Een ander troosten

 

We hebben allemaal wel eens te maken met een verdrietige vriend of vriendin. Of misschien een familielid dat door een moeilijke tijd gaat. Het kan heel pijnlijk zijn om iemand van wie je houdt te zien lijden. Maar als je iemand kunt troosten, kan dat ook een gevoel van voldoening geven. Pijn, teleurstelling, verdriet en verlies horen bij het leven. Je kunt je geliefden er niet tegen beschermen. Maar je kunt wel voor ze klaarstaan in tijden van nood. Je kunt iemand op verschillende manieren troosten, steunen of opvrolijken.

Bij een goede vriendin weet je vast wat zij nodig heeft, als ze verdrietig is. Of als je zus liefdesverdriet heeft, gaat het troosten waarschijnlijk automatisch. Maar soms is het lastig om te weten wat je moet doen als je iemand anders verdrietig ziet. Lees hier 10 manieren om iemand anders te troosten.

troost
bron foto

Hug me!
Wat kun je je klein en eenzaam voelen als je verdriet hebt. Iemand die even een arm om je heen slaat, je vasthoudt en laat voelen dat je er niet alleen voor staat, je een schouder biedt om op uit te huilen. Het is zo eenvoudig en vaak voel je je als trooster tekort schieten omdat je 'alleen maar' een knuffel kunt geven. Maar liefde, warmte en geborgenheid zijn basisbehoeftes van elke mens. Dus troost je vriend(in) met een dikke knuffel.

Listen up
Soms weet je gewoon niet wat je moet zeggen tegen iemand die helemaal in tranen is. Het verdriet en de pijn lijken zo groot, zo onuitwisbaar, dat alle woorden tekort schieten. Je hoeft niet altijd wat te zeggen. Luisteren wordt zwaar onderschat. Soms wil je alleen maar even dat iemand je verhaal aanhoort en heb je helemaal geen behoefte aan goedbedoelde adviezen. Wil je niet horen 'het komt wel goed', maar wil je alleen maar even een luisterend oor. Iemand die jouw verdriet durft aan te horen en uit te zitten.

A gift
Van kinds af aan zijn cadeautjes instant opvrolijkers. Het hoeven helemaal geen grote, dure toestanden te zijn. Een bosje bloemen, een lekkere bodylotion, een fijn tijdschrift of een mooi schrijfboekje. Het gaat om het geven, niet om de prijs. Het gebaar, niet de functionaliteit of grootsheid van het cadeautje. Gewoon een presentje om te laten zien dat je aan de ander denkt en meeleeft.

Take me out!
Je kunt iemand soms het beste troosten of opvrolijken door wat afleiding. Uit bed of van de bank en er even tussenuit. Samen winkelen en een hapje lunchen, een strandwandeling om uit te waaien, een dierentuin, museum of bioscoop bezoeken of een fietstocht maken door het Hollandse landschap. Je zult de ander misschien een beetje moeten overtuigen om de deur uit te komen, maar de afleiding is vast heel welkom.

Helping hand
Als je diep in de put zit, kan het zijn dat het tijdelijk niet lukt om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. Boodschappen doen, het huis schoonmaken, koken, dingen regelen: het kan té zwaar zijn als je verdriet hebt. Je kunt een ander steunen door een handje te helpen met deze dagelijkse dingen. Een tas met vers fruit van de markt, een avondje koken, de honden uitlaten of op de kinderen passen - kleine moeite voor jou, maar waardevol voor de ander.

samen handen
bron foto

Sweet talk
Wat kan het een geruststelling zijn om van een vriendin te horen dat je wél prachtig bent, als je net bent gedumpt. Of dat je je niet aanstelt, als je je een grote loser voelt omdat je om hulp moet vragen. Lieve, geruststellende woorden zijn een waardevol onderdeel van steun en troost. Als je verdriet hebt, is het fijn om te horen dat er mensen zijn die van je houden, er voor je zijn en je niet alleen zullen laten.

Be inspired
Als je diep gekwetst bent, het allemaal niet meer ziet zitten of wanhopig bent, kunnen mensen kletsen tot ze een ons wegen, maar hebben al die mooie woorden hun waarde verloren. Wat nog wel inspireert is zien hoe het ook anders kan. Neem je gedumpte vriendin mee naar een swingend feest, zodat ze dan voelen dat ze echt niet single for life is. Nodig haar uit voor een etentje bij jou thuis; kook uitgebreid voor haar, zodat ze kan proeven dat er echt nog wel smaak zit aan het leven. Inspireer door middel van daden.

