Coronavirus; wat heeft het jullie gebracht?

 

Eerder schreven wij over wat de coronocrisis ons in positieve zin heeft gebracht. Het was - en is - natuurlijk een heftige situatie, maar die grootste veranderingen kunnen soms ook een verrassend goede wending aan je leven geven. Wat daarvoor niet lukte, of simpelweg niet gebeurde, lukt nu misschien wel. Juist omdat het leven even stil kwam te staan. Juist omdat je voor nieuwe uitdagingen stond. En omdat je even niet anders kon.

Wij wilden ons laten inspireren door de positiviteit die het jullie heeft gebracht. Niet alleen wij zijn gegroeid in sommige opzichten, jullie hebben jezelf ook overstegen. Dat is, in een heftige situatie als deze, te belangrijk om niet te benoemen. Daarom delen we graag wat voor positiefs de coronacrisis jullie heeft gebracht.


Bron: lunarts

Omdat het ongelofelijk sterk is om de positieve kant te belichten in een tijd die alles behalve ideaal is. Alles behalve normaal. Het werpt je terug op jezelf, terwijl dat misschien juist iets is wat je beangstigt. Daar hebben we allemaal iets van geleerd. Van de rust die - in alle onrust - op ons werd gegooid. De rust die we, als we dit zo lezen, eigenlijk zo ontzettend hard nodig hadden. Het kan voor ons allemaal volgens mij een les zijn in hoe we ons leven, ook hierna, opnieuw in zouden willen delen. Met hier en daar misschien een nieuwe gezonde gewoonte, of een gewoonte minder. Deze berichten ontvingen we van jullie via ons Instagram account:

"De coronacrisis heeft mij eigenlijk ontzettend veel rust gegeven, precies wat ik blijkbaar nodig had. Mijn studie had ik al stilgelegd, maar ik bleef mijn dagen vullen met alles om maar bezig te blijven. Nu moest ik wel thuis zijn, kon ik vrienden en even niet meer zien en werd ik gedwongen stil gezet. Geen feestjes en sport. Aan het begin heel lastig, maar ik begon het steeds meer te waarderen. Nu ga ik langzaam weer mijn sociale leven uitbouwen, maar ik ga nooit meer terg naar hoe het was."
- Hannah

"Het heeft ervoor gezorgd dat ik besefte dat ik niet altijd door hoef te lopen en die drukke wereld eigenlijk helemaal niet goed is. Je bent altijd maar bezig en hebt nooit echt rust. Nu ging ik nog wel werken, maar verder zat ik stil."
- Julia

"Mezelf meer ontspanning kunnen geven, wat anders nooit mocht van mezelf."
- NMK

"Rust op verschillende vlakken. Qua school-druk en op sociaal vlak, en minder hoge eisen stellen aan mezelf."
- Nina

"Veel meer tijd voor slapen kunnen nemen."
- Carine

"Ik ben meer tot rust gekomen."
- Isabelle

"Het heeft mij geleerd dat ik mag ontspannen, dat juist relaxmomentjes ingepland zouden moeten worden omdat dát is wat je lichaam nodig heeft; ontspanning."
- Yara

"Veel rust en meer zelfstandigheid."
- Britt

"Ik heb voor mijzelf leren zorgen. Die pauzeknop zou ik zelf ook wel eens mogen indrukken als straks alles weer begint. Door de coronacrisis heb ik weer heel veel energie en ik ben niet van plan al die energie weer op te maken. Ik ga in het vervolg blijven bijtanken."
- Gabi

"Dat ik verplicht een stapje terug moest doen, maar dat stiekem heel erg nodig had."
- Marieke

"Ik heb meer tijd om momentjes voor mezelf te pakken omdat ik simpelweg veel minder 'moet'."
- Maartje

"De coronacrisis heeft mij rust gegeven. Ik voelde niet meer continu de druk om te moeten presteren. Ik hoefde me niet meer continu te vergelijken met iedereen."
- Essie

