Een andere mening

 

meningSoms kan je erg gekwetst worden als iemand een andere mening heeft. Of het kan je erg onzeker maken over je eigen mening. Ik vind het dan lastig te accepteren dat niet iedereen hetzelfde vindt en ga dan erg twijfelen over mezelf waardoor ik door blijf gaan tot ik bevestiging krijg dat het goed is wat ik vind. Het is dan goed te beseffen dat het helemaal niet erg is om een andere mening te hebben.

Er is geen goed of fout
Een mening is geen feit dus er is geen goed-fout-kwestie. Het is goed om de ander te laten zien vanuit welke redenen jij iets denkt, maar het moet niet je bedoeling zijn de ander te overtuigen. Het is fijn als de ander begrijpt waarom jij iets vindt, maar als de ander er niet mee eens is moet je dat ook accepteren. Het betekent dan niet dat jij of die ander fout zit, het betekent alleen dat jullie over een bepaald onderwerp anders denken. Probeer dus ook niet te twijfelen over jouw eigen mening.

Discussie is goed voor je
Met een discussie bedoel ik een gesprek waarbij je de ander wil laten zien hoe je denkt en de ander jou dit wil laten zien, dus niet een ruzie waarbij het draait om wel of geen gelijk. Het is goed om door middel van een discussie je mening te leren uiten en te onderbouwen. Hierdoor word je bewust van de dingen die je belangrijk vindt, waarvoor je staat en waarom. Het leert je dus veel over jezelf. Daarnaast geeft het je ook de kans om te leren dingen te uiten en je mening te geven, dat is ook erg goed voor je ontwikkeling.

Inleven in de ander
Maar ook leer je veel van de ander. Bij een discussie word je meegenomen in de gedachtegang van iemand anders. Als je dit wil begrijpen is het belangrijk je in te leven en de ander te begrijpen. Vaak krijg je hierdoor nieuwe inzichten en leer je hoe je dingen vanuit een andere kant kan bekijken. Dit helpt je begrijpen dat niet alles lijkt zoals het is. Iemand heeft een bepaalde visie en zal daaruit handelen, wanneer je de visie van de ander bekijkt, zal je ook zijn mening en gedrag beter begrijpen.

verschillend Wees niet koppig
Soms kom je erachter dat een ander eigenlijk een erg goed punt heeft. Vaak is het dan lastig om dit aan te geven omdat je al die tijd voor jouw mening stond. Echter is het erg goed te beseffen dat andere dingen ook waar kunnen zijn. Hierdoor kun je je mening bijstellen en je jezelf ontwikkelen. Zie dit niet als een fout maken, maar juist jezelf ontwikkelen door open te staan voor andere meningen.

Vernieuwend
Niets zal vernieuwen wanneer iedereen dezelfde mening had. Stel je voor iedereen in dezelfde kleren, zelfde muziekband, sport en studie had. Juist doordat iedereen anders is is er zoveel ontwikkeld. Zie een andere mening hebben dan ook als een positief iets.

Accepteer de mening van een ander
Soms zeggen mensen dingen waar je het echt niet mee eens bent en dat kan soms pijn doen. Zo wordt wel eens gezegd dat het dom is wanneer je goed kan leren te gaan werken. Ik weet dat mijn vriendin heel goed kon leren, maar ook heel graag haar eigen bedrijf wilde beginnen. Ik vind het juist erg knap dat zij haar eigen behoeftes heeft nagestreefd. Het kan me dan erg pijn doen als iemand zo'n opmerking maakt. Je kan je dan erg machteloos voelen en je zelfs een beetje schamen dat een ander dit zegt. Het is dan belangrijk dat je accepteren dat de ander een andere mening heeft. Dit wil niet zeggen dat je er achter staat en het hier mee eens bent, maar dat je accepteert dat hij of zij een eigen kijk heeft op bepaalde dingen. Als je iemand zijn mening accepteert zal je ook geen verwijten naar elkaar gaan maken, zoals 'wat ben jij dom dat je dat vindt.' Daarnaast helpt het vaak om de mening niet op jezelf te betrekken en te denken ‘Jij denkt dat, ik ben het er helemaal niet mee eens, maar jij mag dat denken'. Dit kan je helpen je niet verantwoordelijk te voelen voor de dingen die anderen zeggen en kun je het beter van je afzetten.

Hoe ga jij met andere meningen om?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xXxpaula - Zaterdag 7 september 2013 15:18
Heel herkenbaar!
Mening - Zaterdag 7 september 2013 15:57
Ik ben altijd bang dat het echt heel dom is wat ik denk en verander heel vaak mijn mening nadat iemand totaal een andere mening heeft (zonder reden zeg maar, gewoon doen alsof ik iets anders vind), maar als ik echt goed met mensen kan praten etc. en mensen niet zeggen dat mijn mening fout is of zo maar gewoon zeggen wat zij er van vinden, vind ik het echt heerlijk om zulke discussies te voeren :').
iesje - Zaterdag 7 september 2013 16:14
goede blog! ik ga er altijd vanuit dat iedereen zo denkt als ik maar dat is natuurlijk niet zo
michelle - Zaterdag 7 september 2013 18:00
Extreem herkenbaar. Heel helpend. Ik ga altijd aan mn eigen mening twijfelen als iemand een andere mening heeft. Ook wil ik altijd en overal goedkeuring en bevestiging voor hebben..als ik dat niet krijg dan blijf ik overwegen en nadenken en twijfelen. Tot in den treure haha eigenlijk helemaal niet grappig natuurlijk. Maar het artikel zet erg aan tot nadenken.
Nouky - Zaterdag 7 september 2013 18:05
Goede blog! Ik ben altijd bang dat de mensen mij raar/stom/dom/... vinden als ik een andere mening heb waardoor ik vaak mijn mening verander. Terwijl dat natuurlijk nergens op slaat aangezien ik anderen ook niet beoordeel naargelang hun mening.
Laura - Zaterdag 7 september 2013 23:19
ik vind de vrijheid om mijn mening te mogen veranderen, mijn voornaamste recht
miran - Maandag 14 december 2015 11:43
Iedereen mag een eigen mening hebben, zo blijf je van elkaar leren. Alleen ben ik mijn contact met dochter hierdoor kwijtgeraakt.