Chatirritatie: Ik wil wel, maar durf niet

 

HELP! Ik wil wel maar durf niet!

bang zijn voor

X is de chatroom binnen gekomen.
X: Ik wil heel graag wat vertellen.
Mod: Ga je gang en pak je ruimte

X: Nee laat maar,
het is misschien beetje raar en er zijn vast anderen die iets belangrijkers te bespreken hebben
Mod: Het is vast niet zo raar dat je het hier niet kan bespreken
& je geeft aan dat je graag iets vertellen wil.

X: Nee sorry, laat maar. Ik wil wel maar durf niet.
X heeft de chatroom verlaten

chat Proud2Bme

En weg is X, terwijl X graag wat wilde vertellen maar het niet durfde. Maar is de chat niet juist dé plek om iets te vertellen? Ook al is het lastig en moeilijk?

Dit stukje is natuurlijk heel kort door de bocht. Vaak wordt er in de chat door iedereen zijn best gedaan om X toch aan het praten te krijgen. Maar voordat X zover is om het toch te vertellen, zijn er vaak weer minstens 10 minuten voorbij. 10 minuten waarin iedereen zijn best doet om X op zijn gemak te stellen en dat wat X bespreken wil op tafel te krijgen. 10 minuten waarin iemand anders zijn of haar verhaal had kunnen vertellen.

Waarom niet direct die ruimte pakken en vertellen wat er aan de hand is?

Want vaak, voordat je de chat in komt, weet je al of je iets wil vertellen of juist anderen wilt helpen. In die 10 minuten dat X wel wil maar niet durft, had het hele onderwerp al besproken kunnen zijn. En de chat duurt helaas maar 2 uur.

Wanneer de huisregels nageleefd worden, kan er niets zijn wat raar, stom of gek is. Alles kan besproken worden en iedereen mag die ruimte innemen. Geen enkel verhaal is belangrijker dan dat van jou! Iedereen is even belangrijk. Het feit dat jij het bespreekbaar wilt maken, geeft toch aan dat het belangrijk is voor jou! Weet dat je welkom bent en pak de kans je verhaal te doen. Met z'n allen kunnen we het er over hebben en wie weet, lucht het uiteindelijk toch op! Dus pak die ruimte want ook jij bent belangrijk!

belangrijk

Dus als we nu met z'n allen afspreken, hoe lastig, moeilijk en eng soms ook, dat als je iets wilt bespreken, je dit ook doet! Dat we die 2 uur dat de chat er is volledig benutten en niet gebruiken om een ander over te halen? De verantwoordelijkheid leggen bij de gene die iets wil vertellen! Dan gebruiken we de chat een stuk meer effectief en voorkomen we een hoop irritatie. De ruimte om te vertellen in de chat is er voor iedereen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxdancingx - Woensdag 31 oktober 2012 16:19
Ik ben het hier helemaal mee eens!
Er word veel tijd verdaan aan mensen overhalen.
Ik hoop dat het nog beter word.
Charlotte - Woensdag 31 oktober 2012 16:45
Helemaal mee eens! (:
Lovatic - Woensdag 31 oktober 2012 16:46
Mee eens @dancingxx

Ps, zou best gaaf zijn om scarlet of nouska in de chat te hebben
kimkommertje - Woensdag 31 oktober 2012 16:49
Helemaal mee eens!
Gunna - Woensdag 31 oktober 2012 17:01
... waarmee natuurlijk mensen n.a.v. deze blog die zich herkennen in persoon X zich nu óók weer niet stom moeten gaan voelen, van 'oh jeetje, dat deed ik laatst ook, wat stom!' en 'door mij vinden mensen dat er tijd wordt verspild aan overhalen', of 'ik mag nu nooit meer de chatbox in' - ik kan me namelijk die gedachtegang ook heel goed voorstellen, zeker als je al negatief over jezelf denkt. Ik zou mezelf er heel stom door voelen, en dat zou de lat helemaal hoog leggen, en dat is vast ook niet de bedoeling.