"Rust. Niet in de verleiding om mezelf te verliezen en weg te stoppen achter feestjes en festivals."
- Stephanie

"De coronacrisis heeft mij geleerd wie en wat echt belangrijk is in mijn leven. Het gedwongen 'stilstaan' heeft me ook de ruimte gegeven meer inzicht te krijgen in mezelf waardoor ik nu weer verder kan bouwen."
- Daphne

"Stoppen met koffie."
- Sanne

Samen in hetzelfde schuitje zitten. Het kan de emoties hoog op laten lopen, maar het verbroedert ook. In de blog ‘De lockdown missen’ beschrijf ik ook hoe het voelde alsof we even collectief aan het lijden waren. Je zit niet vaak zo gezamenlijk in een crisissituatie. Je hebt je eigen persoonlijke crisismomenten, je hoort die van een ander, maar je maakt zelden zo ontzettend hetzelfde mee. Op hetzelfde moment. Met zoveel mensen. Hoewel we elkaar minder konden zien en minder konden vasthouden, kwamen we op sommige vlakken wel dichter bij elkaar.

"Iedereen in mijn omgeving begon zich zorgen te maken over de 'coronakilo's'. Ik vond het zo jammer en verdrietig voor mijn familie dat prestaties zoals online lesgeven, de kids de hele dag thuis entertainen of het terugvallen op jezelf vergeten werden, maar enkel die 'coronakilo's' nog belangrijk bleken. Op dat moment besefte ik dat zij, maar ook ik, zoveel meer zijn dan dat gewicht. Dat er zoveel andere zaken belangrijker zijn. Ik mocht het ook verdrietig vinden voor mezelf dat mijn dag afhangt van het getal op de weegschaal."
- Negoo

"Ik heb door de coronacrisis meer contact gekregen met mijn huisgenoten en ze beter leren kennen."
- Ellie 

"Ik vond het heel erg fijn dat iedereen een soort van gelijk was. Studie, geld of wat dan ook deed er allemaal niet toe. Iedereen was thuis en mensen begrepen nu veel beter dat het helemaal niet leuk is om thuis te moeten zitten. Ik merkte ook dat ik nu voor mezelf kon herstellen omdat het halen van een rijbewijs of oppakken van een studie wegvielen. Ik kon nu echt kijken naar wie ik was en wilde zijn voor mezelf, niet naar de verwachtingen van anderen. Ook was de hulpverlening anders, maar ik merkte dat mijn team veel hechter werd en dat we alles echt samen deden. Vaak wel op afstand, maar ze deden enorm hun best en zagen in dat het leven leven niet zo vanzelfsprekend is. Ook begonnen mensen meer voor elkaar te zorgen en was er onderling veel minder strijd! Ik voelde veel meer een positieve energie! Het is natuurlijk ongelofelijk erg dat de coronacrisis er is, maar ik denk ook dat de wereld dit nodig had. Even een pas op de plaats en iedereen een soort van gelijk, het brengt ons allemaal dichter bij elkaar."
- Romy

"Ik heb een meisje op internet leren kennen dat ook een eetstoornis heeft. Toen het mocht, hebben we afgesproken en nu zijn we echt heel goed bevriend."
- Louise

"De mogelijkheid om even stil te staan en erachter te komen dat vriendschap dieper gaat dan alles."
- Lianne

"Ondanks de afstand, toch meer verbondenheid. Zowel met de mensen om mij heen, als met mijn eigen ik. Ik ben in deze periode veel dingen vanuit mezelf aangegaan en en ben echt een sterker en krachtiger persoon geworden. Ik ben weer iemand die van jaren lang ziek zijn, niks meer durfde te geloven, kon of wilde doen, gegaan naar iemand die weet wat ze weer wilt, weet dat ze er ook mag zijn en iemand die het leven weer tegemoet lacht. Al met al, veel grote stappen, in een relatief korte tijd. Maar het gaat goed en ook heb ik dus mijn omgeving enorm hierbij betrokken. Juist vanaf afstand, maar ik had het idee tijdens de coronacrisis dat steeds meer mensen behulpzamer werden en meer aan de ander gingen denken. Dat vond ik erg mooi om te zien."
- Fleur

Structuur is meer dan ooit belangrijk voor ons gebleken. Het viel aan alle kanten weg, terwijl we dat in het dagelijks leven soms al een uitdaging konden vinden. Misschien juist met dat extra beetje rust, maar ook vanuit noodzaak, vonden jullie de structuur in je leven terug. Vanuit de basis en misschien wel stabieler dan ooit. 

