Dun zijn maakt gelukkig?

 

vlinder

Gelukkig zijn is natuurlijk iets wat voor iedereen iets anders inhoudt. Voor veel mensen houdt het in dat ze gezond zijn, liefde hebben, liefde kunnen geven en vrij zijn om te doen wat ze graag willen. Ik heb daar lange tijd geheel andere ideeen over gehad. Gelukkig zijn hield in dat ik niets voelde, weinig at en zo min mogelijk echt leefde. En jawel, daar werd ik me toch een partijtje gelukkig van. NOT!

Natuurlijk ging er heel wat aan vooraf voor ik echt overtuigd was dat mijn eetstoornis mij gelukkig ging maken. Het begin van mijn eetstoornis had nog niets met 'gelukkig worden' te maken. Maar toen het dun zijn dan eenmaal een doel in mijn leven werd, begon ik ook te geloven dat ik daar gelukkiger van zou worden. Niet dat ik uberhaupt wist wat geluk inhield, maar dun zijn zou me er in ieder geval dichter bij brengen. 

Het geluk dat dunner worden mij bracht was eigenlijk enkel de kick die ik ervan kreeg.

Want hoe gelukkig moet je wel niet zijn als je jezelf uitmergelt, ziek maakt, laat flauwvallen en bleek laat zien?

Ja, misschien wat grof gezegt, maar het geluk heb ik er lange tijd gezocht. En nee, ik kon het nergens vinden. Geen enkel plekje binnen die eetstoorniswereld is een plekje met geluk. Je kunt zoeken naar die pot met goud, maar hij staat er niet.

Toen ik later eenmaal de therapie onderging, ben ik me af blijven vragen of praten over mijzelf wel dat geluk zou brengen dat ik zocht. Mijn hele verleden heb ik uitgespit naar de oorzaak van mijn negatieve zelfbeeld en gestoorde eetgedrag. Ik had geen rotleven voor die eetstoornis, maar toch kon ik het niet gemakkelijk loslaten. Steeds klampte ik mij er weer aan vast in de hoop dat het me rust zou brengen.

Want geluk betekende voor mij rust. Rust in mijn hoofd en in mijn lijf. Rust die ik niet vinden kon, balans die ik verloren had. Later leerde ik in therapie steeds meer over mezelf en begreep ik mijn eetstoornis steeds minder. Gelukkig heeft mijn eetstoornis mij niet gemaakt, ook niet op mijn laagste gewicht. Want van dat gewicht heb ik niet eens genoten, omdat ik mijzelf op dat punt misschien wel het dikste ooit heb gevoeld.

En toch, als ik er aan terug denk begrijp ik wat ik met dat geluk bedoelde. Het ging om verdoving en die kick. Tijdelijk, kortdurend geluk was dat, meer niet. Ik wist op dat moment niet hoe ik op een andere manier met het leven om moest gaan. Ik vond het leven gewoon ontzettend ingewikkeld en dood eng. Maar helaas was een eetstoornis niet de juist weg om daar duidelijkheid in te krijgen. Dat had ik toch beter net effe anders kunnen doen.

Heel wat jaren later weet ik steeds meer wat gelukkig zijn betekenen kan.

vlinder

 

-Geluk houdt in dat je vrij bent om te doen wat je wilt, dus niet vast zit aan een eetstoornis of eetpatroon.

-Geluk houdt in dat je gezond bent, dus niet bleek ziet en ziek bent door een eetstoornis.

-Geluk houdt in dat je liefde kunt ontvangen en geven en jezelf dus niet afsluit vanwege die eetstoornis!


Geluk ligt niet in dun zijn of ongezond eetgedrag. Geluk vind je als je het gevecht aan gaat, doorzet en Proud leert zijn op jezelf. Geluk zit in momentjes, die je mee gaat maken als je midden in het leven durft te gaan staan. Er komen ook ongelukkige momenten op je pad, maar ook daarna is er weer een moment van geluk.

En ook voor diegene die tijdens het lezen van dit stuk denkt;''Een paar kilo maakt mij wel gelukkiger.''

Afvallen heeft zeer weinig met gelukkig worden te maken!

