Bang om te vliegen

 

schiphol"Ik zag het enorme gevaarte al van veraf staan. We moesten nog ruim een uur wachten in de vertrekhal. Zouden ze het toestel wel goed controleren of mankementen? Zouden ze niet toch gaan vliegen ook al is er iets mis? Iedereen kletste druk in de vertrekhal, maar ik was vooral stil en zenuwachtig. Ik had wel al een keer eerder gevlogen, maar iedere keer jaagt het me weer angst aan.

Ik haat het dan dat ikzelf geen controle heb over dat ding, dat ik hem niet kan besturen als de piloot een hartaanval krijgt. Ja, ze zeggen wel dat vliegen de meest veilige manier van reizen is, maar ik durf dat niet te geloven. Al die enge verhalen op het nieuws en dan ook nog van dat terrorisme. Ik kijk om me heen op zoek naar verdachte mannen. Wat nou als er hier iemand tussen loopt met een bom? Zou die wel ontdekt worden? Dan is het zover, we lopen de slurf in richting het vliegtuig. Ik pies in mijn broek van angst. Zouden dit de laatste minuten van mijn leven zijn? Ik bereik het einde van de slurf en de stewardess zegt me vriendelijk gedag.

Ik zoek naar de piloot. Waar is die? Ziet hij er wel professioneel uit? Niet te moe? Is het een vrouw?! Mijn god, wat en spanning. Ik zoek mijn stoel op en zo'n 20 minuten laten begint het vliegtuig te rijden. Daar gaan we dan.... Dan staat hij ineens stil en 10 seconden later hoor ik een enorm gebulder. De motor ronkt op volle toeren. Daar gaan we dan. Met een rotvaart versnelt het vliegtuig op de startbaan en dan ineens Woesjjjjj we vliegen! Weg grond onder mijn voeten, op naar Curacao! Nog zo'n 9 uur te gaan. Ik hoop maar dat we niet neerstorten."

vliegtuig

Het is bijna zomervakantie, dus weer tijd om op vakantie te gaan. Heb jij er ook veel zin in, maar zie je erg op tegen de vlucht? Krijg je ook elke keer de kriebels en voel je je erg gespannen? Misschien heb je dan wel last van vliegangst. Dat is niet fijn, maar het is wel iets wat je kunt overwinnen. Onderstaand heb ik een aantal tips voor je.

Praat erover
Vergeet niet dat heel veel mensen hier last van hebben, je hoeft je er dan ook zeker niet voor te schamen. Het is verstandig om het te vertellen tegen de mensen waarmee je gaat vliegen. Dit kan al heel veel spanning wegnemen, daarnaast kunnen ze je helpen te ontspannen. Probeer echter niet het vliegen uit de weg te gaan, angsten zijn er namelijk om te overwinnen.

Gewenning
Het kan zijn dat je elke keer dat je gaat vliegen nog spanning voelt, alleen zal de mate van de spanning in de meeste gevallen wel afnemen. Hoe vaker je ondervonden hebt dat de reis goed gaat, hoe meer vertrouwen je krijgt. Echter kunnen sommige reizen wat minder goed dan anderen verlopen. Wanneer er veel turbulentie is, kan het zijn dat die reis meer angst op roept dan een reis die heel voorspoedig verloopt. Onthoud echter dat het vaak een soort gewenning is, dus hoe vaker je vliegt hoe minder de angst wordt.

Ontspannen
Het is erg belangrijk dat je jezelf ontspant tijdens het vliegen. Wanneer je heel krampachtig in je stoel gaat zitten lijkt de reis alleen maar langer te duren en zal je meer angst ervaren. Dit zorgt ook voor een snellere hartslag en ademhaling, wat weer zorgt voor het extra ervaren van angst. Je kan jezelf leren ontspannen door middel van ontspanningsoefeningen. Het Nederlandse Vliegangstinstituut VALK (Vlieg Angstbestrijding Leidse universiteit en KLM) heeft als ondersteuning een Vlieg app voor Iphones ontwikkeld.

vliegappvliegapp

Op deze app kun je verschillende dingen vinden, zoals informatie over de landing en turbulentie en ontspanningsoefeningen. Je zal dan je aandacht focussen op het aanspannen en ontspannen van je spieren, waardoor je leert je gespannen spieren te ontspannen. Door jezelf te ontspannen zal je minder angst ervaren.

vliegapp


Daarnaast helpt deze app je om je ademhaling onder controle te krijgen. Wanneer je ademhaling namelijk onder controle is, zullen hartkloppingen en duizeligheid afnemen. Je zal je meer focussen op je ademhaling en daardoor je niet kunnen bezighouden met je negatieve gedachtes.