"Beter leren time-managen op mezelf zonder echte dagplanning van buitenaf."
- Jade

"Het heeft mij laten inzien dat structuur heel belangrijk is, waardoor ik nu meer structuur maak voor mezelf."
- Anoniem

"Mijzelf geleerd hoe ik meer invulling kan geven aan structuurloze dagen."
- Marre

"Structuur van de indeling van de dag en eetpatroon."
- Nancy

"Een stabiel eetpatroon."
- Lisa

Het is niet vanzelfsprekend dat het goed gaat of dat het leven makkelijk is. Kun je nagaan als daar een nationale gezondheidscrisis overheen komt. Daar kan niemand zich op voorbereiden, daar is geen handboek voor of een gouden formule. Het zijn denk ik dit soort momenten waarbij je jezelf kunt overstijgen. Waarbij je ineens in staat bent iets te veranderen of de kracht in jezelf vindt om een ander pad in te slaan. Je durft jezelf aan te kijken en vindt de ruimte om de belangrijkste en meest confronterende vragen aan jezelf te stellen. Juist omdat je nu niet kan vluchten, juist omdat dit misschien wel het moment is en je er - meer dan ooit - klaar voor bent. Jullie vonden, allemaal op je eigen manier, een knop in jezelf die je nu echt om kon zetten. De wereld stopte even met draaien en misschien was dat wat nodig was om niet langer weg te draaien van herstel.

"Door de coronacrisis ben ik eindelijk écht begonnen met mijn herstel."
- Lotte

"Door behoorlijke terugvallen heb ik eindelijk kunnen aanvaarden dat ik het niet meer zelf kan."
- Jonim

"Ik heb wat rust gekregen om te kijken welke opleiding ik wilde gaan doen. En ik heb veel van mijn terugval geleerd en weten te herpakken."
- Tommy

"Doordat ik online les kreeg, kon ik makkelijker mijn aankom-lijst volgen. Ik vond het fijn om daar gewoon thuis mee aan de slag te gaan in plaats van dat ik plotseling veel meer zou moeten eten op school."
- Esther

"Door zo lang thuis gezeten te hebben had ik mentaal veel tegenslagen. Toen veranderden de afspraken bij de psycholoog in telefonische afspraken, wat het voor mij makkelijker maakte. Ik begon meer open te zijn en eerlijk. Langzamerhand werd ik ook open in het gezin en deelde ik mijn tegenslagen op het moment zelf, want ik kon er niet voor vluchten zoals in het dagelijkse productieve leven. Nu heb ik de juiste hulp en juiste medicatie, wat mij weer een stuk verder heeft gebracht. Ik hoef me nu niet druk te maken over wat ik wel en niet vertel, ik kan nu eerlijk en open zijn bij de psycholoog en in mijn gezin. Voor de coronacrisis was ik nooit open en eerlijk, toen was elk bezoek aan de psycholoog weer een hele uitdaging. Doordat het zo druk was in mijn hoofd kon ik helemaal niets vertellen en durfde ik dat niet. Dus de coronacrisis heeft mij wel wat positiefs gebracht op lange termijn. Ik kan nu de juiste behandeling krijgen."
- Yasmine

"Rust voor nadenken wat heeft geleid tot herstel. Uit de omgeving stappen waar ik makkelijk kon afvallen."
- Iris

"Tot inkeer komen en echt bewust voor herstel kiezen."
- Isa

"Ik ging te vaak naar de sportschool, wat door de corona niet kon en ik vind het top!!"
- Sabine

