Cadeautjes voor in de kliniek

 

Als een vriend, vriendin of familielid opgenomen is in een kliniek of ziekenhuis, dan kan het fijn zijn om zo nu en dan eens langs te gaan. Diegene gaat hoogstwaarschijnlijk door een moeilijke periode en kan jouw steun dan goed gebruiken. Je kunt gewoon op bezoek gaan en samen een kopje koffie of thee drinken en, indien mogelijk, een rondje wandelen of een spelletje doen. Anderen vinden het fijn om ook een kleinigheidje mee te nemen om de ander wat op te vrolijken. De vraag is echter vaak wat nu fijn, leuk en gepast is om mee te nemen en te geven aan iemand die opgenomen is. Vragen als ''zit hij of zij hier wel op te wachten?'' of ''is dit wel gebruikelijk in een kliniek?'' kunnen mogelijk door je hoofd schieten.

In deze blog geef ik je een aantal tips met kleine cadeautjes die je mee zou kunnen nemen om degene van wie je houdt wat op te vrolijken of gewoon een fijn gevoel te geven voor dat moment. Bedenk je tot slot altijd dat het niet per se gaat om een groot en duur cadeau maar om het feit dat je langskomt en er voor de ander bent. Iets meenemen is dus echt geen verplichting. Twijfel je daarnaast of sommige dingen wel kunnen, dan kun je van tevoren altijd even naar de betreffende instelling bellen om dit na te vragen bij bijvoorbeeld de verpleging.

1. Toiletartikelen
Een lekker zeepje, douchegel met een heerlijke geur of bodylotion om je mee in te smeren: dit zijn allemaal fijne producten om te krijgen. Als je je spullen inpakt voor een opname, dan neem je natuurlijk wel praktische zaken mee en zitten dit soort dingen er heus wel bij, maar ik kan me van mezelf herinneren dat ik voor de meest basale dingen ging en niet allerlei luxe producten meenam. Een lekkere douchegel om eens uitgebreid mee te kunnen douchen zou dan ook ontzettend welkom zijn.

2. Teken- en schilderspullen
Dit is vooral voor creatieve mensen. Weet je dat de ander graag creatief bezig is, dan kun je hier wat spulletjes voor geven. Denk ook aan een tekenboekje en andere spulletjes om lekker bezig te kunnen zijn. Als je hoofd erg vol zit na een lange therapiedag, dan is het fijn om er op los te kunnen tekenen, schetsen of schilderen.

3. Knuffels
Een lief knuffeltje is ook altijd leuk. Het straalt warmte en zachtheid uit, iets wat je goed kunt gebruiken als je opgenomen bent. Je kunt het vasthouden op moeilijke momenten en er wellicht mee slapen. Je hoeft geen levensgrote beer te kopen, gewoon een kleine knuffel met bijvoorbeeld een leuk kaartje is prima.

4. Spelletjes en puzzels
In klinieken worden redelijk veel spelletjes en puzzels gedaan. Soms samen en soms alleen. Dit is dan ook altijd welkom. Puzzels kunnen ook helpen ter afleiding, als iemand bijvoorbeeld erg gespannen is of zich rot voelt. Bij veel winkels zijn wel puzzels te koop met honderden stukjes voor niet al te veel geld. Hier kun je uren zoet mee zijn. Ook simpele kaartspelletjes zijn leuk om te geven. Daarnaast zijn er natuurlijk ook puzzelboekjes met woordzoekers of sudoku, dit is ook erg vermakelijk en biedt afleiding op lege momenten.

5. Dekentjes en kussen(tje)s
Niet is lekkerder om zo nu en dan onder een dekentje te liggen of om een zacht kussentje te hebben om tegenaan te leunen. Dit kan op je kamer zijn maar ook in een gemeenschappelijke huiskamer op frisse avonden, tijdens het tv-kijken. Een lekker zacht dekentje van bijvoorbeeld fleece-stof is dan ook zeker welkom. Zulke dekentjes zijn vaak voor niet al te veel geld al te koop bij winkels als Blokker en Xenos.

6. Warme sokken
Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde. En lekker paar sokken geeft vaak een huiselijk gevoel. Na therapie kunnen de schoenen uit en zulke warme sokken aan. Het is extra zijn als ze van dat anti-slip aan de onderkant hebben.