Daarom kan ik me héél goed vinden in de één na laatste alinea van deze blog, en daarom vind ik deze blog ook fijn: pak die kans, probeer het, ga het experiment aan, en je zult zien dat niemand je raar of stom vindt. Verhalen zijn niet beter of minder erg dan die van anderen, alleen maar anders. Ik zie deze blog vooral als een uitnodiging :)
K - Woensdag 31 oktober 2012 17:01
Helemaal mee eens
S. - Woensdag 31 oktober 2012 17:06
Ik kom niet meer in de tijd o.a. vanwege deze reden. Zelf twijfel ik ook wel eens, maar dan geef ik aan gelijk door te gaan naar een ander en als ik er op terug wil komen ik het aangeef.
Wat ik ook vervelend vind ik dat vrijwel elke dag dezelfde personen hun verhaal doen en ook nog eens lang ervoor doen voordat ze eindelijk tot het punt komen en vervolgens de mensen die ook wat kwijt willen en bijna nooit wat kwijt willen vervolgens niet aan de beurt komen en dan wordt er gezegd: doen we morgen. Prima, maar dan de volgende dag is weer eerst de persoon aan de beurt die de dag ervoor zowel tijd in de chat had genomen en vervolgens kan de andere persoon weer niks kwijt. Zegt een ander lid er wat van is het: Ok, dan is xxx na xx aan de beurt. Dit terwijl xx nog niet eens aan het verhaal is begonnen. Ik weet dat er verschillende mods zijn, hun kunnen er niks aan doen. Maar ik vind het vooral van de leden onderling nogal onaardig.
(Maar ik weet niet hoe het er nu aan toegaat in de chat omdat ik er al enkele maanden niet meer kom.)
u - Woensdag 31 oktober 2012 17:12
ik ben het hier helemaal mee eens !
Hoop?!? - Woensdag 31 oktober 2012 17:35
Heel goed dat deze blog er is!
o - Woensdag 31 oktober 2012 17:43
Ik durf vaak niet eens naar een chat te gaan, omdat ik die ruimte niet in wil nemen. Een situatie zoals hier wordt beschreven wil ik voorkomen, want ik ben het ermee eens dat zo'n situatie zonde is van de tijd.
blauwwolkje97 - Woensdag 31 oktober 2012 17:43
ja ik herken het wel..
ik probeer al een paar weken mijn verhaal te doen maar dat gaat ook niet echt ...
ik hoop dat iedereen nu wél zijn verhaal durft te doen !
blauwwolkje97 - Woensdag 31 oktober 2012 17:43
* dat gaat niet echt omdat er nooit tijd over is bedoel ik (:
tazz - Woensdag 31 oktober 2012 18:10
ja idd! sorry als dit hard klinkt maar.. als je begint met ik wil iets vertellen doe dat dan ook want als je iets begint moet je het afmaken als je het dan wel doet vindt ik het hartstikke top! en fijn dat wij/ik je hebben kunnen overhalen..
als je van jezelf weet dat je het toch niet gaat vertellen (ookal heb je het gezegd) hoe we ook ons best doen, vind ik het onnodig aandacht trekken!!!
en als je het in het verleden hebt gedaan of toevallig gister.. (dat weet ik niet ik was toen niet online hihi) dan maakt het niks uit echt niet! maar als je het nu hebt gelezen echt niet meer doen! okeoke?
sorry als dit bot over kwam maar het moest er uit- ik vindt het nu lastig om het te verzenden omdat het bot is maar weet je wat het is..
JE BENT HET WAARD OM JE VERHAAL TE DOEN! I PROMIS
Dolphin - Woensdag 31 oktober 2012 18:17
Ik moet toegeven dat ik het zelf ook wel eens heb gedaan, maar ik doe dit nu niet meer. Als ik niet wil terwijl ik het wel aangaf, geef ik dat meteen aan en dan blijf ik ook altijd bij mijn standpunt.