"Na jarenlang af en aan met een eetstoornis rond te hebben gelopen gelopen trok de coronacrisis mij volledig het dal in. De eetstoornis kreeg mij dit keer helemaal in haar greep, door alles wat wegviel en de controle die ik daardoor verloor. 'Deze samenleving word het nieuwe normaal', zeiden ze. Hoe dat er voor mij uitzag was nog veel geïsoleerder dan de gemiddelde burger in quarantaine. De eetstoornis was dit keer sterker dan mijn rationele ik doordat corona haar alle ruimte gaf en ik raakte steeds dieper in het dal. Gelukkig gaf de coronacrisis mij ook veel tijd om na te denken over het leven en wat ik nou echt wil. Is terug in mijn eetstoornis duiken het nieuwe normaal voor mij? Nee! De coronacrisis en de urenlange piekersessies hebben me doen inzien dat ik voor eens en voor altijd afstand wil doen van mijn eetstoornis. Na zeven jaar vechten heb ik een aantal weken terug eindelijk de stap naar hulp weten te zetten. Mijn behandeling staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste stappen zijn gezet! Wat de coronacrisis voor mij betekent is een bizarre confrontatie met mezelf. Het heeft me een flinke terugval bezorgd, maar aan de andere kant een dosis hoop. Ik geloof erin dat het nodig is om eerst heel hard onderuit te gaan om vervolgens in te zien wat je echt nodig hebt om weer op te kunnen staan en door te gaan. Of in mijn geval opstaan en een nieuwe weg inslaan; de weg naar herstel."
- KimmieS

"Dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen om opgenomen te worden in een kliniek."
- Sophie

"Dat ik mij bewust ben geworden van wat er allemaal speelt en of ik dit zo wil doorzetten of het wil gaan aanpakken. En ik heb gekozen voor het laatste."
- Iris

"All in gegaan en heel veel regels losgelaten."
- Famke

"Dat mijn angst voor het aankomen door niet te kunnen sporten niet reëel was. En ik mijzelf nu rust kan geven zonder gekke verplichtingen of compensaties. En dat ik eigenlijk heel sociaal ben. Mij leven bestaat uit samenzijn terwijl ik dat niet wist."
- Ash

"Kortere wachttijd voor opname in een kliniek."
- Lookingforliya

"Dat ik rustig kon beginnen met herstel, zonder drukte van school en sport."
- Fleur

"Eerlijkheid naar mezelf; in mijn herstel en persoonlijke leven. Zoveel (mentale) stapjes gezet!"
- Anoniem

"Juist doordat het zo slecht ging heb ik mezelf heel erg leren kennen."
- Madeleine

"Ik kon toegeven dat het niet goed met mij ging, ik kon aanvaarden dat ik net als veel in de maatschappij ook even stil lag. Meedraaien was geen optie meer, mezelf ruimte geven wel. Ik ontdekte welke last wegviel en waar ik mee aan de slag kon."
- Lenty

"Ik heb aan mezelf kunnen werken, tijd genomen voor mezelf en dingen kunnen verwerken. Het heeft ook negatieve dingen gebracht, maar heb eindelijk naar mezelf kunnen luisteren."
- Lara

"De coronacrisis heeft mij rust gegeven en daardoor de ruimte om te voelen en verder te komen in mijn herstel."
- Iep

Dankbaarheid is iets dat, ook in de grootste crisissituaties, vaak terugkomt. Als het allemaal misgaat, als alles op je afkomt of juist uit je handen lijkt te vallen, besef je wat je hebt. Je beseft wat je al die tijd al had en hoe dankbaar je daar voor mag zijn. Of misschien leer je en zie je nu pas wat echt belangrijk is voor jou op dit moment. En vooral; hoe kun je je leven zo gaan inrichten dat dit, op een gezonde manier, het nieuwe normaal voor jou kan worden. 

