Als je vandaag een rotdag hebt

 

Het is weer eens zover. Het is een dag waarop alles tegen lijkt te zitten. Het voelt alsof je met het verkeerde been uit bed bent gestapt en of de dag niet meer te redden valt. Niks gaat goed. Alles gaat fout. Jammer genoeg hebben we zulke dagen er allemaal weleens tussen zitten. Hoe ga je hier nou echter mee om als je een eetstoornis hebt?

Voor mij betekende een slechte dag vroeger dat ik automatisch teruggreep naar de eetstoornis. Ik vond het moeilijk om met vervelende gebeurtenissen en gevoelens om te gaan. Onbewust stortte ik me dan ook in de eetstoornis. Ik had meer last van eetbuien, compenseren en het gevoel te veel te zijn. De dag op een normale manier relativeren, was erg lastig.

rotdag

Eigenlijk was een rotdag voor mij dus een trigger. Ik liet me erdoor beïnvloeden en greep terug naar de eetstoornis. Het is eigenlijk zonde dat ik er op die manier mee omging, omdat we altijd slechte dagen zullen hebben. Ik maakte dus eigenlijk mijn rotdag nog slechter door zo met de eetstoornis mee te gaan. In plaats van beter, ging ik me daar alleen maar nog slechter van voelen.

Voor mij was een rotdag een dag waarop alles echt tegen leek te zitten. Ik had nergens zin in, niks ging me goed af, irritaties met vriendinnen of thuis, gedoe op school, het missen van de bus… Het is logisch dat er elke dag iets niet helemaal lekker gaat, maar soms leek het wel alsof alles op één dag tegelijk kwam en voelde het als te veel om positief te blijven.

Mocht je nou een rotdag hebben, dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kan doen:

♦ Verander je kijk op dingen
Besef dat niet de gebeurtenissen jouw humeur bepalen, maar de manier waarop jij met die gebeurtenissen omgaat. Dingen gebeuren nu eenmaal, maar worden pas vervelend als jij het bestempelt als vervelend. Het is moeilijk om dit om te denken, maar het besef dat jij een rotdag hebt deels ook ligt aan de manier hoe jij met alles omgaat, kan vaak al een klein beetje helpen.

♦ Zet alles op een rijtje
Het kan ook helpen om alles eens op een rijtje te zetten. Wat is er nu precies zo vervelend aan vandaag? Wat mij altijd gebeurt als ik daar zo bewust over nadenken en het bijvoorbeeld ook opschrijf, is dat ik dan inzie dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Probeer daarbij ook te kijken naar alle mooie dingen die er vandaag zijn gebeurd. Je ziet ze misschien niet meteen, maar ze zijn er wel. Er zijn altijd dingen goed.

♦ Probeer te bewegen
Als je een eetstoornis hebt, bedoel ik alleen niet dat je toe moet geven aan de beweegdrang. Het is nu alleen eenmaal zo dat door beweging stofjes vrijkomen in je hersenen die je een positief gevoel geven. Probeer het bewegen binnen de perken te houden door bijvoorbeeld samen met iemand anders even een rondje te gaan wandelen.

rotdag eetstoornis

♦ Praat met iemand
Praat erover met iemand van wie je normaal gesproken een vrolijk gevoel krijgt. Vertel diegene dat je een rotdag hebt en wie weer vrolijkt die persoon jou zo weer op. Sommige mensen zijn daar heel goed in. Door ook je gevoel met iemand te delen, gebeurt er vaak ook een beetje hetzelfde. Je ziet in dat het eigenlijk allemaal wel meevalt.

♦ Accepteer dat het soms minder gaat
We willen het liefst dat altijd alles goed gaat, maar we hebben het leven niet onder controle. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen die we liever hadden willen voorkomen, maarja, het gebeurt. Het is oké om jezelf af en toe gewoon rot te voelen. Ook die emoties horen erbij.

♦ Leer ervan
Op rotdagen gebeuren er dus vaak dingen waar we ons niet fijn bij voelen. Eigenlijk is het heel goed dat je je dan rot voelt, omdat je daar ook van kan leren. Je komt dichter bij jezelf en je emoties. Je vervelende gevoel over iets laat zien waar je aandacht aan moet besteden in je leven.

Hoe ga jij om met rotdagen?

Fotografie: Blanca

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

AnaMan - Zaterdag 25 november 2017 11:24
Goede tips weer; thanks!!! :)
LW6maart@ - Zaterdag 25 november 2017 15:52
Bedankt voor je blog!
Ik heb wel een rotdag gehad. Ik probeer wel anders gaan denken en leuke dingen doen. Maar het helpt niet erg veel bij me vind ik.
Anne - Zondag 26 november 2017 05:24
Op rotdagen probeer ik na te gaan hoe het komt dat ik alles zo zwart zie.Meestal ben ik moe of heb ik pijn.Maar het kan ook gewoon iets zijn wat mij dwars zit en waar ik niet over kunt praten.

Het helpt wel als ik probeer extra lief te zijn voor mijzelf op zon dag en mijzelf niet overal de schuld voor geef.Het leven is nu eenmaal niet altijd fijn.Geluk kan je niet vasthouden en rotdagen houd je ook niet echt tegen ,helaas.
Ik doe yoga ☺Helpt mij altijd !
O en om het hele geval lachen en alles en jezelf niet zo superserieus nemen.

Soms, als er iets misgaat ,blijf je ook in dat gevoel hangen in plasts van dat je denkt ,ik had een ROT MOMENT .En dan gaat de rest van de dag in dezelfde sfeer en zie je alles somber,terwijl eigenlijk wat erna kwam best goed had kunnen worden.

Bidden helpt mij toch het allerbeste.Er is altijd Iemand die precies begrijpt hoe ik mij voel en die mij helpt om weer moed te vatten.