Altijd vergelijken met anderen

 

Heb jij dat ook wel eens, zo'n dag waarop iedereen leuker, mooier en slimmer lijkt dan jij? Zo'n dag waarop je alleen maar perfect gestylde mensen tegen komt in de stad en iedereen er leuker uitziet in de trein? Ik wel in ieder geval. Regelmatig kan ik wegzakken in een gevoel dat anderen het allemaal beter voor elkaar hebben dan ik. Waarom ik mezelf zo graag vergelijk met anderen? Geen idee. Het brengt me eigenlijk vooral narigheid en onzekerheid.

Jezelf vergelijken is mensenlijk
Dat we onszelf vergelijken met anderen is volgens psychologen heel normaal en menselijk. Door jezelf te vergelijken bepaal je jouw positie binnen de groep. En dat is belangrijk, omdat we allemaal de behoefte hebben ons te hechten en ergens bij te horen. Door ons geluksgevoel te vergelijken met de personen om ons heen bepalen we wat het betekent om gelukkig te zijn, hoe je gelukkig kunt worden en of we zelf gelukkig zijn. Vergelijken is dus menselijk. Maar soms neemt dit vergelijken extreme vormen aan of is er sprake van een oneerlijke vergelijking.

Altijd maar vergelijken
Als jij jezelf altijd vergelijkt met anderen, wordt de goedkeuring van die anderen op den duur belangrijker dan je eigen gevoel. Sterker nog, zo kunnen positieve reacties van anderen of juist het uitblijven van negatieve de basis worden van je eigenwaarde. Op die manier kijk je niet meer naar wat bij jou past of hoe jij bent, maar laat jij je gevoel van eigenwaarde volledig afhangen van wat anderen van je vinden. Dit heeft een zeer negatieve invloed op je zelfvertrouwen. Andersom is het ook zo. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt des te minder zal je goedkeuring van anderen of het vergelijken met anderen nodig hebben. Want waar heb je die goedkeuring voor nodig als je jezelf al goed vindt?!

jezelf vergelijken met anderenOneerlijke vergelijking
Mensen met een laag zelfbeeld vergelijken zichzelf vaker met anderen dan mensen die lekker in hun vel zitten. Daarbij is er vaak sprake van een oneerlijke vergelijking, zoals jezelf altijd vergelijken met mensen die het beter doen dan jij. Jezelf af en toe vergelijken is gezond, maar jezelf altijd vergelijken met mensen die het beter doen leidt tot een negatief zelfbeeld. Door anderen altijd als beter te beoordelen voel je je steeds minder over jezelf. ‘Doe ik het wel goed genoeg?' ‘Ben ik wel mooi genoeg?' ‘Waarom ben ik niet zo slim als zij?' Deze gedachten zijn niet bepaald bevorderend voor je zelfvertrouwen.

Vergelijken en social media
Social media zorgen ervoor dat we onszelf de hele dag door online kunnen vergelijken met anderen. Neem Facebook als voorbeeld. De meeste mensen die een profiel hebben op Facebook proberen zichzelf voortduren positief te profileren. Niemand zet op Facebook dat hij drie onvoldoendes heeft gehaald of al een jaar werkloos is. En al helemaal niemand gebruikt een onflatterende foto als profielfoto. Soms lijkt het als je naar je tijdlijn kijkt op Facebook dat iedereen een leuker, spetterender en mooi leven heeft dan jij. Of dat iedereen er mooier, beter en meer bikiniproof uitziet dan jij. Maar iedereen op Facebook presenteert zich positief, jezelf daarmee vergelijken is dus hartstikke oneerlijk. Daarbij is Facebook een momentopname, maar kan het vergelijken met anderen op Facebook wel grote gevolgen hebben voor jouw zelfbeeld of zelfvertrouwen.

Stop met jezelf altijd maar vergelijken!jezelf vergelijken met anderen
Stoppen met vergelijken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn het zo gewend onszelf altijd te positioneren ten opzichte van anderen. Toch kun je proberen het minder te doen. Het zal je zoveel opleveren! Maar hoe dan?

Ga op zoek naar jezelf!
Een eigen identiteit is de basis van een sterk zelfvertrouwen. Zoals ik al zei, als jij jezelf goed genoeg vindt heb je die bevestiging van anderen helemaal niet nodig. Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat maakt jou jou? Wat blijft er over van jou als we alle uiterlijkheden, zoals relatie, werk, studie en spullen, weghalen? Waar word jij gelukkig van?

Je zult merken dat als je daar meer zicht op hebt, je dat vergelijken met anderen ook minder nodig hebt. Maak bijvoorbeeld een lijstje met dingen die voor jou belangrijk zijn en die jou jou maken. Of maak een moodboard, online of op papier, waarin je plaatjes of foto's plakt die jou aanspreken of bij jou horen.

