Bang om op vakantie te gaan

 

De vakantie breekt aan en dat betekent niet alleen dat je vrij hebt of tijd hebt voor andere dingen dan school of werk, maar ook dat je misschien wel op vakantie gaat. Iets dat leuk zou moeten zijn, maar waar ik vroeger ook wel eens heel erg tegenop zag. Ik vond het eng en het gaf me enorm veel stress en spanning. Ik lag er dagen wakker van en ook van de vakantie zelf kon ik niet altijd even goed genieten.

Ik was bang voor wat er allemaal mis kon gaan. Ik droomde de dagen voor we op vakantie gingen ontzettend vaak over dingen die ik zou vergeten. Van ondergoed tot mijn paspoort en van de dag van vertrek tot een persoon die we vergaten. Het voelde verschrikkelijk en alsof ik alle controle verloor. Ik vond op vakantie gaan iets leuks, maar eigenlijk vooral omdat het volgens de maatschappij iets leuk zou moeten zijn.

fear

Vanwege mijn eetstoornis, die ik toen nog had, lag ik ook over het eten wakker. Niet alleen voor de vakantie begon, maar ook tijdens de vakantie hield het me bezig. Eten, aankomen, in bikini rondlopen, uit eten gaan, met andere mensen eten of niet weten hoe laat en wat ze zouden gaan eten. Ik vond het allemaal zenuwslopend.

Bij het wegrijden van huis begon de spanning nog meer op te lopen. Had ik alle deuren wel goed dichtgedaan? Had ik alles wel bij me? Had ik het gas uitgedraaid en mijn raam dichtgedaan? Wist ik het zeker of moest ik terug? Eigenlijk vertrouwde ik mezelf niet, en twijfelde ik aan alles wat ik nog vijf keer extra had kunnen controleren. Dat loslaten in de auto richting de vakantiebestemming duurde altijd even. Ik had dan altijd flinke spijt van mijn besluit om op vakantie te gaan en was erg chagrijnig.

De angsten gingen in sommige vakanties nog veel verder dan het vergeten van dingen. Ik was bang dat een van mijn ouders dood zou gaan, mijn huisdier dood zou gaan of dat het huis zou afbranden. Ik haalde me allerlei angsten in mijn hoofd, ik denk achteraf dat dit het uiten van mijn gevoel van controleverlies was. Ik uitte die controle onbewust niet alleen via mijn eetgedrag, maar ook in mijn dagelijkse bezigheden.

Op vakantie was alles anders. Het huis, mijn bed, de dagindeling, het eten en de mensen. Ik vond het spannend. Natuurlijk zijn het eigenlijk helemaal geen onoverkomelijke situaties, maar ik vond het zo spannend dat ik er helemaal niet meer door kon ontspannen. De voorpret, zoals ik dit nu ervaar wanneer ik op vakantie ga, was er dan ook helemaal niet toen der tijd.

Er zijn zoveel dingen waar je bang voor kunt zijn, voor en ook tijdens je vakantie. Ik herken dit heel erg uit de periode dat ik met mezelf in de knoop zat. Ik had in de tijd van mijn eetstoornis veel last van onzekerheid, het niet om kunnen gaan met spanning en andere gevoelens, en het niet goed kunnen herkennen van emoties. Door te herstellen van mijn eetstoornis, heb ik zoveel over mezelf geleerd en, nu we het over vakantie hebben; ik heb enorm leren genieten van op vakantie gaan. Hier onder geef ik je een aantal tips die jou misschien kunnen helpen ook nu al wat meer van je vakantie te genieten. Zie het weer leren genieten van vakanties, ook als een motivatiepunt om beter te worden.

travel

Vakantie is een uitdaging
Zie niet alleen de spannende en negatieve kanten aan je vakantie. Heb je de neiging om je daar erg op te richten, bekijk de angsten dan eens als uitdagingen. Zie het uit eten gaan en de andere structuur niet alleen als angst of iets dat niet fijn gaat zijn. Het is een uitdaging voor je en als je het zo omschrijft en het valt je mee of je gaat het aan, kun je alleen maar trots zijn op jezelf na de vakantie. Heb je veel stress voor je vakantie, lees dan deze blog ook eens. 

Omgaan met angst
Als je erg snel angstig bent, is het helemaal niet raar dat dit wat meer opspeelt tijdens een vakantieperiode. Toch is het wel iets dat je niet de vrije loop moet geven. Wees je er bewust van dat het grootste deel van je angst geen nut heeft. Angst is een manier om jou er op te wijzen dat je op moet letten, maar als je erg vaak angstig bent, is angst vaak een uiting van iets anders. De angst is dus niet altijd reëel. Het zou wel heel toevallig zijn als je kat dood gaat als jij op vakantie gaat en de kans ik erg klein. Als die kans zo klein is, maar ook als de kans groot is, heeft het echt geen zin om erbij stil te blijven staan en het je hele vakantie te laten beheersen. Die kat is trouwens maar een 'random' voorbeeldje natuurlijk.

