Coronavirus; tips voor telefonische afspraken

 

Bellen is iets dat ik altijd heel lastig vond. Zeker een telefoongesprek aannemen vond ik moeilijk. Ik had dan geen idee wat ik kon verwachten. Soms ontkom je echter niet aan deze angst. Nu het coronavirus de wereld in zijn greep houdt, wordt fysiek contact afgeraden. Therapieën vallen uit. Als oplossing wordt vaak de telefoon ingezet. Soms alleen een gesprek, soms met beeldbellen. Misschien is dit bij jou ook wel het geval.

Het is geen makkelijke tijd. Het is juist een hele ingewikkelde, verwarrende en rare periode. Waarin afspraken afgezegd worden, alles wat anders uitpakt dan normaal en de dagelijkse structuur helemaal overhoop wordt gehaald. Heel begrijpelijk dat deze onzekerheid ook de nodige onrust geeft. Voor sommige mensen kan bellen in plaats van face-to-face met iemand praten dan ook voor meer spanning zorgen. Hopelijk helpen deze tips je om telefonische gesprekken met wat meer vertrouwen aan te gaan. 

Geef aan hoe en wat je voelt

Deze situatie is voor iedereen even wennen. Misschien is dit wel fijn om je dit te realiseren. Het is niet alleen voor jou anders of spannend, maar dat kan ook voor degene aan de andere kant van de lijn ook zo zijn. Schaam je niet om deze gevoelens en angsten aan te geven. Hier mag je echt ruimte voor maken. Ik kan me voorstellen dat juist deze gevoelens je ook in de weg kunnen zitten, dus hoe eerder het je lukt om deze bespreekbaar te maken, hoe eerder je hier ook actie op kunt ondernemen. 

Schrijf het op

Deze tip geef ik vaker voor situaties die gemoeid gaan met spanning. Ik weet van mezelf dat ik sneller dingen vergeet die ik wel graag wil melden, puur omdat de spanning hoog op kan lopen. Herken jij dit? Schrijf dan eens de punten op die jou bezighouden of die je wilt bespreken. Het kan helpen om dit briefje bij het gesprek erbij te houden als een soort reminder of checklist. Heb je echt alles besproken wat je had willen bespreken? 

Telefoon op speaker / met earpods bellen

Dit is iets wat ik vaak doe bij gesprekken die ik wat spannender vind. Ik leg dan mijn telefoon neer (je kunt natuurlijk ook earpods indoen) zodat ik er niet steeds mee in mijn hand zit. Zo kan ik iets meer ontspannen zitten, rustig wat thee drinken en ondertussen mijn kat kroelen. Misschien herken jij die fysieke onrust wel en kan dit iets zijn wat voor jou ook kan werken. 

Wat heb je nodig?

Nog een zin die je van mij wel vaker hebt gehoord. Wat heb jij nodig? Heb je hier een idee van? Zo ja, durf hier dan ook aandacht en te geven. Het zal voor je behandelaar ook lastig zijn om de situatie in te schatten door de telefoon heen. Zeker bij een intake, als ze jou nog niet goed kennen. Mocht jij, door eerdere ervaringen, weten wat jou kan helpen om opener te zijn of wat minder spanning te ervaren, geef dit vooral aan. Ik vond het zelf altijd prettig als mensen gerichte vragen aan mij stellen en doorvroegen naar dingen die ik zelf vertelde. Dit verlaagde de drempel en het werd voor mij makkelijker om vrijer te praten.

En wat juist niet?

Dit geldt andersom net zo. Weet jij wat jou niet helpt of je juist onrustiger maakt? Geef dit ook vooral aan of stuur het gesprek zelf een beetje bij. Het is altijd even zoeken (zeker bij intakegesprekken), maar heb er vooral vertrouwen in dat je ook mag aangeven wat jij niet fijn vindt. Dat is juist heel waardevol voor alle gesprekken die hierna nog zullen volgen. Misschien is het helpend om jezelf en jouw behandeling hierbij als doel te zien: alles om dit voor jou zo rustig en helpend mogelijk te maken.

