Dit doen sterke mensen

 

Door mijn eetstoornis en lage zelfbeeld voelde ik me vaak een ontzettende slappeling, terwijl ik eigenlijk heel graag sterk wilde zijn. Ik wilde echt wel herstellen: geen eetbuien hebben, niet toegeven aan de drang om te compenseren, gewoon een kort rokje of strakke kleding dragen, mijn negatieve gevoelens niet de overhand laten nemen, niet afreageren op mijn omgeving en ga zo maar door. Maar het lukte me niet. Ik voelde me zo mislukt. Wat doen sterke mensen dat mij niet lukt?

Op dit moment zit ik een stuk beter in mijn vel. Ik voel me best een sterk mens, al zijn er wel een hoop mensen waar ik naar opkijk en die mijn inspireren. Wat is het dan dat ik zo aan die mensen bewonder? Wat maakt hen sterk in mijn ogen?

♥ Niet negatief vergelijken

Op de eetstoornis na, heb ik mijn leven eigenlijk altijd wel prima op orde gehad. Een fijne jeugd, genoeg geld en mogelijkheden, lieve vrienden, leuke studie en gezellig werk. Toch had een ander het in mijn ogen altijd beter. Ik vond een ander altijd leuker, knapper, slimmer, grappiger en beter dan mezelf. Zelfs herstellen van een eetstoornis ging een ander beter af. Man, wat vond ik mezelf een loser.

Een sterk persoon kijkt niet op zo'n manier naar de wereld om zich geen. Een sterk persoon vergelijkt zichzelf niet op zo'n negatieve manier, maar ziet juist wat hij of zij wél heeft. Het leven is geen wedstrijd en we bewandelen allemaal ons eigen, unieke pad.

♥ Wat werkt voor mij?

Ik keek meer naar het leven van anderen in plaats van naar mijn eigen leven. Ik wilde precies wat iemand anders ook had. Het gras is immers altijd groener aan de overkant. Een sterk persoon weet dat dat niet zo is; zoekt naar wat er voor hem of haar zelf werkt en neemt af en toe even de tijd om daarop te reflecteren. Waar wil je heen met je leven als je even helemaal niet denkt aan wat de rest doet?

♥ Gevoelens toelaten

Gevoelens hebben we allemaal. Niemand kan altijd alleen maar blij zijn. Toch verwachte ik dat vroeger wel van mezelf. Wie zou mij immers leuk vinden als ik me niet fijn voelde en hoe kon ik dan met mezelf leven? Toch helpt het om die negatieve gevoelens toe te laten, ze te accepteren voor wat ze zijn en ze te uiten om het een plekje te kunnen geven. Sterke mensen doen dit zonder er in weg te zinken of het weg te stoppen.

♥ Fouten toegeven

We zijn allemaal mensen. We zijn dus allemaal menselijk. Fouten maken is menselijk. We maken allemaal fouten. Vroeger vond ik dat ontzettend lastig. Ik wilde geen fouten maken. Ik wilde graag alles goed doen, perfect zijn. Ik wilde niemand een rede geven om ontevreden over mij te zijn of niet van mij te houden. Niet goed genoeg zijn was in mijn ogen het ergste dat mij kon overkomen.

Toch is het oké om fouten te maken en juist goed als je niet bang bent om dat te erkennen. We schieten allemaal wel ergens in tekort en maken allemaal 'mislukkingen' mee. Het is alleen maar sterk om aan te geven dat iets je niet alleen lukt en dat je ergens hulp bij nodig hebt. Bovendien zijn je fouten juist om van te leren. Wat zou het makkelijk zijn als we bij onze geboorte alles al wisten en konden, maar dat is niet zo. We blijven ons hele leven leren en ontdekken en soms betekent dat dat je even goed onderuit gaat, maar dat je daarna weer opstaat en doorgaat.

♥ Oefening baart kunst

Zoals ik al zei; van je fouten kan je leren. Als je iets wilt kunnen, moet je dat leren en oefenen. Net zoals je ooit hebt leren lopen en praten. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is toch echt iets dat je zelf hebt moeten leren met letterlijk een hoop vallen en opstaan. Dat oefening kunst baart en dat je het resultaat soms even los moet laten, is iets waar ik op de kunstacademie onwijs tegen aan ben gelopen. Daar schreef ik eerder al deze blog over. Sterke mensen weten dat het zo werkt en zullen zich niet zo snel uit het veld laten slaan door een tegenslag. Dat hoort er nou eenmaal bij. Blijven oefenen.

