De druk om druk te zijn

 

Ik kan wel rust nemen, maar als ik me niet rustig voel heeft het toch geen zin? In de tijd dat ik rust neem, kan ik honderd andere dingen doen. Altijd het gevoel hebben dat je meer moet doen en nuttig bezig moet zijn; herkenbaar? Die onrust en het schuldgevoel. Vermoeiend? Dat vast ook. Hopelijk kan deze blog je een handje helpen. (Maar je moet niets he, je mag ook even niets doen in plaats van deze tekst lezen.)

Uit veel onderzoeken is allang gebleken dat mensen die pauzes nemen productiever zijn en beter in hun vel zitten. Niet alleen pauze tijdens een werkdag of studiedag is belangrijk, ook pauzes van andere dingen in het leven. Een dag vrij nemen, zonder van alles te moeten. Even niets doen; we hebben al vaak geschreven over de voordelen ervan. Maar toch blijft het moeilijk om toe te geven aan rust en blijft het vooral zo’n uitdaging om weerstand te bieden tegen de druk om druk te moeten zijn. 


Bron: kellysikkema

Een goed gevoel

Het kan je namelijk best een goed gevoel geven. Ik ben zo lekker bezig geweest vandaag! Ja, echt een productieve dag! Ik hoor het mezelf ook vaak zeggen. Ook als ik de hele dag niet vooruit te branden ben en me niet zo top voel, kan ik oprecht een trots gevoel hebben over dat rondje stofzuigen. Ik wilde eigenlijk lezen of een serie kijken, maar ik heb toch mooi de keuken opgeruimd en schoongemaakt! Een vrije dag zou lekker zijn, maar als ik wél gewoon weer een lange werkweek maak, kan ik zo lekker veel doen! Daar voel ik me vast veel beter bij!

Volgens mij is het niet zo gek dat we dat gevoel hebben. Druk zijn, een druk leven hebben en 'lekker bezig zijn' voelt ook een beetje als succes hebben. Of in ieder geval als op weg zijn naar succes. Op weg naar een leuke baan. Op weg naar een leuk sociaal leven. Druk bezig zijn om alles uit het leven te halen. Maar ook het leven een beetje uit jezelf te halen.

Zeker als je minder goed in je vel zit, worstelt met psychische problemen of een eetstoornis hebt, dan wil je daar uitkomen. Je wilt weg van dat gevoel. Misschien dat ik me beter voel als... En met dat in je hoofd grijp je soms van alles aan om maar bezig te blijven. Om dat gevoel weg te maken, op te lossen of - als dat allemaal niet lukt - er dan zo ver mogelijk van weg te rennen. Geen tijd voor problemen; misschien is dat de oplossing?

Onrealistische verwachtingen

Het kan me een goed gevoel geven, maar ik loop tegelijkertijd een beetje achter mezelf en mijn agenda aan. Want de rust die ik voor ogen heb, komt eigenlijk nooit. Ik denk er iets mee te bereiken, wat maar heel kort een positief effect op me heeft. Want al vrij snel kan ik nog wel even iets anders doen. En als ik toch bezig ben... Ik kan letterlijk wel bezig blijven!

Maar dat je bezig 'kan' zijn, dat je tijd over hebt, betekent niet dat je bezig móet zijn. Het betekent niet dat je daar mentaal of fysiek goed aan doet. Wat is, in het grote geheel, dan nuttig? Nuttig voor je huis en je werk, is niet altijd nuttig voor jou. Dat je tijd over hebt, betekent denk ik niet dat je ook echt meer te besteden hebt. Want sommige tijd is nodig om even niets te doen. Sommige tijd is nodig om uit te rusten of dingen te verwerken. Als je dat allemaal gedaan hebt én je hebt dan nog tijd en energie over; dát is de tijd die je werkelijk over hebt. 

Met een eetstoornis

Als er iets in kan spelen op dit druk-zijn-gevoel, is het de eetstoornis wel. Er is namelijk altijd de mogelijkheid om iets 'te doen' voor de eetstoornis. In plaats van zitten, kun je ook bewegen. In plaats van eten, kun je ook eerst even iets opruimen. Doe je nog eens iets nuttigs, voor je leven en voor de eetstoornis. De pro-ana tips waren echt in mijn hersenen gebrand en geen enkel moment kun je meer onbenut laten om er niets mee te doen. Want; zonde en een gemiste kans.

Voor mij kwam er een steeds groter gat tussen mijn gevoel en nuttig bezig zijn. Ik wilde productief zijn, elke minuut benutten en aan het einde van de dag een tevreden gevoel hebben. Achteraf was ik zo ontevreden over mezelf, voelde ik me zo weinig waard, dat ik dat tevreden gevoel zocht in mijn planning. Toch iets toegevoegd vandaag. Ik voel me vreselijk, maar kijk! Het huis is wel aan kant, ik kan toch iets! Ik weet niet wat ik met mezelf moet, maar kijk! Ik heb voor dat feestje met vrienden echt alles geregeld wat ik maar kón regelen! Geen rust nemen betekende dat ik niet hoefde te dealen met mijn gevoel of mijn eetpatroon. Ik hoefde niet te dealen met mezelf, als ik mijn handen vol had aan andere dingen.

En natuurlijk is het fijn als het huis er lekker bijstaat, je werk af is en je aan anderen denkt. Maar als je ergens voor vlucht, haalt het je meestal wel weer in. Even later zit je in je schone huis met hetzelfde ontevreden en waardeloze gevoel. Vraag jezelf dus eens af waarom je zo druk bent? Waar vul je die tijd precies mee en waarom heb je het idee dat dat nú moet? Misschien is het eng om jezelf die vraag te stellen, maar wegrennen gaat de onrust uiteindelijk niet minder maken. Een opgeruimd huis is fijn. Maar een opgeruimd hoofd is veel fijner. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

MandyLiv - Zaterdag 1 augustus 2020 14:27
Herkenbaar!
Anne-Sophieke - Zaterdag 1 augustus 2020 16:18
Ik vind het eigenlijk vreselijk om druk te zijn. Dan raak ik het overzicht kwijt en word ik gespannen. Ik kan juist heel goed niks doen, haha.
britneyangel - Zaterdag 1 augustus 2020 18:36
goeie blog!
x - Zaterdag 1 augustus 2020 21:27
oke dat was best wel confronterend. Ik ben echt een pro in bezig blijven en wegrennen voor alles
Saskia - Zaterdag 1 augustus 2020 22:14
Heel herkenbaar dit. Balans vinden in lekker bezig zijn en even rustig aan doen is soms zo moeilijk.