Als een psycholoog een rotdag heeft...

 

Het zijn de mensen bij wie wij aankloppen met onze problemen, levensvragen en interne worstelingen. De mensen die de vragen stellen die we stiekem proberen te vermijden en die ons door moeilijke periodes heen proberen te helpen. Psychologen zitten in deze periode misschien telkens aan de andere kant van de tafel en vervullen een bijzondere rol in je leven, maar het zijn natuurlijk net zo goed mensen. Mensen zoals jij en ik, die niet altijd alle antwoorden hebben en waarbij het ook wel eens flink tegenzit. Mensen die net zo goed ook echt wel eens een baaldag hebben. Wat doen zij eigenlijk als ze een rotdag hebben?

Sabine van Delen - Psycholoog Ursula

Als ik een rotdag heb, bespreek ik dat met mijn vriend. Als ik thuiskom, schenkt hij een wijntje voor mij in en mag ik vertellen wat er dan allemaal zo vreselijk was die dag. Als hij dan ook nog eens gekookt heeft, is het vaak alweer helemaal goed. Dan eten we samen, drinken we een wijntje en vaak is het daarna wel weer oké.

Hiske - Manager Ervaringsdeskundigheid - Psycholoog

Als ik een rotdag heb, dan zal iedereen dat weten. Ik ben heel goed in het ongegeneerd gaan klagen; gewoon even lekker zeiken tegen mijn moeder en mijn vriend. Soms bel ik ze even op om stoom af te blazen. Het liefst zonder oplossingen te hoeven vinden. Dat kan al zo opluchten en dat is soms het enige dat even nodig is. Vooral niet proberen om er dan nog iets geweldigs van te maken die dag, maar te accepteren dat dit soort dagen erbij horen en dat dat soms ook oké is. Ik vind het dan heel fijn om daarover te praten, dat helpt mij echt en vaak kan ik er dan ook al snel weer om lachen.

Basis psycholoog Ursula

Ik blijf in bed liggen! Ik meld mij niet ziek hoor, maar ik stel het opstaan wel zo lang mogelijk uit. Vaak ga ik ook wel mopperen die dag en kan ik ook weleens ruziën met mijn vriend. Ik vraag me nu af of het ook zichtbaar is in wat ik eet die dag? Volgens mij gaat het niet in het eten zitten. Alhoewel... Misschien snoep ik die dag ook wel wat meer dan normaal.

GZ-psycholoog Ursula

Als ik een rotdag heb door mijn eigen humeur, omdat ik bijvoorbeeld moe en gestrest ben, dan trek ik me wat meer terug. Ik ben die dagen wel minder sociaal op werk, in de pauze kies ik er dan voor om een rondje alleen te gaan wandelen bijvoorbeeld. Even ontprikkelen en wat ruimte nemen. Eerlijk gezegd helpt 'gewoon doorgaan' soms ook wel. Om mij op die dagen dan maar over te geven aan de structuur van de dag. Daar kun je soms ook wel fijne afleiding uit halen, zodat ik niet kan blijven hangen in dat slechte humeur of in mijn vermoeidheid.

Psycholoog Proud2Bme

Op een rotdag lijkt alles even goed tegen te zitten, niks wil lukken. Pech ligt op de loer en het ene baalmoment volgt het andere baalmoment op. Waar het vaak op neerkomt, is dat ik dan de lat erg hoog heb gelegd voor mezelf en dat de kans op failure dan extra groot is. Wat op zo'n dag helpend voor mij is, is om even stil te staan bij wat er op dat moment is. Stil staan bij dat dingen niet lukken, dat ik ontzettend zit te balen en dat het een rotdag is. Stoppen en dat even hardop benoemen, maakt vaak dat ik me al wat lichter voel. Als dat me lukt (want soms lukt het ook niet, dan is het gewoon een baaldag!), dan probeer ik actief te kijken naar wat ik anders wil doen de rest van de dag.

Twee dingen die daarin voor mij belangrijk zijn, heb ik gaandeweg over mezelf geleerd, is dat ik tijd maak voor mezelf én mijn prioriteiten bijstel. Met tijd maken voor mezelf bedoel ik bijvoorbeeld: thee zetten, iets lekkers erbij en even gaan zitten, met een boek op de bank of een zittende of liggende meditatie. Ook een yogalesjes inplannen is helpend. Daarnaast dus het bijstellen van mijn prioriteiten: wat wil ik écht doen die dag en wat kan blijven liggen?

Ik probeer dan realistische eisen te stellen en vergroot daarmee de kans op (kleine) succeservaringen. Ook even naar buiten gaan om een frisse neus te halen helpt me vaak om mezelf even wakker te schudden uit mijn mood en om ervoor te kiezen het anders te doen. Het is heel fijn als dit alles me lukt, maar er zijn ook dagen dat dat niet of minder goed lukt. Op die dagen probeer ik tegen mezelf te zeggen: "Het geeft niet, ook deze dagen mogen er tussen zitten, morgen weer een nieuwe dag!" Door op die manier niet te streng te zijn voor mezelf, kom ik die rotdag wel door!

Wat helpt jou als je een rotdag hebt?

Fotografie: thoughtcatalog

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Didi - Zondag 29 september 2019 19:36
Wat een fijne blog, heel leerzaam om eens te horen hoe zij hier mee omgaan. Ik merk dat ik vooral blij word.. Natuurlijk niet om te lezen hoe het is als andere rotdagen hebben.. maar iedereen heeft ze nou eenmaal en ik dacht dat het voor mij altijd een “ver van mijn bed show“ zou zijn om ook op deze manier met rotgevoelens om te gaan. Ik word even met mijn neus op de feiten gedrukt dat ik tegenwoordig een eind in de buurt kom! Thanks:)
Anniietjuh - Zondag 29 september 2019 19:36
Leuk zo blog!! En sommige namen herkenbaar en dat maakt het zeker een goed blog!! ik denk dat het best heel zwaar kan zijn voor de hulp verleners maar ben ze heel dankbaar!
Ely - Maandag 30 september 2019 17:08
Ik ben eigenlijk wel benieuwd of en hoe zo’n rotdag van een hulpverlener het contact met cliënten beïnvloedt.
Anoniem - Dinsdag 1 oktober 2019 18:14
Interessante en goede vraag. Ik heb het mijn eigen psycholoog een keer gevraagd. Sterker nog, ik zie het aan haar en voel het prima aan wanneer zij haar dag niet heeft en ik reageer er heel sterk op door dicht te slaan. Dat hebben we dus een keer bespreekbaar gemaakt. Het antwoord zal per psycholoog verschillen, maar het was in ieder geval een interessant gesprek.

Dus ja, ik zou het ook interessant vinden om te weten hoe andere psychologen daarmee omgaan.
mandy - Maandag 30 september 2019 23:12
Ja ik ook!
Saskia - Woensdag 2 oktober 2019 20:08
Als ik een rotdag heb: douchen, wat lekkers eten, iets kijken/luisteren/lezen voor afleiding en dan slapen.

Volgende dag voelt het vaak al een heel stuk minder erg.