En verder ben ik het ook eens met S. Ik had gisteren ook al aangegeven dat ik bijna nooit aan de beurt kom áls ik iets kwijt wil, vaak vanwege tijdgebrek. Ik kan vaak pas rond 8 uur in de chat zijn, maar dan is er vaak de kans niet meer om aan te geven dat ik wat kwijt wil, want dan is er vaak al een lange lijst.
jeaninehv - Woensdag 31 oktober 2012 18:54
helemaal mee eens!
laartje - Woensdag 31 oktober 2012 19:01
Helemaal mee eens !!

2 uur is niet zo lang ...
enjoylife - Woensdag 31 oktober 2012 19:30
ben het er mee eens! :) ik snap wel dat mensen vaak niet durven, maar hier zijn juist (voor mij iedergeval) de enige mensen die het echt begrijpen zegmaar.. en niemand vind dat je je aanstelt, of dat je 'zeurt' ookal voelt dat voor jezelf wel zo.
angstig - Woensdag 31 oktober 2012 19:52
mee eens, maar ik snap het wel als iemand moeite heeft om sommige dingen te zeggen!x
maddy - Woensdag 31 oktober 2012 20:06
ben het hier ook mee eens je weet vaak voor de chat best wel wat je wel en niet kwijt wilt. voor nieuwe mensen is dat mischien anders die weten dat nog niet en kunnen er meer moeite mee hebben maar ik vind t eigenlijk ook zonde van de tijd.
M.M - Woensdag 31 oktober 2012 20:38
Helemaal mee eens!!
Mariss - Woensdag 31 oktober 2012 21:14
AMEN TO THAT!
Jantje - Woensdag 31 oktober 2012 22:48
Haha Mariss dat is precies wat ik ook wilde zeggen..

Helemaal mee eens!!
M. - Donderdag 1 november 2012 07:53
Dit was ook een van mijn irritaties toen ik nog hier chatte. Maar ook was een van mijn irritaties dat mensen erg lang nodig hebben om tot hun punt te komen. Of de eerste 5 tot 10 minuten iedereen welkom heten. Is leuk, maar kost ook enorm veel tijd. Of wat mij ook overkwam is dat als ik genoeg antwoorden had, en aangaf dat het wel genoeg voor me was. Dat er dan nog door gegaan word.
eliseeexx - Donderdag 1 november 2012 16:15
ik schaam me behoorlijk dat ik dit ook zelf vaak heb meegemaakt, dat je wilt maar opeens bedenk je je en soms omdat de chat chaotisch is wilde ik niet meer. daardoor ben ik onwijs lang niet meer in de chat geweest
Roos - Donderdag 1 november 2012 23:56
Ik ben 1 keer de chat in geweest, maar omdat ik mezelf niet wilde opdringen met mijn problemen ben ik eigenlijk meteen weer weg gegaan na gedag te hebben gezegd. ik moet zeggen dat ik door de reacties van de mensen hier wat "tijd verspillen" betreft, ik nu zeker niet meer de chat in ga... ik denk dat dit voor heel wat meer mensen geldt.
Nieuweling - Zaterdag 3 november 2012 09:03
Ik ben het er ook helemaal mee eens! Sowieso vind ik 2 uur echt veel te kort, en ik kan ook vaak niet al om 19 uur in de chat zijn. Maar als je later komt dan is de lijst voor je al zo groot, dat je van te voren al weet dat je toch al niet aan de beurt komt. Dus het enige waar ik nu alleen aan meedoe zijn de themachats, omdat daar minder mensen naar binnen mogen en je van te voren al weet waar het over gaat.
Nieuweling - Zaterdag 3 november 2012 09:05
Owja, en met de themachats weet je iig dat je herkenning in de verhalen van anderen kunt hebben en dat je ook als je zelf niet aan de beurt bent geweest, er vaak wel wat aan hebt. Bij gewone chats is dat anders, omdat er dan allerlei problemen worden besproken en die herkenning dus vaak veel minder is. En ik vind het niet erg om tijdens een chat vooral anderen te helpen, maar wil er zelf ook wel wat aan hebben natuurlijk.