De meest voorkomende dromen

 

We dromen allemaal en er wordt gezegd dat we zelfs iedere nacht meerdere dromen hebben, maar dat we de meeste vergeten. Ik vind het een bijzonder verschijnsel. Dat de meeste dromen niet overeenkomen met de waarheid, weten we inmiddels. Dromen zijn bedrog. Maar ik denk wel dat dromen te maken kunnen hebben met dingen die we verwerken. En hoewel we allemaal anders zijn, er zijn veel thema's die in dromen voorkomen. In deze blog omschrijf ik een aantal veelvoorkomende thema's die in dromen aan bod komen.

dromenvanger
Bron

Uit onderzoek van drie Duitse universiteiten blijkt dat de meeste dromen gaan over thema's als achtervolgingen, seks en vliegen. Bij mij hangen dromen erg samen met bepaalde periodes. Soms heb ik namelijk een tijd dat ik geen enkele droom onthoud. Voor mijn gevoel droom ik dan niet. Maar er zijn ook periodes waarbij ik elke nacht meerdere dromen heb en ze ook allemaal nog kan herinneren. Ik weet nog dat ik vroeger veel droomde over ganzen maar ook over vliegen. En dan is het inderdaad bizar om te merken dat je niet de enige bent maar dat dromen heel erg kunnen overeenkomen met dromen van anderen. Wat voor mij en voor veel mensen die ik ken een heel herkenbare droom is, is dat je valt. Bijvoorbeeld van een rots of een smalle trap. Vervolgens voel je dit door heel je lichaam wanneer je je vastklampt aan je bed. Het gevoel van vallen is zo echt.

Ik weet nog goed dat ik vroeger veel nachtmerries had maar ook veel dromen. Deze kwamen ook wel eens terug en soms verliepen deze dromen weer hetzelfde als een vorige keer, maar soms was het ook het vervolg. Dromen kunnen je volledig in de war brengen en ook zorgen voor hele enge momenten. Ik word wel eens wakker na een nachtmerrie en dit is dan zo echt en eng, dat ik niet meer kan slapen. Als ik uiteindelijk dan toch in slaap val (ik weet niet hoe) en 's morgens wakker wordt, weet ik niet meer wat ik nou zo eng vond en is het niet meer zo intens en echt als toen vlak na die nachtmerrie. Heb je veel last van nachtmerries? Lees dan dit eens.

meisje slaapt
Bron

Waarom dromen wij?
Maar dromen zijn er nou eenmaal. En soms zijn ze wel heel mooi en fijn. De grote vraag wat de reden is waarom wij dromen, is nog steeds onbeantwoord. En dit geldt ook voor de vraag waarom we dromen over specifieke onderwerpen. Ik ben wel eens op internet gaan kijken wat de betekenis is van bepaalde dromen. Zo zou een achtervolging kunnen verwijzen naar een persoon die je vervelend vindt, een nare gebeurtenis of uitstelgedrag. Dromen over de dood zouden kunnen wijzen op een nieuwe fase in het leven of op een eigenschap die je mist. Maar wat de precieze betekenis is van een droom en waarom dit zo is, weten we niet.

Meest voorkomende dromen
Sowieso zit er verschil in waar mannen vaak over dromen in vergelijking met de dromen van vrouwen. Vrouwen dromen namelijk vaker over dode mensen en water. Mannen dromen vaker over geld en seks.

- Iets steeds weer proberen
- Achtervolgd worden
- Te laat komen
- School, leren, docenten
- Seks en vreemdgaan
- Vallen
- Water of zwemmen
- Tanden (die uitvallen)
- De weg kwijt zijn
- Vliegen of zweven
- De dood (van jezelf of naasten)
- Doden die tot leven komen
- Gevaarlijke dieren
- Aangevallen worden
- Naakt zijn in de menigte
- Opgesloten zijn
- Lekker eten
- Een ongeluk