7. Foto’s
Persoonlijke foto’s kunnen een kamer in een kliniek net even wat persoonlijker maken. Druk wat leuke foto’s af en doe ze in een lijstje of maak er een soort collage van. Dit fleurt een saaie kamer enorm op. Ook kan het motivatie bieden als iemand het moeilijk heeft. De motivatie is dan namelijk teruggaan naar het leven met die leuke vrienden en lieve mensen.

8. Een dagboek of notitieboekje
Als iemand in een kliniek zit en bijvoorbeeld veel therapie volgt, dan is het logisch dat zijn of haar hoofd regelmatig heel vol zit. Een dagboekje of gewoon notitieboekje kan dan erg fijn om zo nu en dan wat in op te schrijven. Misschien echt in de vorm van een dagboek, misschien om gewoon wat gedachten te ordenen en het hoofd leeg te maken. Het is fijn als dit kan in een mooi en leuk boekje.

9. Kaartje
Het klinkt zo simpel, maar een kaartje met een lieve boodschap is ontzettend waardevol. Je kunt een kaartje zelf langsbrengen, maar je kunt dit natuurlijk ook opsturen. Hoe leuk is het als iemand ineens post krijgt na een zware dag en alle kaartjes een voor een op kan hangen in zijn of haar kamer. Het is een klein gebaar maar het heeft veel effect.

10. Eten
Als iemand opgenomen is in een eetstoorniskliniek, is dit een lastig punt en niet echt de bedoeling, maar ben je opgenomen voor andere problemen zoals een depressie of persoonlijkheidsproblematiek, dan behoort dit wel tot de mogelijkheden. Het kan dan leuk en lekker zijn als je iets lekkers meeneemt voor tussendoor, bijvoorbeeld koekjes of chocolade. In een kliniek is dat er allemaal niet echt en bovendien staat het eten daar meestal niet bekend om het lekkerste eten dat er is. Af en toe iets krijgen van iemand, is dus stiekem wel heel fijn.

11. Boeken
Als je weet dat iemand van lezen houdt, dan is een boek ook altijd welkom. Boeken kunnen best prijzig zijn en koop je zelf misschien niet zo snel, dus om dat van iemand te krijgen is een heel erg leuk cadeautje. Wellicht zijn er in de periode van de opname boeken uitgekomen waarvan je weet dat jouw dierbare deze waarschijnlijk leuk vindt maar is hij of zij door de opname nog niet in de gelegenheid geweest deze te kopen. Het is heel leuk om zo’n boek dan cadeau te doen.

12. Bloemen
Een bloemetje is altijd leuk om te krijgen. Je kunt er je kamer mee opfleuren waardoor het er direct een stuk gezelliger uitziet. Iedere keer als je dan in je kamer zit, zul je aan de ander denken en je je net weer even iets beter voelen. Bloemen blijven natuurlijk niet heel lang goed, maar je weet wel zeker dat de ander er een heel aantal dagen plezier aan zal beleven. Voor de zekerheid kun je zelf ook een vaas meenemen, mocht je twijfelen of er vazen aanwezig zijn in de kliniek.

Heb jij nog aanvullingen?

