De donkere wintermaanden

 

Het komt er weer aan: de winter. De zomer is zo goed als voorbij, de blaadjes beginnen weer van de bomen af te vallen en de temperatuur gaat omlaag. We komen er niet onderuit en voor sommige mensen kan deze tijd van het jaar best wel lastig zijn: hoe ga je hiermee om? 

Abel is sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Hij blogt onder andere over de LHBTQ+ community, zijn transitie, mantelzorger zijn en zijn eetstoornis. Wil je meer lezen van Abel? Dat kan via de tag 'Abel blogt'. Wil je zijn voorstelblog (nogmaals) lezen? Die vind je hier.


Bron foto

Persoonlijk

Ik vind zelf het najaar ook vaak lastig. Veel van mijn terugvallen zijn in het najaar geweest en daar heb ik veel nare herinneringen aan, die rond deze tijd naar boven komen. Ook de kou, de donkere ochtenden en de (grote) hoeveelheden regen. Tegelijkertijd vind ik sommige dingen ook heel fijn: de tijd van sinterklaas, kerst, lichtjes en warme dekens. Ik houd sowieso al enorm van koffie maar in deze periode kan ik er extra van genieten. Ook ben ik dol op kruidnoten, speculaas en alle warme, kruidige smaken.

Vitamine D

Het eerste wat in mij opkomt als ik denk aan de befaamde winterdip, is het gebrek aan vitamine D. Doordat de zon minder schijnt, maken we hier minder van aan en dat kan een (behoorlijke) impact hebben op je mentale gesteldheid. Mijn advies is daarom om, als de zon wel een keer schijnt, er gebruik van te maken en naar buiten te gaan. Hier heb je sowieso een win-winsituatie mee, want de natuur in de herfst (en winter!!!) is enorm mooi: de verkleurde blaadjes, eikels, kastanjes. Het is prachtig. Hiernaast kan het bijslikken van vitamine D een goed idee zijn, maar overleg dit vooraf met je (huis)arts of dit nuttig is voor jou om te doen.

Praten

Meer mensen hebben het in deze tijd moeilijker, en het is goed als daarover gepraat wordt. Door elkaars verhalen te horen, kun je erkenning en herkenning vinden. Dat zorgt voor verbinding en dat is vaak nét datgene wat we nodig hebben. Weten dat je niet alleen bent, dat het oké is om het moeilijk te hebben en dat het niet 'slecht' is.

Maak het gezellig

Kerstlichtjes, kerstboom, thee, warme truien, dekens: maak je omgeving zo comfortabel mogelijk voor jezelf. Houd jij van kerst en wil je in oktober al de kerstboom opzetten omdat jij daar blij van wordt? Lekker doen! 

Terwijl ik dit schrijf is het september, en ik zit ook al met een muts op en fluffy sokken aan: ik voel me hier comfortabel in en als andere mensen dit raar vinden, is dat meer hun probleem dan dat van mij.

Acceptatie

Een belangrijk onderdeel hiervan vind ik ook acceptatie: je hebt de seizoenen, het weer en de tijd van het jaar nou eenmaal niet in de hand. Accepteer dat het nu even zo is. Je kan er wel van balen dat het geen zomer is, dat het regent en koud is, maar dat verandert de situatie niet. Niemand kan het weer veranderen, ook jij niet, hoe boos of geïrriteerd je ook bent. Probeer te bedenken dat ook deze tijd weer over gaat: voor je het weet is het weer lente, gaan de bloemen weer groeien en gaat de zon weer schijnen.

Ik ben benieuwd hoe de lezers van Proud hiermee omgaan: hebben jullie hier ook last van? En wat helpt jou in deze tijd van het jaar?

Skip de winterdip.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Zaterdag 1 oktober 2022 13:37
Ik kijk elk jaar steeds meer last te krijgen van de winter, kou en donkere dagen. Voel mij na de feestdagen steeds meer somber en rot en ben niet meer vooruit te branden.
Ben heel erg benieuwd naar de tips, zelf werkt het voor mij denk ik het beste om mij niet thuis te gaan coconnen maar er op blijven uitgaan.
Lost girl - Zaterdag 1 oktober 2022 14:42
Herkenbaar wat je schrijft Abel. Mijn zwartste periodes zijn bijna altijd in nov, dec, jan. Afgelopen jaar was ik voor het eerst niet opgenomen rond de feestdagen. Ik neem nu standaard lichttherapie op het moment dat ik ook maar iets van extra depressieve gevoelens signaleer. Ik ben echt heel blij dat ik heb uitgevonden dat lichttherapie voor mij kan helpen. Daarnaast veel het gezelschap van vrienden, medebewoners en begeleiding opzoeken. En hoe lastig het ook is om eruit te gaan blijven werken, maar daar wel collega's op de hoogte brengen van de afwezige toestand waarin ik soms verkeer.
Cindy - Zaterdag 1 oktober 2022 15:04
Nuttige blog!bedankt abel!
Lize - Zaterdag 1 oktober 2022 15:36
Als tiener had ik ieder jaar last van een winterdip. Zag er heel erg tegenop. Nu kan ik gelukkig ook van de herfst- en wintermaanden genieten.
Een simpele tip, maar het helpt echt: maak je wat minder druk om hoe je kleding eruit ziet. Let vooral op hoe het functioneert. Als je weet dat jij lekker droog en warm blijft (ondanks het regen en kou), is het makkelijker en leuker om naar buiten te gaan. En juist dat naar buiten gaan helpt weer om je beter te voelen.
Melissa - Zaterdag 1 oktober 2022 16:12
Prachtig verwoord!! In januari en februari heb ik daar helemaal geen last van, omdat die maanden in het teken van een nieuw begin (jaar) zijn. Dat brengt me een vrolijker gevoel dan de maanden november en december.
Malukah - Zaterdag 1 oktober 2022 16:39
Ik probeer:
- Mezelf te gunnen lampen en kaarsjes aan te doen
- Lekker warm aankleden
- Warme drankjes maken
- Herfstwandeling te maken
- Op wintersport gaan, liefst meermaals
- Genieten van zelfgemaakte appelflap/carrotcake/appeltaart/pompoengerechten/erwtensoep
Jup - Zaterdag 1 oktober 2022 17:02
Heel herkenbaar voor mij. Ik merk nu al dat ik er last van heb.
Deels is dat ook een stuk 'angst voor de angst'. Dus eigenlijk word ik al bang en voel ik me al slechter omdat ik báng ben dat ik me weer somber en depressief ga voelen net als eerdere jaren.
Tevens zit er bij mij ook een stukje trauma-lading op deze maanden, met name december. En zodra de donkere dagen beginnen, voelt het voor mij alsof het weer december is.
Heel krom en ingewikkeld, omdat ik verstandelijk prima weet dat het nog gewoon september is (of oktober dan sinds vandaag).
britneyangel - Zaterdag 1 oktober 2022 17:19
ik ben blij dat het warme weer over is, ik vond dat echt niet fijn, maar ik haat de kerst dat geeft me stress maar dat heeft met me es te maken.