Cadeau voor wie het zwaar heeft

 

Het juiste cadeau vinden voor je vriend, vriendin of familielid. Elk jaar ben ik er weer mee bezig en haal ik er ook ontzettend veel plezier uit. Waar kun je iemand echt blij mee maken? Wat geeft iemand een goed gevoel? Deze momenten kunnen nog veel belangrijker en kwetsbaarder voelen wanneer je de feestdagen doorbrengt met iemand waarmee het niet zo goed gaat. Iemand die worstelt met een eetstoornis, vecht tegen een verslaving of een persoonlijkheidsstoornis heeft. Iemand voor wie deze dagen nog veel complexer, maar dus ook belangrijker kunnen zijn. Wat kun je die persoon dan het beste geven?

Een cadeau voor een eetstoornis

♥ Boek: Elke dag een tekening
Dit zal misschien niet voor iedereen geschikt zijn, maar voor de mensen die graag creatief bezig zijn kan dit zeker een leuk cadeau zijn. Het is best een uitdaging om een jaar lang elke dag een tekening te maken. Elke dag wordt er iets nieuws van je gevraagd. Soms wordt je gevraagd een tekening te maken die jouw dag omschrijft, soms een omtrek van je nieuwste aankoop en een andere keer weer iets compleet abstracts. Iets waar je al je gevoel in kunt leggen of juist een beetje afleiding in kunt vinden, zonder dat je een pagina vol hoeft te schrijven.

♥ Motiverend bestek
Juist om iemand tijdens die lastige momenten een hart onder de riem te steken, wanneer je er waarschijnlijk niet altijd bij bent. Bestek wat kan steunen en motiveren. Een mok met een motiverende tekst, een bord met relativerende woorden of natuurlijk een Krachtvoer lepel

♥ Spiegel sticker
Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten stickers verkrijgbaar die je op je spiegel kunt plakken. Van ultieme body positivity tot fijne spreuken om de dag mee te beginnen. Voor iedereen die, wanneer hij of zij voor de spiegel staat, een beetje extra liefde kan gebruiken.

♥ Blije ovenwanten
Een persoonlijk cadeau dat ik aan mijzelf heb gegeven waren hele mooie ovenwanten. Ik wilde al heel lang ovenwanten, dus het was vooral praktisch, maar ik ik vond zulke blije exemplaren waar ik zeker ook tijdens mijn eetstoornis iets aan gehad zou kunnen hebben. 

Een cadeau voor een verslaving

♥ Een boksbal
Niet omdat iedereen met een verslaving agressief hoeft te zijn natuurlijk, maar de stress en de drang kan soms wel eens te veel worden. Soms moet alles eruit, zonder dat je wil vluchten om het te kunnen overleven. Voor die momenten kan deze boksbal misschien best van pas komen. 

♥ Waardebonnen om in te zetten als afleiding
Zelfgemaakte cadeautjes vind ik persoonlijk altijd het leukst. Zeker als je vecht tegen een verslaving is je omgeving ontzettend belangrijk, een stabiel vangnet kan echt een verschil maken. Als iemand weet dat je er voor hem of haar bent, is dat denk ik het grootste cadeau dat je iemand kan geven. Als vriend en als steun ben je multi-inzetbaar en dat kun je iemand met deze waardebonnen laten weten. Een bon voor een fijne boswandeling, voor een avondje naar de film, voor een koffietje buiten de deur, een rondje boodschappen waar je zelf even geen puf voor hebt of voor een avond samen koken.. Ze verlopen nooit en je kunt ze uindelijk blijven inzetten! 

Een cadeau voor een burn out

♥ Welness arrangement 
Een dagje naar de sauna of een fijne massage lost natuurlijk niet alle problemen op, maar het kan wel fijn zijn om iemand even een dagje mee te nemen. Een dag of dagdeel waarbij ontspanning en aandacht het belangrijkste is.

♥ Mindfulness box of boek
Praktische tips, schrijfopdrachten, quotes of oefeningen, alles voor wie hier een begin mee zou willen maken. Zo kan iemand er in een rustig tempo over lezen en zich informeren, of juist meteen aan de slag gaan met zijn of haar dagelijkse portie mindfulness

Een cadeau voor een angststoornis

♥ Een zachte knuffel, zacht dekentje of pitten kussen
Een fijn, zacht en warm item voor in huis. Iets wat je een fijn gevoel geeft en waar je jezelf even lekker tegenaan kunt drukken. Iets wat iemand in zijn of haar dagelijks leven kan gebruiken om zich mee in te wikkelen en zich misschien wat veiliger te voelen wanneer dat nodig is. 

♥ Ipod met rustgevende muziek
Dit is natuurlijk best een persoonlijk cadeau, maar wanneer je weet waar iemand graag naar luistert kan dit een ontzettend waardevol cadeau zijn. Muziek, luisterboeken of misschien zelf meditatiesessies, waar iemand zich fijn bij voelt. Iets wat mooie momenten nog mooier kan maken en de moeilijke momenten misschien net iets dragelijker. 

