De opleiding van: Toegepaste Psychologie

 

geekandpokePsychologie op universitair niveau bestaat al heel erg lang, maar op HBO niveau is het nog een vrij nieuwe studie: Toegepaste Psychologie (TP). Tijdens deze opleiding ontwikkel je kennis en vaardigheden op het gebied van menselijk gedrag. Daarbij richt je je voornamelijk op het bevorderen gezond gedrag.

Toegepaste Psychologie is een vierjarige opleiding die bestaat uit drie fasen: de propedeuse (het eerste jaar), de hoofdfase (het tweede jaar) en de afstudeerfase (het derde jaar). De stof wordt op deze manier over de jaren verdeeld:

 • Propedeusefase: dit eerste jaar is een oriëntatie op de kennis van de psychologie. Je leert van alles een beetje, het is echt om je op de verschillende terreinen te verdiepen.
 • Hoofdfase: in het tweede en het derde jaar ga je je echt verdiepen in de verschillende terreinen. Daarnaast loop je stage en volg je een verdiepende minor.
 • Afstudeerfase: het laatste jaar van de opleiding staat in het teken van het afstuderen. Je leert de kennis en de vaardigheden die je in de eerste drie jaren hebt verworven toe te passen in de praktijk door middel van een onderzoek.

De opleiding staat in het teken van zes verschillende onderwerpen. Deze zijn: consument & maatschappij, arbeid & organisatie, maatschappelijke participatie & veiligheid, gezondheid & zorg, onderwijs & ontwikkeling en intermenselijke relaties.

"In het eerste jaar van mijn opleiding heb ik aan het project ‘kinderen met overgewicht' gewerkt. Bij dit project hebben wij met een groep van zes studenten een werkboek ontwikkeld voor basisschoolkinderen met overgewicht. We hebben onderzocht hoe je kinderen uit deze leeftijdsgroep het beste kan motiveren gezonder te gaan leven."

schoolTijdens het eerste en het tweede jaar verdiep je jezelf in deze zes onderwerpen. Nadat je dit hebt gedaan ga je je specialiseren. Je doet dit door eerst een minor te kiezen die je een half jaar lang zal volgen. Het tweede half jaar staat in het teken van de stage. In het vierde jaar sluit je de opleiding af met een onderzoeksstage.

"Wat ik met mijn studie wil gaan doen is de richting van gezondheidsvoorlichting en gedragsbevordering op. Het lijkt mij heel leuk om mensen (en dan vooral kinderen) te helpen met het ontwikkelen en behouden van een gezonde leefstijl. Verder lijkt het me leuk om bijvoorbeeld mensen met concentratieproblemen te begeleiden."

Wat is dan het verschil tussen WO Psychologie en HBO Toegepaste Psychologie? Buiten verschillen hebben deze twee opleidingen vooral veel overlappingen met elkaar. Het grootste verschil zit hem in theorie/praktijk. Kies je voor een studie Psychologie aan de universiteit dan leer je vooral heel erg veel uit boeken en artikelen. Kies je voor Toegepaste psychologie dan draait het een stuk meer om het aanleren van vaardigheden en leren in de praktijk. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je bij de WO studie geen praktijk krijgt, of bij HBO geen theorie... 

"Het leukste van mijn studie vind ik dat ik de stof die ik leer direct in de praktijk toe kan passen. Er wordt veel gebruik gemaakt van rollenspelen. Zo leer je gespreksvaardigheden, omgaan met rouwverwerking, adviseren, coachen en nog veel meer. De vaardigheden die je als (toegepast) psycholoog nodig hebt worden je tijdens de opleiding echt aangeleerd."

Wat kan je doen als je de opleiding HBO TP hebt afgerond? Als afgestudeerde van de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie ontvang je het diploma 'Bachelor of Applied Psychology'. Je kan er dan voor kiezen om verder te studeren of je kan werk zoeken. Kies je ervoor om door te studeren dan ga je eerst een jaar een pre-master doen. Als je deze af hebt gerond kan je een master doen in de richting die jij interessant vindt. Je kan dan denken aan de psychologie van arbeid en gezondheid, sociale psychologie of cognitieve psychologie. Als je er voor kiest te gaan werken dan kan je veel verschillende kanten op. Een aantal voorbeelden van beroepen die een toegepast psycholoog kan beoefenen zijn:

 • Arbeidspsycholoog
 • Adviseur
 • Hoofd personeelszaken
 • Jongerenhulpverlener
 • (Studie)loopbaanadviseur
 • Reclasseringsmedewerker
 • Trainer
 • Voorlichter

Belangrijk om te weten is dat je met de HBO opleiding géén GZ-psycholoog kan worden. Het is wel mogelijk, maar daarvoor zul je nog lang door moeten studeren na het afronden van deze studie.

boeken"Natuurlijk zijn er ook dingen die ik minder leuk vind aan mijn studie. Zo moet je bij alles wat je doet uitgebreid reflecteren op jezelf. Je gaat vaak met elkaar in gesprek en bespreekt daarbij erg persoonlijke dingen. Je leert echt eerst jezelf te helpen omdat je het anders ook gewoon niet aan kan om anderen te helpen. Dat kan soms wel heel heftig en confronterend zijn."