Vliegles
Ik vind auto rijden een stuk minder eng dan vliegen, omdat ik weet hoe auto rijden in zijn gang gaat. Om dezelfde reden helpt het ook vaak om vliegles te nemen. Je mag dan zelf een vliegtuig besturen, waardoor je beter kan begrijpen hoe het vliegen werkt. Zo leer je ook wat de geluiden, turbulentie en bewegingen inhouden. Je kan er ook voor kiezen om enkel met een piloot te praten of een virtuele vliegles te volgen in een vliegsimulator.

Stichting VALK
Stichting VALK geeft ook trainingen tegen vliegangst. Je krijgt een theoretische en praktijkgerichte training. Het praktijkgedeelte bestaat uit een vluchtsimulatie en een echte lijnvlucht binnen Europa ( wel natuurlijk onder begeleiding). Een eendaagse training kost 650 euro, tweedaagse training 960. Je kan ook kiezen om een individuele behandeling te doen, dit kost 92 euro per uur. Klik hier voor meer informatie.

jusDrinken
Het is niet verstandig om alcohol te drinken voordat je gaat vliegen. Sommige mensen denken dat alcohol rust geeft waardoor je rustig door de vlucht zal komen. Echter is een ander effect van alcohol dat je geen remming hebt, waardoor het kan zijn dat je fantasie en je angsten ook de vrije loop krijgen. Probeer ook cafeïne te voorkomen, dit neemt namelijk de vitamine B op uit je lichaam, die juist helpt bij het verwerken van stress. Ook krijg je van cafeïne een oppepper en wordt je hartslag dus verhoogd, waardoor je je onrustig kan voelen. Het is wel belangrijk iets te drinken tijdens de vlucht, je kan bijvoorbeeld water of een vruchtensap nemen.

Positieve gedachtes
Wanneer ik angstig ben merk ik dat ik mezelf nog angstiger ga maken. Ik ga bedenken wat er allemaal fout kan gaan en kijken wat voor vreemde figuren in het vliegtuig zitten. Hierdoor word je natuurlijk alleen nog maar angstiger. Het is dan ook verstandig om aan positieve dingen te denken. Dit is natuurlijk wel lastig, daarom een aantal tips die misschien kunnen helpen.

  • Neem een fotoboek mee van een leuke gebeurtenis, zoals een bruiloft, vorige zomervakantie of schoolreisje.
  • Ga naast een vriendin zitten die haar mond niet kan houden en probeer je te focussen op haar verhalen.
  • Zet op je Ipod of MP3 allerlei vrolijke liedjes waarin je je gedachten kan laten gaan.
  • Probeer je te richten op een leuk tijdschrift of moeilijke kruiswoordpuzzel.
  • Schrijf op wat je allemaal op de vakantie wil gaan doen.

Boeken & Cd's
Er zijn ook verschillende boeken en CD's tegen vliegangst, zoals ‘Over vliegangst en hoe je ervan afkomt', ‘Nooit meer vliegangst' en ‘Vliegen met plezier'. Je kan deze boeken en CD's kopen op Bol.com

vliegangst
14,95 bij Bol.com

vliegangst
24,99 bij Bol.com

Huisarts
Als je last van vliegangst hebt kun je ook langs de huisarts gaan. Je kan vragen wat de mogelijkheden zijn en in sommige gevallen schrijven ze rustgevende medicatie voor.

Heb jij last van vliegangst?

Foto 2, 6

 