♥ Friemelkubus 
Iets wat ik zelf niet eerder kende, maar wat bij spanning de focus even kan verleggen. Een kubus waarbij elke kant een klein spelletje of friemeltje heeft. Een hele kleine en toegankelijke vorm van afleiding, wat je ook nog eens overal mee naartoe kunt nemen. 

Een cadeau voor een persoonlijkheidsstoornis

♥ Het Bedrock Boek
Zelf heb ik het Bedrock Boek afgelopen jaar cadeau gekregen en dit is één van de beste cadeau's die ik in tijden heb gehad. Niet omdat ik nog erg veel last ervaar van mijn persoonlijkheidsstoornis, maar omdat het mij op zoveel vlakken helpt in het leven. Het staat vol artikelen die je los van elkaar kunt lezen en die je motiveren en inspireren om bewuster in het leven te staan. Iets waar ik zeker tijdens mijn behandeling ook veel aan gehad zou hebben, maar waar ik nu natuurlijk nog niet over uitgeleerd ben.

Hoe gaan we om met de dagelijkse stroom aan prikkels? Hoe beinvloeden vriendschappen en liefdesrelaties ons? Hoe kom je echt toe aan jezelf? Hoe kun je op een toegankelijke manier duurzamer leven? Het is een bundel van allerlei artikelen van zowel psychologen, wetenschappers als filosofen. 

♥ Een mooi notitieblok
Voor wie van schrijven houdt en voor wie het echt kan helpen om dingen even op een rijtje te zetten. Niets is fijner dan daar een heel mooi boek met mooit papier voor te hebben, die je ook echt kunnen motiveren om daar even de tijd voor te nemen. Jouw gedachten en gevoelens mogen namelijk best op een mooie plek bewaard worden.

♥ 'Open When' brieven
Eerder is hier al eens een blog over geschreven. Wanneer je iemand goed kent kan dit een heel mooi cadeau zijn. Als je weet door wat voor periodes of emoties iemand heen kunt gaan, kun je voor die momenten een brief naar hem of haar schrijven. Zodat wanneer dit gevoel omhoog komt, zowel positief of negatief, die persoon een brief open kan maken. Je kunt er misschien niet op elk moment van de dag bij zijn om dit tegen iemand te zeggen, dus op deze manier heeft iemand altijd jouw steun en lieve woorden bij de hand. 

Natuurlijk kun je deze cadeau's gerust door elkaar husselen, want er bestaan helemaal geen regels voor het perfecte cadeau. Sommige presentjes kunnen denk ik heel goed aansluiten bij verschillende personen en bij verschillende situaties waarin iemand kan verkeren. Het is iets heel persoonlijks en dat kan het soms juist wel lastig maken, maar des te waardevoller als je iets vindt of maakt waar iemand blij van wordt. Veel van deze cadeau's heb ik zelf gekregen of gegeven en die voegen echt iets toe aan mijn leven. 

Mijn laatste cadeautip is vooral; leg de lat niet te hoog en vraag gerust aan die ander hoe hij of zij over cadeautjes denkt. Waar heeft die persoon behoefte aan? Zelf vind ik die ongeschreven regel dat je iemand altijd moet verassen met iets geweldigs niet altijd nodig. Juist omdat het zo persoonlijk is kan het heel veel opleveren om een beetje te overleggen. Zodat je zeker weet dat iemand blij wordt en je daar zelf ook altijd het beste gevoel aan overhoudt. Veel geef- en krijg plezier de komende tijd! 

♥ 

Heb jij nog een goede cadeautip?

Fotografie: kadh

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Florabella - Donderdag 20 december 2018 21:06
Wauw Daphne! Wat een geweldige blog is dit! Dit is zo waardevol voor zoveel verschillende mensen. Dank je wel hiervoor; dit geeft echt inspiratie!
I. - Donderdag 20 december 2018 23:29
Wat een fijne blog, Daphne! Dankjewel.

Een cadeautip voor mensen die hun eetstoornis willen verslaan: Een lekker pakketje met eten! Of een receptenboek.
Mylène - Vrijdag 21 december 2018 07:43
superfijne blog! als ik hem een maand eerder had gehad, had ik naar een manier gezocht om het met mn ouders te bespreken, maar dat is nu een beetje laat. in ieder geval ook heel zinvol om als inspiratie te gebruiken voor ideeën voor cadeautjes voor jezelf (want ook dat is een uitdaging waar ik in het nieuwe jaar mee aan de slag wil gaan)
Dragonfly - Vrijdag 21 december 2018 09:39
Wat een fijne blog. Ik zit zelf midden in een burnout, denk dat ik er goed aan doe mezelf zoiets cadeau te doen