Wordt er bij HBO Toegepaste Psychologie ook zo veel statistiek gegeven? Daar kan ik een heel kort antwoord op geven: Ja. Een groot deel van de studie draait om het onderzoeken van het menselijke gedrag. En waar onderzoek is heb je ook altijd statistiek nodig. Bij de toelatingseisen van deze opleiding kan je ook zien dat je alleen maar toegelaten wordt met je HAVO diploma als je het profiel N&T of N&G hebt gedaan. Met de profielen C&M en E&M kan je wel nog een wiskundecursus volgen om toegelaten te worden. Als je slecht bent in wiskunde dan is het dus verstandig om nog een goed over je keuze na te denken voor je kiest voor deze opleiding.

"Toegepaste psychologie is een hele brede studie waar je er veel kanten mee op kan. Zo kan je er voor kiezen om het bedrijfsleven in te gaan en bijvoorbeeld assesments af te gaan nemen en de juiste kandidaten voor een sollicitatie te selecteren. Je kan ook een totaal andere kant op gaan en de beveiliging in gaan bijvoorbeeld. Of je kiest er voor tieners te ondersteunen die erg gepest worden op school, of kinderen te helpen waarvan de ouders gaan scheiden..."

De opleiding is zowel in België als in Nederland te volgen. Met een MBO-diploma, een HAVO-diploma (met voldoende wiskunde in je profiel) en een VWO diploma of hoger word je tot deze opleiding toegelaten. Als je dat niet hebt maar al wél ouder bent dan 21, dan kan je altijd een 21+ maken om op die manier alsnog toegelaten te worden.
Verder geldt er voor de meeste hogescholen die deze opleiding aanbieden dat zij gebruik maken van een numerus fixus. Dat betekent dat je dus ingeloot moet worden om deze opleiding te kunnen volgen.

Lijkt het jou wat om Toegepaste Psychologie te gaan studeren?

Foto1: Geekandpoke
Foto2: BedhadhEsfahbod

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor - Dinsdag 8 mei 2012 20:55
Ik wil idd toegepaste psychologie gaan studeren! Wil ik al een tijdje:)...lijkt me heel leuk!
. - Dinsdag 8 mei 2012 21:01
Ik heb me voor deze opleiding ingeschreven xd
A. - Dinsdag 8 mei 2012 21:13
Ik heb me ook ingeschreven, nu maar hopen dat het in Eindhoven zonder loting is..
Dueia - Dinsdag 8 mei 2012 21:37
Ik wilde het zo graag, maar ik mag het niet gaan doen van mijn ouders... Dus waarschijnlijk wordt het niks en zit ik na de vakantie thuis...
- Dinsdag 8 mei 2012 23:11
Het klopt niet helemaal wat er staat. Je moet een 6 hebben voor wiskunde, er is geen speciale profieleis. als je CM met wiskunde hebt, of gewoon EM dan is dat ook goed. Je hoeft helemaal geen NG of NT te doen, als je maar wiskunde in je profiel hebt..
@chloe - Dinsdag 8 mei 2012 23:43
Het stuk is geschreven door een student van de opleiding. Wellicht verschilt het per school?
Liszy - Woensdag 9 mei 2012 07:29
Wat leuk!! Ik studeer toegepaste psychologie en ik vind het een geweldige opleiding
Espoir - Woensdag 9 mei 2012 08:14
Klinkt tof! Ik zit op het vwo maar ga naar havo, dus ik kan geen psychologie meer studeren.. Dus dit zou wel een leuke tweede keuze zijn, of ik moet na de havo vwo nog gaan doen..
elfenblauw - Woensdag 9 mei 2012 09:18
ik overweeg om deze opleiding in september te starten.
Melkie - Woensdag 9 mei 2012 11:30
Wat grappig! Ik heb deze studie als minor gekozen, een minor is een half jaar van je (HBO) studie waarin je je in een andere (HBO) studie gaat verdiepen. En ik heb gekozen voor 'inleiding in de toegepaste psychologie'. Dus voor de mensen die twijfelen en/of zich voor een andere studie hebben aangemeld, je kan het ook als minor gaan doen!
- Woensdag 9 mei 2012 12:59
Maar stiekem klopt het nog steeds niet. Heb het overal nagevraagd en opgezocht, je hoeft alleen die toets te doen als je géén wiskunde in je profiel hebt of in sommige gevallen, als je te laag gemiddeld staat.
Franka - Woensdag 9 mei 2012 14:38
Hoi Chloė, het kan goed zijn dat de toelatingseisen per school verschillen. Waar je de opleiding ook gaat volgen, statistiek zal altijd een belangrijk onderdeel van de opleiding zijn. Daarom is het handig als je dit in je vooropleiding hebt gehad. Op mijn school is het zo dat dit een vereiste is, maar als mensen er niet zeker van zijn dan kunnen zij dit het beste even navragen bij de school waar zij willen gaan studeren..
- Woensdag 9 mei 2012 14:59
@ Franka: Dan zal dat het wel zijn! :)
Koffie - Woensdag 9 mei 2012 16:51
Leuk, ik ben afgestudeerd in de toegepaste psychologie (specialisatie arbeids- en organisatiepsychologie) in Belgiė, een zeer goede studierichting ^^
lot1995 - Donderdag 10 mei 2012 15:10
Lijkt me erg interessant
wat ik me dan wel afvraag of je dit evengoed kan doen met het profiel E&M en dan met wiskunde erbij
Rolf Nijman - Donderdag 28 maart 2013 09:46
Heeft iemand ervaring met deze studie Toegepaste Psychologie in Belgie?
R - Maandag 12 augustus 2013 00:06
Ik ga dit jaar beginnen met de mode academie en volgend jaar psychologie! Het lijkt me zooo gaaf om te combineren!