meisje
Bron

Waar droom jij vaak over?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Zondag 21 september 2014 19:07
Te laat komen haha!
Lis - Zondag 21 september 2014 19:11
Ik heb ooit een enge droom gehad dat er een vliegtuig bij de buren in de tuin neerstorte. En toen schrok ik wakker.
Eva - Zondag 21 september 2014 19:11
Ik droom vaak over school.
... - Zondag 21 september 2014 19:17
Ik droom vaak over tanden die uitvallen. Of dat ze afbrokkelen...
RosieV - Zondag 21 september 2014 19:18
Ik heb wel eens over een vreemde onbekende stad gedroomd waar de trappen bij het station touwen waren en daar moest je dan mee naar boven klimmen. En ik was er altijd de weg kwijt en ik heb wel vaker over die onbekende stad gedroomd. Over vreendgaan heb ik ook wel eens vaker gedroomd. En over vallen die is vervelend ja en lekker eten ook heel vaak. En oh ja in die ene droom kon ik me ook herinneren dat ik telkens probeer de omhoog te klommen over die touwen. Zo apart.
Janniekex - Zondag 21 september 2014 19:37
Ik droom soms over vampiers haha
Marith - Zondag 21 september 2014 19:42
Ja haha te laat komen, achtervolgingen en iets steeds weer opnieuw proberen.. Herkenbaar!
Daisy - Zondag 21 september 2014 20:10
Ik had vrijdag nog een droom die ik nog steeds heel hoed weet het ik namelijk zo dat ik heel erg fan ben van nick en simon en ik droomde eerst dat nick en simon uit elkaar gingen en dat ik daarna de hele tijd zat te janken, daarna droomde ik dat diezelfde avond mijn ouders gingen scheiden en ' het volgende stuke droom ' was dat nick en simon nog een signeersessie gaven om afscheid te nemen van de fans en toen gaf ik ze ook nog een knuffel (dit is mijn wens) en toen ik wakker werd dacht ik heel even dat nick en simon echt uit elkaar waren en kreeg ik zelf tranen in mijn ogen En ging ik zelfs voor de zekerheid kijken
Maanmeisje - Zondag 21 september 2014 20:38
Ik vind dromen een interessant iets. Soms vind ik het fijn em soms niet. Ik onthoud mijn dromen best vaak en regelmatig kan ik een verband leggen met dingen die me in de werkelijkheid bezighouden. De laatste tijd komt er vaak iemand in mijn dromen voor waarvan ik vorige maand afscheid heb moeten nemen, wat ik erg moeilijk vond... Uit het bovenstaande rijtje droom ik vooral regelmatig over tanden em te laat komen op een afspraak.
jo3101 - Zondag 21 september 2014 21:03
Ik droom vaak dat ik verkracht wordt. Dat is me nog nooit overkomen dus ik weet niet waarom ik daar over droom.
Cupcakegirl022 - Zondag 21 september 2014 21:36
Die over die tanden heb ik best vaak! ahhaha
grappig dat hij er tussen staat!
EB91 - Zondag 21 september 2014 21:46
Ik droom heel vaak over hele erge ruzie met mensen die belangrijk voor me zijn.
Ook droom ik vaak dat ik moet plassen en dat naar het toilet gaan niet helpt om van dat gevoel af te komen.
Zwemmen heb ik ook vaak over gedroomd, maar de laatste tijd niet gauw meer. Als ik die droom heb, probeer ik zo fanatiek te zwemmen dat ik wakker word van mijn eigen bewegingen.
miri - Zondag 21 september 2014 21:54
Enorme spinnen!!!
Xxxxx - Zondag 21 september 2014 22:03
Wat een leuk onderwerp!

Mijn nachtmerries gaan vaak over dat een van mijn ouders doodgaan/doodgegaan zijn, dan ben ik heel verdrietig, dat zijn nare dromen.