Foto1: Eliezerborgers
Foto2: ElkeDas

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

kim300808 - Donderdag 27 oktober 2011 14:18
Danku. =)
-angel - Donderdag 27 oktober 2011 14:32
net waar ik vandaag aan dacht
dat je van afvallen hélémáál niet gelukkig wordt
Annemarieeeee - Donderdag 27 oktober 2011 14:33
super mooi geschreven!!
ils - Donderdag 27 oktober 2011 15:23
maar ik zkzelf zou eg tniet gelukkig zijn over me uiterlijk als ik bijv 100 kilo woog.. ik ken ene meisje uit me klas die weeg 110 kilo en ze schaamt zich heel erg voor, maar ik vinmd ook dat als je dun bent daar nietpersee gelukkiger van wort maa rhet is wel belangerijk dat je gewooon gezond ben dat je lekker in je vel zit
ilona - Donderdag 27 oktober 2011 15:36
Ik ben een meid met B.E.D en ook rond de 110kg maar je kunt de vraag ook anders stellen.. Wat voor anorexia de vraag is: dun zijn m aakt gelukkig??? Kun je bij B.E.D de vraag stellen: voleten maakt gelukkig??

Ik kan er goed mee omgaan maar voor mij is slechts 10kg eraf (die er nu afzijn) al veel geluk maar dat is puur omdat het medisch nu beter gaat een psychisch ook.

Je wordt niet gelukkig van dun zijn als je, je psychisch niet goed voelt. En dat is met eetbuien hetzelfde je bent gelukkig als je eet maar dat gevoel is na 10 minuten weg en maakt plaats voor schaamte...
Maan - Donderdag 27 oktober 2011 15:41
Geluk is iets in jou. Als je echt gelukkig bent, kun je dat met een heel laag gewicht, maar ook met een heel hoog gewicht en alles daartussen. Dat gewicht heeft er namelijk helemaal niets mee te maken! In mijn ogen zou het dan niet uitmaken of je het ene of het andere zou wegen, want gelukkig ben je! Als je denkt dat je heel gelukkig kan worden als je heel dun bent, bedenk dan dat je ook heel gelukkig zou worden als je heel dik bent, als je dit niet zo bedenkt, dan klopt er dus iets niet, dan is geluk dus toch verbonden aan een getalletje.
Tjitske - Donderdag 27 oktober 2011 17:38
Ontzettend mooi geschreven, het hele stuk. Dankjewel! :)

En Maan, ik ben het helemaal met je eens!
JustMeXx - Donderdag 27 oktober 2011 19:23
Heel goed geschreven! Dankje
li - Donderdag 27 oktober 2011 19:49
ik word er niet gelukkig van, dat weet ik. ik word er ongelukkiger door. maar ik wil geen gedachtes meer. ik wil niet meer denken. daardoor laat ik t niet los. al weet ik dat ik er geen bal verder mee kom. wat je schrijft ik wel waar
evi - Donderdag 27 oktober 2011 20:44
Ik vind het geweldig geschreven, dit helpt veel meisjes denk ik.....ook mijzelf!
xx
- Zaterdag 29 oktober 2011 16:42
Fijn om te lezen! Dit geeft me niet die extra steun die ik zo hard nodig heb om door te zetten.
Ik merk dat ik me nu al veel gelukkiger voel dan toen ik zo erg bezig was met afvallen.
E. - Maandag 19 december 2011 12:46
Ik word wel gelukkiger als ik wat afval.. Ik zit nu net op het randje gezond/overgewicht.. omdat ik dikke bovenbenen heb kan ik vaak moeilijk goeie broeken vinden.. ik zou toch echt wel een stuk gelukkiger zijn als ik daar geen last meer van had!

Maar idd, als je blijft afvallen enz.. en je slaat door.. ben je nooit blij.. nooit tevreden.. en dus ook nooit gelukkig

Imuri - Woensdag 11 juli 2012 15:05
En dat zinnetje "Van afvallen/dun zijn wordt je niet gelukkig." heeft me precies de extra steun gegeven om weer zelf het hef in handen tenemen en me eetstoornis tebevechten. :)
Heleen - Woensdag 19 december 2012 20:56
Op dit moment maakt dun zijn mij wel gelukkiger.

Want toen ik nog weinig at en ondergewicht had voelde ik mij veel beter dan nu. Nu eet ik al ongeveer een half jaar een aankomlijst en ik wordt steeds ongelukkiger met mijzelf en de wereld! En dat was ik toen niet.
sarina - Woensdag 13 februari 2013 23:06
Wauw, alsof het voor mij geschreven is...
Guinevere - Dinsdag 28 mei 2013 19:35
ik ben dik: 60 kg voor een tiener
en ik wil dun worden zoals meisjes in mijn klas
nou ja, nu denk ik er anders over....
Saar - Zaterdag 29 maart 2014 18:49
Wat ik dus eerst dacht:
1. Afvallen --> mooi zijn --> zelfvertrouwen --> meer durven, sociaal initiatief, meer dingen ondernemen --> leuk leven --> gelukkig.

Wat het eigenlijk is:
Afvallen --> nog niet goed genoeg --> afvallen --> ongelukkig --> denk dat 1. waar is en je dat moet nastreven --> afvallen (etc)