermee bezig te zijn. Verder hoeft er niets. Verder denk ik aan niks. Verder voel ik niets. Tot het klaar is. 

Ik stink en alles doet pijn van de achtbaan die mij net door elkaar heeft geschud. Dit was geen vrije val. Dit was oorlog. Mijn hoofd is rood en mijn klieren zijn opgeblazen. Ik schaam mij kapot en voel mij waardeloos. Waarom zien mijn dagen er zo uit? Waarom ben ik hierin gevangen en te zwak om dit te doorbreken? Hoe kan ik elke verlichting zoeken in iets dat mij alleen maar verder af laat glijden?  

Weer dorst. Ik drink alsof ik drie dagen niets gedronken heb. Met de kruimels nog aan mijn voeten geplakt haal ik nog net mijn bed. Ik ben zo leeg, ik wil alleen nog maar slapen. Heel diep slapen. Morgen weer een dag. Morgen opruimen.

 

Je bent niet alleen

Bron: Lily Zaslavski

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sea - Woensdag 31 januari 2018 13:27
Wat goed nu begrijp ik het beter.
Starchild - Woensdag 31 januari 2018 13:44
Elke. Dag. Weer.
Babette - Woensdag 31 januari 2018 13:59
Zo veel herkenning! Super goed verwoord!
Jansje - Woensdag 31 januari 2018 14:01
Die stress.... die haast..... die al begint om naar de winkel te gaan. Alsof opeens alle andere mensen alles al gaan kopen en ik er niet op tijd kan zijn of zo....
Die rij voor de kassa die dan zo lang is en alsof de kassière langzamer werkt dan anders. En onderweg soms al beginnen (of nog erger in de winkel al).

En waarom dit allemaal. Want daarna wil je het allemaal zo snel mogelijk weer kwijt en baal je zó enorm! SPIJT!!!!
J - Woensdag 31 januari 2018 14:12
De hele dag zo vechten tegen die eetbui, er zo tegen vechten en dan toch ga ik ook over dat punt heen. Weer een eetbui. Zo herkenbaar. Zo kwaad op jezelf dan.
Fleur - Woensdag 31 januari 2018 14:15
Pijnlijk herkenbaar.. wel prachtig geschreven! Kippenvelkomentje.
Vlien - Woensdag 31 januari 2018 15:34
Pijnlijk goed geschreven
D - Woensdag 31 januari 2018 15:39
Heel erg goed omschreven, de woorden zeggen veel, over hoe je je dan voelt of moet voelen. Wat een ellende en ook heel duidelijk hoe het dan ontstaat en zo herkenbaar en helpend bij dat je het daar moet zoeken, bij dat punt van 'omslag', denk ik. Dat je eigenlijk 'alleen' niet meer aan dat punt van omslag moet toegeven. Dat zou het overzichtelijk kunnen maken, als je dat zou kunnen, zou het hopelijk zo kunnen helpen voor velen. Dat dat een soort van autisme wordt, dat je dat gevoel te allen tijde onder controle hebt of houdt of gewoon er is, maar 'verder niets', tot het uit je systeem is uiteindelijk om het te 'linken' aan een eetbui.
JAAvdW - Woensdag 31 januari 2018 16:14
Jeetje... ik had geen idee... dat is heftig... pfff... weet niet wat te zeggen.... Wow... heel heftig...!
Irene - Woensdag 31 januari 2018 16:48
Verschrikkelijk herkenbaar, dat je kunt toeleven naar een eetbui dat steevast op deze ellendige, verschrikkelijke manier eindigd. Hoe verschrikkelijk je je voelt wanneer je boven de pot hangt en alles eruit moet, de paniek bij het idee dat niet alles eruit is..... De opgezette klieren, een gezicht alsof er een auto over je gezicht is gereden. Het vieze gevoel, het letterlijk vies zijn en stinken van het eten en weer kotsen. En zó'n ellende.... Ben zó blij dat ik dat nu al anderhalf jaar niet meer "hoef".
😘😘
Anoniempiee - Woensdag 31 januari 2018 16:50
Zo goed verwoord dit.. het is gewoon precies als het hier staat
mijnblogeva - Woensdag 31 januari 2018 16:53
Heel herkenbaar.. alleen kan ik niet braken dus lag ik met enorme buikpijn op bed
Anoniem - Woensdag 31 januari 2018 17:20
Wauw.. Zelf geen ervaringen met eetbuien, maar door deze blog kan ik me wel een goede voorstelling maken van hoe het zou zijn. Lijkt me erg heftig en eenzaam om mee te moeten dealen.
Sandra - Woensdag 31 januari 2018 18:06
Diep onder de indruk. Zo was mijn leven 15 jaar lang.
Maar ik ben genezen. Het kan!
En nog dagelijks ben ik daar zo zo dankbaar voor.
Anoniem - Woensdag 31 januari 2018 18:59
Exact hoe het ging voor mij... afgezien van dat het braken nooit lukte en ik nog uren -
dagen bezig was met andere compensatietechnieken... heb nu een jaar geen eetbui gehad maar ik ben er iedere dag weer doodsbang voor om in deze cirkel terug te vallen. Ik hoop dat ik mezelf ga vertrouwen met eten en dit nooit meer mee ga maken, en sowieso andere manieren van ontlading, ontspanning en een goed gevoel vindt zodat ik geen es meer nodig heb.
Lace - Woensdag 31 januari 2018 19:17
Dit is gewoon verwoord hoe het is.. ik heb nooit geweten hoe ik het moest verwoorden. Maar dit is het idd.
D - Woensdag 31 januari 2018 19:41
Idd. hoe moet je het 'precies' verwoorden. Dit is zo goed verwoord.
Jildou - Woensdag 31 januari 2018 20:00
Zo is het inderdaad, woord voor woord. Ik heb na een eetbui ook niet meer de energie voor mezelf te zorgen. Make-up er af halen, tandenpoetsen, douchen, dat laat ik allemaal zitten.
Maria - Woensdag 31 januari 2018 20:53
We zijn niet alleen. We voelen ons eenzaam, en opgesloten, maar jongens, spreek je uit. Deze pijn, deze 'verslaving', we kunnen er van af komen, we mogen gewoon niet opgeven!
britneyangel - Woensdag 31 januari 2018 21:28
ik vind dit zielig voor de mensen die dit mee moeten maken echt vervelend voor jullie! ik heb weleens een eetbui gehad maar niet zo erg als dit
Lisa28 - Woensdag 31 januari 2018 21:56
Eerste gedeelte heel erg herkenbaar.. 2e gedeelte herken ik mezelf niet in. Want ik compenseer niet met braken.

