De fijne gewoontes van Irene

 

Al flink wat redactieleden gingen me voor door een blog te schrijven over hun fijne gewoontes. Het doet mij veel goed dat ik een aantal van deze fijne gewoontes voor mezelf heb gecreëerd. Sommigen gaan heel automatisch terwijl ik anderen wat bewuster moet toepassen, maar ze werken altijd rustgevend of inspirerend. Hierdoor maak ik de dagen voor mezelf prettiger en zit ik over het algemeen lekkerder in m'n vel. Wanneer door drukke dagen deze gewoontes er bij in schieten, merk ik ook meteen dat ik er meer behoefte aan heb ze in te zetten.  

Ochtendritueel
Eén van mijn allerfijnste gewoontes vind ik toch wel mijn ochtendritueel. Het is eigenlijk heel simpel: Ontbijten terwijl ik Goede Tijden Slechte Tijden kijk. Nu de zomerstop is, kijk ik Nieuwe Tijden. Het is echt een beetje een guilty pleasure, maar dat zijn vaak de fijnste dingen. Hoe vroeg ik ook op moet staan, ik zet hier altijd mijn wekker voor en neem dat kleine half uurtje extra de tijd. Ik kan zo echt even wakker worden terwijl ik een serie kijk die er elke dag is en waar ik dus niet over hoef na te denken. Hierdoor heb ik nooit een gehaaste ochtend en neem ik rustig de tijd om bewust te ontbijten. Ik ben echt een ochtendmens en als mijn ochtend gehaast is voelt voor mij meteen de hele dag minder lekker. 


Agenda bijhouden en lijstjes maken
Van nature ben ik best een chaotisch persoon. Ik heb ooit de diagsnose ADD gekregen. Daar heb ik medicatie voor gehad, maar dat vond ik persoonlijk niet zo prettig. Met mijn behandelaren heb ik gekeken wat ik zelf kon doen, zonder medicatie, om minder last te hebben van de symptomen van ADD. Door de drukte in mijn hoofd heb ik juist veel behoefte aan structuur. Als ik 'snachts in bed lig en m'n hoofd vol zit met ideeën en dingen die ik nog wil of moet doen van mezelf, schrijf ik ze altijd even op. Dan hoef ik me niet druk te maken dat ik het misschien vergeet en heb ik de volgende dag een helder lijstje klaar liggen van wat ik wil doen. Ik vind het heerlijk om steeds een taakje door te kunnen strepen. Ik heb ook nog altijd een papieren agenda, omdat ik fijn vind iets fysieks te hebben om op te schrijven. Ik kan er dan makkelijk doorheen bladeren en alles in 1 keer zien. Op de een of andere manier voelt een telefoon heel onoverzichtelijk voor mij. Zo heeft ieder zijn voorkeur.

Tekenen
Zoals jullie weten ben ik een creatief persoon, ik uit mezelf dan ook graag beeldend. Ik heb altijd een hele stapel blanke A5 papiertjes op m'n bureau liggen en maak daar tekeningetjes op als ik even niets anders wil doen of een tv-programma aan het kijken ben. De enige regel is dat het niet uit maakt of het iets moois wordt ja of nee. Ik vind het heerlijk om lekker te tekenen zonder er dan meteen veel van hoeven te verwachten. Dit maakt mij ook vrijer in wat ik teken. Meestal beeld ik dingen uit die op dat moment in mijn leven spelen. Het is dus ook een manier om me uit te drukken en mee te communiceren. Af en toe moet ik me er wel even toe zetten, maar het werkt dan heel ontspannend en inspirerend. Soms blijft zo'n tekening wat het is en dan is het gewoon een fijne bezigheid geweest en soms groeit het uit tot een heel schilderij. 

Naar buiten gaan
Soms werk ik de hele dag thuis en hoef ik niet per se de deur uit. Toch ga elke dag even naar buiten. Al is het maar een wandeling of een stukje rolschaatsen. Het doet me altijd goed om me even aan te kleden en een frisse neus te halen. Ik woon in Den Haag dus heb de luxe dat ik gemakkelijk even naar het strand kan om lekker uit te waaien of een duik in de zee te nemen. Je hebt heerlijke gladde tegels langs de boulevard wat echt ideaal is om een stukje over te rolschaatsen. Ik kan vanwege mijn blessure geen roller derby meer spelen, maar vind het fijn om toch te blijven skaten. Het is best belangrijk om regelmatig naar buiten te blijven gaan. Je lichaam heeft, naast goede voeding, UV-straling nodig om voldoende vitamine D aan te kunnen maken. Hiervoor hoef je helemaal niet uren in de zon te gaan liggen, ook in de schaduw of op een bewolkte dag zitten er UV-stralen in de lucht. Een half uurtje naar buiten is dan al voldoende. Ik weet van mezelf dat ik er al snel last van heb als ik niet genoeg buiten kom, daarom vind ik deze gewoonte extra belangrijk voor mezelf. 

Dansen alsof niemand kijkt
Een dag niet door de kamer gedanst, is een dag niet geleefd, zeg ik regelmatig. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar zeker wel voor mij. Ik voer meerdere keren per dag en mini playbackshow op in mijn woonkamer met bijpassende danspasjes. Ook schuif ik graag de meubels aan de kant om even te gaan hoelahoepen. Ik dans dan zonder dat het er mooi of elegant uit hoeft te zien, maar gewoon omdat ik het leuk vind. Ik kan ook helemaal niet zo goed dansen, maar ik ga toch even helemaal los. Het is echt een gevoel van vrijheid. Tijdens het uitgaan vind ik het ook leuk om lekker te dansen, misschien iets minder uitbundig dan thuis, maar ik houd me zeker niet in. Vroeger durfde ik nooit zo goed te dansen waar andere mensen bij waren, maar tegenwoordig weet ik dat niemand dat echt raar vind. Meestal vinden mensen het alleen maar leuk en ik voel me er zelf fijn en vrij door. Iemand kwam een keer naar me toe om te zeggen dat ik misschien niet super goed kon dansen, maar dat het er wel heel leuk uit zag omdat ik echt straalde. Dat vond ik een heel mooi compliment. 


Wat zijn jouw fijne gewoontes?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

knatuur - Zaterdag 2 september 2017 19:04
welke hobby verandering ik ook doe, hoe vaak ik er ook 'even' mee stop, wat ik ook doe, welke interesses ik maar ontwikkel..
Ik val steeds opnieuw weer terug op creatief bezig zijn! Ik kan er niks aan doen.
E. - Zondag 3 september 2017 10:20
Een van mijn fijnste gewoontes is yoga,het helpt mij op zo veel manieren.

Ook dieren buiten opzoeken is een fijne gewoonte van mij.Ik vind het lekker om in de avond buiten te zijn ,het is dan zo heerlijk rustig.Ik ontmoet dan meestal katten en soms egels enz.Dat vind ik superfijn.

Vootdat ik opsta 's morgens,een poosje stil te staan bij wie ik ben en wat belangrijk is in mijn leven,mijn dromen.

De avond van te voren opschrijven wat ik de volgende dag niet mag vergeten te doen.Dat helpt mij echt om rustiger te kunnen slapen.

En mijn dag beginnen en afsluiten met een gebed,daar kan ik echt niet zonder.
Ingrid - Zondag 3 september 2017 10:35
Yoga en naar buiten gaan!!!! Naar mijn zoon kijken en me verwonderen ;)))
Iris - Zondag 3 september 2017 12:56
Heerlijk om lekker mee te blèren en te dansen op muziek.
AnaMan - Zondag 17 september 2017 11:06
Zingen! :)