Leuke dromen gaan bijvoorbeeld over ontmoetingen met mijn idool, dan kan ik nog de hele dag nagenieten, heerlijk. Dan ga ik dagdromen over mijn droom, haha echt waar
G. - Zondag 21 september 2014 22:04
Vroeger droomde ik vaak dat ik kon vliegen (met een soort van zwemslag in de lucht ofzo, haha) en over een spookje die in me bed sliep. en nu vaak over dingen waar ik bang voor ben (zoals dat mensen me laten vallen, ruzie met vriende, slechte cijfers, falen etc...)
Anoniemo - Zondag 21 september 2014 23:32
Ik droom heel vaak over een jongen waar ik verliefd op ben.
Lien - Maandag 22 september 2014 01:03
Spinnen!
En tegenwoordig heb ik het idee dat ik gil in m'n slaap, want ik wordt wakker daarvan maar weet het dus niet zeker. Maar geen idee waar ik dan over droom.
Hoop dat de buren niet wakker worden door mij hihi
INeedSomething - Maandag 22 september 2014 09:11
Hmmm , over bepaalde personen geen idee waarom
anti - Maandag 22 september 2014 10:52
reizen, vannacht ook weer een hele reis door Marokko gemaakt met kamelen, door zon beschenen bergen naast de zee en een slachthuis voor werkpaarden en pony's. Ook droom ik vaak over denkbeeldige mensen die ik nog nooit heb ontmoet maar waarmee ik in mijn dromen een hele goede vriendschapsband mee opbouw, zo zonde als ik weer wakker word! Maar een trucje dat meestal wel werkt: den kin de avond voor je gaat slapen de hele tijd aan het einde van je vorige droom en bij mij is het meestal zo dat die droom dan word vervolgd!
Me - Maandag 22 september 2014 12:03
Oh soms word ik wakker, herinner ik me wat ik droomde en denk dan... Hoe kan het? Hoe verzin ik het? Gewoon zo bizar allemaal. Heel bijzonder hoe een brein 's nachts aan de slag is.

Mijn gemoed heeft invloed op mijn dromen. Ben ik kalm en at ease dan droom ik niet eng en zit ik in een lastigere periode dan droom ik gek en verward.

Soms weet ik dat ik droom en dan ga ik in die droom expres iets doen wat normaal niet kan; vliegen bijvoorbeeld. Maar die dromen heb ik zelden, die dat ik me bewust ben van dat ik droom.

Als ik me nu maar nooit vergis. Dat ik denk dat ik droom terwijl ik wakker ben. Dan gaan vliegen... Niezo handig.
gien6 - Maandag 22 september 2014 13:58
Ik heb ook veel dat ik droom over hele erge ruzies met de mensen die ik liefheb. Zo heftig dat ik dan echt huilend wakker wordt..

Ook droom ik vaak over afbrokkelende tanden, of dromen over dat ik zit te tandenknarsen en weet dat ik dat niet moet doen maar toch doorga..

Ook droom ik vaak over shoppen ^^ dat is wel leuk! En in t begin van die droom geniet ik er ook erg van om samen te shoppen. Alleen verdraaid de droom dan ineens vanuit een blij gevoel naar een angstig gevoel. Dan wordt ik dan 's ochtends wakker met t idee dat er tassen vol met kleding in mn huis staan en ik mn bankrekening heb geplunderd. En dan word ik dus angstig (half)wakker: "Wat heb ik gedaan!!?" Maar als ik dan helemaal wakker ben en mn huis doorloop en geen tassen vol kleding zie staan besef ik me pas dat t een droom was.

En als kind had ik nog iets bijzonders: Iedere avond als ik ging slapen stelde ik mezelf een soort van gok automaat (zo'n ding met zo'n hendel en dan 3/4 verschillende rijen met plaatjes die dan gaan draaien en 1 voor 1 stoppen bij een bepaald plaatje- als je drie dezelfde plaatjes had kreeg je t geld uit de automaat) voor die in plaats van de plaatjes van bijvoorbeeld appels enzo; 3 "opties" had: Leuke droom, Nachtmerrie, en Gewoon slapen. In gedachten trok ik dan aan die hendel en hoopte ik heel erg dat ie uit zou komen op Leuke droom. En soms werkte dat. Soms kon ik t inzetten tegen nachtmerries.

