Dansen in je onderbroek

 

Een tijdje terug schreef ik een blog waarin ik 5 geheimen van mijn herstel deelde. Één van die geheimen was dansen. Dat is niet zo gek, want er zitten heel veel voordelen aan dansen en dan hoef je niet eens een super goede danser of danseres te zijn. Gewoon lekker thuis in je onderbroek voor de spiegel of met vrienden in de discotheek. Het leek me leuk om hier nog eens een keertje op in te gaan en in deze blog een aantal voordelen van dansen te bespreken.

♥ Dans het van je af
Ik ben hersteld van mijn eetstoornis. Toch loop ik van tijd tot tijd tegen ingewikkelde gevoelens en onzekerheden aan. Ik kan dan behoorlijk vastlopen in m'n eigen gevoelens en gedachten. Vroeger zou deze onrust leiden tot een eetbui. Dat was mijn manier om om te gaan met lastige gevoelens en gedachten. Ik kreeg vaak mee dat ik dat gevoel er moest laten zijn, het een plekje moest geven en naar m'n gedachten moest kijken alsof het wolkjes waren die voorbij dreven. Nou, makkelijker gezegd dan gedaan, vond ik! De onrust in mij werd vaak zo groot dat het haast voelde alsof ik uit elkaar spatte. Het moest eruit. Het moest ergens heen. Een eetbui? Nee, een dansje!

Ik griste m'n mp3-speler van m'n bureau en sloot mijn koptelefoon erop aan en voor ik het wist stond ik een hele mini-playbackshow te geven in de kamer. Ik kon mezelf even helemaal laten gaan in m'n eigen wereldje en niemand die me lastig viel. Ik genoot van m'n favoriete muziek en liet de spanning door beweging vrij komen en van me af vallen. Even uit m'n hoofd en in m'n lichaam. Dit was mijn manier van gevoelens een plekje geven. Op deze manier heb ik vele eetbuien weten uit te zitten, maar je kan het vast ook inzetten tijdens momenten van angst of paniek waarbij je ook erg in je hoofd gaat zitten malen. Het is in ieder geval het proberen waard.

♥ Dans jezelf gelukkig
Als kind al danste ik dagelijks door de kamer. Ik verzon hele verhalen rondom verschillende liedjes en stelde heuse musicals samen die ik vol overgave aan de knuffels in mijn slaapkamer opdroeg. Aan fantasie geen gebrek. Toen ik ging puberen ben ik dit gevoel een beetje kwijtgeraakt en toen ik een eetstoornis had was het helemaal ver te zoeken. Het kwam niet in mijn hoofd op om te gaan dansen. Ik was met heel andere dingen bezig.

Ik heb het dansen kunnen inzetten tijdens het herstel van mijn eetstoornis en ondertussen is het iets dat ik dagelijks doe. Niet dat ik het echt inplan, maar ik kan het gewoon niet laten. Een dag niet gedanst is een dag niet geleefd. Ik vind het fijn om te dansen als ik uitga, maar het allerliefst doe ik het thuis, in m'n onderbroek, voor de spiegel en met een haarborstel als microfoon in m'n hand. Op de goede dagen speel ik zelfs een solootje op m'n luchtgitaar. Ik vind het heerlijk. Lekker ongegeneerd m'n beste (en ook wel vreemdste) moves eruit gooien. Er is toch niemand die kijkt!

Dansen maakt je werkelijk gelukkig. Het zorgt er namelijk voor dat je het geluksstofje endorfine aanmaakt. Deze maak je sowieso aan tijdens sporten, maar bij dansen komen er nog extra voordelen bij kijken. Het hoeft geen wedstrijd te zijn, je kan het samen doen, het brengt mensen bij elkaar en je luistert naar je favoriete muziek die misschien ook wel goed aansluit bij hoe je je voelt. Het is dus niet alleen goed voor fysieke spanning, maar ook op emotioneel vlak heeft het grote voordelen. Het kan helpen om simpelweg geluk te voelen, maar ook kan het helpen om die tranen die er al die tijd uit moesten eindelijk eens te laten stromen of gewoon eens flink die agressie eruit te stampen. Een soort totaalpakketje eigenlijk.

