Dag van de Dwangstoornis

 

Op vrijdag 12 mei vindt in Utrecht de eerste Nederlandse dag van de Dwangstoornis plaats. Ruim 250.000 Nederlanders kampen met dwangklachten. ‘Patiënten lijden in stilte', volgens psychiater en organisator van de dag Menno Oosterhoff. ‘Door onwetendheid over deze aandoening wordt de diagnose vaak jaren te laat gesteld.'

Zelf kampt Oosterhoff al 40 jaar met dwang. Op 12 mei, tijdens de eerste Nederlandse Dag van de Dwangstoornis, verschijnt zijn boek Vals Alarm, over leven met een dwangstoornis.

‘Ik vind het belangrijk om als psychiater open voor mijn dwang uit te komen omdat ik vanuit eigen ervaring kennis wil delen en me niet meer wil schamen voor mijn aandoening. Schaamte is onder dwang patiënten een groot obstakel wat de lijdensdruk nog groter maakt.'

De dwangstoornis is vooral bekend in de vorm van smetvrees of controledwang. Minder bekende verschijningsvormen zijn ongewenste gedachten en voorstellingen over agressie en seks, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, overgevoeligheid voor onvolledigheid en dwang om handelingen steeds opnieuw uit te voeren.

vals alarm menno oosterhoff

‘De kern van elke dwang is een permanente twijfel en onrust die je dagelijkse functioneren ernstig belemmeren', volgens Oosterhoff.

Tijdens de Dag van de Dwangstoornis op vrijdag 12 mei in Utrecht geven professionals en dwangpatiënten lezingen en workshops over dwang. ‘Het is bovendien een plek waar mensen met dwang ervaringen kunnen delen en ontdekken dat ze niet de enige zijn', aldus Oosterhoff. ‘Met deze dag wil ik de bekendheid van de aandoening vergroten, meer begrip krijgen vanuit de maatschappij en de schaamte bij patiënten verminderen.'

Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd) psychiater en werkt bij een grote GGZinstelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD Netwerk, www.dwang.eu en schrijft columns in Medisch Contact. In 2015 kreeg Oosterhoff een eervolle vermelding bij de Psyche Mediaprijs voor de bevlogenheid waarmee hij begrip vraagt voor psychische problemen. Zijn boek Vals Alarm is vanaf 12 mei verkrijgbaar in de boekhandel en via bol.com.

Ben jij bekend met dwang?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Maandag 8 mei 2017 19:20
Kan iedereen naar dat ene in utrecht komen? Ik zou er heel graag naar toe willen...mij leven word beheerst door dwang... door dwang kan ik nieteens mijn examens doen dit jaar.. :(
M - Maandag 8 mei 2017 19:48
Ah...ik kom er net achter dat het uitverkocht is ...wilde er graag met een vriendin van mij naartoe :( ..achja ik ga wel het boek bestellen! Heb ik weer wat te lezen :)
L - Maandag 8 mei 2017 21:17
Mijn behandelaars zeggen dat mijn BDD ook een vorm van dwang is, maar zover ik weet is het toch gewoon een aparte diagnose? Op dit moment heb ik het staan als "OCS - toelichting: dysmorfofobie" maar ik vind dit nogal raar.. ik weet dat BDD onder het obsessief-compulsieve spectrum valt, maar het valt toch niet onder OCS zelf? Iemand?
Lars - Dinsdag 9 mei 2017 16:10
Zo zie je maar Scarlet, om anderen te kunnen helpen, hoef je zelf niet klachtenvrij te zijn en mag je een stoornis hebben. Of deze nu weg is, blijft of terugkomt... Het er zijn voor anderen is wat telt.

X