♥ Zwak mogen zijn

Al deze kopjes klinken wel heel idealistisch en perfect. Goh, wat zou het leven mooi zijn als je alleen maar naar het positieve keek en je je nooit liet foppen door je emoties en gedachten. Wat zou het leven mooi zijn als je nooit jaloers of onzeker was. Als je je fouten altijd zonder schaamte toe zou durven geven. Dat zou mooi zijn, ja, maar is het mogelijk om altijd zo sterk te zijn?

Ik vind het vooral sterk als iemand zich er bewust van is dat we allemaal mens zijn. Dat het niet mogelijk is om je altijd goed te voelen. Dat je niet altijd perfect weet hoe je met een bepaalde situatie moet omgaan. Dat gevoel soms ook gewoon heel rot en heftig is. Dat onzekerheid en jaloezie een rol spelen. Dat je gevoel soms sterker is dan je gedachten. Dat je je ook niet altijd mooi voelt. Dat je soms heel goed weet dat je eigenlijk onredelijk bent, maar er tóch niks aan kan doen. Tenminste, niet nu meteen, maar dat je altijd overal op terug mag komen en mag zeggen dat je even een zwak moment had. Dat het even allemaal teveel werd. Ik denk dat het vooral heel sterk is om af en toe juist zwak te mogen zijn. 

Wat vind jij sterk aan iemand?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marleen - Maandag 25 november 2019 15:40
Wat ik sterk vind, is veerkracht. Mensen die altijd alles in de schoot geworpen krijgen, da s leuk voor hen, maar ik bewonder veel meer de mensen die ondanks tegenslagen altijd weer rechtkrabbelen en terug vechten tegen de omstandigheden
w - Maandag 25 november 2019 19:02
Als iemand in de realiteit leeft. Niet meegaan met de indoctrinatie over hoe het allemaal moet en hoort, maar gezond verstand gebruikt en doorheeft hoe het systeem werkt en je bedriegt en daar de keuzes op maakt of aanpast, ongeacht de gevolgen of wat anderen daarvan vinden.
:) - Maandag 25 november 2019 20:37
Als mensen niet paranoia zijn
Aimee - Maandag 25 november 2019 20:40
Veerkracht zoals Marleen ook zegt, en gelukkig heb ik die eigenschap.

Ik vind open zijn ook echt een sterke eigenschap, lijkt heel makkelijk maar is het niet.
Anna - Dinsdag 26 november 2019 15:34
Met de eerste ben ik het niet eens. Een beetje 'negatief vergelijken' en daardoor ook je mindere punten kunnen zien, is in mijn ogen juist goed.
Lisa - Dinsdag 26 november 2019 17:40
Is niet iedereen sterk op zijn eigen manier?

Sterk is je eigen definitie...
En iedereen is sterk anders was je hier niet. (Laat die even tot je doordringen).
En zelfs dan kan het zijn dat je sterk bent geweest.
Lost girl - Dinsdag 26 november 2019 22:55
Heel mooi. Precies dat. Mijn reactie werd iets later geplaatst hihi.
Lost girl - Dinsdag 26 november 2019 22:53
Ik denk dat je het goed bedoeld en dat er hele mooie eigenschappen beschreven staan. Ik krijg alleen een beetje een dubbel gevoel van de term sterk. Voor mij is het tegenovergestelde van sterk; zwak. En daar zullen nog 100 kleuren grijs tussen zitten maar ik denk dat we af moeten van sterk (of zwak). Je bent een persoon met bepaalde eigenschappen. Sommige zullen voor jouw gevoel onder sterk vallen en sommigen onder minder sterk of minder handig. Het is nogal een lijstje wat er beschreven staat hierboven. Je zal het vast niet elke dag allemaal hoeven kunnen om als “sterk” beschouwd te worden maar als we dan toch in termen als sterk en zwak spreken is er denk ik maar één vereiste om sterk te zijn. Leven.
w - Woensdag 27 november 2019 13:40
Dat is mooi! gezegd.