Accepteer je zwakke puntjes
Het is helemaal niet gek als je nog erg jong bent, nog in je eetstoornis zit of erg veel last hebt van onzekerheid en moeilijk om kunt gaan met gevoelens, dat je de vakantie spannend vindt. Wees niet kwaad op jezelf omdat je er niet optimaal van kunt genieten of stress hebt. Dat zijn gevoelens die er mogen zijn en die veel meer mensen hebben. Je bent daar echt niet de enige in, dus je kunt je er gewoon over uitspreken en steun bij vragen. Soms helpt het al om gewoon even je hart te luchten over de spannende dingen waar je tegenop ziet.

Lees ook: eten op vakantie.

Haalbaar maken
Maak de vakantie haalbaar voor jezelf. Je hoeft echt niet iedere mega grote uitdaging aan te gaan. Als je sommige dingen echt nog veel te eng vindt, maak dan tussenstapjes. Ik heb het dan over de lengte van je vakantie, stap voor stap in bikini gaan en uitdagingen aan gaan wat eten betreft. Je hoeft echt niet ineens twee weken lang te doen alsof je geen problemen meer hebt. Wees dus geduldig met jezelf en bespreek met je omgeving waar je wel of nog niet aan toe bent. Ga uitdagingen aan, maar put je zelf niet uit hierin.

Vliegangst
Ik had altijd voor mezelf bedacht dat vliegen eng was. Ook in mijn omgeving was er niet veel vertrouwen in het vliegtuig en was het dus vanzelfsprekend dat het eng was. Ik ging niet vliegen. De laatste jaren is mijn gevoel hierover veranderd. Ik voel me heel goed en zit lekker in mijn vel. Ik heb meer vertrouwen en veel minder last van angst. Ik vond dat ik, nu ik 26 ben, echt wel eens in een vliegtuig moest stappen. Eigenlijk merkte ik dat ik vooral bang was voor de angst die ik mogelijk zou gaan voelen, dan dat ik echt bang was dat we neer zouden storten. Ik was vooral bang voor mijn angst. Toen ik er echter eenmaal doorheen was, vond ik het vliegen zelfs wel een beetje leuk en helemaal niet meer eng. Ik zou je dus zeker aanraden de drempel over te gaan, als je nog nooit gevlogen hebt.

Na de vliegramp in Oekraïne is de angst om te vliegen bij sommige mensen hoger dan normaal. Lastig en ook wel heel begrijpelijk. Gelukkig gebeuren dit soort verschrikkelijke rampen bijna nooit. 

transavia

Mijn tips tegen vliegangst:
Ik heb een paar korte tips voor je die mij afgelopen vakantie hebben geholpen om met mijn vliegangst om te gaan. Ten eerste; laat de controle los. Vliegen is iets heel normaals en helemaal niet zo gevaarlijk. Je doet namelijk veel gevaarlijkere dingen in je leven. Ten tweede; neem fijne spulletjes mee. Ik had een paar roddelbladen meegenomen. Die lees ik normaal niet, maar ik kan er wel in opgaan als ik me verveel of onderweg ben. Neem dus iets mee wat jouw aandacht kan trekken zonder dat je je daarvoor hoeft in te spannen. Dat kan ook een iPhone spelletje zijn of muziek. Trek ook fijne kleding aan in het vliegtuig. Je moet je lichamelijk wel op je gemak voelen, wil je een beetje ontspannen zijn. Onthoud ook dat vliegen hetzelfde voelt als in een trein zitten. Ik deed dan ook gewoon alsof ik in een trein zat en dat hielp heel erg. Verder had ik ook wat druppeltjes lavendel in mijn sjaal gedruppeld. Die geur voelt vertrouwd en schijnt je te helpen ontspannen. Ik vind vliegen nu niet meer zo eng en heb het idee dat ik nu veel vrijer ben. Ik kan tenslotte overal heen vliegen. 

Hier vind je nog meer tips tegen vliegangst.

Richt je op wat wel leuk is
Het klinkt een beetje flauw, maar het kan heel goed helpen om een reisdagboekje bij te houden. In je gewone dagboek schrijf je van je af, vaak negatief. Dat is ook prima. Schrijf daarom ook ergens op wat wel leuk of fijn was aan de vakantiedag. Het is belangrijk om je ook daar op te richten. Vaak kosten de spannende dingen veel van je energie en gaan de leuke dingen vanzelf. Probeer echt iedere dag stil te staan bij dingen die je wel als prettig hebt ervaren. Hierdoor zul je je vakantie ook als prettiger ervaren. Wil je een digitaal dagboekje bijhouden en deze na je reis of vakantie uitprinten, dan kan dat super leuk via Traveldairies.