♥ Ik kan helemaal niet dansen!
Iedereen kan dansen! Tenminste, dat ligt er een beetje aan hoe je het benaderd. Niet iedereen kan de achtergronddanseres van Beyoncé zijn, maar iedereen kan bewegen op en genieten van muziek. We doen het immers al sinds onze geboorte. Het is toch heerlijk om te zien hoe een baby lachend meebeweegt op de muziek en dat terwijl een baby nog helemaal niet kan dansen. Ooit vond ik op het internet een plaatje van de omschrijving van het woord 'Balter'. 'To balter', betekent:

"To dance artlessly, without particular grace or skill but with enjoyment."

Naar het Nederlands vertaald betekent dit: Dansen, zonder enige elegantie of bekwaamheid, maar met plezier. Ik kon me zo goed identificeren met dit woord en had het plaatje meteen als facebookachtergrond ingesteld. Ik kan ook niet heel erg mooi dansen, dat weet ik en dat is niet erg, maar ik doe het wel heel erg graag. Zowel thuis als op openbare gelegenheden met een enorme glimlach op mijn gezicht. Ik kan dan echt stralen.

Vroeger was ik altijd een muurbloempje op de soos-avonden van de middelbare school, maar tegenwoordig heb ik er niet echt meer moeite mee om in het openbaar te dansen. Ik krijg er vaak positieve reacties op en voor je het weet doet iedereen gezellig mee. Je bent gezellig op een feestje en niet kandidaat bij So you think you can dance. Niemand gaat jou beoordelen op hoe goed jij wel of niet kan dansen. Het is juist alleen maar leuk! Nu kan ik me goed voorstellen dat je misschien verlegen bent, des te fijner is het als je lekker helemaal los kan gaan in je eigen slaapkamer. Ik moet zeggen dat ik op dat moment ook wel op een heel andere manier dans. Je moet doen wat goed voor jou voelt.

Dans jij graag?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ja. - Zaterdag 5 mei 2018 10:03
Ik dans overal en nergens. Zelfs tijdens het boodschappen doen (verlicht de spanning ook). Iedereen die mij kent weet ook dat je mij niet moet remmen erin.
britneyangel - Zaterdag 5 mei 2018 12:01
ik dans ook graag! op andere plekken vind ik het wel eng behalve thuis en bij de zumba niet
Spike - Zaterdag 5 mei 2018 13:30
Zumba is gaaf he, britneyangel :-) Ik kom er altijd beter van terug. Als ik ooit nog durf, zou ik wel opleiding tot Zumba-instructrice willen doen. Omdat het zo mooi is dat iedereen het kan doen.
xxxm - Zaterdag 5 mei 2018 14:14
Ik doe ook aan zumba. Echt heerlijk. Kan echt genieten van het dansen en de muziek. Het maakt mijn hoofd even leeg. Je vergeet even je zorgen :)
Raechel - Zaterdag 5 mei 2018 15:20
Hahahaha mijn grootste geheim (tevens de reden dat klaarmaken echt een ellenlang proces is bij mij) is dat ik altijd sta te dansen in m’n ondergoed terwijl ik m’n makeup/haar doe echttt loveit
britneyangel - Zaterdag 5 mei 2018 18:34
zeker gaaf spike
marleen - Zaterdag 5 mei 2018 21:54
Ik dans ook, in groep. Maar in onderbroek voor de spiegel?? Hell no!
Anellin - Zondag 6 mei 2018 07:10
Haha me 2! Muziek kan me echt helemaal in een andere stemming krijgen! Bedankt voor de tip, nooit gebruikt bij eetbui drang gevoelens, masr ik ga het proberen!