Met iemand samen

Dit kan voor iedereen anders zijn, maar wie weet vind jij het fijn om iemand bij het gesprek te hebben. Vraag iemand om bij je te komen zitten of, als dit vanwege de corona-maatregelen niet mogelijk is, voeg iemand toe aan het telefoongesprek. Met de meeste mobiele telefoons is dit mogelijk.

Maak het veilig en fijn voor jezelf 

Dit klinkt misschien heel dramatisch, maar het kan zo eenvoudig zijn als een lekker geurtje. Wat helpt jou om te ontspannen? Mocht je in een positie zitten waarin je de ruimte hebt om een kaarsje aan te doen, je favoriete thee in te schenken, je kat op schoot te nemen, je favoriete trui aan te doen... Doe het! Al deze dingen kunnen bijdragen aan een fijn telefoongesprek.

Zorg goed voor jezelf

Niet alleen tijdens het gesprek is dit belangrijk, maar houd deze focus ook vast voor en na het gesprek. De kans bestaat dat je door de (extra) spanning wat onrustig bent. Zorg dat je op op tijd klaar zit voor het gesprek. Plan ook wat tijd in om hiervan bij te komen. Irene geeft in deze video al wat mooie voorbeelden om die tijd in te delen. 

Praat erover

Als je het gesprek eenmaal hebt gehad, is de kans aanwezig dat het nog niet uit je hoofd is. Je hebt waarschijnlijk dingen besproken die toch wel wat hebben losgemaakt. Geef jezelf de ruimte om hierover te praten als je hier behoefte aan hebt. Houd je het lieve privé? Het voor jezelf opschrijven kan natuurlijk ook.

Oefen

Ik merk aan mijn omgeving dat veel mensen nu thuis zitten. Ik bel en app meer met mijn vrienden dan ik normaal deed. Misschien herken jij dit ook wel en is dit een 'goede' gelegenheid om met hen te oefenen met bellen. Het hoeft niet lang, het hoeft niet vaak. Maar elkaar even spreken is misschien ook wel fijn. 

Gewoon doen

En tot slot: gewoon doen. Dit klinkt heel simpel, alsof het niets is, maar uiteindelijk is dit wel de manier om het makkelijker te maken. Ik heb gemerkt dat positieve ervaringen mij in hebben laten zien dat het ook goed kan gaan en dat het ook helpend kan zijn om even je hart te luchten als je het zwaar hebt.  

Heb jij nog aanvullingen?

 Bron foto's

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anomiempje Xxx - Zaterdag 28 maart 2020 13:34
Ik wandel gewoon elke ochtend 1 uurtje in de weiland bij de paarden naast me huis, maar ik voel me zo dubbel de ene keer voel ik me heel vrolijk en dan 1 uur later heel erg verdrietig en waardeloos, en dan weer het zelfde ik had dit aangegeven en ze zeggen dat het door me ondergewicht kan komen, maar ik had het voor me ondergewicht ook, heeft iemand tips om je blijer te voelen ik wil echt geen pijn voelen, ik wil me alleen blij voelen, want je hoeft pijn niet te voelen. toch?
Ano - Zondag 29 maart 2020 10:51
Zo hard schommelen in emoties lijkt me helemaal niet fijn. Er zijn veel oorzaken voor en misschien goed om er even verder over te praten met iemand.

Maar niemand is altijd gelukkig. Dit is niet mogelijk en zou je op de lange duur ook ongelukkig maken.
Laura - Zaterdag 28 maart 2020 14:37
Ik vind telefonische afspraken zelf ook best eng precies omdat je niet weet wat je moet verwachten.. Op speaker zetten en ondertussen iets drinken of iets anders doen met je handen helpt inderdaad heel erg. Heel veel mensen snappen het niet wanneer ik zeg dat ik liever app dan bel omdat ik er veel stress krijg van bellen dus deze post was echt heel herkenbaar en handig. Mooie post Lonneke!