You've got mail!
Hoe vaak krijg jij nog een kaartje of brief in de post? Ik ben altijd blij verrast als ik berichtjes krijg in de brievenbus, in plaats van in mijn mailbox of smartphone. Een kaartje met 'Ik denk aan je' of een brief met troostende woorden en een klein presentje. Omdat het tegenwoordig zo schaars is om dingen met de post te krijgen, heeft het extra waarde gekregen.

Call me maybe
Natuurlijk is de telefoon daarmee niet helemaal afgeschreven! Even een belletje om te horen hoe het gaat, een luisterend oor te bieden of wat moed in te praten. Of, als de ander te bedroefd is om te telefoneren, gewoon een sms of voicemail om te laten weten dat je aan diegene denkt en van hem/haar houdt.

To be or not to be
Als het allemaal niet wil helpen, als de situatie geen troost toelaat, het verdriet niet weg wil of het opvrolijken niet aan de orde is - wees dan gewoon aanwezig. Ik ben er. Wat er ook gebeurt.

Ik ben er voor je. Alles staat nu op zijn kop. Je hebt het gevoel dat het nooit meer goed komt. Dat alles anders is dan gisteren. Maar ik ben er nog. Ik ben er vandaag, morgen en overmorgen. Ik ben er voor je, in alle ellende en pijn. Ik ben er. Voor jou.

Heb jij troostende tips?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Zondag 3 november 2013 13:55
Dit maakt me verdrietig. Ik mis het. Ik zou ook graag eens getroost willen worden. Ik ken de tips die genoemd worden maar kan het helaas weinig gebruiken omdat er simpelweg niemand is. Bah, wat voel ik me eenzaam.

Een dikke HUG voor iedereen die zich net zo eenzaam voelt. Ik weet dat virtueel lang niet zo fijn is als irl. Maar toch; jij verdient 'm! Iedereen mag er zijn!
Ammie - Zondag 3 november 2013 14:52
Hee M!

Ik ken je situatie niet.. maar weet je zeker dat er niemand voor je is? Soms zie je het zelf niet terwijl er in je 'dode hoek' iemand is die heel veel om je geeft!! Die jou wel een hele dikke knuf wil geven! ;) En anders maar een virtuele hug van mij :)
Ellen - Zondag 3 november 2013 14:57
Ken precies je gevoel M...
-Loved- - Zondag 3 november 2013 16:39
The same here M.
Lot1995 - Zondag 3 november 2013 16:53
lekker op de bank met een droevige film, pot thee en doos tissues is ook een goeie, lekker uithuilen, bied opluchting en weer plaats voor wat anders.
ook heerlijk een slechte comedie :)
suprise - Zondag 3 november 2013 18:10
heee, leuk, dit vroeg ik me net af:)

M, Ellen & Loved, meestal zijn er toch meer die van je houden dan dat je oorspronkelijk dacht!
ook van mij, een virtuele hug!
Laartje - Zondag 3 november 2013 19:02
Het zelfde als m hier :(

meisje14 - Maandag 4 november 2013 10:17
herkenbaar m..
Eliza - Maandag 4 november 2013 14:22
ik voel me ook erg eenzaam.. ik ben bang dat er echt niemand is die iets om me geeft :(
…. - Maandag 4 november 2013 18:30
Niet lullig bedoeld lieve meiden! Maar sta je er open voor? Want je kan niet zomaar van iemand verwachten dat hij/zij weet wat er in jullie koppies afspeelt! Ik heb ook weleens van die momenten dat ik denk dat iedereen me stom en saai vind. Nu weet ik gewoon zeker dat dit niet zo is!!
Laatst liet ik me ook gewoon gaan bij een vriendin waarbij ik me altijd sterk opstelde omdat ik me niet wilde laten kennen. Ze was juist heel begripvol en zette alles even voor me op een rijtje. De drama viel toen best mee :)

Dus sta er echt open voor, dat is zo belangrijk!!!
Laura - Zondag 31 augustus 2014 22:27
Hey meiden,
Mijn vriendin heeft het uitgemaakt met haar vriendje, maar toch is zij ook verdrietig. Ze voelde dat het over was, maar ze mist die kleine dingetjes. Bij ons , als er iemand getroost moet worden, gaan we altijd films kijken met enorme bakken ijs. Misschien erg cliché maar het werkt zo goed :)
Dikke HUG aan iedereen die hem nodig heeft
onbekent - Donderdag 5 maart 2015 15:59
hallo ,
kunnen jullie me helpen ?
men vriend doet al 10 dagen raar tegen mij en ik mag niet weten wat er is .
ik ben bang elke dag als de school gedaan is dan is hij aan het wenen .
ik benbang dat het uit is