Ook had ik als ik nachtmerries had over achtervolgingen bijvoorbeeld; dat alles in zwart/wit was maar mijn achtervolgers waren altijd als enige rood.. Vaag ^^
AAA - Maandag 22 september 2014 14:24
Ik droom vaak dat ik val
Ikke - Maandag 22 september 2014 15:06
Ik heb een keer gedroomd dat ik verkering ga met Liam van 1D. Raar, ik hou niet eens van 1D, hahaha. Ik heb altijd hele rare dromen, vaak ga ik dan slaapwandelen. Één keer werd ik wakker en toen ging ik naar de woonkamer waar mijn vader nog was en toen ging ik rondjes om de tafel lopen. Vervolgens ging ik zitten en begon ik te huilen. En deheletijd fluisterde ik:'Het is mijn schuld, het is mijn schuld.' Ik heb dit vaak als ik een prik heb gekregen, om die reden ben ik ook bang voor een prik. Ik raak bij die dromen helemaal ik paniek, het is echt niet fijn.. Ik heb het nu nog steeds, ik wou dat ik eraf was. Maar heel leuk artikel! Ik ben op heb moment veel bezig met dromen, het is heel interessant. Ik probeer mezelf ook in een lucide droom te krijgen, het lukte één keer en toen kwam mijn moeder binnen stormen.. Grrrrr 😏😏
Ingrid - Maandag 22 september 2014 16:34
Heel typische droom was inderdaad dat mijn tanden los zaten, uitvielen etc. Die droom bleef heel lang terug komen en opeens stopte het. Iemand zei tegen me dat het te maken had met een fase van loslaten, verandering.
sanne - Maandag 22 september 2014 19:00
erg interessant altijd om dit soort artikelen over dromen te lezen!
Beschermster in de strijd - Maandag 22 september 2014 19:40
heel interessant!!
Kaylee - Maandag 22 september 2014 20:54
Super intressant!
jammer genoeg heb ik zelf eigenlijk altijd nachtmerries.. over eten, doodgaan (of dierbaren verliezen) en vooral dat er spinnen en kleine beestjes over me heen lopen.
En als ik op vakantie ga droom ik altijd over vliegtuigongelukken, dankzij mijn vliegangst haha.
Verschrikkelijk!
kate02 - Maandag 22 september 2014 21:13
Ik heb nog nooit gedroomd over mijn tanden of dat ze uitvallen haha!
Wat bevooroordeeld zijn mannen weer, dromen over seks of over dood!
m - Maandag 22 september 2014 21:22
Leuk artikel! Ik heb de meest bizarre ding gedroomd en opgeschreven in een droomdagboek. Bij mij waren veel van de onderwerpen van toepassing, zoals achtervolging, school, dood (van onbekende mensen), en ook vliegen. Ik was dan een vleermuis en werd achtervolgd. Een van de meest bizarre dromen die ik had, was dat ik een jongen was en een heel opdringerige vriendin had waar ik niets voor voelde, omdat ik er dan wel uitzag als jongen, maar toch echt een hetero meisje ben.
Maaike - Maandag 22 september 2014 21:54
Ik droomde voorheen heel vaak dat ik werd achtervolgd en (bijna) verkracht, als ik dan bijna verkracht werd, werd ik wakker. Heel naar.
Ook droomde ik vroeger vaak dat ik of mijn vriendje vreemdging.
Henriette - Maandag 22 september 2014 22:26
Ik droom best vaak dat ik naakt ben in een menigte. En ook vaak rare gebeurtenissen op school of werk.
K. - Dinsdag 23 september 2014 11:04
Ik droom altijd over vergrote dingen, mega varkers, reuzen, autos :p
T. - Woensdag 17 december 2014 12:36
Ik heb gedroomd dat ik op een hoge berg zat en een uitzicht had op een hele grote meer tussen 2 bergen. Ik hoorde geschreeuw van mensen en wat dieren, ik rende met een stukje omlaag om jet beter te kunnen bekijken, toen ik het overzicht had zag ik meer dan honderden witte zwanen 'schreeuwen' leek het wel.. En aan de overkant van de berg zag ik 2 mannen ruzieen over iets wat ik heb vergeten.. Verder zag ik ook dat een duif aan het stikken was door iets wat in zijn keel was blijven hangen, de mannen en de duiven maakte een herrie maar na een paar seconde schoot ik weer wakker.

En normaal doet het me niet veel maar dit keer had ik een gevoel dat ik er iets mee moest doen.

Wat kan dit betekenen?
T. - Woensdag 17 december 2014 12:37
Het was geen 'duif' maar een zwaan die stikte
ladyraffy - Dinsdag 31 maart 2015 12:59
ik heb veel dromen over mensen die me hebben gekwetst! elke nacht nachtmerries en altijd de zelfde dromen. want ik heb de diagnose ptss en daarom ben ik aan het verwerken. ik hoop dat mijn dromen verbeteren en voor jullie ook! ;)