Gerelateerde blogposts

26
JUN
Heimwee
30

Reacties

ano - Woensdag 12 juni 2013 16:22
er kan eigenlijk niks gebeuren, je bent veiliger dan in de auto. maar ik kwam uit rusland en toen zijn we toch bijna met een kapot toestel de lucht in gegaan, wat ik niet besefte toen
A - Woensdag 12 juni 2013 16:29
Ontzéttend. Dit artikel komt echt als gelegen
Altijd voordat we gaan vliegen moet ik 100000x naar de wc omdat ik zo zenuwachtig/nerveus ben..
Sandra - Woensdag 12 juni 2013 17:08
2 jaar geleden voor het eerst gevlogen, vond het opstijgen en landen zelf wel leuk, de rest 'gelukkig' alleen maar saai met hier en daar wat spanning! Heb heerlijk gelezen en zelfs wat geslapen. Ben benieuwd, dit jaar zal ik ruim 13 uur in het vliegtuig zitten...
Eilish - Woensdag 12 juni 2013 17:27
Als je zegt dat ik nu op het vliegtuig mag stappen, ga ik meteen!
La Joie - Woensdag 12 juni 2013 17:28
Totaal niet haha!
Ik vind het alleen vreselijk om zoveel uur in een vliegtuig te moeten zitten waar je helemaal opgepropt zit en niks te doen hebt (y)
Joyce - Woensdag 12 juni 2013 17:44
Jaaa... deze maand voor het eerst gevlogen, ik vond het verschrikkelijk maar heb het overleefd ;) en het ging uiteindelijk beter dan ik had verwacht. Ik was wel bang voor een vreselijke heenreis waardoor ik niet meer terug zou durven haha, en jawel, de heenreis continue turbulentie dus dat was NIET rlxt, maar de terugreis verliep rustiger, zelfs een beetje geslapen en gelezen. De vakantie zelf was TOP! En daar doe je het uiteindelijk voor ;) veel vliegplezier allemaal deze vakantie!
Miku - Woensdag 12 juni 2013 17:50
Opzich geen vliegangst, maar laatste keer vliegen was ik op vakantie verkouden geworden. Omdat er veel turbulentie was steeg het vliegtuig hoger dan normaal en moest vanaf Parijs tot aan Nederland al de daling worden ingezet; dat veranderend hoogteverschil plus verkoudheid is niet fijn:s. Enorme druk op mijn oren en ben zelfs even out gegaan door de druk. Dus tip; vlieg niet met een verkoudheid! Zonder dat vind ik het prima te doen; leuk als je boven de wolken vliegt of boven bergen :D.
JufM - Woensdag 12 juni 2013 17:53
Totaal geen angst.
Heb al heel wat 'paniekmomenten' in een vliegtuig meegemaakt => van problemen met de motor tot 'Er is een noodgeval, is er een dokter aan boord?'.... maar ik ben er zelf altijd rustig onder gebleven..
Krystle - Woensdag 12 juni 2013 17:54
Ik had enorme vliegangst. In 2011 heb ik de vliegangsttraining gedaan bij Stichting Valk in Leiden en ben inmiddels 9 happy flights verder! Echt een aanrader voor iedereen die het vliegen liever mijdt.
Rebecca - Woensdag 12 juni 2013 18:23
Ik vind vliegen ZOOOOOOOOOOOOOOOOO LEUK!!!
dat is echt de enige reden dat ik een internationale baan zou willen hebben hahaha, ik geniet er echt van! lekker chill muziekje op en ik vind vooral het stijgen zo leuk, net alsof je in ee nachtbaan zit haha.
m - Woensdag 12 juni 2013 18:36
Op een binnenlandse vlucht in Thailand dacht ik wel van uuuh, het is toch wel technisch in orde ed.? En het was een veel kleiner vliegtuig en ik hoorde de motoren veel beter. Ik ga er maar van uit dat alles ok is en ok gaat, maar ik ben altijd wel blij als ik weer veilig op de grond sta!
Nacindaa. - Woensdag 12 juni 2013 21:18
Nee totaal niet. Alles wat maar eng lijkt aan een vliegtuig vind ik helemaal te gek. Zelf wil ik heel graag stewardess worden en reis ik het liefst met het vliegtuig, zo vaak mogelijk. Me like
wendiee_ - Woensdag 12 juni 2013 21:42
ik ga vanacht en ben super bang ! het is ook de eerste keer...
l - Woensdag 12 juni 2013 23:11
Ik heb een beetje last van vliegangst en het erge is dat ik dit keer alleen ga vliegen. Ik hoop zo dat er geen turbulentie is, want dan word ik echt gek van angst.
- - Donderdag 13 juni 2013 10:45
Laatst voor het eerst gevlogen en vond het doooooodeng. Op de terug reis zat ik bij de vleugel wat me er aan bleef herinneren dat ik dus ECHT in een vliegtuig zat (heenreis zaten we helemaal achterin). Heb op de terugreis dan ook een kalmerend pilletje genomen en heb dank god even kunnen slapen. Op de heenreis hadden we turbulentie en toen kon je me wel opvegen van de zenuwen...
Nee, ik ben nog geen fan haha :p
peanutbutter - Donderdag 13 juni 2013 18:59
Ik vind vliegen helemaal geweldig. Mag dinsdag weer 8 uurtjes zitten :D nou ja slapen hoop ik hihi.
Monique - Vrijdag 9 augustus 2013 22:06
het klinkt raar :
toen ik dit vanaf het begin las werd ik steeds angstiger! ik dacht waarom lees ik dit?!!
en op het einde.. waren alle kriebels ineens weg!


ik hoop dat ik me fotoboek mee kan nemen en zo! alleen ik kan die app niet downloaden ik heb geen iphone :(
Help - Maandag 22 december 2014 22:25
Ik heb vliegangst maar wil zo graag stewardess worden maar ik wil liever op de grond blijven is daar ook een opleiding voor?
Nelly - Dinsdag 7 juli 2015 03:10
Over precies een week vlieg ik naar Thailand, ga daar backpacken met mijn vriend. Ik heb er superveel zin in maar ik heb best erge vliegangst en daarnaast vind ik het stiekem ook eng om naar zo'n vreemd land te gaan dus kan nu al niet slapen van de zenuwen en heb last van hyperventilatie :( Hoop dat ik komende week nog wel wat slaap kan vatten want wil niet doodop aan de reis beginnen.