Als alles naar binnen gewerkt is, de laatste hap tot ik echt niet meer kan... Dan knalt alle ellende waarom ik begon er nog even extra hard in.. en dan begint het stemmetje alles in mijn hoofd naar me toe te slingeren.. "zie je wel, kan niks. Jij kan jezelf alleen maar volproppen. Enige waar je voor dient is alles zo snel mogelijk weg te werken, je durft niet eens aan iemand te laten zien dat je z'n vies.......bent!' om zo nog even flink door te gaan in mijn hoofd. eindeloos verafschuwing, hoopje ellende stap ik dan maar in bed.. om de suiker berg even te vergeten in mijn slaap.. en dan wordt ik wakker... En tong als rubber, mega dorst.. en dan barst het verdriet eruit.. en wil ik alleen maar stoppen met eten, nooit meer iets in mijn mond stoppen.. uren lang eet ik niks in de hoop het maar weer een beetje te compenseren met de rest vd dag.. om na 8 uur weer een berg trek te hebben en de restandjes op te eten.. en zo is het een vizueel cirkeltje die eindeloos door gaat... Vooral bij veel prikkels, dingen die verwerkt moeten worden gebeurd dit.. inmiddels in therapie, keihard knokken om hier nou eens vanaf te komen! 33 jaar.. en nog steeds met eetbuien te kampen :(
Sterre - Woensdag 31 januari 2018 22:25
Zooooooo herkenbaar! Ook de reacties... Sterkte allemaal!
JB - Woensdag 31 januari 2018 22:48
Wow... precies dit.
Anoniem - Donderdag 1 februari 2018 15:32
Wauw, heb net een eetbui achter de rug en was hierop aan het kijken om troost te vinden voor mijn ellendige gedachten. Dankjewel Lily om dit te delen. Nu voel ik me minder alleen en ik voel me meer opgelucht. Ook ben ik blij om de reacties te lezen, nu wordt ik zekerder dat het mogelijk is om van die verslaving af te geraken. Lily, ik geloof in je. X
merel - Donderdag 1 februari 2018 18:30
ik krijg tranen in mijn ogen, pijnlijk herkenbaar..
Lisa - Vrijdag 2 februari 2018 15:54
Zo herkenbaar...
Wel goed omschreven!
Roos - Maandag 30 april 2018 20:28
Zo'n ontzettend mooie eerlijke blog... zo veel herkenning ♥