Fotografie: MadalynChristine

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Just me - Dinsdag 10 oktober 2017 10:01
Toen ik in Rintveld was opgenomen, kreeg ik een kookboek cadeau ;)
Hoewel dit voor anderen misschien not done is, vond ik het erg leuk!!
nienkenienke - Dinsdag 10 oktober 2017 10:12
Het kan je echt een boost geven om een kaartje te ontvangen. Sta je er voor je gevoel net iets minder alleen voor..
Lise - Dinsdag 10 oktober 2017 10:59
Een van mijn beste vriendinnen stuurde me een pakketje met haar eigen drie lievelingsboeken. Dat vond ik zo lief! En ze voelde daardoor ook heel dichtbij voor mij. Maar überhaupt kaartjes krijgen vond ik heel erg fijn. Ik heb ze ook allemaal nog.
Anne-Maria - Dinsdag 10 oktober 2017 11:28
Wat een leuk blog! Ik ben heel veel opgenomen geweest (vooral op gesloten crisisafdelingen) en vond het dan heel erg leuk om wat te krijgen. Soms brachten mensen specifiek dingen mee die bij mij pasten. Bv. een haaksetje, een lichtjesslinger of thee.
Op het moment sta ik op de wachtlijst voor een gespecialiseerde eetstoorniskliniek. Dan zijn dit ook fijne ideetjes. Toen ik eerder opgenomen was namen mensen weleens iets te eten mee, maar in zo'n kliniek mocht ik zelf geen eten op mijn kamer hebben. Daarbij vond ik het zelf ook lastig, want buiten de eetstructuur die daar aangeboden werd durfde ik niets anders te nemen.
Lotte - Dinsdag 10 oktober 2017 15:48
Ik kreeg eens tijdens mijn opname in een eetstoornis kliniek een kaartje met 5 euro er in (van een oude vrouw) met de tekst; “koop er maar wat lekkers voor!” Moest er zo om lachen, vond het erg aandoenlijk.
Anna - Dinsdag 10 oktober 2017 17:32
Lekkere theetjes zijn ook leuk! Vooral als er een mok bij zit met een lieve tekst :)
Vond ik heel fijn!
Kim - Dinsdag 10 oktober 2017 18:48
toen ik op de paaz zat ruim 80 km van huis .wilde ik geen bezoek
6.5 maand heb ik daat gezeten en myn ouders waren degene die ik wilde zien..

op woensdag avond kwam myn vader altijd een uurtje en gingen we in het restaurant gezellig een ☕ doen..
vaak nam hij me daarna mee naar de kadoshop en dan mocht ik iets uitzoeke .1x heeft hij me verrast met een knuffel die ik nu in mijn bed staat en met zkh opnames altijd mee gaat ❤ en een rituals pakket kreeg ik als verrasing met een kaartje erbij dat hij trots op me is ..

ik heb geen eet stoornis maar een damrziekte waardoor ik bang ben te eten..
een angststoornis en paniek aanvallen.. vooal tijdens lange opnames heb ik daar erg last van. met myn vaders knuffel voel ik me altijd een beetje meer op myn gemak tijdens zo'n lang verblijf ..

de zaterdagen kwamen myn ouders samen en maakte we er een gezellige dag van. in en om haarlem..

ik was vooral erg blij dat ik veel lieve kaartjes kreeg van de lieve mensen/familie/vrienden ....

ik heb er zelf voor gekozen niemand te willen zien (uitzondering ouders) in al die maanden maar met een kaartje maakte ze me zo blij

Jelle - Dinsdag 10 oktober 2017 19:19
Ik kreeg ooit een kaart met een olifant van een vriendin, toen ik met anorexia en een superlaag gewicht in het ziekenhuis lag. Nou, dat stelde ik niet zo op prijs, eerlijk gezegd.. het gebaar wel, maar had aub een ander dier gedaan
Sammie - Dinsdag 10 oktober 2017 20:45
Een puzzelboekje en tijdschriften; altijd een succes!
Even afleiding en "up to date" blijven.
Gabriella - Woensdag 11 oktober 2017 00:18
Helemaal mee eens! Ik heb echt puzzelboekjes verslonden in klinieken!
Anoniem - Dinsdag 10 oktober 2017 22:38
Zelf regelmatig -ongepland- opgenomen. Als ik dan bezoek kreeg vond ik het fijn wanneer ze een foto meenamen. Zelf vond ik het altijd zo fijn om wat eigen kleding bij me te hebben tijdens een opname. Vooral als een opname onverwacht was en ik soms niks bij me had op de dag zelf, kon ik het altijd erg waarderen als ik dan beetje bij beetje wat meer eigen spulletjes om me heen kreeg. Eigen dekbed en kussentje of knuffel ook zo fijn!! Alles wat aan `thuis` doet denken is denk ik al gauw goed in zo`n koude, kille, instelling en kamer. Tijdschriften zijn idd ook een goede, vooral als je op een gesloten afdeling zit, dan blijf je idd up to date!
AnaMan - Zondag 15 oktober 2017 12:18
Wat een goed idee voor een mooi blog, Sandra! :D
Anoniem - Zondag 25 juli 2021 19:51
Ik heb een vraag mijn vriendje die word morgen opgenomen,

Ik wil graag een arbandje geven is dat gepast