Als je het moeilijk vindt om te stoppen met vergelijken, vergelijk jezelf dan ook eens met mensen die het minder hebben dan jij. Dat klinkt cru, maar het kan heel gezond zijn af en toe te beseffen wat jij wel hebt wat anderen niet hebben. Er zijn altijd mensen die het minder hebben of er minder goed uitzien dan jij. Vind jij die mensen dan meteen niks meer waard? Nee, toch? En probeer het dan eens om te draaien, hoe denk je dat mensen naar jou zullen kijken?

zelfwaardering

Bij deze beloof ik mezelf minder te vergelijken met anderen. Het zal mijn treinritjes of het aankleden voor een feestje een stuk relaxter maken, denk ik. Iedereen heeft zijn mooie kanten, dus ja, ook jij! Stop met vergelijken, het mooiste wat je kunt worden is jezelf!

Wie doet er met me mee?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower1991 - Vrijdag 21 december 2012 16:44
Ik heb ook wel eens het idee dat mensen mij vergelijken.. misschien zie ik dat verkeerd.. maar mensen vergelijken mij altijd met mijn zusjes omdat ik wat breeder ben dan hun.. of ze zien niet dat we zusje zijn.. maar ze zeggen dan atlijd ja jij bent wat breder dan je zussen.. en maar ik vergelijk mij ook altijd met hun en anderen..
qoute - Vrijdag 21 december 2012 16:49
Wees jezelf er zijn genoeg anderen.
Glynis - Vrijdag 21 december 2012 16:50
Ik denk altijd dat andere een mooi leven hebben en ik geen leven.
Dat ik niets kan en iemand anders wel.
:(
thattgirl - Vrijdag 21 december 2012 17:20
Ik doe niet mee, zal niet gaan lukken want doe het ook onbewust zelf toen.ik dat plaatje zag dacht ok wat een mooie ogen die heb ik.noet hahaa
m - Vrijdag 21 december 2012 17:49
Voor therapie moet ik mezelf af en toe vergelijken met anderen, maar dan op een positieve manier (wat vind ik mooier aan mezelf dan bij de ander). Maar ik doe mee met het niet meer negatief vergelijken!
Demi - Vrijdag 21 december 2012 18:00
Vaak voel ik me er inderdaad slechter door maar soms denk ik ook wel hea dat haar zit lelijk en dat van mij mooi en dan ben ik toch wel weer een beetje trots op mezelf!
Sammie - Vrijdag 21 december 2012 18:51
Ik ga het proberen! Bedankt voor de tips! x
L - Vrijdag 21 december 2012 18:54
Oh zucht... het eeuwige vergelijken. Het is al gebeurd als ik iemand nog maar 1 seconde zie. En vooral als ik vaststel dat ze dunner zijn dan ik, vind ik het moeilijk. Hoewel ik niet meer terug wil naar mijn ongezonde eetpatroon!
Rachel - Vrijdag 21 december 2012 19:16
Vandaag nog over gehad bij de psycholoog, deze post komt weer als geroepen!
Roosje - Vrijdag 21 december 2012 21:09
Het is heel herkenbaar en heel moeilijk om niet te doen!
Dit is eens van de oorzaken voor het ontstaan van mijn ES een aantal jaren geleden al.. Het is heel verradelijk.. jezelf altijd vergelijken met een ander.
kim300808 - Vrijdag 21 december 2012 22:11
Ik heb van mijn therapeut toevallig de taak gekregen om een collage te maken met afbeeldingen die mij aanspreken en waarvan ik denk dat die bij mij horen, die mij omschrijven. Ik heb nu meer vrede met mezelf gekregen en weet beter wie ik ben en wat ik wil. Joehoe!
Singingbee - Vrijdag 21 december 2012 22:46
Ben hard op zoek naar mijzelf!
Flowbow - Zaterdag 22 december 2012 00:33
Pff ik zou wel willen meedoen maar het zit er zo ingebakken.
Oke ga het proberen. Treinreis is vaak lastig :s
M. - Zaterdag 22 december 2012 10:09
Herkenbaar. Ik vergelijk mezelf ook met anderen, op een ziekelijke manier (voor mijzelf in ieder geval). Altijd kan ik bij de ander wel iets vinden wat mooier is, waarom ze beter zijn, ze meer respect verdienen. Het doet me vaak pijn als mensen dan ook nog mijn onzekerheid bevestigen door het te hebben over 'bloedmooie' meisjes. Dan denk ik ook: het is nooit goed genoeg.
greenbutterfly - Zaterdag 22 december 2012 14:24
Hier heb ik zooooveel last van. Dit is echt het laatste punt waar ik ontzettend hard mee aan de slag moet om mijn eetstoornis uiteindelijk te kunnen overwinnen. Het gaat verder al heel goed, alleen op dat punt loop ik steeds vast..
S. - Maandag 24 december 2012 21:24
'Jealousy is the art of counting someone else blessings instead of your own.'

Helaas vergelijk ik mezelf voortdurend met anderen, en altijd op een negatieve manier. Ik ken eigenlijk bijna niemand die ik niet liever zou willen zijn dan mezelf.

Ik vind het onwijs moeilijk om mijn eigen identiteit te vinden en een positief eigen beeld te vormen, omdat ik het gevoel heb helemaal geen controle te hebben over mijn leven, doordat ik telkens enorme eetbuien heb, en hierdoor niet kan zijn wie ik wil zijn.