Alles over piekeren

 

Overdag houdt het je van je werk en 's nachts kom je er niet van in slaap. Piekeren is eigenlijk niets meer dan overdenken; de hele dag of nacht herhaal je dezelfde dingen in je hoofd. Zonder dat het je wat oplevert of dat je je er beter door gaat voelen. Volgens mij is er niemand die dat piekeren een prettige eigenschap vindt, maar je kunt helaas ook niet zomaar een knopje omzetten. De redactie van Proud2Bme heeft zich er al meerder malen over gebogen, over dat piekeren. In deze blog neem ik je graag mee langs al die blogs vol met tips, ervaringen en oefeningen. Om dat piekeren een halt toe te kunnen roepen en die tijd veel fijner in te kunnen delen.

Wat gebeurt er eigenlijk?

Je bent eigenlijk aan het doemdenken. In je hoofd ga je mogelijke negatieve scenario’s af, meestal vanuit een gevoel van angst of paniek. Scenario’s die nog niet aan de orde zijn, die je misschien bekijkt door de bril van eerdere ervaringen. Allemaal dingen die zich niet in het hier en nu afspelen, maar jouw stemming vandaag wél beïnvloeden. Als piekeren eigenlijk niet over de realiteit gaat, zou je het ook best makkelijk kunnen omdraaien toch? In plaats van te focussen op wat het slechtste is dat er zou kunnen gebeuren, is er ook een positief scenario denkbaar. Wat zou dat zijn? Wat doet dat met jouw gevoel op dit moment? Dit en meer tips om het piekeren vandaag te stoppen, lees je in deze blog


Bron: kevin_turcios

Iets van alle tijden

Een eetstoornis is op zich al iets dat jou lichamelijk wakker kan houden, maar ook geestelijk vraagt het enorm veel van je. Ook 's nachts, ook als je het zat bent, ook als je weet dat het niet helpt. Piekeren over het eten van die dag, of alvast over het eten van de volgende dag. Piekeren over gewicht, over het kerstdiner en over die heftige therapiesessie. Wij lagen hier ook wakker van en gelukkig kunnen we uit ervaring zeggen dat dit iets is dat in herstel echt kan veranderen. Je krijgt er meer ruimte voor terug in je hoofd, wat je dagen én nachten een stuk lichter maakt.

Dat betekent overigens niet dat piekeren enkel hoort bij een eetstoornis. Het is menselijk, dus nog steeds maken we ons nog wel eens zorgen. Nog steeds betrap ik mezelf op het eindeloos overdenken van iets wat ik gezegd heb of gedaan heb, of juist niet. Benieuwd waar wij nog altijd over piekeren? Of waar wij 's nachts toch best wel eens wakker van kunnen liggen? Je leest het in deze openhartige blog.

Niet de oplossing

Want zeg nou eerlijk; bij welk probleem was de oplossing om er eens lekker een potje over na te gaan zitten denken? We zijn als mensen geneigd om oplossingen te bedenken, maar wat we eigenlijk doen is een bepaalde situatie eindeloos voor onszelf herhalen. Met alle gevolgen van dien. Terwijl een oplossing zich vaak juist aandient door het probleem even met rust te laten. Door te gaan leven en het de tijd te geven. In deze blog vertel ik daar meer over en wellicht helpen deze tips om uit je hoofd te gaan als dat nodig is.

Train je brein

En wellicht is het ook een stukje controle dat je moet loslaten. Blijven piekeren en alles voor jezelf - bijna dwangmatig - blijven herhalen, geeft je misschien ook het gevoel dat je er invloed op hebt. Dat je er controle over hebt en iets mee kan, of moet? Eigenlijk een schijnveiligheid, want je merkt misschien zelf ook hoe gek je kan worden van al dat denken. Wat in veel van onze blogs al naar voren komt is het inlassen van een piekerkwartiertje of gewoonweg: nadenk-tijd. Dat is in eerste instantie misschien wat onwennig, maar door dit te blijven herhalen train je je brein om enkel op dat afgesproken moment te 'mogen piekeren'. Wat levert dat je op? Meer vrijheid tijdens de rest van de dag. Je kan jezelf namelijk trainen om die piekergedachtes bewust los te laten en dat is makkelijker als je weet dat je daar op een ander moment op terug mag komen. Je leest meer over dat trainen van je brein in deze blog.

Koekje van eigen deeg

Doorgaans stellen piekeraars zichzelf veel vragen. Heb ik wel goed geleerd? Heb ik wel een leuk berichtje teruggestuurd? Wat als ik toch iets verkeerds gedaan heb? Waar doe ik goed aan bij het ontbijt morgen? Al die vragen kunnen zichzelf blijven herhalen en alles wordt er vaak nóg zwaarder en ingewikkelder van, want je kan niet meteen overal antwoord op hebben. Kun je dit ook omdraaien en met diezelfde vragen jezelf kalmeren? In deze blog lees je drie vragen die piekeraars zichzelf kunnen stellen. Die kunnen je helpen om je piekergedachten over een bepaalde situatie uit te dagen. Is het bijvoorbeeld eerder écht nooit meer goed gekomen?

Wil je aan de slag met je eigen gepieker, dan is het in ieder geval duidelijk dat je er echt de tijd voor mag nemen. Dat gaat niet over één nacht ijs, maar voor een fundamentele verandering hoeft dat misschien ook niet? Met deze blogs en opdrachten kom je hopelijk al een heel eind. Wees mild voor jezelf onderweg en onthoud dat jij je gedachten niet bént, je hébt ze alleen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Zondag 23 mei 2021 14:15
goeie en fijne blog!