Laura xx
wow - Zaterdag 28 maart 2020 15:14
ik rij met de auto naar een rustige parkeerplaats. Neem dekentje en schootkussen-tafeltje mee. Telefoon op luidspreker. Dan kan ik in alle rust praten zonder dat ik mij beperkt voel door huisgenoten.
moi - Zaterdag 28 maart 2020 15:16
Heb nu 2x telefonisch gesprek met psycholoog gehad. Merk dat het toch oppervlakkiger wordt en ook korter.
Odette - Zaterdag 28 maart 2020 15:30
Fijne tips, dankjewel!
Karina - Zaterdag 28 maart 2020 17:40
Ik heb heel veel moeite met belafspraken, Ik heb veel last van angst/paniek en psychotische klachten. Ik heb veel twijfel vaak of dingen wel/niet waar zijn en op dat moment helpt het dat de hulpverlener mij bij mijn arm pakt dan weet ik dat dingen echt zjin, ik merk dat met bellen ik meer in paniek ben/raak. Meer twijfel of ze echt zjin, Beelbellen helpt niet, omdat ik veel buiten ben dan hoor ik ze nog minder.
ik heb zo veel moeite mee, dit maakt mij veel meer wiebeliger en voor mij minder goed. Ik hoor ze ook zo slecht door de telefoon. ik hoop zo dat het snel weer normaal wordt ik voel zelf dat ik mij hier niet goed bij voel, ik heb juist elke dag ondersteuning (iemand zien) omdat dat voor mij helpend is nu en alles is weg, ik raak steeds meer in paniek/angst. en bellen helpt eht totaal niet voor mij
Heb ook geen mensen om mij heen geen vrienden oid.dus het is heel lastig nu
AnaMan - Zaterdag 28 maart 2020 20:47
Trauma's gerelateerd aan telefoongesprekken. Wat helpt is inderdaad op de speaker zetten. Wat voor mij nóg beter blijkt te helpen: beeldbellen! Dat is héél anders, psychologisch :)
Floor - Zaterdag 28 maart 2020 21:24
Ik vind bellen vooral moeilijk omdat ik iemands gezichtsuitdrukking dan niet kan zien, waar ik normaal gesproken ook informatie uit haal.
MissBeta - Zondag 29 maart 2020 11:43
Ik moet bellen voor mijn werk, die zitten er niet op te wachten dat ik aangeef hoe ik me daarover voel hahaha. Dus met deze tips kan ik niet zoveel. Ik zal het gewoon moeten doen hoe erg ik het ook vind en wie weet leer ik er wat minder angst voor te hebben :-)
Sjampie - Maandag 30 maart 2020 18:23
Mijn therapeut heeft ingeschat dat het voor mij moeilijk zou zijn. Heeft me eerst face to face uitgelegd hoe het beeldbellen werkt en vervolgens een paar dagen later uitgeprobeerd toen ik thuis was. Ik heb moeite met oogcontact en dat maakte het nu helemaal ingewikkeld omdat ik dan buiten het beeldscherm niet in de veiligheid van zijn kamer was maar onveilig thuis. Paar dagen later weer een face to face sessie gehad waarna mn therapeut besloot dat zolang het mag dit echt noodzakelijk is voor mij. Heel dankbaar ervoor!
Gigi - Woensdag 1 april 2020 15:42
Heel herkenbaar!

Maar ik ben ook zo goed als doof en afhankelijk van liplezen (spraak afzien).

Face-To-face contact, kan dat al een enorme uitdaging zijn.
Vingers gekruist en hopen dat ik enigszins in de buurt zit.
Wachten op de reactie en daar op anticiperen...etc.

Met alleen geluid kan ik die feedback niet zien.

Telefoneren durf ik alleen met de mensen die ik voor 100% vertrouw en me zullen vergeven als ik er (weer eens) compleet naast zit.

Tegenwoordig durf ik het uit te leggen.

Het heeft even geduurd, maar juist door er open over te praten, begrijpt iedereen nu dat ik geen telefonist moet worden ;-)

Dat nam ook irritaties van beide kanten weg.