"Ik ben erachter gekomen wat een enorme invloed mijn thuissituatie op mij heeft en op mijn vrienden. Ik heb afstand genomen van een vriendschap en ben een vriendschap aan het opbouwen met mensen waar ik wel positieve vibes van krijg. Ik ben begonnen met het gebruik maken van een agenda en herinneringen, want het was een chaos op school en in mijn hoofd. Dat helpt wel."
- Lilian

"Gelukkig worden van hele kleine dingetjes. Dankbaar zijn voor sociale contacten en fijne vrienden."
- Linde

"Dat je je realiseert in wat voor vrijheid we leefden."
- Yada

"Het horen van de vogeltjes en andere natuurgeluiden tijdens het wandelen."
- Tessa

"De coronacrisis heeft me geleerd om opnieuw te genieten van de kleine dingen in het leven."
- Anoniem

"Tijd voor mezelf geaccepteerd, met nieuwe hobby’s en interesses. Waardering voor kleine dingen."
- Anoniem

"Ik heb geleerd dat ik alles maar gewoon op me af moet laten komen."
- Yara

"Terug beginnen lezen in boeken, zomaar zittend in een zetel of in de zon."
- Stéph22 

"Ik heb na 6 jaar mijn hobby borduren weer opgepakt."
- Anoniem

"Ik heb geleerd dat een tegenslag niet jouw schuld hoeft te zijn."
- Cerisa.026

"Meer tot mezelf gekomen en meer bewust bezig geweest."
- Anoniem

Wat voor positiefs heeft de coronacrisis jou gebracht?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Woensdag 29 juli 2020 19:14
wat een goeie en positieve blog! in de coronaperiode toen we thuis zaten, vond ik het fijn dat ik voor sommige hobbys meer tijd had en ook zin
Lotte - Woensdag 29 juli 2020 20:22
Hele fijne blog! Iedereen bedankt voor het delen, zelf vind ik het soms wel lastig om positief te blijven met eventueel een tweede lockdown in het verschiet. Al deze berichten laten me weer inzien dat een eventuele nieuwe lockdown ook niet het einde van de wereld zou zijn. Qua positieve dingen heeft de crisis me dichter bij een aantal vrienden en vriend gebracht
DepriAspie - Woensdag 29 juli 2020 20:36
In Antwerpen nu terug verstrengde maatregelen. Omdat ik al lang thuis in ziekte zit, werkhervatting voor mij niet zal kunnen nu telewerk verplicht wordt (ik heb hulp nodig, en kan niet alleen thuis werken, na 6 maanden ziekte teruggaan is echt niet evident). Ik begon wat te sporten maar de fitnesscentra sluiten. Bewegen was weer obsessief geworden de voorbije weken, nu plots fitness toe... gevolg: na 11 jaar me niet te hebben beschadigd, ben ik gisteren herbegonnen... Neen, deze post is verschrikkelijk. corona heeft NIKS positiefs gebracht.
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 30 juli 2020 11:51
Hi DepriAspie,

Wat ontzettend rot dat het niet goed met je gaat. Ik snap dat je hierdoor geen enkele positieve ervaring heb n.a.v. de maatregelen. Als je hier verder over wilt praten, kun je altijd terecht op ons forum of in de chats. We wensen je veel sterkte!

Liefs!
Mirjam - Donderdag 30 juli 2020 11:28
Mooie ervaringen dus vooral Liefdevol zijn.
Aimee - Donderdag 30 juli 2020 16:54
Corona heeft mij niks positiefs gebracht. Fijn als je thuis kan werken maar in de supermarkt werken en je onveilig voelen door de klanten is het naarste wat er is. Ik snap dat er positieve berichten moeten zijn maar ik lees in jullie blogs vooral positieve dingen over corona en niet dat het ook voor velen negatief kan uitvallen.
Nicole - Maandag 3 augustus 2020 12:31
Fijn dat zoveel mensen er positieve dingen aan overgehouden hebben maar voor mij heeft Corona vooral voor meer stress gezorgd en dat ik er zelfs depressief van werd. Gelukkig had ik al psychologische hulp waardoor ik redelijk snel de draad weer op kon pakken.