freedom

Maak er voor jezelf een fijne vakantie van. Neem iets mee waar je je fijn bij voelt als je verdrietig bent, zoals muziek, een boek, een knuffel of een fijne trui. Praat over wat jij van de vakantie vindt en hoe je het zo prettig mogelijk voor jezelf kunt maken. Het zal echt meevallen en je zult ook fijne momentjes hebben. Die zijn veel belangrijker! Ik kan intussen veel meer ontspannen op vakantie en er ook echt van genieten. Ik maak me niet meer druk om onnozele dingen en probeer er gewoon op te vertrouwen dat ook na mijn vakantie alles weer verder gaat. Ik heb het tegenwoordig misschien zelfs even nodig om al die controle even lekker los te laten. Ook jij kunt dat leren, echt waar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

kyra - Donderdag 24 juli 2014 19:12
wow zo herkenbaar wij gaan binnenkort naar Barcelona ik ben zoo nerveus! hoe ga ik me daar aan mn eetlijst houden en daar nog extra bij eten voor het bewegen... heel mooii geschreven!
Nikki - Donderdag 24 juli 2014 19:44
@kyra ik heb hetzelfde gevoel. Wij gaan dan echter met de auto naar Oostenrijk, maar hoe ik het moet doen met het eten én extra eten ter compensatie van het wandelen, geen idee. Ik vind het maar vreselijk.
Shawol - Donderdag 24 juli 2014 20:26
Ben net gisteravond teruggekomen uit Frankrijk, uiteindelijk ca. 1 weekje korter geweest dan de geplande 3 weken, omdat het toch wel heel moeilijk voor me was. Ik was met mijn ouders in een tent (mijn 2 oudere broers zijn ergens anders naartoe), wat er een beetje voor zorgde dat ik me nergens kon 'verstoppen'. Maar ik probeer nu gewoon de leuke dingen te herinneren: ze waren er wel! :)
Amaya - Donderdag 24 juli 2014 20:48
Dat eten is zo herkenbaar... maar niemand begrijpt dat.. ik heb helemaal geen zin in de vakantie al wil ik super graag mee..
peanutbutter - Vrijdag 25 juli 2014 01:03
Geen moment dat ik me onveilig voel in een vliegtuig, na die ramp ook niet. En het eten is altijd lastig, maar altijd als ik weer kom na een vakantie ben ik zeker niet aangekomen, terwijl ik echt wel meer eet dan thuis. Mis zeker dan wel mijn weegschaal, maar het lukt me heel goed om toch te genieten. Beter dan thuis. Daarom ga ik lekker vaak op vakantie.
Emma - Vrijdag 25 juli 2014 09:31
Heel herkenbaar dit, vooral omdat de vakantie vorig jaar helemaal verpest is door mij en mijn eetstoornis.. gaan we dit jaar waarschijnlijk niet eens.
Anonieme - Vrijdag 25 juli 2014 13:28
Is het niet zo dat je 'op vakantie gaan' ook als een behoefte moet ervaren om ervan te kunnen genieten? Ik merk dat ik die behoefte nu wel heb en dat ik er dan ook van kan genieten. Nu heb ik de angst/spanning gewoon in de mate die er ook in het blog wordt beschreven. Maar in tijden dat het echt slecht met me ging had ik die behoefte totaal niet. Ik was juist blij dat ik even 'niks moest' (naast het voeren met het gevecht met mezelf) en even mijn 'veiligheid' in mijn eigen huisje en eigen omgeving kon opzoeken. En achteraf gezien denk ik ook echt niet dat het goed voor me was geweest als ik dan wel was gegaan. Die extra angst/spanning had ik echt niet aangekund.
ilse - Maandag 28 juli 2014 17:53
angst of ik genoeg kan sporten
sonja - Donderdag 8 juni 2017 23:12
ik heb last van straatvrees en stres nu gaat het gelukig alwatbetter ik ga volgende week naar Turkije waar ik eerst overtwijvelde omdat ik mij ook heel erg onzeker voelde ik heb zo hart zitten knoken om better te worden zo dat ik nu leker met vakantie kan om tegenieten en ontspannen samen met mij moeder
Nina - Maandag 14 mei 2018 22:44
Nou ik ben Nina
En ik ga naar Egypte 12 dagen en ik ben echt super bang en ik vind het allenmaal echt Eng ik ga pas in de zomer vakantie maar ik lig er nu als van waker 12 dagen zonder me ouder ben ik nog nooit geweest ik ga nu met me schoonouders en me vriend en ik ben 16 jaar oud en heb al heel lang niet meer gevlogen ik ben echt super bang dat ik iets ga krijgen daar of dat ik zo gek word dat ik me ouders gwn wil zin maar ik niet naar huis kan wat moet ik doen help me ????
Ruud - Zondag 18 juni 2023 10:46
Waarom vakantie? Je kunt je ook goed voelen thuis of dicht bij huis.